Dodaj do ulubionych

proszę o rade!!!

25.04.05, 12:01
Czy to jest bardzo niepokojacy wynik?
Barwa slomkowa
odczyn slabo zasadowy
cieżar m/m
bialko 30
cukier nb
urobilinogen w /n
nablonki plaskie nieliczne 4-6 w pw
krwinki biale 10-15
krwinki czerwone brak
skladniki mineralne. nieliczne fosforany bespostaciowe .

Moja córeczka ma prawie 9 miesiecy. Od kilku miesiecy prawie nie przybiera na
wadze.Morfologia byla robiona 3 tyg temu i byla w normie.Echo serca
ok.Wczesniej mocz i posiew ok.Jula wazy 7300 i tak od miesiąca.W styczniu
wazyla 6500.Pani doktor mowila ze taka jej uroda.Teraz dostala baktrin i mówi
ze nie ma problemu.Ja boje sie ze jestsadCzy przesadzam???Może ona
bagatelizuje spraweco o tym myslicie?Aga
Obserwuj wątek
    • refluksdorsad Re: proszę o rade!!! 25.04.05, 12:28
      Jeśli zajmuje się Wami lekarz, to chyba nie jest źle. Nie bójcie się.
      Wyniki faktycznie nie są fantastyczne, ale lekarz je widział i chyba wie co
      robić.
      Jeśli masz wątpliwości skonsultuj to z jeszcze jednym innym lekarzem
    • mami7 Re: proszę o rade!!! 25.04.05, 12:29
      Rozumiem, że Baktrim w związku z tym wynikiem moczu?
      Ale tak strzelała pani doktor, bo bez posiewu?

Wynik dobry nie jest. Tragiczny tez nie, żebys sie jakoś nie przestarszyła.
      Ja zrobiłabym dziecku koniecznie jeszcze raz, chociaż jak bierze już Baktrim to bez sensu i koniecznie posiew!

A co do reszty. Za echo serca pewnie płaciłaś????
      Nie wiem, nie znam się. Zrobiłabym dziecku usg na początek. Nie wiem czy nie skonsultowałabym tego z nefrologiem. Coś teraz się dzieje.

A jak je Mała? Czy cos dziecku dolega?
      Rozwija się prawidłowo?

A nie robiłaś innych badań? Sprawdzałaś tarczycę?

• julinka2004 Re: proszę o rade!!! 25.04.05, 13:32
      Jadla bardzo dobrze .Dwa razy dziennie kaszke mleczno ryzowa raz zupke raz
      obiadek i owoce.Cyc też.Niby wszystko bylo ok.dobrze sie rozwija. I nagle
      przestala jesc jakos w srode. .Najpierw zupy a potem to juz nic nie chciala
      nawet cyca.Myslalam ze to zęby.I dlatego zrobilam jej w piatek badanie
      moczu.Pierwsze badanie wykazalo 25 leukocytow.wiec powtorzylam kilka godzin
      pozniej.I okazalo sie wlasnie ze juz jest to bialko.Julka zawsze byla i jest
      pogodna.teraz troche je ale zadna rewelacja.Mam jeszcze 4,5 latka.Najgorsze
      jest to ze on ma ciagle since pod oczami i od dawna narzeka na bole brzucha.co
      jakis czas posikuje.Badania moczu sa ok..ale na wadze przybieral i przybiera
      super.Ma nawet lekka nadwage. Pozdrawiam Aga
      • julamimi Re: proszę o rade!!! 25.04.05, 13:53
        te since pod oczami - ja bym chyba zrobila badania na pasozyty; tylko tego nie
        zalatwi sie jednym badaniem, bo osobno bada sie owsiki, osobno lamblie, osobno
        grzyby (to tez pasozyty) i chyba osobno paspzyty w stylu glisty... sporo o tych
        badaniach jest na lergiach dzieciecych...
        • mami7 Re: proszę o rade!!! 25.04.05, 14:11
          Tak koniecznie zbadaj dziecku te kupy. Trzy razy na pasożyty. Możesz tez i posiew kału. Bada się teżw kierunku grzybów i lambli. Sporo wink))

Nie rozumiem, bo jedno to to, że z Twoją córeczka cos teraz się ewidentnie dzieje. I brak apetytu, itd. to wszystko sie może łaczyć z zum.
          Ale jak było wcześniej, bo z tego co zrozumiałam Mała miała problemy z wagą już chyba wcześniej tak?

A co do reszty. Zrobic posiew koniecznie. Nawet jak dziecko bierze juz ten Baktrim, bo chyba bierze tak??????
    • julinka2004 Re: proszę o rade!!! 25.04.05, 14:23
      Tak bierze baktrim.Od piatku.Jesli chodzi o wage to zaczelo sie wczesnie.W tym
      kierunku robilismy badania.Krew mocz posiew i badanie serca bo pojawily sie
      jakies szmery ale wszystko bylo ok.I gdyby nie to ze mala przestala jesc
      calkiem nagle z dnia na dzien to nie zrobilabym tego badania moczu .Pani doktor
      powiedziala nam ze skoro wyniki sa prawidlowe to taka jej uroda i nie ma co
      szukac.Dzis jej zrobie jeszcze raz badanie moczu.Mimo ze bierze baktrim.W
      przyszlym tyg zrobimy usg nerek.Boże tak sie o nia boje sadPozdrawiam i dziekuje
      dziewczyny za odpowiedz.
      P.s
      Kacper mial juz robione badaniia na pasozyty.na bialko lambli tez i bylo ok.
      dostal nawet zapobiegawczo zentel.niepokoi mnie to ze od czasu do czasu
      popuszcza.Ma 4,5 roku wiec powinien juz wytrzymac.może to stres sad Aga
      • mami7 Re: proszę o rade!!! 25.04.05, 14:41
        W takim razie zabierz synka do urologa. Faktycznie w tym wieku popuszczanie. A skąd ten sters? Przedszkole?

Jak chcesz zrobic badanie moczu, to koniecznie zrób teraz posiew. Jesli bakteria nie jest wrażliwa na Baktrim będziesz miała szybko antybiogram, a tak czekanie. Bo Baktrim podany w ciemno, na podstwie badania ogólnego?

Szmery w sercu ma mnóstwo dzieci. Podobno sa takie rozwojowe. I nie robi się zwykle echa. Ale sparwdza sie przy nieprzybieraniu szereg innych rzeczy.
        Jak tarczycę, nerki i jeszcze szereg innych.
        Usg oki, ale zabierz oboje do jakiegoś mądrego lekarza.
    • grazka8 Re: proszę o rade!!! 25.04.05, 14:36
      A wynik posiewu kiedy odbierasz bo to że dziecko w ślepo dostało bactrim nie
      jest dobrze czasem lekarz trafia aczasem okazuje się że trzeba potem zmienic
      antybiotyk wynik nie jest za dobry niestety jest stan zapalny.
    • julinka2004 Re: proszę o rade!!! 25.04.05, 14:38
      Posiew kazala zrobic po baktrinie bo teraz niby nie wyjdzie ale ja chyba teraz
      zrobie.sama
      • grazka8 Re: proszę o rade!!! 25.04.05, 14:41
        Jeżeli Bactrim działa to posiew bedzie jałowy okaże się ,że lekarz trafił
        jeżeli nie działa antybiotyk posiew to wykaże dla mnie masz kiepskiego lekarza
        to jest małe dziecko.
    • grazka8 Re: proszę o rade!!! 25.04.05, 14:39
      I ja dla mnie to lekarz się myli masz kiepskiego lekarza dziecko nie może nie
      przybierać na wadze i napewno ten wynik świadczy o zumie.Poproś o skierowanie
      do urologa musi Ci wypisać koniecznie musi być zrobione USG.
      .
      • mami7 Re: proszę o rade!!! 25.04.05, 14:43
        Nie koniecznie o zumie. Często tak objawia się refluks. Ale jak już pisałam i inne choroby. Ale może to tez taka uroda dziecka.

Teraz sie coś dzieje z moczem i sparwdz to koniecznie!

Jak już pisałam, zabierz i córeczke i synka do mądrego lekarza. Skąd jesteście?
    • julinka2004 Re: proszę o rade!!! 25.04.05, 14:56
      Przed chwila zadzwonilam do lekarza i powiedziala mi ze ona jej zdaniem to cos
      sie z nerkami dzieje i nie jest to zakazenie drog moczowych.Mam zrobic badanie
      moczu i ze posiew i tak nic teraz nie da.Jak skonczymyn baktrin to zrobimy
      usg.Jestesmy spod Warszawy.
      • mami7 Re: proszę o rade!!! 25.04.05, 15:00
        Nie rozumiem, dlaczego sie tak dziwnie ta kobieta upiera? A jak nie trafiła z tym Baktrimem?

Wybór nalezy do Ciebie. Ja bezapelacyjnie zrobiłabym posiew. To jakies 30 zl, a będzie jakis pogląd na sprawę.

A skąd ona wie, że to nerki? A co to zum?
        • grazka8 Re: proszę o rade!!! 25.04.05, 16:14
          Popieram mami co to za lekarz tak nie może być za tydzień lub dwa (jak nie
          trafiła z antybiotykiem)może to wyglądać strasznie tym bardziej że jest
          białkomocz zacytuje z ksiązki"białkomocz jest bardzo ważnym objawem w chorobach
          układu moczowego.Często jest on pierwszą wskazówką dla lekarza ku rozpoznaniu
          choroby koniecznie jest zrobienie antybiagramu (dlatego wykrycie białkomoczu
          nakazuje lekarzowi podejrzewać chorobe nerek lub układu moczowego)itd.My
          naprawdę nie jesteśmy lekarzami,ale gdyby cofnąc czas i ta wiedza którą teraz
          posiadam uchroniło by moje dziecko od uszkodzenia nerki(na szczeście i
          nieszczęscie teraz jest ok)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka