Dodaj do ulubionych

ILE RAZY W CIAGU DNIA SIUSIU?

22.02.05, 23:42
Przy okazji nauki robienia na nocnik zauważyłam, że córka (22 miesiace), robi
bardzo często siusiu-ok. 19 razy.Wyniki moczu i posiewu ok, owsików sie
pozbylismy.Czy to normalne?Ile wasze dzieci siusiają?Dodam, że córka nie pije
az tak duzo (ok. 700 ml dziennie).
Obserwuj wątek
    • mami7 Re: ILE RAZY W CIAGU DNIA SIUSIU? 23.02.05, 07:23
      Ja miałam z synkiem podobny problem, miał wtedy jakieś 2,5 roku.
      Ale...pije dużo i na jedno "posiedzenie" potrafił wlać w siebie nawet 300 ml.

A dziecko ma stwierdzona jakąś wadę?
    • co-jest-grane Re: ILE RAZY W CIAGU DNIA SIUSIU? 23.02.05, 10:10
      A porcje moczu są duże czy małe?
      Bo i tak mi wychodzi, że w jednej porcji wysikuje ok.30 ml.
      To bardzo mało - jeżeli chodzi o pojemność pęcherza w tym wieku, albo po prostu
      nie opróżnia pęcherza do końca, co też jest nieprawidłowością.

Pozdrawiam,Aga
      • agata9991 Re: ILE RAZY W CIAGU DNIA SIUSIU? 23.02.05, 11:27
        Proporcje moczu są raczej ok-tzn. "normalne siusiu", chociaż zdarza sie też po
        prostu "małe sik".Dostałam też polecenie aby iśc do ginekologa dziecięcego-czy
        nie ma zapalenia przedsionka pochwowego, ale jak to się tez nie potwierdzi, to
        juz nie wiem-zaczynam się mocno niepokoić!Dodam, że nie ma innych dolegliwości-
        tzn, nic ją przy tym sikaniu nie piecze, nie boli-słyszałam gdzieś ze u
        dziewczynek często wystepuje takie podraznienie cewki moczowaej, ale czy to
        prawda?
    • madziulec Re: ILE RAZY W CIAGU DNIA SIUSIU? 23.02.05, 10:32
      Wedlug jedengo opracowania metody leczenia rfluksu przedstawiam ponizej:
      Masz tam wyraznie napisane, co ile dziecko powinno chodzic do toalety (ale ja
      jakos tego pojac nie moge - bo co? zabronic w innych przypadkach????)

Brak leczenia
      Taka metoda polega na podawaniu antybiotyków wyłącznie w przypadku wystapienia
      epizodów zakażeń układu moczowego. Filozofia tej metody jest szybka diagnoza
      oraz szybka eliminacja zagrożeń, które niesie zakażenie.

Trening pęcherza moczowego
      Trening pęcherza moczowego odnosi się do regularnego, całkowitego opróżniania
      pęcherza moczowego przez koncentracje na tej czynności. Trening obejmuje
      regularność - np. opróżnianie co 2 – 3 godziny, kompletne opróżnianie pęcherza
      podczas mikcji i eliminacje przerywanego strumienia moczu. Trening ten obejmuje
      również odpowiednia higienę.
      Tak więc celem tego jest zredukowanie do minimum ryzyka następnych epizodów
      zakażeń układu moczowego.

Profilaktyka antybiotykowa
      Stosując antybiotyki, jako profilaktyke zaobserwowano, iż dzieci chore na
      refluks nie zapadaja na nowe zmiany bliznowate nerek.
      Leki stosowane w profilaktyce to zwykle: sulfamethoxazol, trimethoprim i
      nitrofurantoina.
      Terapia taka kontynuowana jest do czasu, gdy refluks ustapi lub tez do czasu,
      gdy ryzyko związane z refluksem uznawane jest za małe. Terapia antybiotykowa
      uznawana jest za skuteczną, gdy dziecko nie ulega kolejnym zakażeniom układu
      moczowego.

Profilaktyka antybiotykowa, środki zapobiegające niestabilności pęcherza i jego
      trening
      Przed treningiem korzystania z toalety, mikcja jest dla dziecka czynnością
      automatyczną. Dzieci z niestabilnym pęcherzem mogą pokazywać potrzebę mikcji
      przez krzyżowanie nóg lub niepokój. Środki medyczne wspomagające stabilność
      pęcherza służą właśnie temu, by pęcherz opróżniał się świadomie.

Operacja chirurgiczna
      Operacja chirurgiczna polega na naprawie nieprawidlowości dotyczacych dróg
      moczowych. Zwykle sa to operacje laparoskopowe.
    • barmul Re: ILE RAZY W CIAGU DNIA SIUSIU? 23.02.05, 13:30
      Mnie się zawsze wydawało, że nawyk kontrolowania opróżniania pęcherza wyrabia
      się z czasem. Też jesteśmy właśnie na etapie prób nocniczkowych (Majka ma 18 m-
      cy) i nasze początki właśnie tak wyglądały. Siusiała gdzie popadnie i co
      chwilkę. Kończymy 3 tydzień bez pieluszki i widzę dużą zmianę. Po pierwsze
      siusia coraz więcej na raz, po drugie coraz rzadziej, tzn. początkowo nawet co
      kilka minut, teraz co godzinę, albo półtorej. Po trzecie od dwóch dni ani razu
      nie zrobiła siusiu w majtki ( z wyjątkiem czasu snu). Nasza sytuacja jest
      trochę utrudniona, bo Majka jeszcze nie mówi, więc muszę "czytać z jej
      gestów smile)" Mam nazieję, że jest to normalna sytuacja, choć tez podejrzewam, że
      nie opróżnia całkowicie pęcherza (po przebudzeniu siusia częściej, później
      rzadziej), ale może to tylko kwestia treningu... W każdym razie ciśnienie jest
      OK. Czasem aż nocnik dudni, a ilości przeróżne. Wypija w ciągu dnia tez
      znacznie mniej niż litr.
      • barmul Re: ILE RAZY W CIAGU DNIA SIUSIU? 23.02.05, 13:35
        Dodam jeszcze, że moja 21 letnia siostra siusia co 1 do 2 godzin smile Nigdy nie
        miała problemów z ukł. moczowym. Taka widać jej "uroda" Mam nadzieje, że i w
        przypadku naszych dzieci będzie wszystko dobrze, choć zbadać zawsze warto dla
        Świętego spokoju...
        • mami7 Re: ILE RAZY W CIAGU DNIA SIUSIU? 23.02.05, 13:39
          Dzieci nie powinny podsikywać. Pewnie domyślacie sie o co chodzi wink))
          Ponadto te 2-3 godziny... Chodzi też o to, żeby maluchy nie miały raczej dłuższych przerw.

Wszystko zależy tez od wielkości pęcherza, tutaj kłania się usg.
      • agata9991 Re: ILE RAZY W CIAGU DNIA SIUSIU? 23.02.05, 22:24
        To mnie troche uspokoiłaś, chociaż do ginekologa sie wybierzemy, dam znać co
        powiedział.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka