Dodaj do ulubionych

Żurawina-skąd?

17.11.04, 22:10
Skąd bierzecie żurawinę?Pod koniec lata widywałam ją na bazarze, ale teraz?
(chyba do Was dołączęsad()
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: Żurawina-skąd? 18.11.04, 07:34
      Wlasnie sie teraz pojawia na bazarze wink) Teraz jest okres wystepowania na bazarach.
      Michas dzieki poswieceniu babci dostaje kisielek zurawinowy co drugi dzien wink))
      • anula_w Re: Żurawina-skąd? 18.11.04, 08:09
        a jak się robi taki kisielek?
        • madziulec Re: Żurawina-skąd? 18.11.04, 10:32
          Jest to jedna z potraw wigilijnych, zeby bylo smieszniej wink)
          Kisiel zurawinowy

40 dag zurawin, 20 dag cukru, 6 łyżeczek maki ziemniaczanej

Zurawiny zalewamy 5 - 6 szklankami wody i na ostrym ogniu raz zagotowujemy.
          Przecieramy przez sitko, wsypujemy cukier i ponownie zagotowujemy. Make
          ziemniaczana rozmieszana z woda (1/2 szklanki) wlewamy do gotujacego sie plynu,
          energicznie mieszajac. Kisiel zagotowujemy i goracy wlewamy do wyplukanej zimna
          woda salaterki.

Oczywiscie jesli chodzi o maluszki to proporcje radze na poczatek znacznie
          zmniejszyc wink))
          • milka371 Re: Żurawina-skąd? 18.11.04, 21:19
            jeżeli chodzi o działanie żurawiny na drogi moczowe to najskuteczniejsza jest
            zurawina kanadyjska, znajduje sie np. w preparacie Vitabutin - do kupienia w
            niektórych sklepach zielarskich.Nasza polska nie wykazuje tutaj jakiegoś
            szczególnego działania>
      • ewapn Re: Żurawina-skąd? 23.11.04, 10:03
        teraz pojawiłąy sie soki z żurawiną w kartonach.. ja swojej córci kupiję i
        pijemy .. poszukaj na półkach wsród soków tych najlepszych firmy typu hortex
        itd..

• s1korupka Re: Żurawina-skąd? 23.11.04, 23:34
          Dzięki, kupiłam taki w butelce, Paola czy jakoś tak. Trochę się bałam, bo córka
          jest alergikiem, a ten sok to taki koncentrat do rozcieńczania, choć na
          etykiecie jest napisane że w 100%naturalny...Ale nic się nie dzieje.
          • lola211 Re: Żurawina-skąd? 24.11.04, 18:44
            Szczerze mowiac jakos nie ufam tym syropom czy sokom do rozcienczania,
            podejrzewam ze tam jest sam cukier i troche zurawiny tylko.Duzo lepszy pod
            wzgledem jakosci wydaje mi sie sok Polskiej Rozy, ktory zawiera 50%
            ekstraktu.Fakt, jest duzo drozszy, ale i bardzo wydajny.
            Ja z kolei niedawno otrzymalam od pediatry preparat Urinal, to wyciag z
            zurawiny w kapsulkach, jednak kapsulki sa duze, moja 6 latka je lyka, ale dla
            mniejszych dzieci sie nie nadaja.
            • s1korupka Re: Żurawina-skąd? 24.11.04, 23:07
              A tą Polską Różę kupuje się w zwykłych sklepach, czy jakichś specjalistycznych?
              • lola211 Re: Żurawina-skąd? 24.11.04, 23:23
                W Herbapolu, w sklepach ze zdrowa zywnoscia, ale ostatnio widzialam takze w
                Hevie.W supermarketach prozno jej szukac, przynajmniej we Wrocku.
                • redorek Re: Żurawina-skąd? 26.11.04, 08:37
                  lola211
                  a ile dac dziecku (3,5 roku) takiego soku? Koniecznie rozcieńczac czy można jak
                  syropek na łyzeczce?
                  Na butelce napisali tylko że 1-4 łyżki, ale ile komu zeby nie "zaszkodził"?
                  • lola211 Re: Żurawina-skąd? 26.11.04, 12:24
                    Ja dawalam 2-3 razy dziennie po 1 lyzeczce, bez rozcienczania.
    • gabiwww Re: Żurawina-skąd? 26.11.04, 22:31
      Ja polecam VITA-BUTIN suszony sok z żurawin w kapsułkach.Ja mojemu 7
      miesiecznemu Stasiowi rozsypuję 1 kapsułkę dziennie i rozpuszczam w soczku lub
      w herbatce.Mały zażywa Vita-butin od 5 miesiecy i jak do tej pory nie było
      narazie żadnego zakażenia.Opakowanie 100 kapsułek kosztuje ok.75zł
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka