Dodaj do ulubionych

Leki nefroprotekcyjne

02.02.11, 20:52
Czy ktoś podawał swoim dzieciom leki nefroprotekcyjne? W naszym przypadku lekarz chce rozpocząć leczenie tymi lekami, żeby pobudzić nerkę. Wiecie coś więcej na ten temat? Będę wdzięczna za informacje.
Córka jest po przeszczepieniu moczowodów, wcześniej refluks 4 stopnia lewostronny, 1stopnia prawostronny. Scyntygrafia 38% nerka lewa, 62%nerka prawa.
Obserwuj wątek
    • margowd Re: Leki nefroprotekcyjne 07.02.11, 21:23
      Jestem w podobnej sytuacji. Moja córka miała reflux 4 st. obustronny. Jest po przeszczepie moczowodów. Scyntygrafia dynamiczna również 38% nerka prawa i 62 % nerka lewa.
      Obecnie lekarka prowadząca chce właczyć w leczenie enanenal.
      Czy ktoś stosował już ten lek u dzieci ?
      • anusia_29 Re: Leki nefroprotekcyjne 08.02.11, 09:51
        Jestem umówiona na jutro do naszego lekarza. Nie wiem, co powie bo u mojej małej wyszedł w dobowej zbiórce moczu białkomocz patologiczny i zagrożenie kamicą moczanową i fosforanową. Proponowane leczenie miało trwać od roku do dwóch lat.
      • anusia_29 Margowd 08.02.11, 10:00
        Czy po operacji robili Twojej córce scyntygrafię i czy wyniki sie zmeniły w stosunku do tej scyntygrafii robionej przed operacją (jeśli miała robioną)? U nas po 2 latach od operacji nie zmieniły się prawie. Przed operacją miała 37% w nerce prawej i 67% w nerce lewej. Tak więc ten 1% to chyba nie dużo.
        Leczymy nasze dzieci u tego samego lekarza smile
        • anusia_29 Re: Margowd 08.02.11, 10:01
          Przed operacją miała 37% w ner ce prawej i 63% w nerce lewej. Tak więc ten 1% to chyba nie dużo.
          Leczymy nasze dzieci u tego samego lekarza smile

Ps.wniosłam poprawkę do watku wyżej
          • margowd Re: Margowd 10.02.11, 13:24
            U mojej Asi też co jakiś czas wychodzi białko w moczu. Lekarz powiedział mi, że tak może być.
            Jeżeli jest to incydentalne to niby nic się nie dzieje, ale jestem trochę niespokojna z tego powodu. Fosforany wychodziły jej w moczu, gdy PH było w granicach 7. Przy kwaśnym moczu nie ma już fosforanów. Żeby zakwasić mocz podaję jej więcej żurawiny.
            Asia pierwszą scyntygrafię miała prawie rok przed operacją, drugą 2 lata po operacji.
            Prawa nerka(ta gorsza) poprawiła się o ok 7%
            Co powiedział Ci lekarz na temat tych wyników? Skąd to białko w moczu?
            • anusia_29 Re: Margowd 10.02.11, 18:11
              Wygląda na to, że u was było gorzej w scyntygrafii w badaniach przed operacją, tak?
              Co do białkomoczu, to uważa, że to błąd laboratoryjny. Niemżliwe by miała tak wysoki bialkomocz przy innych dobrych wynikach. Mamy skierowanie na powtórzenie części badan. Enarenal też mamy.
              • margowd Re: Margowd 11.02.11, 14:00
                U nas przed operacją z prawą nerką było bardzo żle. Lewa pracowała poprawnie.
                Czy podajesz już małej enaranal? Ja jeszcze nie zaczęłam podawać.
                Chciałabym bardzo dowiedzieć się coś więcej na temat tego leku i jego stosowania
                w przypadku chorych nerek.
                • anusia_29 Re: Margowd 14.02.11, 17:37
                  Też mam opory przed rozpoczęciem podawania,ale chyba dziś nastąpi ten pierwszy raz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka