Dodaj do ulubionych

białko w moczu-infekcja??

23.06.05, 07:09
Witam wsztstkich serdecznie.Mam nastepujące pytanie.Czy obecnośc białka w
moczu oznacza infekcję dróg moczowych? Mój synek pierwszą infekcję miał w
grudniu ubiegłego roku.Od tamtej pory był spokój.Niestety każdy stan
podgorączkowy wiąże się z badaniem moczu-czy aby napewno znowu cos sie nie
przyplątało.Jak do tej pory wszystko było ok. Niestety kilka dni temu Wojtus
zaczął gorączkować..badanie moczu ,a tu podwyższone białko.Leukocyty w
normie,Erytrocyty tak samo,tylko te cholerne białko.Lekarz stwierdził,że to
może być infekcja dróg moczowych.Mały dostał antybiotyk. Jedno mnie tylko
zastanawia-czy białko zawsze wskazuje na infekcje układu moczowego? Czy może
to byc coś innego? Dziękuje za odpowiedz,magda
Obserwuj wątek
    • grazka8 Re: białko w moczu-infekcja?? 23.06.05, 08:08
      Białko w moczu nie oznacza infekcji dróg moczowych.Jeżeli dziecko miało
      gorączkę to dlatego w moczu jest białko.Lekarz nie powinien podawać dziecku
      antybiotyku bez,posiewu moczu.Sama piszesz,ze dziecko miało temperaturę.Jaki
      był dokładnie ten wynik napewno w waszym przypadku nie chodzi o ZUM wskazywały
      by na to leukocyty.Mozesz dla pewności zrobic posiew.Ilość białka w moczu może
      wzrosnąć np,przy gorączce,czy po ciężkiej pracy fizycznej.A swoja drogą co to
      za dziwny lekarz cytuje:lekarz stwierdził ,że to może być infekcja drog
      moczowych>powinien popatrzeć na leukocyty.Następna sprawa jest ostatnio jakiś
      wirus w powietrzu,przy którym występuje,wysoka temperatura,bóle brzuszka a na
      sam koniec przychodzi kaszel.Dlatego jak możesz napisz jaka była ilość tego
      białka?Pozdrawiam Grażyna
      • 2bobasy Re: białko w moczu-infekcja?? 23.06.05, 09:50
        Więc tak,mały miał tego białka 30 mg/dl (chyba dobrze to zapisałam)
        Posiew moczu zrobiłabym chętnie ,ale to dopiero po zakończeniu leczenia
        antybiotykiem- bo chyba w czasie leczenia nie mozna robic posiewu??
        Mam nadzieję,że masz racje i to nie było ZUM.Pozdrawiam,magda
        lilypie.com/baby1/050920/3/18/1/+1"
        • ziuta74 Re: białko w moczu-infekcja?? 23.06.05, 10:16
          rzeczywiscie dziwna historia z tym antybiotykiem.
          normalna procedura jest taka: robisz ogolne okazuje sie ze jest bialko. w tej
          sytuacji powtarzasz ogolne i jednoczesnie robisz posiew. robisz tez raban w
          laboratorium ze dziecko goraczkuje i potrzebujesz wyniki na cito. posiew w
          najgorszym przypadku masz po 2 dniach. a z powtorki ogolnego wiesz czy aby nie
          wzrosly leukocyty od poprzedniego badania.
          no coz, tak jest w idealnym swiecie. w twoim przypadku natomiast rzeczywisicie
          trzeba skonczyc branie antybiotyku. idealnie po zakonczonej kuracji powinnas
          tez dostac furagin na jakies 14 dnia oslonowo, bo organizm po antybiotyku jest
          wyjałowiony i łatwo o nawrót choroby. no i koniecznie lakcid, lacidofil etc.
          podczasz kuracji i po. posiew rzeczywiscie zrob po leczeniu.
          no i pytaj jakbys chciala wiedziec cos jeszcze
          z.
          • 2bobasy Re: białko w moczu-infekcja?? 23.06.05, 10:29
            Dzieki za odpowiedz.Badanie robiłam dwa razy i w dwóch wyszło białko,Leukocyty
            były w normie.
            Zazwyczaj od razu robie posiew,ale lekarka powiedziała,że lepiej od razu podać
            antybiotyk " bo po co mały ma sie męczyć".Cholera jasna,teraz nie wiem co robić?
            Czy nie zaszkodzi jak mały przerwie branie antybiotyku? A tak wogóle to jeszcze
            jedno pytanie:ile dni po odstawieniu zrobic posiew?Dwa dni wystarczą?
            • ziuta74 Re: białko w moczu-infekcja?? 23.06.05, 11:02
              chyba lepeij ten antybiotyk wybrac do konca. najkrocej 7 dni. potem furagin +
              kontynuacja lakcidu.
              posiew zrob najlepiej ze 2 razy. moze po 2-3 dniach i potem znow po jakichs 10-
              14 dniach.
            • mami7 Re: białko w moczu-infekcja?? 23.06.05, 13:12
              Nie przerywaj antybiotyku! Daj dziecku tyle ile zlecił lekarz.
              Skoro dwa razy wyszło białko w moczu, znowu nie tak mało, to nie wiem, czy inny
              lekarz tez by tak nie postą[ił. Ja bym się przynajmniej nie zdziwiła.
              A posiew rób zawsze kiedy się martwisz i nie pytaj lekarza o zdanie wink
              A z ciekawości, jaki to antybiotyk?
              I jak dziecko, dziło się coś, co jest z nim teraz?
          • agassi78 Re: białko w moczu-infekcja?? 24.06.05, 08:34
            Dziewczyny, ile ja się przy was uczę. Tez znam już procedurę, że najpierw
            powtarza się badania. I też na cito. I ten raban w laboratorium też znam wink
            Dziś znów tam zrobię mały "dym".

No i niestety tez nie bardzo "leży mi" postawalekarza który "przypuszcza" i
            dlatego przepisuje antybiotyk.
            Najlepiej zmienić lekarza.

Życzę tylko dobrych wyników.

Aga i Tysia [22m-ce]
        • grazka8 Re: białko w moczu-infekcja?? 23.06.05, 13:31
          Wydalanie białka w ilości 100mg na dobe miescie się w normie.Zwykle metody
          badawcze takiej ilości nie wykrywają.Lekki lub sredni wzrost ilości wydalanego
          białka ma miejsce we wszystkich chorobach nerek i dróg moczowych.Ilośc białka w
          moczu może wzrosnąć przy goraczce.Wydalanie dardzo dużej ilosci białka w moczu
          (ponad 3,5g na dobe)nazywamy białkomoczem.Moje zdanie jest takie nie ma zumu
          jest jakas infekcja pochodzenia nieznanego z goraczką.Jeżeli Twój maluch
          przechodził już raz zum popros o skierowanie do nefrologa lub urologa.Takie
          leczenie w ślepo dla mnie osobiście to absurd.Ja wiem my już jesteśmy bardziej
          doświadczone pod tym katem i inaczej patrzymy na wszystkie te sprawy.Słowo,że
          na początku także byłam strasznym laikiem w tych sprawach,ale gdyby spojrzał na
          to nefrolog lub urolog zapewniam Cię że nie podadzą dziecku antybiotyku bez
          posiewu.I jeszcze jedno jeżeli jest faktycznie zum i antybiotyk jest dobrze
          podany wynik wyjdzie negatywny,jeżeli jest źle podany,to mimo,że podajesz
          dziecku antybiotyk wynik wyjdzie dodatni.
          • mami7 Re: białko w moczu-infekcja?? 23.06.05, 13:40
            Grazyna, podaje się często antybiotyk w ciemno. Jasne, nie kiedy jeden wynik
            moczu jest zły.
            Jesli dziecko ma objawy, to podstwa podania leku. Goraczkujace dziecko w złym
            stanie ogólnym, przedłużającym się przez kilka dni, jest podstwaą do podania
            antybiotyku.
            Takie sa realia. Mogłabym się kłócić o zasadnośc podawania leków w ciemno, ale
            są antybiotyki o szerokim spektrum. I czasami nie można czekać.
            Teraz zwróciłam uwagę, że tego białka to było 30 mg, anie gramów. Nie wiem w
            takim razie.
            Cóz, dziecko jest leczone, czy trzeba czy nie, nie ma sensu przerywać antybiotyku.
            Badania zrobiłabym po leczeniu.
    • co-jest-grane Re: białko w moczu-infekcja?? 24.06.05, 01:48
      Tego białka masz śladową ilość - praktycznie w granicach normy.
      Zgadzam się z Grażką, że to nie jest infekcja, że to może być wynikiem
      podwyższonej temperatury, i niestety z tym, że lekarz nieciekawie podchodzi do
      leczenia, moim zdaniem zupełnie na wyrost to leczenie antybiotykiem (ale
      powinnaś teraz podać do końca).
      Białko w moczu w trakcie infekcji czasami występuje (zwłaszcza przy
      poważniejszych zakażeniach), ale wtedy są również mocno podwyższone leukocyty
      ewentualnie inne składniki (bakterie, erytrocyty).
      Śladowa ilość białka jest też czasami przy mocno zagęszczonym moczu (1.030,
      1.025).
      Występowanie większych ilości białka może świadczyć np. o kłębuszkowym
      zapaleniu nerek (zupełnie inna historia i leczenie)lub o uszkodzeniu nerek -
      ale wtedy występuje stały białkomocz.
      • 2bobasy Re: białko w moczu-infekcja?? 24.06.05, 07:14
        Bardzo dziękuje za wasze odpowiedzi na mój post.Wczoraj odebrałam ponowne
        badanie moczu(ogólne).Wszystko jest ok. Leukocyty w normie,Białka nie ma.Pewnie
        macie racje,że białko pojawiło sie w wyniku gorączki Wojtka(przez 3 dni miał
        około 38,7 - 39 C )
        Mały czuje się świetnie.Nie płacze przy siusianiu ( co robił przy poprzednim
        ZUM),ogólnie rzecz biorąc wygląda na całkowicie zdrowego ( i tak tez się
        zachowuje-czasami nie mam juz sił za nim biegać smile
        Mały jest pod opieką nefrologa, ale nie udało nam sie z nim skontaktować
        (gdzies wyjechał) i wylądowalismy u pediatry(to ona stwierdziła u Wojtka
        pierwszy ZUM i dzięki niej trafilismy pod opieke specjalisty). Byc może tym
        razem zbyt szybko postawiła diagnozę-jednakże muszę zaznaczyc ,że jest dobrym
        lekarzem i możemy do niej dzwonic o każdej porze dnia i nocy.A mały dostał
        Augmentin (chyba dobrze napisałam)-ponieważ mały miał też infekcje górnych dróg
        oddechowych.Lekarz postanowił dać coś, co pomoże na oba problemy.
        W niedziele skonczymy brać antybiotyk, więc około środy zrobie
        posiew.Pozdrawiam Magda
        • mami7 Re: białko w moczu-infekcja?? 24.06.05, 13:14
          To, że dziecko ma infekcję dróg oddechowych to zmienia postać rzeczy.
          Wycofuje się, bo z rozpędu przeczytałam, że tego białag abyło 30 g, a nie mg. A to juz bardzo dużo. Nawet 1 gram (bez objawów) traktuje sie jako "ślad" i zmusza do powtórzenia badania.

Nie wiem jednak czy lekarz podjął zła decyzję. To on osłuchiwał dziecko wink)))
          Bo sądzę, że to było dominującym powodem.
          Kończcie leki i badajcie się wink

Acha, nie zawsze zumowi towarzyszą konkretne objawy.
          I jeszcze, skoro maluch przechodził zum i jesteście pod kontrola nefrologa, czy maluch był diagnozowany w tym kierunku?

• 2bobasy Re: białko w moczu-infekcja?? 24.06.05, 14:21
            Mały miał robioną cystografię, niestety nic z tego nie wyszło-to znaczy z
            badania.Wojtuś wysiusiał kontrast zbyt szybko i na zdjęciach nic nie było widać.
            Miał wtedy 5,5 miesiaca i siusiał na zawołanie smile Mam nadzieję,że tym razem
            pójdzie lepiej i będziemy wiedzieć czy małemu coś dolega.Musze jednak jeszcze
            troszke poczekać-najpierw skończymy antybiotyk,potem posiew i długa kolejka na
            badanie sad Zastanawiałam się czy nie mozna tego zrobic odpłatnie?Wolałabym
            chyba zapłacic niż czekać w półtoramiesięcznej kolejce.
            Muszę się dowiedzieć czy w moim mieście można takie badanie przeprowadzic
            prywatnie.Pozdrawiam i zycze wszystkim udanego weekendu Magda
        • co-jest-grane Re: białko w moczu-infekcja?? 24.06.05, 16:31
          > Lekarz postanowił dać coś, co pomoże na oba problemy.

Nooo smile)), to trochę zmienia postać rzeczy! A już myślałam, że trafiliście na
          konowała! wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka