Dodaj do ulubionych

poradzcie- pilne

09.12.04, 20:26
Mala ma prawie 5 m-cy. Od kilku dni nie chce jesc, ale pije duze ilosci
glukozy i herbatke. Od wczoraj ma katar, a dzis kaszel. Było robione dzs
badanie moczu, wynik
Bialko-nieobecne
Cukier-nieobecny

Nablonki plaskie-nieliczne w polu widzenia
Nablonki okragle-obecne w polu widzenia 0-1
leukocyty-obecne w polu widzenia 0-3-5
bakterie-pojedyncze w polu widzenia
psemka sluzu-nieliczny w polu widzenia.

Lekarka przepisala Furaginum 2x1/4 tab. Przez 7 dni potem ¼ na noc przez 10
dni. Rozumiem ze nie może być szczepiona w tym czasie.
Czy jest Furaginum dla dzieci i dla doroslych czy to taki sam?
A na przeziebieniowe sprawy wit. C 2x10 kropli

Gardlo ma rozowawe, a osluchowo jest czysta.
Czy nie powinnam zrobic posiewu.

Co o tym myslicie?

Wiem powinnam isc do dobrego lekarza, ale niestety u mnie w poblizu takiego
nie ma, a ten którego znam bierze kase a z ta b. Krucho 
Obserwuj wątek
    • mami7 Re: poradzcie- pilne 09.12.04, 21:07
      Furagina jest jedna dla wszystkich, różne dawki, chyba w porządku jak dla Was.
      Witamina C jak najbardziej, szczególnie z furaginą.
      Nie mniej jednak uważaj na małą. Przeziębienie u małego dziecka to nistety nie takie tam przelewki. Szczególnie ten katar.
      Ze szczepieniem to się wstrzymaj, aż mała nie będzie całkowicie zdrowa, a potem też trzeba trochę odczekać.

Co do posiewu...Ja bym zrobiła.
      Nabłonków okrągłych to być nie powinno. i tutaj to nie wiem, poczekaj na mąrdzejszą głową. Co do reszty, to źle nie wygląda.
      Ale mogłoby nie być nawet nielicznego śluzu i nawet pojedyńczych bakterii.
      Być może zaczyna się dziecku infekcja.

Nie masz wyjścia, niestety wygląda na to, że dziecko coś zbiera i trzymaj się lekarza. Na razie i tak nic więcej nie da się zrobić.

Zrób potem badania kontrolne i zobaczysz.
      Ale bacznie obserwuj małą. To niezwykle istotne.

Oczywiście poczekaj na opinie innych mam wink)))

Pozdrawiam
    • madziulec Re: poradzcie- pilne 09.12.04, 21:12
      Jak widze jest to tylko badanie ogolne.
      No to musisz chyba zrovbic posiew.

A czepiajac sie (cholera, znaja mnie juz z tego inne dziewczyny) to po co poisz
      dziecko glukoza?? - wiem, niezwiazane z tematem, ale to zupelnie niepotrzebne, a
      przyzwyczajasz dziecko do cukru...
      • gochamasl Re: poradzcie- pilne 09.12.04, 21:39
        no to co jej dawac do picia, przeciez samej cherbatki z kopru wloskiego i
        rumianku tak duzo pic tez nie mozna, a na samej wodzie daleko nie pojedzie
        • madziulec Re: co do picia 09.12.04, 22:05
          W tym wieku jeszcze jest ziolowa, a wlasnie najzdrowsza jest sama woda.
          Niestety glukoza nie jest zbyt zdrowa. Ale tak prawde mowiac to Twoje dziecko
          wiec robisz jak chcesz...
      • mami7 Re: poradzcie- pilne 09.12.04, 21:59
        Madziulec, ponoć właśnie glukoza w przeciwieństwie do cukru nie uzależnia wink
        Oczywiście pozostaje kwestia słodkiego smaku.

Gocha poić możesz wodą, jak przyzwyczaisz dziecko to polubi, a to najzdrowsze.
        Im wcześniej tym lepiej.

Pozdrawiam
        • madziulec Re: poradzcie- pilne 09.12.04, 22:06
          Bo glukoza nie jest cukrem prawda?? Popatrz czym my, jako niemowlaki bylysmy
          pojeni? Wlasnie glukoza. Odeszlo sie od tego.
          • mami7 Madziulec 10.12.04, 09:24
            Nie wiem czym ja byłam pojona, chyba zapytam. Ale za słodkościami nie przepadam.
            Mój mąż wodą z cukrem!!!!
            I jedno mu pozostało "gdy widzę słodyczę to kwiczę" wink

No zgadzam się z Tobą w całej rozciągłościwink)))

Pozdrawiam
            • gochamasl Re: Madziulec 10.12.04, 13:44
              hej
              dzieki za odp.
              Zeby za dlugo nie czekac dalam jej wczoraj ten furagin (wczoraj miala tez temp.
              38), myslalam ze dzis zrobie ten posiew, jednak lekarka powiedziala ze po
              podaniu leku nie ma to sensu,
              Wczoraj nie mowila o posiewie zeby nie czekac do dzis (dopiero dzis bylby wynik)
              i dodatkowo nie narazac dziecka (maz pokazywal jej wynik smile )
              Wiec na razie podaje furagin i czekam. Dopiero po skonczeniu kuracji mam zrobic
              posiew.
              • mami7 Re: Madziulec 10.12.04, 14:24
                Tylko wiesz, jesli są bakterie, które nie reagują na Furagin, to nie powiem że trujesz dziecko, bo Furagina to jeszcze nie takie straszne świństwo, ale nie TRUJESZ bakterii. Namnażają się i tyle.
                Ale wybór należy do Ciebie.

Powodzeniawink

Pozdrawiam
                • gochamasl Re: Madziulec 11.12.04, 12:00
                  to co mam przerwac leczenie i zrobic ten posiew?
                  jak by to zrobic?
                  a ile trzeba odczekacpo odstawieniu furaginu?
                  • ziuta74 Re: Madziulec 11.12.04, 13:14
                    moje dziecko ma w tej chwili wirusowa infekcje noso-gardzieli i wyniki moczu
                    ogolnego sa bardzo podobne do twoich (moze bez tych nablonkow). rozwiazania sa
                    dwa: albo wynik moczu ogolnego swiadczy o infekcji wlasnie noso-gardzieli (stad
                    wiecej leukocytow bo organizma walczy z wirusem). albo swiadczy o
                    rozpoczynajacej sie tfu tfu odpukac w niemalowane infekcji drog moczowych. a
                    dowiem sie o tym tylko po odbiorze wynikow posiewu. tobie tez radze zrobienie
                    posiewu. nie odstawiac furaginu, nie czekac tylko zrobic w pon. rano posiew.
                    pozdrawiam
                    • ziuta74 Re: Madziulec 11.12.04, 13:31
                      by the way, pediatra powinna cie uprzedzic ze przy infekcji (patrz katar,
                      kaszel, goraczka) badanie ogolne moczu moze nie byc krystalicznie czyste.
                      • mami7 Re: Madziulec 11.12.04, 13:46
                        Zrób jak pisze Ziuta. Poczekaj do poniedziałku i rano zrób małej ten posiew.
                        Jeśli ewentualne bakterie poszły na Furaginę posiew powinien być już czysty.
                        Jeśli nie, sprawa też będzie jasna.
                        Oczywiście leków NIE ODSTAWIAJ.

Pozdrawiam
                        • gochamasl Re: Madziulec 11.12.04, 21:26
                          hej
                          dzieki wam dziewczyny, bardzo
                          konsultowalam dzis to z inna pediatra i : mowi ze posiew i tak nic nie wykarze
                          (tak ją zrozumialam), rzeby jutro rano zrobic badanie moczu ogolne i pokazac
                          sie z wynikiem i dzieckiem, i ewentualnie mala do szpitala i zrobia
                          antybiogrami dadza antybiotyk.
                          mala jest marudna , niespokojna, ma taka troche chrypke i chyba gardelko cos
                          nie tak. dlatego poszlam do tej lekarki
                          dzis dalismy jej inne mleko bebilon tzn spowrotem bebilon, po bebilonie pepti i
                          zaczela jesc , mam wrazenie ze sie nawet oblizywala smile
                          • gochamasl Re: Madziulec 11.12.04, 21:29
                            powiedziala tez ze zeby zrobic posiew , trzebaby odstawic furagin na
                            przynajmniej trzy dni,
                            kurcze moze powinnam byla wstrzymac sie z pierwsza dawka furaginy i rano zrobic
                            posiew, no ale juz trudno po fakcie
                            • gochamasl Re: Madziulec 11.12.04, 21:31
                              czy uwazacie ze posiew pokaze co i jek nawet jak mala dostaje furagin?
                              • gochamasl Re: Madziulec 11.12.04, 21:35
                                aha po porodzie tez miala ZUM - e-coli i dostawala antybiotyk m. in
                                Nitrofurantoin - ta lekarka powiedziala ze to cos ak jak furagin, i ze nawet
                                jesli teraz jest e -coli to furagin sobie z nim poradzi
                                • madziulec Re: Madziulec 11.12.04, 22:52
                                  jak to po porodzie? od razu czy po jakims czasie?
                                  Napisz cos wiecej...
                                  • gochamasl Re: Madziulec 11.12.04, 23:27
                                    po porodzie jak bylysmy jeszcze w szpitalu, miala 2 dni, w posiewie:
                                    wychodowano szzczep E.coli w mianie 10^4; wrazliwy m. in. na : Augumentin,
                                    Timentin, Nitrofurantoin itp.
                                    • ziuta74 Re: Madziulec 12.12.04, 12:22
                                      gocha, chcialam tylko wyjasnic 1 rzecz: nasze forumowe dzieciaki maja robione
                                      posiewy non-stop na furaginie, urotrimie i innych tym podobnych. dzieciaki
                                      dostaja dawke prewencyjna codzien i zadna z nas nie odstawia leku zeby zrobic
                                      posiew. nie wiem czemu ci twoi lekarze uparli sie na odstawianie furaginy, moze
                                      dlatego ze twoja corka dostala od poczatku dawke lecznicza (2x1/4 tab.). z
                                      drugiej strony, skoro piszesz o szpitalu i anybiogramie, to nie ma bata ale
                                      posiew musza zrobic, bo antybiogram jest wlasnie wynkiem posiewu.
                                      idz do lekarza i daj pozniej znac co z twoja corka.
                                      pozdrawiam.
    • katarzyna.br Re: już nic nie rozumiem 12.12.04, 17:37
      przecież wyniki badania moczu są w porządku. Co skłoniło lekarza do przepisania
      furaginy. Może ktoś mi to wyjaśni.
    • gochamasl Re: poradzcie- pilne 12.12.04, 19:37
      szkoda ze dokladnie nie czytacie co pisze
      mala byla w szpitalu zaraz po urodzeniu , i posiew wtedy byl robiony, a teraz to
      ma prawie 5 m-cy.
      wczoraj robilam badanie ogolne-kontrolnie i leukocyty spadly z 1-3-5 na 1-2 ,
      wiec raczej jest ok.
      bierzemy dalej furagin
      a te podwyzszone leukocyty mogly mogly byc tez zwiazane z infekcja drog
      oddechowych,
      skonczymy brac furagine to zrobimy kontrolny posiew - no chyba ze lekarka zleci
      inaczej , albo cos innego jeszcze wyskoczy - ale miejmy nadzieje ze nie smile

pozdrawiam
    • madziulec Re: poradzcie- pilne 13.12.04, 10:26
      Tak jak Ci pisalysmy - posiew oczywiscie, bo lekarka nie powinna dawac furaginy
      na bakterie. Moze sie po prostu okazac, ze bakterie, ktore dziecko ma w moczu
      nie sa wrazliwe na furagine, a sa wrazliwe na inny antybiotyk.
      Nie mysle, ze jest "po ptokach", mysle, ze wlasnie nalexzaloby wykonac posiew,
      po to nawet by przekonac sie co to za bakteria i potem - dalej przekonac sie co
      i jak czyli USG i jesli cos USG wykaze to ew. cystografia i inne badania.
      • gochamasl Re: poradzcie- pilne 13.12.04, 11:21
        ale tu bakterie byly pojedyncze w p.w.
        • madziulec Re: poradzcie- pilne 13.12.04, 12:54
          No to skoro pojedyncze.. Hmmm.. mimo wszystko skads sie wziely....
          Mnie by to troszke zastanowilo...
          Nie jestem lekarzem, ale poszlabym do specjalisty, nie do pediatry.
          • mami7 Re: poradzcie- pilne 14.12.04, 15:20
            W sumie to nie wiem, po co ta cała dyskusja, bo Ty Gosiu jesteś niereformowalnawink
            Wybacz, ale uparie stoisz przy lekarzu. Życzę Wam jak najlepiej.
            Obyś tych lekarzy nie odwiedzała często. A nadto... Żebyś na skórze własnego
            dziecka nie przekonała się jak pediatrzy potrafią nie wiedzieć co robią.

A swoją drogą... Nie wiem, bo ja lekarzem nie jestem, ale...
            Skoro dziecko zaraz po urodzeniu przechodzi infekcję i nic się z tym nie robi?
            Przepraszam, zalecza się antybiotykiem.

Jeszcze raz zdrówkawink))))))

Pozdrawiam
            • gochamasl Re: poradzcie- pilne 14.12.04, 15:40
              sorki, ale co niby od razu z tym robic...

moze jestescie troche przewrazliwione...

a antybiotyk byl tez na zapalenie ploc , nie tylko na ZUM. posiew antybiogram -
              mysle ze wszystko bylo robione jak nalezy

a teraz hmm , mam nadzieje ze tez leczenie jest przeprowadzane ok
              • mami7 Re: poradzcie- pilne 14.12.04, 15:54
                Gosiu mój synek miał 9 miesięcy jak dostał gorączki, miał w granicach 38 C.
                Niby nic, ząbki usłyszałam kilka razy. Dzięki mojemu przewrażliwieniu dotarliśmy
                w porę do szpitala. Moje dziecko miało zakażenie dróg moczowych. Ale dodatkowo
                zapalenie płuc, biegunka, co nabył w jednym z krakowskich szpitali dziecięcych.
                Zmienialiśmy z chorym dzieckiem szpital na własne żadanie, szukaliśmy lekarzy.
                Nigdy sama tyle nie przeżyłam. Nikomu nie życzę.
                Teraz mam dopiero świadomość, jak groźne to wszystko mogło być.
                W końcu po bojach trafilismy na przyzwoity zespół lekarzy.
                Mojemu synkowi zdiagnozowano reflux.

Reasumując... Cieszę się, że jestem przewrażliwiona wink

• mami7 Re: poradzcie- pilne 14.12.04, 15:57
                A co z tym zrobić?
                Hm, czy Twoja córeczka miała robione usg jamy brzusznej?

Pozdrawiam
                • gochamasl Re: poradzcie- pilne 14.12.04, 16:09
                  miala- zaraz po porodzie - narzady jamy brzusznej prawidlowe
                  • gochamasl Re: poradzcie- pilne 14.12.04, 16:09
                    moze gg4343528
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka