gusia210 23.10.06, 15:59 po wizycie u nefrologa mamy skierowanie na scyntygrafię dynamiczną ma się odbyć w środę o 13 na Alpejskiej w Warszawie napiszcie mi coś o tym badaniu z góry dziękuję Agnieszka Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alergenzb Re: renoscyntygrafia dynamiczna 23.10.06, 16:58 Jak będziesz po badaniu, proszę opisz wszystko po kolei. Jestem także zainteresowana tym badaniem. Także czekamy. Odpowiedz Link
alergenzb Re: renoscyntygrafia dynamiczna 23.10.06, 17:27 Może ten link pomoże trochę wyjaśnić Link: www.5wszk.com.pl/nucmed/kliniczna_nerki.htm Odpowiedz Link
gusia210 Re: renoscyntygrafia dynamiczna 29.10.06, 13:29 jesteśmy już po scyntygrafi opis: Nerki prawidłowo położone,zbliżonej wielkości.Gromadzenie znacznika przez obie nerki sprawne.Wydalanie z nerki prawej sprawne,z nerki lewej nieco wolniejsze.Układ kielichowo-miedniczkowy lewy jest szerszy niż prawy. Nierównomierne rozmieszczenie znacznika w miąższu obu nerek. %ERFP:n.lewa-54,prawa-46(100 % stanowi ERFP obu nerek) Czy ta różnica w pracy nerek jest duża? Wnioski: Poszerzenie lewego UKM bez objawów utrudnionego wydalania. Funkcja wydzielnicza i wydalnicza obu nerek dobra. Niewielkie obustronne zmiany pozapalne. Z tego co zrozumiałam badanie wyszło OK.No może nie na 100 procent ale powiedziano mi że jest dobrze.Teraz do nefrologa na konsultację i zobaczymy co dalej. Badanie Zbyszko zniósł bardzo dobrze.Pisnął tylko troszkę przy podawaniu kontrastu.Leżał spokojnie.Czytaliśmy mu książeczki i o dziwo wytrzymał w zasadzie bez ruchu przez prawie pół godziny.A tak się bałam jak on to zniesie.Jestem bardzo zadowolona że zdecydowałam się na to badanie prywatnie na Alpejskiej bo u nas mogłabym czekać nawet i pół roku.A tak dwa dni i już coś wiemy.Badanie kosztowało 170 zł.Obsługa bardzo miła dla dziecka jak i dla rodziców. pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link
gusia210 Re: renoscyntygrafia dynamiczna 31.10.06, 13:06 trochę się zdenerwowałam bo wizytę u nefrologa z wynikiem scyntygrafi mam dopiero 8 grudnia.Zastanawiam się już czy pójść prywatnie czy też poczekać ten miesiąc.Co Wy byście zrobiły? Odpowiedz Link
emily_70 Re: renoscyntygrafia dynamiczna 31.10.06, 14:36 Gusiu, myślę, że z takim wynikiem spokojnie możesz poczekać do 8 grudnia (chyba żeby coś niepokojącego - odpukać - się działo). Miesiąc to wcale nie tak długo. Odpowiedz Link