Dodaj do ulubionych

A jednak reflux :(

08.03.06, 20:19
Jestem mamą 10 miesięcznego Mateuszka, jak już wcześniej pisałam zmagaliśly
się z bakteriami (najpierw e coli, później wyszedł pseudomonas lecz pobieranie
moczu cewnikiem tego nie potwierdziło - posiew wyszedł jałowy). Po tym
jałowym posiewie dostaliśmy skierowanie na cystografię. Badanie wykazało
czynny reflux pęcherzowo - moczowy III stopnia.
Proszę wyjaśnijcie co to znaczy czynny reflux, czy bierny czy czynny się
łatwiej leczy, jak powinno by prowadzone leczenie w naszym przypadku.
Dodam, że do nefrologa zarejestrowano nas dopiero na koniec maja - tragedia
(czy tak długie czekanie nie spowoduje pogorszenia stanu zdrowia dziecka
??).
Może ktoś może polecic dobrego nefrologa z Gdańska lub trójmiasta .

Załamana mama małego łobuziaka
Obserwuj wątek
    • joln Re: A jednak reflux :( 08.03.06, 22:20
      faktycznie dlugo musicie czekac do tego nefrologa, zajrzyj na stronie jest
      dzial: polecani lekarze, znajdziesz pewnie namiary na kogos z gdanska,
      byl kiedys na forum lekarz, boglas, chyba wlasnie z gdanska, ale nie jestem
      pewna
      co do leczenia, moja corka tez ma r.III st, obustronny, od postawienia diagnozy
      przyjmuje furagin, teraz 1/4 tab*2x dziennie.
      do tego codziennie kapsulka vitabutinu, oczywiscie wysypana do picia
      1xmies badanie moczu ogolne, gdy trzeba to posiew
      wizyty u nefrologa b.rzadko, zwylke jak mam jakies watpliwosci co do wyniku
      badania,
      za kilka miesiecy kontrolna cystografia, zobaczymy, czy jest poprawa
      co 3 miesiace usg
      podstawa leczenia jest odkazanie moczu, zakwaszanie, ale mam nadzieje, ze to
      wiesz i stosujesz
      • tusia21 Re: A jednak reflux :( 09.03.06, 16:24
        co do zakwaszania, to są różne teorie. Rutka twierdzi, że tak się dawniej
        robiło.
        Myślę, ze powinnaś iść jak najszybciej do nefrologa. Jeżeli nie stosujecie
        profilaktyki będą kolejne zumy i układ moczowy nie będzie miał szansy dojerzeć.
    • joln Re: A jednak reflux :( 09.03.06, 22:31
      a to chyba wszystkie nasze dzieci sa prowadzone przez staroswieckich
      nefrologow/urologow, bo temat zakwaszania moczu byl poruszany setki razy na
      forum??
      • muress Re: A jednak reflux :( 10.03.06, 00:07
        u mnie dr Gastoł też mówił, że niekoniecznie to zakwaszanie, że teraz sie
        uznaje, że jest potrzebne - ale skoro nie zaszkodzi, to wolę zakwaszać
        (cebionem bo Łukasz to alergik)
        • mami7 Re: A jednak reflux :( 10.03.06, 07:34
          Generalnie to chyba chodzi o zbędne podawanie Cebionu. Czy do Vitabutinu tez
          mają taki stosunek? No chyba, ze dziecko ma zwykle kwasny mocz, to wtedy
          rzeczywiście. Natomiast nie jestem w stanie zrozumieć, dlaczego nie zakwaszac,
          jesli dziecko ma zasadowe mocze i skłonnośc do zumów, że o nie refluxie nie wspomnę.

Jak ktoś może coś wyjaśnić, chętnie się dokształcę wink)))
          • edie28 Re: A jednak reflux :( 10.03.06, 10:08
            Też jestem takiego zdania, jak mocz jest zasadowy i jest skłonność do ZUMów czy
            refluks to zakwaszanie jest konieczne. Jednak jak dziecko ma mocz kwaśny to
            podawanie Cebionu nie jest już takie potrzebne.
            Nasza nefrolog mówi, że Vitabutin lepiej brać niż Wit.C. Kaja przez jakiś czas
            miała ph7 i dlatego wprowadziłam Vitabutin, po którym mocz zawsze wychodzi
            kwaśny, nawet wtedy jak nam się leukocyty pojawiły!!!
            • magdamroziuk Re: A jednak reflux :( 10.03.06, 19:04
              U nas od czasu podawania Vitabutinu mocz też jest już kwaśny (wcześniej
              zazwyczaj ph 8sad. Niestety czasem pojawiają się szczawiany. Podawanie na stałe
              witaminy C mamy zakazane ze względu na zwiększone wydalanie wapnia z moczem u
              naszego synka, witamina C w tym przypadku szkodzi. Chyba też dlatego odchodzi
              się od podawania witaminy C na stałe - nie jest to takie obojętne jak by mogło
              się wydawać.
          • magdalena.podlaska Re: A jednak reflux :( 12.03.06, 22:52
            Myśmy stosowały dodatkowo wit. C w kroplach i mamy efekt: zwiększone wydalanie
            wapnia w moczu, w zw. z tym - zakaz stosowania wit. D i paru innych rzeczy... A
            witamina C i tak nie zakwaszała moczu - Ninka miała notorycznie zasadowy póki
            nie skończyła roku. Absurdalnie - przestałyśmy stosować wit. C i mocz zaczął
            być kwaśnywink))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka