Dodaj do ulubionych

wrażliwe zęby

13.12.03, 16:23
Co zrobić z bardzo wrażliwymi zębami? Reagują na pokarmy nawet lekko
posłodzone, zimne, także zimne powietrze. Unikam tego typu pokarmów, ale
tak zupełnie to się nie da. Byłam u stomatologa, ktróy wykonał
lakierowanie, ale nie pomogło. Pasty do zębów typu Sensodyne i Elmex
Sensitive nie pomagają także.
Pozdrawiam
Halszka
Obserwuj wątek
    • kasia_piet Re: wrażliwe zęby 13.12.03, 20:42
      Opisze Ci moj przypadek
      mialam (i mam nadal czesciowo) ten sam problem
      po ciazach, dwoch pod rzad, okazalo sie, ze niestety mocno sie odwapnilam -
      mialo to wplyw na zeby
      zaczealm je ratowac
      wizyty u dentysty min. 2 razy w miesiacu
      i wtedy po raz pierwszy w zyciu poczulam ze cos jest nie tak: bolalo na zimne,
      na cieple, na kwasne, na slodkie...
      ale zeby w koncu wyleczone
      przyzwyczailam sie
      minal rok i cos zaczelo mnie pobolewac - taki zwykly bol zaeba, nie jak reakcja
      na zimne
      powedrowalam do dentysty
      no coz: materialy uzyte do plombowania wiekszej czesci moich zebow sa b.
      kiepskiej jakosci i jestem najprawdopodobniej na nie czulona, stad ta
      zwiekszona wrazliwosc
      zaczelam powoli wymieniac te kiepskie plomby na lepsze
      i problem znika :)
      Kaska
    • Gość: Artur Re: wrażliwe zęby IP: *.sasknet.sk.ca 14.12.03, 21:48
      Taka wrazliwosc zebow jest niekiedy rezultatem nocnego zgrzytania zebami czyli
      bruxizmu. Czasem trudno samej o tym wiedziec bo przeciez wtedy spisz.
      Mozesz spytac dentyste,czy twoje gryzace powierzchnie zebow nie wygladaja na
      nadmiernie zuzyte. Jezeli tak to powinnas nosic noca specjalny aparacik
      zrobiony przez dentyste, ktory zapobiega nadmiernemu zaciskaniu zebow podczas
      snu.
    • halszka2 Re: wrażliwe zęby 17.12.03, 16:07
      Dziękuję za odpowiedzi.
      Byłam dzisiaj u swojej pani stomatolog. Powiedziała mi o wielu interesująych
      aspektach wrażliwości zębów. Otóz dolegliwości te nasilają się wiosną , gdy na
      rynku pojawiają się świerze owoce i zimą , oraz , co ciekawe i co
      podejrzewałam - w sytuacjach stresowych i przy stanach przewlekłego
      zmęczenia .Tak, tak i to ostatnie to dokładnie o mnie. Psychosomatyka jak sie
      okazuje dotyka nie tylko żołądka ,serca skóry i paru innych ,ale także zębów.
      Wielu specjalistó sądzi,że każda dolegliwość ma swą psychosomatyczną genezę.
      Po polakierowaniu moich wrażliwców pani stomatolog poradziła , by po
      każdym posiłku płukać przez 30sek.zęby w elmex'ie . Dała mi małą buteleczkę
      płynu, taką by móc ją nosić w torebce i korzystać w ciagu dnia. Zachęciła do
      częstego powtarzania lakierowania.
      Poczułam się zaopiekowana o odrazu lepiej.
      Pozdrawiam serdecznie
      Halszka
      • Gość: Artur Re: wrażliwe zęby IP: *.usask.ca 17.12.03, 16:29
        Czuje sie zignorowany tonem twoje wypowiedzi, a ty prawdopodobnie bedziesz
        niezla kase placila swoje dentystce przez lata za lakierowanie, ktore malo
        pomoze albo moze tylko troche zlagodzi symptomy.Ani slowem nie wspomnialas czy
        spytalas w czasie wizyty o stopien zuzycia powierzchni zujnej zebow.
        Byc moze masz tez paradontoze choc o tym nie piszesz.
        Jezeli dolegliwosci nasilaja po stresie i przy powiedzmy wiosennych
        niedoborach pokarmowych to to tylko coraz wyrazniej wskazuje to na bruxizm.
        Bruxizm BARDZO nasila sie w okresach stresu i przy niedoborach pokarmowych.

Wybacz, ale im dluzej zyje tym mniej wierze w dolegliwosci psychosomatyczne.
        Jezeli, ktos znaczy jakis "specjalista" cos takiego sugeruje bez naprawde
        dokladnego sprawdzenia innych mozliwosci to jest to znak aby wziasc nogi za pas
        i UCIEKAC, i nigdy wiecej do takiego dentysty czy lekarza nie wracac. Bez
        wzgledu na to jak mila jest ta pani.
        • Gość: Artur Co zachodzi w glowie dentysty sugerujacego psychos IP: *.usask.ca 17.12.03, 17:05

Oto co mysli lekarka lub dentystka sugerujaca diagnoze choroby
          psychosomatycznej:

-Hm, no coz, ogladam ja na wszystkie strony, tu zajrzalam, tam zajrzalam i
          kurcze nie wiem co jest. W glowie mam kompletna pustke, nikt na studiach o tym
          nie mowil. NAPRAWDE NIE WIEM CO TO JEST!!!!!!!
          -No tak!! Ale nie moge tego tak wprost powiedziec, bo straci do mnie respekt i
          pojdzie do kogos innego a wyglada na zamozna i mozna by troche kasy od niej
          wyciagnac.
          -Odeslac na konsultacje, ale do kogo? Do innego dentysty? To jak ja bede wtedy
          wygladac???? Jak niekompetenta idiotka! Przeciez takie problemy powinnam sama
          leczyc. Co niby mialabym napisac na skierowaniu??? Niespecyficzne bole?
          -Hmmm, jak z tego wybrnac??? Jak z tego wybrnac???!!!!!
          -Moze sprobowac wcisnac jakis kit np powiedziec, ze choroba ma podloze
          genetyczne.
          -Nie, moze nie uwierzyc, cholera!
          -Z twarzy wyglada na naiwna, moze sprobowac diagnozy choroby
          psychosomatycznej?? No dobra sprobuje z choroba psychosomatyczna, raz kozie
          smierc, moze sie uda.
          - Uff! Udalo sie! Bede ja teraz lakierowac co miesiac, a moze kiedys cos
          jeszcze mi przyjdzie do glowy. Zreszta za rok moze nie bede juz tu pracowac i
          nie bedzie to moj problem.
          -Nastepny prosze!
          • lalibela Re: Co zachodzi w glowie dentysty sugerujacego ps 17.12.03, 21:24
            Oj Artur, Artur
            Na jakiej podstawie dokonujesz takich pochopnych sadow.
            Twoja wypowiedz jest tendencyjna, i wrecz chamska
            Jesli sie tak na tym znasz to powinienes wiedziec ze przyczyn nadwrazliwosci
            zebow moga byc dziesiatki. A tym bardziej powienies wiedziec, ze to nie tylko
            bruksizm moze byc jej przyczyna.
            Lecz sie czlowieku ze swoich kompleksow. To jest dobra rada, bynajmniej nie
            jest zlosliwa
            • Gość: Artur Re: Co zachodzi w glowie dentysty sugerujacego ps IP: *.sdh.sk.ca 17.12.03, 21:36
              Ja? Pochopny sad?
              Moze przeczytaj sobie jeszcze raz co napisalem zanim TY wydasz pochopny sad.
              Bruxizm jest tylko jedna mozliwosci. Czy ty przypadkiem nie odreagowujesz na
              forum swoich kompleksow?
          • halszka2 Re: Co zachodzi w glowie dentysty sugerujacego ps 18.12.03, 19:26
            Witam
            Zycze wszystkim, by mieli tak profesjonalnych stomatologow, jak moja lekarka.
            Ufam temu co mówi i jestem bardzo zadowolona z Jej sposobu leczenia. Ton
            Twojej wypowiedzi uwazam za niestosowny i obraźliwy . Protestuje przeciwko
            napaści na moją lekarkę.
            Domyslam sie Arturze ,ze miałes sam nienajlepsze doświadczenia z
            lekarzami, stad Twoja podejrzliwośc i wietrzenie naciągactwa. Otóz ,nie każdy
            lekarz jest oszustem i hohsztaplerem.
            I jeśli już chcesz wypowiadać się na temat psychosomatyki, to lepiej
            wcześniej poucz sie nieco.
            Pozdrawiam
            Halszka
            • Gość: Artur Re: Co zachodzi w glowie dentysty sugerujacego ps IP: *.sdh.sk.ca 19.12.03, 23:41
              To jest otwarte forum i gdybym zrobil jakis merytoryczny blad w swojej
              wypowiedzi to natychmiast rozleglby sie protest zagladajacych tu lekarzy.
              Jak dotad, zauwaz prosze rozega sie tylko protest prostaczkow.
              Wyciagnij z tego wnioski.
      • Gość: eM Re: wrażliwe zęby IP: *.home.cgocable.net 20.12.03, 06:04
        Slowa wspolczucia dla halszki2 ale dentysta powinien wiedziec co powoduje i
        jak leczyc nadwrazliwosc zebow ( bynajmniej nie jest to wiosna ,
        psychosomatyka , zmeczenie i mala buteleczka plynu do plukania noszona w
        torebce ).
    • ethlin Re: wrażliwe zęby 18.12.03, 20:26
      Nie wiem gdzie chodzisz do dentysty, bo ja chodzę do mojej przychodni, ale u
      nas lakierowanie jest (jak wydaje mi się) bezpłatne... przynajmniej ja nigdy za
      to nie płaciłam. Moim problemem są z kolei wrażliwe szyjki, i fakt że zęby
      psują mi się "przy dziąśle" (podobno jest to mniej typowe miejsce). Mi pomogła
      trochę zmiana pasty (na Elmex) i zmiana szczoteczki (na miękką).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka