Dodaj do ulubionych

kopanie przez sen

21.05.08, 02:12
Moze ktos z Was spotkal sie z czyms takim. Lekarze na pogotowiu nie
wiedzieli
co mojej malej jest. Wyslali mnie do neurologa, ale na wizyte musze
czekac
przynajmniej tydzien. Nie wiem jak to zniesiemy. Moja mala juz
wczorajszej
nocy plakala, ale myslam, ze to zly sen, moze za goraco itp...
Dzisiejszej
nocy jednak zauwazylam dlaczego mala placze. Jak juz udalo sie jej
zasnac
zaczynala kopac (wzdrygac) nogami i w tym momencie sie wybudzala i
plakala. Za
chwilke zasypiala i tak w kolko. Przynajmniej 6 kopniec na minute.
Dokladnie
to bylo jedno wzdrygniecie nogami, chwikle placzu dalej spokojny sen.
Wybaczcie, nie wiem jak to dokladniej opisac, jestem potwornie
niewyspana. A
dodam, ze mala ma prawie 15 miesiecy. Te odruchy ma tylko jak spi. W
dzien
zachowuje sie normalnie...moze troszeczke bardziej sie irytuje jak
jej czegos
nie dam, albo nie zrobie. Zjada moze troszeczke mniej niz zwykle,
ale apetyt
jej nie zniknal. Na pogotowiu lekarze mysleli , ze to moze padaczka,
ale po
obserwacji to wykluczyli. Pare dni temu miala stan podgoraczkowy,
ale po paru
h sam minal. Moze przyjdzie Wam cos do glowy, bo ja juz nie moge nic
wymyslec :(
Obserwuj wątek
    • bella41 Re: kopanie przez sen 21.05.08, 02:29
      jakie kupy robi, moze to cos brzuszkiem zwiazane?
      • beatamc Re: kopanie przez sen 21.05.08, 03:09
        kupy sa ok, czasami 2x dziennie. Na poczatku tez tak myslalm, ale
        masowalam brzuszek i nic (a czesto to pomagalo, jak byla marudna).
        Potem myslalam, ze to przez wysypke (moze potowki?), ktora ma od
        paru dni. Tyle, ze ona sie woole nie drapie.
        Za godzie bede kladla ja spac, juz sie boje co bedzie :( Chyba malej
        i sobie zaserwuje melise na sen. Moze to pomoze.
        • bella41 Re: kopanie przez sen 21.05.08, 03:33
          bardziej mi o konsystencje, kolor, zapach chodzilo, ale jak piszesz, ze ok-moze
          to zle sny???
          mam nadzieje, ze bedzie lepiej tej nocy

dobrej nocy wam zycze
          • edytkus Re: kopanie przez sen 21.05.08, 04:23
            www.rozeremhome.com/toddler_sleep_disorder.htm
            www.sleepnet.com/rls2/messages/871.html
            nigdy nie spotkalam sie z info na temat restless leg syndrom u
            dzieci, ale mysle ze nie mozna tego wykluczyc. Mnie pomaga gdy mam w
            stopy BARDZO cieplo. Czy Twoja corka spedza w ciagu dnia duzo czasu
            na nogach? Mnie ta przypadlosc dotyka najczesciej po dniu wielkich
            porzadkow. Moze ona sie po prostu probuje rozkopac z przykrycia?
            albo zwyczajnie tak ma, moja corka nie tylko kopie ale i
            przemieszcza sie w czasie snu.
            • edytkus Re: kopanie przez sen 21.05.08, 04:26
              na wypadek gdybys nie dojrzala nazwy w drugim linku:
              www.emedicinehealth.com/periodic_limb_movement_disorder/artic
              le_em.htm (ja mam od dziecka pewna chorobe ktora "normalnie" dotyka
              ludzi w srednim wieku wiec chcac nie chcac przypadki sie zdarzaja :(
              )
              • beatamc Re: kopanie przez sen 21.05.08, 12:17
                dzieki edytkus, to rzeczywiscie wyglada jak PLMS (3link mi nie
                idzie). Ona jest, a raczej byla bardzo ruchliwym dzieckiem ( wnocy
                tez wedrowala zawsze po lozeczku). Teraz niesamowicie sie uspokoila.
                Np wczoraj poszlismy do pediatry. Postawilam ja w poczekalni a ona
                zamast sobie gdzie wedrowac stala jak wryta przez 5min. Potem
                posadzilam ja na krzeselko, siedziala tak przez 15min bez ruchu.
                Obesrwowala wszystkich spokojnie, tak jakby w innym swiecie sie
                obudzila. Nigdy tak wczesniej nie miala.
                Lekarze na er powiedzieli, ze zRLS sie nie spotkali u tak malego
                dziecka, ale tak jak piszesz, kto wie...
                Skonczylo tez sie machanie rera wszystkim napotkanym ludziom i
                mowienie hello.
                • aniutek Re: kopanie przez sen 21.05.08, 16:30
                  Beata,
                  czy na ER dziecku zrobili MRI lub cat scan?
                  IMO powinni bo cos jest ewidentnie nie tak z Twoja coreczka ( na
                  podstwaie tego opisu) Moze pojdz do innego ER? mnie b. zaniepokoilo
                  co napisalas i szukalabym pomocy neurologa ASAP.
                  zycze Wam aby to byl tylko falszywy alarm.
                • aniutek Re: kopanie przez sen 21.05.08, 16:34
                  czy wzieli krew? siku, spinal tab?
                  w ktorym bylas szpitalu?
                  w long island college hospital maja pediatric ER ( to jest na
                  brooklynie na dole przy brooklyn heights, na hicks street)

takiego zachowania dziecka nie mozna lekcewazyc, to moze byc nic,
                  ale dziecko zachowuje sie inaczej, plus te drzenia czy kopania nog.
                • klaudona Re: kopanie przez sen 21.05.08, 17:30
                  Beata, polecam wizyte w Schneider Children Hospital. Znajduja sie na
                  LI zaraz za graniza z Queens. Zajmuja sie tylko dziecmi i maja
                  bardzo dobra reputacje. M byl tam kiedys z malym u naurologa. Nie
                  powinnas czekac az tydzien na wizyte.

www.schneiderchildrenshospital.org/
                  • beatamc Re: kopanie przez sen 21.05.08, 18:17
                    wiem, ze tydzien to strasznie dlugo, jezeli sa jakies problemy
                    neurologiczne :( Niestety ja nie jezdze, a maz do konca tyg musi
                    pracowac. Moze uda mi sie jutro z mama pojechac. Tylko mam dreszcze
                    jak mysle o ER. Ostatnio czekalismy ponad 2h, a pojechalismy ponad
                    2am.
                    >czy na ER dziecku zrobili MRI lub cat scan?
                    Aniu, ani na er, ani u pediatry nawet krwi nie pobrali!. Sprawdzili
                    gardlo, uszy, osluchali, zobaczyli wysypke. Na er tylko dali
                    skierowanie do neurologa...Musialam sama sie pytac o jakies srodki
                    uspokajajace, zeby Gabi mogla spac. Skonczylo sie na tym, ze
                    pozwolili mi dac jej herbatke ziolowa, uspokajajaca (w usa!! nigdy
                    sie z tym nie spotkalam) , zadnej recepty...
                    Dzis jestem jeszcze bardziej zdolowana, bo sobie przypomnialam,
                    ze niecale 2 tyg temu miala MMR + jakas inna szczepionka (nie moge
                    sobie teraz przypomniec). Wysypka to pewnie efekt po rozyczce, albo
                    odrze.... a reszta? Co za zycie, jakbym miala malo przezyc z nia.
                    Neurolog to S. Schwartzberg, przyjmuje na Brooklynie i na Staten
                    island. MOze cos o nim slyszeliscie?
                    Klaudona, a czy wiesz u ktorego lekarza byl twoj maly?
                    • klaudona Re: kopanie przez sen 21.05.08, 20:32
                      Nie moge znalesc nazwiska tego lekarza. Bylismy tam tylko raz z
                      polecenia pediatry. Znalazlam jednak na stronie szpitala informacje,
                      ze konsultacje robia na min Brooklynie, a tam chyba mieszkasz.
                      www.schneiderchildrenshospital.org/sch_cons_brooklyn_staff.html

Z neurologii jest tam 5 lekarzy pediatrow.

Adres:
                      8622 Bay Parkway
                      Suite 2D

Phone: 718.372.8402

Public Transportation:
                      Subway Lines - M or W
                      Bus Lines - B6 or B82

Belt Parkway - Westbound: Exit 5 - Bay Parkway. Keep right at the
                      fork in the ramp. Turn right onto Bay Parkway. Proceed north
                      approximately 1/2 mile. The office will be on your left side.

Belt Parkway - Eastbound: Exit 5 - Bay Parkway. Turn left onto Bay
                      Parkway. Proceed north approximately 1/2 mile. The office will be on
                      your left side.
                    • aniutek Re: kopanie przez sen 21.05.08, 23:22
                      idz gdziekolwiek chcesz able idz koniecznie jak najszybciej. gdyby
                      corka zaczela wymiotowac, zrobila sie ospala, spiaca w nietypowej
                      porze dzwon na 911.
                      wszystko to moze byc nic i na pewno jest nic, ale lepiej sprawdzic,
                      tym bardziej, ze mwoisz, ze miala szczepienie.

nie rozumiem dlaczego nie zrobili podstawowych badan?
                      ja z dzieckiem bylam tylko raz na ER (LICH) Lukasz mial tydzien i
                      sie darl w niebiosa - wszystkie badania bez zadnego czekania,
                      okazalo sie ,ze byl glody i mial kolke. drugi raz byl M z Lukaszem
                      gdy mial 1,5 roku i 104F temp, w bellevue - zero czekania na wizyte
                      ale w srodku trwalo z 5 hodzin, zrobili wszytskie mozliwe badania a
                      wypuscili z tylenolem, mial chore ucho i w ciagu tych 5 h mu
                      przeszlo. wiesz jak jest z dziecmi wszybko reaguja temperatura,
                      nawet drgawek dostaja i zaraz sa zdrowe, goi sie wszytsko jak na
                      psie. ale to co Ty napisalas brzmi niepokojaco, szczegolnie to
                      siedzenie w miejscu, brak zainteresowania ale i kopanie noga budzace
                      ja i ten placz.
                      A jakie sa Twoje podejzenia co sie moglo stac? czy Twoja corka
                      wydaje Ci sie inna? chora? nieswoja?
                      • klaudona Re: kopanie przez sen 22.05.08, 01:53
                        Oczywiscie, ze do lekarza trzeba jak najszybciej, ale uwazam, ze trzeba szukac
                        lekarza pod katem ewentualnych problemow, czyli bardzo wazne jest z jakim
                        szpitalem lekarz wspolpracuje. Jesli chodzi o pediatrie najlepsze w NYC jest
                        Presbyterian i Schneider. Czytalam, niedawno, ze mniej bledow lekarskich jest w
                        szpitalach, ktore specjalizuja sie w leczeniu dzieci, bo min nikt tam pomylkowo
                        nie zaaplikuje dziecku leku albo dawki przeznaczonej dla doroslego.
                      • hannamay Re: kopanie przez sen 22.05.08, 12:50
                        spekulacje tylko, ale moze wlasnei to ze mala nie wysypia sie
                        dobrze sprawia ze staje sie malo ruchliwa i niezainteresowana
                        otoczeniem, i to poirytowanie o ktorym pisze bea tez moze powodowac
                        brak snu. mam nadzieje ze sytuacja sie wyjazsnie i okaze sie nic
                        powaznego, zycze z calego serca!
            • edytais Re: kopanie przez sen 22.05.08, 16:43
              edytkus,
              ja mam lrs odkad pamietam (czyli od wczesnego dziecinstwa). Nieraz cala noc nie
              moglam spac z tego powodu. Moja mama myslala, ze to nerwicowe, bo nie bardzo
              wiedziala o co mi chodzi z ta noga. Zwykle to jedna noga mi dokucza, dopiero
              jak bylam w ciazy to raz zdarzyly sie obie na raz! Koszmar.
              Mi pomaga jesli mam stopy zimne. Jak mi za goraco w stopy to nie ma spania.
              Nie wiem czy u niemowlakow to moze byc.
              • edytais Re: kopanie przez sen 22.05.08, 16:46
                znaczy sie RLS.
              • edytkus Re: kopanie przez sen 22.05.08, 16:52
                edytais napisała:

> edytkus,
                > ja mam lrs odkad pamietam (czyli od wczesnego dziecinstwa).
                Nieraz cala noc ni
                > e
                > moglam spac z tego powodu.

no to witaj w klubie, moja siostra sie ze mnie nabija nie rozumiejac
                jakie to uciazliwe gdy czlowiek chce spac a nogi chca w droge ;))
                Widzialam w tv reklamy dwoch lekow, o jeden zapytalam lekarza i po
                ok. piatej tabletce nie bylam w stanie wstac z lozka, nawet nie
                dalam rady wykonac telefonu do pracy ze nie przychodze, vertigo,
                wymioty etc. Koszmar, niby pudelko i reklama wskazywaly wyraznie na
                RLS a ulotka rozpisywala sie o chorobie Parkinsona. Ta piata
                tabletka byla ostatnia, juz wole wykrecac stopami ;)

> Nie wiem czy u niemowlakow to moze byc.

na dobra sprawe dlaczego nie? nie da sie przeciez tego zbadac a
                dzieci same nie powiedza ;)
                • edytais Re: kopanie przez sen 22.05.08, 17:41
                  U mnie az tak zle nie jest, zebym musiala cos brac.
                  W dziecinstwie zdarzalo sie moze raz na tydzien. Pozniej na studiach troche
                  czesciej, ale w nocy meczylam sie tylko pare godzin. Raz na jakis czas moze
                  cala noc. Najgorzej bylo w drugiej ciazy. Nie dosc, ze nie moglam oddychac, to
                  jeszcze Emily mi naciskala na nerw, i ten RLS mialam co drugi dzien. Troche
                  przeszlo i zdarzalo sie pare razy w miesiacu. Znowu bylo zle jak bylam w ciazy
                  i prawie co noc pol nocy spac nie moglam, ale wtedy leki odpadaja.
                  Po ostatniej ciazy zdarzylo sie moze 2-3 razy (czyli srednio raz na rok) wiec
                  jest naprawde super! Nie mam tez takiej potrzeby chlodzenia nog i nawet jak mi
                  bardzo cieplo to moge spac. Mysle, ze potrzeba ziebienia stop idzie w parze z
                  moim RLS, bo jak bylo bardzo z tym zle to nawet musialam klasc sobie woreczki z
                  lodem pod stopy w nocy, zeby w ogole zasnac. TEraz jest mi goraco i moge spac.

Podobno EFT jest dobre na RLS, ale osobiscie nie wyprobowalam, bo mnie rzadko
                  juz RLS meczy.
                  Narazie wyprobowalam na swojej pajakowej fobii i wczoraj wlasnym osobistym
                  palcem wskazujacym poglaskalam wielkiego pajaka i nawet ani odrobine sie nie
                  balam!!!!!!!!!!
                  Teraz chce sie zajac moim lekiem wysokosci :)
    • hannamay Re: kopanie przez sen 21.05.08, 21:20
      rzeczywiscie najlepiej bedzie jesli najszybciej udasz sie do
      specjalisty chociaz mnie sie wydaje ze cos sprawia twojej coreczce
      bol fizyczny stad taka reakcja, moze to byc brzuszek, jakies
      wzdecia, kolki, zabek sie wyrzynajacy lub nawet ostry paznokiec
      ktory moze wrastac w skorke u nozki albo cos ostrego na ubranku ..
      badz dobrej mysli i daj znac czy nadal tak sie dzieje i czy cos
      zaobserwowalas dodatkowego. powodzenia!
      • aniutek Re: kopanie przez sen 21.05.08, 23:24
        rzeczywiscie- sprawdz pluszki, zmien posciel pj
        bardzo mnie zaintrygowala ta sytuacja, teraz zachodze w glowe co
        dziecku moze byc?
    • kasz.ka Re: kopanie przez sen 22.05.08, 16:21
      Beata, jesli masz jakiekolwiek podejrzenia, ze z dzieckiem jest cos nie tak, to
      koniecznie i jak najszybciej idz do lekarza. z opowiadan znajomych wiem, ze
      wizyta w dzieciecym szpitalu na pogotowiu to wszystkie badania, przeswietlenia i
      co tam komu jeszcze przyjdzie do glowy i maluch nie zostaje wypuszczony bez
      diagnozy. mam nadzieje, ze to nic powaznego i napisz koniecznie jak bedziesz
      miala jakies informacje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka