Dodaj do ulubionych

Tomografia

04.05.05, 08:43
Czy któreś dziecko miało tomografie nerek i czy usypiją dziecko?Wiem,że jest
to ogromna tuba do której wkładają człowieka ,ale moja Amelka za nic w
świecie nie da się tam połozyć a wiem,że lekarz nam o tym powie(wywiad działa
sostra i ciocia pracują w tym szpitalu)za tydzień rozwieją trochę nasze
wątpliwości i się zacznie.
Obserwuj wątek
    • mami7 Re: Tomografia 04.05.05, 08:54
      Nie wiem jak z nerkami, ale np głowka -usypiają. Malucha zostawia sie tam samego.
      Chyba nie byłby do opanowania, a potrzebny jest spokojny i "nieruchowy".
      Z tego co ja się dowiadywałam, to tam jest też "trochę" głośno i raczej dziwne to uczucie.

A co Amelka będize miała? A dlaczego?

• grazka8 Re: Tomografia 04.05.05, 09:04
        Własnie mami dowiemy się wszystkiego 10 maja nerka prawa jest znacznie mniejsza
        od lewej i chyba niczego nie chcą przeoczyć sama jestem ciekawa czy taka
        tomografia to tylko badanie nerek czy całego układu moczowego włącznie z
        pecherzem.
        • ziuta74 Re: Tomografia 04.05.05, 09:50
          czesc graza,
          co to znaczy ze jest znacznie mniejsza?
          u nas jest 9mm roznicy m-dzy prawa i lewa, i ta tendencja sie utrzymuje caly
          czas buuuuu
          • grazka8 Re: Tomografia 04.05.05, 10:28
            Ziuta to jest ostatnie USG mojej córki najpierw z opisze jej kwietnowy opis z
            2003 nerka prawa o wymiarach 61x28mm z bardzo poszerzonym UKM i cechami
            zastoju.Nerka lewa 51x24 z poszerzeniem UKM to jest wynik z przed 2 lat a ten z
            zeszłego tygodnia.Nerka prawa 49x23,7mm z miedniczką poszerzoną moczoód
            szerokosci 12,5mm o bardzo krętym przebiegu.Kielichy poszerzone.Warstwa miążowa
            nerki osiąga grubość 9,8mm .Obrysy nerki dość ostre a jej echostruktura nieco
            zatarta.Nerka prawa 53x24 .pozostałe narządy jamy brzusznej nie odbiegają w
            sposób istotny od norm/ Ja to rozumuje tak że lekarze skupiją się tylko na tej
            prawej stronie z lewej strony moczowód bardzo krótki.I potem lekarz pisze w
            zeszycie do pani nefrolog (chyba też macie taki zeszyt wszystkie wyniki itd)
            Proponuje tomografie wiesz o czym pisze Aurelko reszte obgadamy na porannym
            obchodzie
            czasem nasz zeszyt służy do prywatnej korespondencji a budynek urologiczny jest
            tylko 150 m dalej i mam wrażenie że do końca nie chcą mi powiedzieć prawdy.
            • grazka8 Re: Tomografia 04.05.05, 10:33
              Zapomniałam dopisać to Amelka mając 4 tygodnie nerka miała 61x28 a teraz
              49x23,7 i tam potem znowu napisałam nerka prawa chodzi o wymiar nerki lewej
              53x24 ja już głupieje chyba jeszcze pójdę tak z ciekawości do innego lekarza
              • ziuta74 Re: Tomografia 04.05.05, 10:41
                kurna, moja mloda ma jeden wymiar podany (czyli z tego co wiem to podaja
                najwiekszy) i jest napisane, ze nerka prawa 71mm a lewa 79mm, a z tego co wiem
                moje dziecko jest mlodsze od twojego i ma nerki olbrzymy...
                nic juz z tego nie rozumiem.
                • grazka8 Re: Tomografia 04.05.05, 10:50
                  Ja własnie też nic nie rozumie tak to wygląda ,że jej nerki nie rosną nie mam
                  zamiaru tego tak zostawić chodzbym miała przycisnąć lekarza do ściany do
                  wszystko musi mi wyspiewać sama zobacz bardzo zbiżona wada do Eryka od Berem
                  temu maluchowi próbują ostrzykiwań zamykają przetokę a my cholercia mamy już 2
                  lata przetokę niby wszystko ok mała super się rozwija nie ma zumów a jednak mam
                  przeczucie ,że o czymś nie wiem za ażdym razem mamy prawie robione USG i teraz
                  kiedy młoda skończyła 2 lata tak ostro z nami działaja.
    • edie28 Re: Tomografia 04.05.05, 10:48
      Moja Kaja miała tomografię w zeszłym roku (nie nerek) ją usypiali, znieczulenie
      dożylnie, w ciągu sekundy zasnęła. Z tego co wiem to do 6 r.ż. dzieci usypiają
      bo, trzeba być przez całe badanie nieruchomo, a dzieci nie sa wstanie uleżeć
      tak długo i na pewno by się bały, zwłaszcza, że zostaje się samemu podczas
      badania.
      Nie jest to straszne, ale ja się popłakałam jak Kajkę usypiali. Całe badanie
      trwało może z 5 min, a potem dziecko śpi już snem fizjologicznym. Kaja spała
      jakieś 30 min, cały czas pod okiem anastezjologa.
      Także myślę Grażka, że jak Amelka będzie mieć tomografię nerek to będą musieli
      ją uspać.
      • grazka8 Re: Tomografia 04.05.05, 10:52
        Dzięki edie przcież ona z nikim na 5 minut nie zostanie
    • mami7 Re: Tomografia 04.05.05, 11:31
      Grażka, był ktos kiedys na forum, kogo dziecko miało włąsnie tomografię nerek.
      Poszperaj, może sie uda znaleźć kontakt.
      • ziuta74 Re: Tomografia 04.05.05, 11:52
        z tego co pamietam, to byla kamilaiartur ale oni mieli rezonans magnetyczny
        nerek - to chyba cos innego niz tomografia (ale moze sie myle)
        • mami7 Re: Tomografia 04.05.05, 11:55
          Hm, może masz rację Ziuta, nie pamiętam dokładnie, przyznaję się bez bicia.
          Jasne, że rezonans to co innego, chociaż tez wymaga usypiania dziecka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka