Dodaj do ulubionych

GAB.STOMATOLOGICZNY Z RTG W BLOKU-CZY TO SZKODZI

IP: *.udn.pl 11.12.03, 14:04
Pod moim mieszkaniem znajduje się gabinet stomatologiczny z rtg zębów czy to
może mieć negatywny wpływ na zdrowie rodziny?????
Obserwuj wątek
    • Gość: lala01 Re: GAB.STOMATOLOGICZNY Z RTG W BLOKU-CZY TO SZKO IP: *.ryd.student.liu.se 11.12.03, 17:15
      O ile mi widomo, przepisy zezwalaja na gabinet rtg w bloku mieszkalnym tylko
      przy spelnieniu kilku wymogow. Sciany pomieszczenia w ktorym znajduje sie
      aparat powinny byc odpowiednio zabezpieczone (odpowiednia grubosc scian,
      specjalna wentylacja itd). Wiec jesli te wymogi zostaly spelnione nie ma sie
      czym martwic.
      • Gość: mmm Re: GAB.STOMATOLOGICZNY Z RTG W BLOKU-CZY TO SZKO IP: *.udn.pl 11.12.03, 19:09
        No tak tylko gdzie sprawdzić czy takie wymogi spełniają ja przecież nie jestem
        ekspertem. Słyszałam również że powinni mieć zgodę mieszkańców na taką
        działalność ale mnie nikt o nic nie pytał.
        • Gość: rumcajs Re: GAB.STOMATOLOGICZNY Z RTG W BLOKU-CZY TO SZKO IP: *.ipt.aol.com 11.12.03, 21:32
          Rany Julek! I o co sie ciebie jeszcze trzeba pytac?
          Zalosne.
          Zajmij sie kobieto(?) swoim zyciem. A jak sie boisz promieniowania to wylacz
          telewizor i przypadkiem nie wsiadaj do samolotu.
          A na koniec popukaj sie w glowe.
          • Gość: mmm Re: GAB.STOMATOLOGICZNY Z RTG W BLOKU-CZY TO SZKO IP: *.udn.pl 11.12.03, 22:51
            Rumcajs sorry to jest moje życie bo ja w tym mieszkaniu jestem prawie 24
            godz.na dobę i to nie sama tylko z dwójką małych dzieci więc przepraszam że
            pozwoliłam sobie zadać pytanie na forum. A RTG jest pod naszą sypialnią!!! Jak
            spędzasz w pracy 12 godzin i tylko bywasz w domu to się nie dziwię. Swoją
            drogą to sam puknij się jeśli uważasz że to takie samo promieniowanie.
    • Gość: dws Re: GAB.STOMATOLOGICZNY Z RTG W BLOKU-CZY TO SZKO IP: *.waza.com.pl 11.12.03, 21:06
      dużo masz jeszcze pomysłów np. czy wibracje pralki powodują nerwicę u kota.
      • Gość: PIEKNY Re: GAB.STOMATOLOGICZNY Z RTG W BLOKU-CZY TO SZKO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.03, 21:44
        SLYSZE TU SAME BREDNIE,PRZECIEZ JEST TO PROMIENIOWANIE WYSOKIEJ CZESTOTLIWOSCI
        I WIDZE ZE KAZDY JEST MADRY BO TO NIE U NIEGO.ALE TERAZ DO RZECZY UDAJ SIE DO
        SANEPIDU ONI WYKONUJA BADANIA POLA ELEKTRO-MAGNETYCZNEGO W.CZ. TRZEBA DMUCHAC
        NA ZIMNE.BADANIA-POMIARY TEGO POLA NIECH ZROBIA U CIEBIE W MIESZKANIU I W TYM
        GABINECIE DENTYSTYCZNYM.I DOPIERO POTEM MOZEMY NA TEN TEMAT PDYSKUTOWC.
        POZDRAWIAM.
        • Gość: mmm Re: GAB.STOMATOLOGICZNY Z RTG W BLOKU-CZY TO SZKO IP: *.udn.pl 11.12.03, 22:43
          Dięki za zrozumienie. Myśle że "Poprzednicy" nie byli by tacy dowcipni gdyby
          chodziło o zdrowie ich dzieci!!!!!!
    • Gość: Anka Re: GAB.STOMATOLOGICZNY Z RTG W BLOKU-CZY TO SZKO IP: *.tp1.net / 195.116.209.* 11.12.03, 22:19
      Nie wiem czy gabinet z Rtg w bloku ma szkodliwy wpływ na mieszkańców...ale samo
      promieniowanie jako takie owszem tak!!! Wolno się prześwietlać tylko 2-3 razy w
      roku. A uwagi o pralce - są... hm - lepiej bez komentarza!
      • Gość: Patryk Re: GAB.STOMATOLOGICZNY Z RTG W BLOKU-CZY TO SZKO IP: *.73.26.152.Dial1.LosAngeles1.Level3.net 12.12.03, 16:14
        W USA przyjmuje się,że 6 stóp (2,4m) od wylotu lampy RTG promieniowanie jest
        na tyle rozproszone (odbite od cząsteczek gazów powietrza),że nie szkodzi
        personelowi i innym( pacjent jest przecież bliżej,ale jego sie ekranuje
        fartuchem).Polskie normy są b.przestarzałe,wywodzą się z czasów,gdy
        RTG "siało"wiązkami na lewo i prawo,praktycznie pomieszczenie z RTG trzeba
        przerobic niemalże na bunkier.Jeśli gabinet dostał zgodę z SanEpidu-możesz być
        spokojna-10x większa dawka przy różnych zabezpieczeniach nie zrobi ci krzywdy.
        Gdyby stosować standarty amerykańskie i europejskie-strop żelbetonowy i ponad
        2,4 m od lampy RTG do twojej wysokości w zupełności wystarczy.Promień głowny
        RTG podczas zdjęć nie jest kierowany w dół,ale w bok,więc i to dodatkowo
        powinno cię pocieszyć.A jeśli stosują technikę zdjęc cyfrowych,to dawka jest
        mniejsza o 75-90%.
        Nie denerwuj się za bardzo,spokojnie zapytaj o rodzaj zabezpieczeń i ich
        skuteczność w gabinecie-w ich interesie jest ciebie uspokoić i wyjaśnić
        wątpliwości.
        Pozdrawiam
        • Gość: mmm Re: GAB.STOMATOLOGICZNY Z RTG W BLOKU-CZY TO SZKO IP: *.udn.pl 12.12.03, 18:50
          Dzięki Patryku. Ja się nie denerwuję tylko nie znam się na tym a nie
          chciałabym za kilka lat dowiedzieć się, że moje dziecko jest chore przez coś
          takiego. Mąż był u nich twierdzą, że posiadają wszelkie zabezpieczenia. (Bałam
          się jedynie, że mogą cos kombinować z tymi zabezpieczeniami w ramach
          oszczędności, ale jak piszesz, że to musi być prawie bunkier to raczej nic z
          nim nie wymyślą) RTG znajduje się pod naszym mieszkaniem, rozmawiać to raczej
          się z nimi nie da, mają nocne dyżury i pozostali lokatorzy nic ich nie
          obchodzą, oni mają bussines a ja nie przespane noce i nikogo to nie interesuje.
          • Gość: Patryk Re: GAB.STOMATOLOGICZNY Z RTG W BLOKU-CZY TO SZKO IP: *.73.15.210.Dial1.LosAngeles1.Level3.net 12.12.03, 20:39
            OK.Jesli chcesz byc na 100% pewna to możesz wykonac tzw."coin test".Jeśli oni
            są pod toba to kładziesz monetę na podłodze(np.pod łóżkiem).Przykrywasz ją
            czystym dentystyczntm filmem RTG w kopercie,nieużywanym,nierozpakowanym.Nie
            dotykasz(to wazne) przez np.tydzień.Wywołujesz.Jeśli jest owalny kształt odp.
            monecie-jest szkodliwe RTG,jeśli film jest jednorodny-OK,możesz spać spokojnie.
            Co do uciążliwości gabinetu-niestety,największą prywatność,ciszę i spokój
            zapewnia tylko własnydomek z ogródkiem na przedmieściach :-).
            • Gość: mmm Re: GAB.STOMATOLOGICZNY Z RTG W BLOKU-CZY TO SZKO IP: *.udn.pl 14.12.03, 22:17
              Jestem Ci ogromie wdzięczna za fachową odpowiedź. Na pewno go wykonam,
              wprawdzie nie wiem gdzie można nabyć taki film, ale się dowiem. Niestety domek
              jak na razie pozostaje jedynie w fazie marzeń. Pozdrawiam serdecznie i jeszcze
              raz dzięki za pomoc.
              • Gość: Patryk Re: GAB.STOMATOLOGICZNY Z RTG W BLOKU-CZY TO SZKO IP: *.73.15.170.Dial1.LosAngeles1.Level3.net 15.12.03, 19:07
                W sklepach z materiałami stomatologicznymi-można kupic samowywołujący się film
                (ok.8 zł/szt.-taki "Polaroid zębowy") lub poproś jakikolwiek punkt RTG o
                to,żeby zamiast zrobić tobie zdjęcie dali tobie film a ty im po tygodniu
                przyniesiesz do wywołania,bo chcesz zrobić "coin test".Film trzeba położyć
                gładką,białą stroną koperty,w którą jest zapakowany,skierowaną w stronę
                potencjalnego żródła promoeniowania RTG.Strona odwrotna najczęściej jest
                dwukolorowa.Pozdrowienia.
                • Gość: dentystka Re: GAB.STOMATOLOGICZNY Z RTG W BLOKU-CZY TO SZKO IP: *.bielsko.dialog.net.pl 15.12.03, 22:16
                  Jesli kupisz klisze samowywolujaca, to nie ma znaczenia, ktora strona polozysz
                  ja na monecie... tak dla uspokojenia. A tak naprawde, to nie ma obaw, na pewno
                  nic z promieniowania rtg nie dociera do Twojej sypialni (zwlaszcza, ze
                  korzystasz z niej zapewne w porze, gdy gabinet jest nieczynny... ;-) ).
                  Nowoczesne aparaty rtg (a wylacznie takie sie obecnie montuje) sa naprawde
                  bezpieczne: sa badania,ktore wskazuja, ze bez szkody dla osoby wykonujacej
                  takie zdjecia (a wiec niekoniecznie oddzielonej metrowym stropem z betonu)
                  mozna wykonac ponad ... 200 zdjec tygodniowo. Nie ma szans, zeby promieniowanie
                  rtg przedarlo sie do Twojego mieszkania. Juz sanepid by do tego nie dopuscil.
                  Jesli dalej masz watpliwosci, to zapros do siebie sanepid na badania
                  dozymetryczne (platne z Twojej kieszeni). Więcej rentgenow lapiesz majac
                  codziennie wlaczony przez 2 godziny telewizor.
                  • Gość: mmm Re: GAB.STOMATOLOGICZNY Z RTG W BLOKU-CZY TO SZKO IP: *.udn.pl 15.12.03, 22:27
                    Dzięki za wypowiedzi mimo wszystko zrobię test tak dla uspokojenia. pozdr
    • Gość: Benedykt Re: GAB.STOMATOLOGICZNY Z RTG W BLOku IP: *.energis.pl 17.12.03, 00:05
      Promieniowanie RTG dla zebow jest dosc wysokoenergetyczne bo musi przeswietlic
      kosci (kilkadziesiat kV 70-100). Telewizor ma ok 16kV wiec energia jest
      znacznie mniejsza choc czas ekspozycji jest faktycznie dluzszy.

