estusia 31.05.05, 20:01 co myślicie o tej bakterii ? Konsultowaliśmy sie z 2 różnymi pediatrami i obydwoje stwierdzili ze nie ma sie czym przejmowac i ze ta bakteria wystepuje na siusiaku, stąd wynik. Jakoś nie daje mi to spokoju. Pomóżcie!!!! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grazka8 Re: streptococcus aqalactiae 10 na 1 31.05.05, 20:26 Jeżeli ufasz swojej lekarce to muszą wystarczyć jej zapewnienia>tym bardziej ,ze jest tej bakterii niewiele.Możesz dla pewności sprawdzić posiew moczu,może w innym laboratorium.Naprawdę nie masz się czym martwić. Odpowiedz Link
mami7 Re: streptococcus aqalactiae 10 na 1 31.05.05, 20:26 Nie wiem czy dobrze rozumiem to miano, czy tego jest 10 na 1 ml???? Odpowiedz Link
estusia Re: streptococcus aqalactiae 10 na 1 31.05.05, 21:00 dokładnie napisane jest tak : 10 000 kom. bakt. w 1 ml moczu Odpowiedz Link
mami7 Re: streptococcus aqalactiae 10 na 1 31.05.05, 21:14 A skąd pomysł, żeby dziecku zrobic posiew? A jak badanie ogólne moczu? Czy mocz był pobierany do woreczka? W jakim wieku jest twój synek? I jak wygląda kwestia napletka, odkleił się, odkleja się, jest ciągle przyklejony, całkowicie? Bakterii jest zatem 10 do 4. I właściwie u dziecka mozna juz mówic o zakażeniu, ale!!!! Zależy to od bakterii, sposobu pobrania, badania moczu ogólnego, itd., itp. I mowa jest o idelanym pobraniu moczu, bądz pobraniu z cewnika. Poki co i tak nie musisz się martwić. Odpowiedz Link
estusia Re: streptococcus aqalactiae 10 na 1 01.06.05, 09:10 no cóż, posiew robimy co miesiąc, mały 2msc temu miał bakterie e.coli i dla swietego spokoju sprawdzamy (z namową pediatry) Badanie ogólne zawsze jest dobre. Mocz pobierany do woreczka, siusiak był umyty, napletek jest przyklejony(mały obecnie ma niepełne 5mscy)ale daje sie troszę zsunąć, więc myjemy. Rodzaj bakterii już znasz, ostatnio mały jest bardzo rozdrazniony, płacze (idetycznie jak przy e.coli)więc dlatego martwie sie. A co masz na myśli pisząć "idealne pobranie"? Idealnym pobraniem jest pobranie z cewnika, a na to nie jestem gotowa (moj syn tym bardziej) pozdr Odpowiedz Link
co-jest-grane Re: streptococcus aqalactiae 10 na 1 01.06.05, 10:37 Jeżeli ogólne dobre, to nie masz się czym martwić. Dla świętego spokoju kontrolowałabym temperaturę i zrobiłabym ogólne za kilka dni. Odpowiedz Link
mami7 Re: streptococcus aqalactiae 10 na 1 01.06.05, 10:49 Niekoniecznie z tym cewnikiem. Idealnie można pobrać, ale nie jest to możliwe jak dla mnie przynajmniej, u malucha 5 miesięcznego. Skoro pobierasz do woreczka to pewnie rzeczywiście barkterie sa spod napletka. Choćbyś nie wiem co zrobiła, tam jest mnóstwo bakterii. Jak dziecku odkleja sie skórka na napletku to widać ile samej nastki się tam zbiera. Skoro ogólen jest dobre, to nie ma się co marwtic taka ilością. I tak jak napisała Agnieszka kontrolować mocz. Inna sprawa, jak to było te 2 miesiące temu? Dziecko miało e.coli, ale ile? Czy to było zakażenie? Był jakos leczony? Odpowiedz Link
estusia Re: streptococcus aqalactiae 10 na 1 01.06.05, 17:09 tak miał antybiotyki w zastrzykach,później przez 2 tyg furagin, miał e. coli 20 000 na 1 ml moczu, po msc robilismy badanie i miał jakąś nieznamienną 500 na 1ml, a w maju tą o której pisałam. Odpowiedz Link