a.l.e.k.s.a.n.d.r.a 15.11.05, 16:01 Synek miał 3 tygodnie temu robiony posiew wyszła Morganella Morganii - bardzo małe miano. Teraz kolejny posiew i bakteria enterococcus 12 * 10 ^ 3. Czy ten wynik jest wiarygodny ? Znowu jakaś inna bakteria? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a.l.e.k.s.a.n.d.r.a Re: enterococcus- pomocy 15.11.05, 20:56 Podciągam .... i dodam że badanie ogólne jest bardzo dobre Odpowiedz Link
stasiomama Re: enterococcus- pomocy 16.11.05, 08:29 Z tego co wiem, to są bakterie kałowe, najczęściej pojawiają się przy złym pobraniu. Ale myślę, że odp da Tobie najbardziej fachową odpowiedż. Odpowiedz Link
a.l.e.k.s.a.n.d.r.a Re: enterococcus- pomocy 17.11.05, 10:35 dzisiaj odebrałam trzeci wynik posiewu - jest ...jałowy. Pobierałam zawsze tak samon i mam trzy różne wyniki.... Odpowiedz Link
mami7 Re: enterococcus- pomocy 17.11.05, 11:23 Bo generalnie ten wynik jest ujemny, czyli większośc labów napisąłaby, że posiew jalowy. Bakteria faktycznie "ustrojowa" , i w niewielkiej ilości. Pozdrawiam Odpowiedz Link
odp Re: enterococcus- pomocy 17.11.05, 20:42 masz racje mami, jest to tzw. nieznamienna ilosc bakterii. mozliwe ze nastapila kontaminacja probki. najwazniejsze by nie leczyc wyniku. Odpowiedz Link