Gość: Cronos IP: *.gdynia.mm.pl 25.12.03, 17:52 Witam wszystkich, zauważyłem objawy ospy u mojego 3,5 letniego synka. Czy znacie może jakieś sposoby złagodzenia jej objawów (maści, etc.)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asia.su Re: Ospa u 3,5 latka 25.12.03, 20:03 lekarze zapisują jakiś puder w płynie - tak przynajmniej było 4 lata temu, kiedy mój wtedy 3 latek miał ospę. Niestety nie wiem co to jest. Pozdrawiam świątecznie Odpowiedz Link Zgłoś
bonzo7 Re: Ospa u 3,5 latka 26.12.03, 09:39 Daj sobie spokój z tym pudrem , nazywa śię to Pudroderm . Moja córka zachorowała rok temu na ospę i lekarz polecił ten puder, dziecko nie mogło spać w nocy tak ją swędziało wszystko , mało tego pęcherze robią się wtedy strasznie duże . Po dwóch dniach żona delikatnie zmyła ten puder i zaczeliśmy używać gęcjanę , dopiero to zadziałało i pęcherze zaczeły przysychać . Odpowiedz Link Zgłoś
svetomir Nie tylko Pudroderm 26.12.03, 14:35 pudrów jest więcej, należy wybrać taki , który zawiera sporo anestezyny i mentolu, mozna prosić lekarza o receptę na robiony puder z większa ilością tych skaładników. nie widze sensu używania gencjany. W cięzkich przypadkach lekarz powinien przepisać Heviran wewnetrznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Re: Ospa u 3,5 latka IP: *.chello.pl 26.12.03, 14:46 Najlepiej wybrać się do lekarza. Moje córki 2 lata temu smarowałam Pudrodrmem i nie było żadnych problemów. Starsza dostała Herviran,Świętnie się czuły, nie mają żadnych śladów. A koleżnka z przedszkola córek była smarowana gencjaną i zostały ślady. u znajomych było odwrotnie. Więc zalezy od dziecka i ospy. Kama Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cronos Re: Ospa u 3,5 latka IP: *.gdynia.mm.pl 26.12.03, 18:08 Dziękuję wszystkim za rady. Dziś pojechałem kupić coś małemu w dyżurnej aptece, a tam pani mgr miała do zaoferowanie jedynie Pudroderm. Tak więc spróbujemy dzisiaj tego, zaraz po kąpieli. Młody wygląda już coraz gorzej i coraz gorzej też go swędzi. Co do genicjany - używlaliśmy tego, jak maluchy miały tak do 1,5 roku. Pomagało, ale strasznie wszystko było zapaćkane. Wiadomo zresztą. W poniedziałek idziemy z nim do lekarza. Albo prędzej, jeśli będzie już na prawdę źle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania s. Re: Ospa u 3,5 latka IP: *.chello.pl 26.12.03, 19:28 Mojego synka pani doktor kazała kąpać w roztworze nadmanganianu potasu. Już nie pamiętam w jakich proporcjach, ale wiem, że wsypywałam troszkę proszku do wanny, tak żeby się woda zrobiła rózowa. Ten proszek kupowałam w aptece(fakt, że to nie było w Polsce). Zapytaj lekarza, albo farmaceutę, mojemu dziecku te kąpiele bardzo pomagały. Odpowiedz Link Zgłoś