muress 27.06.06, 19:09 juz drugi raz malemu wychodza w moczu liczne moczany. Nie wiecie o co chodzi? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maladorotka Re: liczne moczany 28.06.06, 15:24 poczytaj tu: W prawidłowym moczu można stwierdzić występowanie kryształów: * kwasu moczowego i moczanów * szczawianu wapnia * fosforanu wapnia * węglanu wapnia Jednak wielokrtone stwierdzenie w moczu u tego samego chorego tylko jednego rodzaju kryształu może być wynikiem istnienia wady metabolicznej w zakresie przemiany purynowej (kryształy moczanowe), kwasu szczawiowego (kryształy szczawianu wapnia), wapniowo-fosforanowej (kryształy fosforanu wapnia lub węglanu wapnia) U mnie zawsze wychodza szczawiany wapnia. Odpowiedz Link
muress Re: liczne moczany 28.06.06, 16:57 dzieki! Wiem juz, ze te moczany moga byc objawem robienia sie złogów (u tak małego dziecka???), ale nie wiem,jak z tym walczyć, poza częstym przepajaniem (na które on i tak nie ma ochoty). Oj, potrzebuję nefrologa coraz bardziej... Odpowiedz Link
muress Re: liczne moczany 06.07.06, 13:35 ogólnie wszystko w porządku, nie mam przy sobie, więc nie podam teraz, ale bez zastrzeżen. Na razie, po naradzeniu się z naszym pediatrą odstawiam wit. C, po wizycie u nefrologa może będę wiedzieć więcej. Odpowiedz Link