Dodaj do ulubionych

Refluksy moczowe- jak było u was?

21.10.05, 11:13
U mojej córci wykryto refluksy moczowe 2 stopnia po obydwu stronach ( ma 5 lat). Teraz jest na leczeniu Furaginą przez rok. Oprócz refluksów ma jeszcze piasek w nerkach i przez to obecną krew w moczu. Chętnie poznam rodziców gdzie ich pociechy mają ten sam problem. Taka wada podobno może sie jeszcze cofnąć. Czy wam się to udało. Za pół roku mamy ponowną cystografie, jeżeli refluksy nie znikną to podobno jest antybiotyk w zastrzykach ( płatny niestety). Bardzo prosze o kontakt z tymi u których te refluksy się cofnęły i jaki był wiek dzieci. Monika
Obserwuj wątek
    • joln Re: Refluksy moczowe- jak było u was? 21.10.05, 12:51
      u gory w opisie naszego forum jest link - kto wyzdrowial? wejdz tam i zobacz,
      co dziewczyny pisza,
      moja Iga ma obustronny III st. i lekarz prowadzacy dal nam 5 lat, jako
      potencjalny czas na wycofanie sie refluksu-zdiagnozowano ja gdy miala 0,5 roku
      • sarpat Re: Refluksy moczowe- jak było u was? 21.10.05, 16:51
        Dzięki. Ta niepewność na następną cystografe jest okropna. Boje się że tak późno zrobili jej tą pierwszą ( dopiero na 5 urodziny) chociaż od urodzenia było coś nie tak, ale jestem dobrej myśli.
        • tusia21 Re: Refluksy moczowe- jak było u was? 21.10.05, 20:49
          Alicja ma 10 mies. W tym tyg. wykryto refluks II stopnia obustronny. W
          poniedziałek idziemy do nefrologa. Bardzo się martwię.
    • joln Re: Refluksy moczowe- jak było u was? 21.10.05, 20:57
      bedzie dobrze, mowi ci to osoba,ktorej po informacji o refluksie dziecka,
      zawalil sie swiat, na chwile, teraz o tym malo mysle, i czekamy, czekamy...na
      poprawe oczywiscie
      • tusia21 Re: Refluksy moczowe- jak było u was? 21.10.05, 20:59
        Ja jeszcze nie mogę się z tym pogodzić
        • joln Re: Refluksy moczowe- jak było u was? 21.10.05, 21:24
          no, mnie to tez zajelo troche czasu... teraz mam adrenaline przed badaniem
          moczu i przy kazdorazowej goraczce, ale w sumie zapalenia nie bylo nigdy,
          naprawde to tylko przypadlosc, a refluks 2 st ma ogromna tendencje
          do "samonaprawienia sie"
          • sarpat Re: Refluksy moczowe- jak było u was? 23.10.05, 21:32
            Dzięki za wsparcie. U nas już jedno zapalenie było i 3 tygodnie w szpitalu. Mam nadzieje że u was też wszystko skończy się pomuślnie.
    • mami7 Re: Refluksy moczowe- jak było u was? 23.10.05, 21:50
      Jedyne co wygląda powazniej u Was, to wiek dziecka. 5 lat to już sporo. Nie wiem jakie sa szanse na "samowyleczenie" wtedy.

Pewnie to doskonale wiesz, ale jakby co, to ja napiszę, albo powtórzę wink
      Furagina jest lekiem jedynie odkażającym drogi moczowe. Ani ona ani jakikolweik inny antybiotyk, czy w zastzryku czy doustnie refluksu nie wyleczy.

A jaka jest przyczyna refluksu u Twojego dziecka? Jest jakies zwężenie, czy opcja-wada wrodzona?

Jakie córeczka przechodziła już badania?

Refluks 2 stopnia, w przeważającej większości cofa sie sam u malutkich dzieci.
      Z reguły w wieku 5 lat juz sie nie pamieta o całej sprawie. Nie wiem jak się to ma u tych nieco starszych niestety.

I gdzie się leczycie?

Pozdrawiam

• tusia21 Re: Refluksy moczowe- jak było u was? 24.10.05, 17:38
        Jak mam się dowiedzieć , co było przyczyną?
      • sarpat Re: Refluksy moczowe- jak było u was? 24.10.05, 20:32
        Niestety wiem że ten wiek to późno. Jak miała 1 miesiąc to wykryto u niej wzmożone wydalanie wapnia z moczem i dalej prowadziła nas pani nefrolog z IMiD w Warszawie. Wyniki moczu były prawie zawsze nieprawidłowe ale kazała czekać, Miała robione 4 razy USG na jednym tylko raz była większa jedna nerka ale wróciło do normy. W lipcu tego roku była cystografia i wykazała 2st. Podobno zastawki w cewkach z pęcherza do nerek źle działają, albo nie działają Prowadzi nas tera urolog na Kopernika. Cysto też tam miała robioną.
    • katarzyna.br Re: Refluksy moczowe- jak było u was? 27.10.05, 18:22
      Moja córcia w wieku 7 m. cystografia - reflux lewostronny 2 stopnia, po roku
      leczenia kontrolna cystografia - reflux dwustronny 2 stopnia (zalamka). Jak
      widać nie cofnąl się. Czekamy na trzecią cystografię. Ninka niedawno skończyla
      2 latka. Lekarz powiedzial że jeżeli do 2 roku życia reflux się sam nie cofnąl,
      to później szanse są coraz mniejsze.
      • coolmama27 Re: Refluksy moczowe- jak było u was? 07.11.05, 04:32
        moj orfeusz, obecnie na antybiotykach...zaraz po badaniu wcug (chyba
        cystografia) w poniedzialek...dwustronny refluks, po 10 min mocz nie splynal z
        nerek...czy ktos mial ta sytuacje...te 10 min, czy to cos znaczy?
        • coolmama27 Re: Refluksy moczowe- jak było u was? 07.11.05, 04:48
          wcug wg opisu testu musi to byc CYSTOURETEROGRAFIA MIKCYJNA
    • sarpat Re: Refluksy moczowe- jak było u was? 09.11.05, 20:59
      No i znowu przeszyłyśmy małe zapalenie. sad
    • izasia Re: Refluksy moczowe- jak było u was? 12.11.05, 18:50
      Witaj! Moja córcia ( ponad 2 latka) ma reflux 4 stopnia lewej nerki z
      wodonerczem i 2 stopnia prawej nerki.Reflux wykryto u niej w wieku 4 miesięcy
      po zakażeniu bakterią coli. Moim zdaniem najważniejsze to trafić na dobrego
      lekarza.Z Zośką chodzimy do prof. Blaim ( ordynator nefrologii i oddz.
      noworodkowego na Litewskiej w Warszawie . Jest to bardzo dokładna Pani
      doktor.Wizyta prywatna trwała 1,5h i tylko ten pierwszy raz byłam u niej
      prywatnie. Dostałam skierowanie do niej na oddział i teraz już chodzimy do niej
      państwowo.Po tych 2 latach jest już poprawa ( Zośka miała jeszcze zwężenie
      podmiedniczkowe, które usunięto jak miała 10 miesięcy ).W googlach wpisując jej
      nazwisko sporo o niej się dowiesz- Prof. Maria Roszkowska-Blaim. Pozdrawiam i
      gorąco polecam.Jeżeli będziesz chciała wiedzieć coś więcej to napisz na priv.
      • katarzyna.br Re: do Izasi 14.11.05, 09:49
        Mam pytanie: jakie badanie wykryło to zwężenie podmiedniczkowe, jakie w ogóle
        mieliście zlecane badania i na czym polega poprawa u Twojej Córci.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka