Dodaj do ulubionych

niedobór żelaza

IP: *.4web.pl 07.12.03, 19:33
Mam ogromny niedobór żelaza. Tabletki, które przepisał mi lekarz mają zły
wpływ na mój organizm, powodują bóle żołądka (mam jeszcze dodatkowo nadżerki
na żołądku). Powiedzcie co powinnam zrobić, zrezygnować z kuracji, ale czym
ją zastapić, bo żelaza w organizmie jak na lekarstwo. Czy wiecie w jakich
prosuktach jest najwięcej żelaza? Jaką dietę powinnam stosować przy
niedoborze żelaza? Dziękuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: niedobór żelaza IP: *.209-200-80.adsl.skynet.be 07.12.03, 19:43
      Po pierwsze: skad wzial sie ten niedobor zelaza? Bo jesli nadal tracisz zelazo,
      np krwawiac z nadzerek w zoladku, to trzeba zabrac sie za przyczyne, a nie
      niwelowac skutek.
      • Gość: Ania Re: niedobór żelaza IP: *.4web.pl 07.12.03, 19:46
        Jestem po kuracji nadżerek żołądka, ale mimo to nadal odczuwam bóle, poza tym
        dolegają mi zaburzenia w miesiączkowaniu (mięśniaki, jestem w trakcie brania
        Prowery.
        • Gość: Marzena Re: niedobór żelaza IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 07.12.03, 23:39
          Jestem w identycznej sytuacji jak Ty Aniu. Mam brać jako osłonę żołądka
          Ranigast lub coś innego chroniącego, a żelazo w postaci tabletek Sorbifer
          Durules. Czy też to miałaś?
          Oto wykaz produktów zawierajacych żelazo, które zalecił lekarz i dodatkowo
          wyszukała moja mama w różnych pismach o zdrowiu: podroby i chude czerwone
          mięso(szczególnie wątróbka), natka pietruszki, buraki, drożdże, kakao,ryby,
          inne zielone warzywa, groch, owoce, ostrygi, zioła, kasza gryczana, soja,
          morele suszone, żółtko jaja.
          Istotny wpływ na zawartość żelaza w pokarmach ma sposób ich przyrządzania.
          Podczas długotrwałego gotowania żelazo przedostaje się do wylewanej wody.
          Ja wątróbki co prawda nie tykam, ale wcinam ile się da natki pietruszki,
          buraków, warzyw, ryb, itp. Muszę za jakiś czas iść zrobić badanie, może trochę
          się poprawiło. Ponieważ jednak mam bardzo obfite krwawienia miesiaczkowe co
          według lekarza przyczynia się do utraty żelaza, moja dieta musi byc zawsze
          bogata w produkty z żelazem. Sęk w tym, że teraz to jem bo musze ale nie
          znosze wiekszości tych produktów.Pozdrawiam
          • Gość: Piotr Re: niedobór żelaza IP: 217.153.16.* 08.12.03, 09:24
            Sprawdź poziom białka. Może masz niedokwasotę lub chorą trzustkę lub wątrobę.
          • Gość: Doki Re: niedobór żelaza IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 08.12.03, 17:12
            Tak przy okazji: jest prosty sposob na niedobor zelaza wywolany obfitymi
            miesiaczkami: Mirena. oczywiscie, do tego potrzeba uprzedniego badania, przez
            ginekologa, ale na 3-5 lat ma sie spokoj.
    • Gość: puma002 Re: niedobór żelaza IP: 81.168.185.* 08.12.03, 13:43
      W 1990 roku badano w Stanach Zjednoczonych wpływ różnych produktów na
      przyswajanie żelaza. Jak się okazało, najbardziej skuteczny spośród
      testowanych ekstraktów był preparat z anyżu. Autorzy badań zachęcają do
      stosowania anyżu jako środka zapobiegającego anemii spowodowanej niedoborem
      żelaza. Przy tym same owoce anyżu są dobrym źródłem żelaza. Oczywiście nie
      należy przesadzać z ilością anyżu, lepiej zażywać systematycznie małe ilości
      zmielonego anyżku lub anyżowej herbatki.

Pozdrawiam:)
      • Gość: Venus Re: niedobór żelaza IP: 5.5R1D* / *.vc.shawcable.net 09.12.03, 01:39
        Poza tym, jesli bierzesz tabletki "z zelaza", to moze tez wystapic niedobor
        magnezu.
        niedobor magnezu tez objawia sie wyczerpaniem wiec latwo jest pomylic to z
        oslabieniem spowodowanym anemia.
        Rano zelazo wieczorem magnez i wapn..
        Venus
    • Gość: sopkar Re: niedobór żelaza IP: *.rz.uni-karlsruhe.de 09.12.03, 14:47
      pietruszka
      swego czasu dusilam sobei kartofelki z pietruszka w duzych ilosciach
      ale to trzeba jeszcze lubic
    • teferi Re: niedobór żelaza 09.12.03, 16:43
      Jesli rzeczywiscie masz ogromny niedobor zelaza (stwierdzony przez lekarza), to
      musisz sie okropnie czuc (znam to). I nie licz na to, ze sama zmiana diety Ci
      pomoze. Jest wskazana oczywiscie, ale to nie wystarczy., Musisz brac zelazo w
      tabletkach, albo w zastrzykach (!) przez dluzszy czas. Nieleczony niedobor
      zelaza moze miec powazne skutki, nawet uszkodzenie serca i nerek. Koniecznie
      porozmawiaj z lekarzem o powodach takiej anemii. Zelazo powinno byc brane z vit
      C i kwasem foliowym, zeby sie lepiej przyswajalo.
      • Gość: joasiiik24 Re: niedobór żelaza w ciazy.... IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 09.12.03, 16:55
        a co przy niedoboze zelaza w ciazy,biore sorbifer ale nie pomaga i mam biegunki
        • marina2 Re: niedobór żelaza w ciazy.... 09.12.03, 20:02
          a co z metoda podawania żelaza za przeproszeniem w tyłek plus witb12 (chyba
          b12)?u mojej mamy z niedokwasnością to okazała się byc jedyna metoda.M
    • Gość: Ania Re: niedobór żelaza IP: *.4web.pl 11.12.03, 00:29
      Dziękuję wam wszystkim. Na razie zmieniam dietę. Zastrzyki brałam, ale do tej
      pory (choć już minął rok)mam bolesne posladki. Może będę musiała taką kurację
      powtórzyć, bo tą formę podawania tolerowałam. Czy niedobór żelaza naprawde
      może powodować tak poważne zmiany w organizmie?
      • Gość: Rodzynek Re: niedobór żelaza IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.12.03, 00:44
        Są dwa źródła żelaza: żelazo hemowe, które jest łatwo przyswajalne przez
        organizm i żelazo niehemowe zawarte miedzy innymi w roślinach (oraz preparatach
        farmaceutycznych) które jest znacznie trudniej przyswajalne przez organizm.
        Picie herbaty wpływa na wykorzystanie żelaza niehemowego. Obecne w herbacie
        flawonoidy mają zdolność wiązania niehemowego żelaza, co upośledza jego
        wchłanianie jelitowe. Na podstawie przeprowadzonych badań obliczono, że wypicie
        jednej filiżanki herbaty zmniejsza wchłanianie jednocześnie podanego żelaza
        niehemowego aż o 60 - 70%.
        Więcej mięsa mniej herbaty :)
        • Gość: brumbak Re: niedobór żelaza IP: *.crowley.pl 21.12.03, 15:35
          Gość portalu: Rodzynek napisał(a):
          Więcej mięsa mniej herbaty :)

- niekoniecznie
          - mięso owszem dostarcza żelazo ale u u osób nie jedzących miesa albo jedzących
          go bardzo mało nie stwierdza się niedoborów żelaza - o ile stosuja rozsądna
          dietę- a więc jedzą duzo warzyw, pełnoziarniste potrawy zbozowe, nasionka typu
          słonecznik , pestki dyni,także inne np, suszone ślwiwki

=- niedobór żelaza może powstac przy jakiejs skranjenje diecie np. tylko ptsyie
          z kawą i słone paluszki itp.
          - niedobór żelaza wystepuje tez u osób jedzących mieso - i ma wtedy związek ze
          stanem chorobowym

• Gość: Sylwka Re: niedobór żelaza IP: *.univ / *.univ-orleans.fr 11.12.03, 20:36
      Tez mialam spory niedobor zelaza ale u mnie bylo to zwiazane z niejedzeniem
      miesa (taki kaprys w latach licealnych). Coz kazdy organizm reaguje inaczej.
      Bylo to ponad 10 lat temu a do tej pory moje zelazo utrzymuje sie na poziomie
      minimum normy. Bralam juz rozne przeparaty zelaza ale zawsze byl to koszmar -
      problemy z zoladkiem, biegunki itp, co sprawia ze nie jestem zbyt
      pilna "braczka" tabletek. Lekarka radzila mi aby przed jedzeniem wypijac
      lemoniade (mialo byc kwasne) bo podobno zelazo lepiej sie wchlania. Najlepiej
      tolerowalam ferrogradumed ktory przepisal mi ginekolog. Jest to o ile sie
      orientuje preparat czesto przepisywany kobietom w ciazy wlasnie z powodu tego,
      ze jest z reguly dobrze tolerowany. Musisz niestety eksperymentowac i znalezc
      ten preparat ktory bedzie najmniej przeszkadzal. Innej rady chyba nie ma.
      Odnosnie zywienia to watrobka i jak juz ktos wspominal - pietruszka. Scislej to
      pewnie chodzi o natke, wiec czeka cie "zielone" jedzenie (szpinak chyba tez ma
      sporo zelaza ale tego pewna nie jestem).
      • Gość: miami Re: niedobór żelaza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.03, 08:53
        Według babciowych przepisów: na duże dojrzałe jabłko trzeba nabić dużą ilość
        stalowych gwoździ. Odczekać kilka dni, aż gwoździe zaczną rdzewieć. Po czym,
        po wyjęcie gwoździ jabłko należy zjeść. Podobno jabłko przybiera kolor
        zardzewiały. Babcia twierdziła, że jest to najszybszy i najmniej bolesny
        sposób na uzupełnienie poziomu żelaza. Twierdziła, że sama go stosowała.
        • Gość: Doki babciny sposob: nie polecam IP: *.15-200-80.adsl.skynet.be 18.12.03, 17:26
          To mozna bylo stosowac w czasach, gdy gwozdzie kupowalo sie u kowala.
          Przemyslowo produkowane gwozdzie sa pokrywane smarem jak zabezpieczenie przed
          korozja. Zastosowanie babcinego sposobu da tyle, ze zjesz ten smar. No, chyba ze
          i jablko, i gwozdzie umyjesz.
          Poza tym stal na gwozdzie miewa rozny sklad i rozne dodatki, wiec nie tylko o
          zelazo sie wzbogacisz.
    • Gość: A.D. Re: niedobór żelaza IP: *.72.69.150.Dial1.Orlando1.Level3.net 18.12.03, 16:28
      >Niedobor zelaza moze sie wiazac z achlorhydia - niskim poziomem kwasu solengo
      w zoladku. Dieta zawierajaca duzo blonnika moze spowodowac rowniez niedobor
      zelaza, podobnie jak taniny w herbacie i specyfiki podawane dla zmniejszenie
      kwasowosci zoladka.

> Poza tym zwroc uwage na forme zelaza w specyfikach. Iron fumarate i iron
      gluconate ( nie znam polskich odpowiednikow)sa mniej irytujace dla przewodu
      pokarmowego i nie powoduja konstypacji. Tani siarczan zelaza najczesciej
      jest zrodlem irytacji przewodu pokarmowego. Jak juz powyzej ktos wspomnial,
      zelazo ze zrodel roslinnych jest absorbowane przy obecnosci wit.C i kwasu
      foliowego.

> Zelazo pochodzenia roslinnego jest absorbowane tylko w 2 -10%, podczas gdy
      zelazo zawarte w czerwonym miesie, w 10 - 30%. Polecam ponadto gotowanie w
      zeliwnych garnkach. Specjalnie przy gotowaniu 'kwasnych' potraw, wowczas
      nastepuje 'wzbogacanie' tego w zelazo z...garnka!
    • Gość: jo Re: niedobór żelaza IP: *.mad.east.verizon.net 21.12.03, 07:05
      rodzynki + suszone morele + watrobka+pietrucha jak niedobor maly
      jak duzy = zastrzyki
    • Gość: dedal niedobór żelaza IP: *.mironet.pl 21.12.03, 20:32
      polecam preparat firmy NATURELL
      jest to PERIOFEM,dostępny w aptekach bez recepty.....
    • Gość: dedal Re: niedobór żelaza IP: *.mironet.pl 21.12.03, 20:33
      polecam preparat firmy NATURELL
      jest to PERIOFEM,dostępny w aptekach bez recepty.....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka