Dodaj do ulubionych

Co oznaczają takie wyniki?

27.12.05, 16:18
Jesteśmy po jednym Zumie, od 3 dni znowu gorączka. Co myslicie o takich
wynikach:
Nabłonki poj wielokątne, dość liczne okrągłe
Krwinki białe: 7:8:9 wpw poj i liczne skup w prep po 9-10-15
Krwinki czerwone 1-2 wpw świeże
Obserwuj wątek
    • co-jest-grane Re: Co oznaczają takie wyniki? 27.12.05, 16:22
      Przykro mi, ale wygląda na solidną infekcję. Krwinki białe pojed. jeszcze w
      normie, ale te skupiska w dużej ilości na pewno nie są bez powodu, a dodatkowo
      nabłonki okrągłe i gorączka!
    • mami7 Re: Co oznaczają takie wyniki? 27.12.05, 16:22
      A jakie jest pH?
      Chodzi o dziewczynkę, czy chłopca?

Cóz dobrze nie wygląda, szczególnie przy gorączce, ale ja powtórzyłabym jutro ogólne i zrobiłabym posiew.
    • justyna_28 Re: Co oznaczają takie wyniki? 27.12.05, 17:22
      TO wyniki 7 miesięcznej dziewczynki. Odczyn kwaśny jeśli to jest ph. Dzwoniłam
      do lekarki, kazała powtórzyć, zrobić posiew. Mówiła, że to jeszcze nie jest na
      pewno Zum. Wyniki i tak duzo lepsze niz przy pierwszym zumie. Po którym jeszcze
      jesteśmy na furaginie od tygodnia. Co myślicie?
      • edie28 Re: Co oznaczają takie wyniki? 27.12.05, 21:34
        Powtórz tak jak dziewczyny pisały ogólny i odrazu też posiew. Skoro jesteście
        jeszcze na Furaginie to ten wynik powinien być lepszy, ale nigdy niewiadomo ..
        W jaki sposób pobierałaś mocz ?? Jak do woreczka to może przez to są
        podwyższone leukocyty. Czasami tak się zdarza jak woreczek jest za długo
        przyklejony. Z drugiej strony Mała ma gorączkę to dobrze nie wróży sad
        • co-jest-grane Re: Co oznaczają takie wyniki? 27.12.05, 22:18
          Ja nie lekceważyłabym tego wyniku - skupiska + nabłonki okrągłe + ślad
          erytrocytów + gorączka, to za dużo, jak na woreczek, albo przypadek.
          Jak najszybciej zrób posiew. To wcale nie jest dobry wynik, niestety.
          • edie28 Re: Co oznaczają takie wyniki? 27.12.05, 22:39
            Nie, no jasne do powtórki, ale od woreczka cuda też się mogą zdarzyc, miałam
            tak kiedyś i to w szpitalu po powtórce było w porządku.
            Koniecznie trzeba w tym przypadku wszystko sprawdzić, zwłaszcza, że jest
            gorączka.
            • tusia21 Re: Co oznaczają takie wyniki? 28.12.05, 09:09
              Trzymamy kciuki żeby to nie był zum.
    • justyna_28 Dziękuję 28.12.05, 11:33
      Dzięki dziewczyny za informacje, moja wiedza na ten temat jeszcze jest
      niewielka (i niech taka pozostanie). Gorączki juz 2 dzień nie ma, mąż zaniósł
      rano jeszcze raz mocz, wyniki będą dzisiaj, posiew pewnie za parę dni.
      Powiedzcie mi jeszcze co jesli to znowu zum, jak wygląda leczenie? Czy
      dostaniemy znowu antybiotyk, mam nadzieję, że nie szpital? Fajnie, że jest się
      kogo zapytać wink
      • mami7 Re: Dziękuję 28.12.05, 11:36
        Córeczka jest już duża, więc myślę, ze leczenie spokojnie w domu.
        Jesli wyjdzie coś, co trzeba leczyć, to będzie to antybiotyk, ale wiesz są różne, od nieantybiotyku Baktrimu poczynając.

Jedno mnie interesuje, czy Mała miała zlecane jakieś badania w związku z tym pierwszym zumem, kiedy on był?
    • justyna_28 Re: Co oznaczają takie wyniki? 28.12.05, 11:58
      Pierwszy Zum był jakieś 3 tyg. temu, 10 dni była na Zinnacie (antybiotyk),
      potem zrobilismy badanie ogólne moczu (ok), usg - wyszło dobrze, teraz jesteśmy
      na Furaginie i cebionie. Do tego od początku chorowania brak apetytu (tylko
      cycuś) i ponownie częste i dość żadkie kupki. Posiew mielismy zrobić dopiero po
      Furaginie, no ale ponieważ znów była gorączka to wczoraj się udało pobrać.
    • justyna_28 Mam nowe wyniki 28.12.05, 22:29
      Dzisiejsze wyniki to odczyn kwaśny, ciężar 1010, nabłonki wielokątne i okrągłe
      pojedyńcze, krwinki białe 1-2-3 wpw, krwinki czerwone 0-1-2-3 wpw świeże.
      Do tego po 3 dniach gorączki teraz mała ma wysypkę, może to trzydniówka jest.
      Jutro idziemy do lekarza.
      • mami7 Re: Mam nowe wyniki 29.12.05, 08:45
        Idź do lekarza, chociaż cudów bym się nie spodziewała wink Mnie się nie podobają
        te nabłonki, bo okrągłych nie powinno być i kropka!!!!! A powtórzyły sie już
        drugi raz.
        Posłuchaj, ja rozglądnęłabym się za nefrologiem. Dziecko powinien zobaczyć
        specjalista i zdecydować co dalej. Bo Małej przydałoby się conajmniej usg.
        Jeśli masz mądrego pediatre podejdź go i wypytaj o nefrologa, badania itd.
        Skąd jesteś?
        Może to trzydniówka, ale ja akurat w tym nie mam doświadczenia, bo mój synek nie
        miał.
    • justyna_28 Re: Co oznaczają takie wyniki? 29.12.05, 14:07
      Byłysmy u lekarza, stwierdziła ze to trzydniówka, bo 3 dni goraczki a potem
      wysypka. Na nabłonki nie zwróciła uwagi sad
      USG robiłyśmy juz, miedniczka nieznacznie powiększona do ok 2-3 mm, powtórka za
      3 miesiace. teraz czekamy na posiew.
      Powinnam iść do nefrologa jednak?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka