aniate23 10.02.09, 20:58 Prosze o porade: co oznacza stwierdzenie: odruch sladowy strzemiaczka i jakie sa jego konsekwense? Niedosłuch na poziomie 40- 45 db Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kiwaczek11 Re: strzemiączko 19.02.09, 23:39 Jest pojęcie odruchu strzemiaczkowego. To reakcja obronna ucha na zwiększenie poziomu hałasu. Mięsień strzemiaczkowy ( najmniejszy w organizmie) napina błone tak, aby zmniejszyć jej wibracje przy dużych decybelach. Mięsień połaczony jest takze z nerwem twarzowym i odruch strzemiączkowy występuje także przy mówieniu. Pisząc "śladowy" prawdopodobnie oznacza, ze reakcja miesnia strzemiaczkowego jest mała. 5 lat temu przeszedłem uraz akustyczny, który skutkuje do dziś szumami i nadwrazliwością. Badania robione po urazie wykazały w obu uszach brak odruchu strzemiaczkowego. Przed tym wydarzeniem nie robiłem badań, wiec nie ma pewności ,że to równiez skutek urazu. A lekarze mówią ,ze u niektórych osób odruch nie występuje od urodzenia . Moze i u mnie tez. Jeśli chodzi o konsekwencje : przypuszczalnie , jeśli brak odruchu spowodowany jest urazem akustycznym, to może skutkować nadwrazliwością. Poniewaz ucho nie jest naturalnie chronione przed hałasem, mozliwe ,ze skuktiem braku odruchu będzie pogarszanie sie słuchu. Ale to tylko moje dywagacje. Wpisz w googlach "odruch strzemiączkowy" - na pewno coś znajdziesz. Odpowiedz Link Zgłoś