Promieniowanie to nie pozostaje w pomieszczeniu. Jest tylko wtedy gdy jest
      ekspozycja - wiec gdy gabinet jest nieczynny jestes bezpieczna.

Nowe aparaty sa konstruowane tak zeby zminimalizowac promieniowanie rozproszone
      ale jaki aparat jest pod twoja podloga? z lat 50, 60 czy 90?

Nie wiem jak sanepid mierzy takie rzeczy w domach mieszkalnych ale widzialem
      kiedys jak przy odbiorze pracowni RTG w szpitalu mierzono promieniowanie we
      wszystkich pomieszczeniach dookola.

Czy ten RTG ma wogole jakis odbior sanepidowski? Moze nie miec.

Bez pomiarow bym nie uwierzyl
      • Gość: mmm Re: GAB.STOMATOLOGICZNY Z RTG W BLOku IP: *.udn.pl 17.12.03, 13:22
        No widzisz. Różnie może być - nie wiem jaki to sprzęt, w sanepidzie też mogą
        mieć znajomości czyt.łapówka i odbiór gotowy. Czytałam gdzieś że nie mogą
        zrobić sobie RTG bez zgody miszkańców. Ale tu potrzebny jakiś specjalista nie
        wiem może prawnik. W spółdzielni mieszkaniowej też napewno sprawę mieli
        załatwioną bo oddano im pomieszczenie zwane suszarnią gdy ludzie w
        mieszkaniach mają wilgoć i suszenie ubrań byłoby jak najbardziej wskazane
        poza, na moje pytanie gdzie teraz mamy suszyć rzeczy padła odp.w następnej
        klatce ha ha. Dziś kto ma kasę to może wszystko. Nadmieniam że mieszkania są
        wykupione na własność łącznie z udziałem w działce wokół bloku.
      • Gość: dentystka Re: GAB.STOMATOLOGICZNY Z RTG W BLOku IP: *.bielsko.dialog.net.pl 17.12.03, 13:57
        Bzdury pleciesz, kolego. I niepotrzebnie robisz panikę. Jeśli chcesz wiedzieć,
        to żeby zainstalować rtg w gabinecie, potrzebna jest zgoda sanepidu na ZAKUP
        urządzenia, dopiero po kontroli sanepidu w przyszłym gabinecie i wydaniu
        pozytywnej opinii można kupić aparat. Po zainstalowaniu sanepid robi dalsze
        kontrole w gabinecie i otoczeniu (kilkucentymetrowa ścianka kartonowo-gipsowa
        skutecznie chroni przed promieniowaniem np. oczekujących w poczekalni
        pacjentów, a co dopiero betonowy zbrojony strop). Nikt nie kupuje starego
        aparatu, bo to jest po prostu bez sensu. Jeszcze do niedawna istniał
        kategoryczny zakaz instalowania aparatów rtg w budynkach mieszkalnych, ale od
        wielu lat (nawet przy aparatach starszego typu) wykazywano bezzasadność takiego
        rygoru. Rtg można instalować w gabinetach w blokach raptem od kilku miesięcy,
        więc ten gabinet, o którym mowa jest zapewne "świeży", a aparat na pewno nowy,
        bo starego nie pozwoliłby kupić sanepid (przypominam procedurę: najpierw
        podanie do sanepidu o zgodę na kupno i montaż aparatu, potem kontrola sanepidu
        w przyszłym gabinecie, potem kupno i montaż, potem ponowny odbiór gabinetu
        przez sanepid z pomiarami dozymetrycznymi). Jeśli w dodatku ten rentgen w
        gabinecie jest cyfrowy (tak zwana radiowizjografia), gdzie nie naświetla się
        tradycyjnych klisz, tylko czujnik, z którego obraz przekazywany jest do
        komputera, to promieniowanie rtg jest jeszcze 10 razy mniejsze, niż w
        tradycyjnej radiografii. Poza tym starego aparatu nie opłaca się kupować, w
        obawie o zdrowie osób pracujących w gabinecie (które często wykonują
        kilkanaście zdjęć dziennie) oraz - przede wszystkim - o jakość zdjęć.
        • Gość: mmm Re: GAB.STOMATOLOGICZNY Z RTG W BLOku IP: *.udn.pl 18.12.03, 00:11
          Rtg można instalować w gabinetach w blokach raptem od kilku miesięcy,
          a ten gabinet ma RTG od przynajmniej 5 lat w bloku mieszkalnym!!!! i co nie
          mają znajomości????
          • Gość: ... Re: GAB.STOMATOLOGICZNY Z RTG W BLOku IP: *.udn.pl 28.12.03, 14:20
            :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka