Dodaj do ulubionych

furagin a waga dziecka

13.01.07, 22:21
synek wkrotce skonczy roczek. wazy 8600 g. w posiewie wyszla b.coli 10^4. nefrolog przepisala na
razie furagin bo powtarzamy posiew (ma dobre wyniki ogolne moczu, niestandardowe objawy).
czy 2 razy po pol tabletki to nie za duzo? mojej kolezanki synek wazy 3 kg wiecej a bierze troche
mniej.

pozdr
b.
Obserwuj wątek
    • gosia1142 Re: furagin a waga dziecka 14.01.07, 10:57
      10do4 to nie jest dużo, także dawka furaginu jest odpowiednia, nie sugeruj się
      dzieckiem koleżanki , każdy przypadek jest inny. Moja córka waży ponad 13 kg i
      bierze pół tabletki na noc(dawka profilaktyczna).A jeżeli badanie ogólne moczu
      było dobre to może próbka na posiew została zabrudzona, jak powtórzycie badanie
      to się wyjaśni.
      • betty69 Re: furagin a waga dziecka 14.01.07, 13:01
        dzieki za odpowiedz. a czy przy braniu furaginu tez mozna pobrac posiew? na ile wazne jest wymycie
        siusiaka, bo moj maz nie zrobil tego solidnie...? czy przez to moze wyjsc b.coli?
      • gosia1142 Re: furagin a waga dziecka 16.01.07, 09:31
        Może mały wcale nie ma Zum-u , może zle pobierasz mocz. 10do3 to wygląda na
        zabrudzenie próbki.Umyj małego w wodzie z mydłem, potem w samej wodzie(może być
        z rumiankiem), a na koniec przetrzyj mołego roztworem rivanolu. Mocz łap
        bezpośrednio do jałowego pojemniczka. Jeżeli po takim zabiegu nadal wyjdzie
        bakteria to juz trzeba leczyć , ale przy takiej liczebności wystarczy sam
        furagin.
    • betty69 Re: furagin a waga dziecka 15.01.07, 13:28
      kolejny posiew - wynik 10^3. dlaczego jest mniej, a nie rozpoczelismy leczenia?
      • magdamroziuk Re: furagin a waga dziecka 16.01.07, 09:49
        Czy synek ma jakąś stwierdzoną wadę układu moczowego? U nas bakterie wiłaśnie
        tak się "bujały", raz więcej, raz mniej. Dopiero na dawce profilaktycznej
        Furaginy zniknęły. Nasz synek miał rekluks. Nigdy nie miał jakiś bardzo złych
        wyników BO.
        Może też być tak, że nie pobierasz dobrze moczu. E. Coli to bakteria kałowa,
        wystarczy jej niewiele, zaczepi się na napletku i już.
        • betty69 Re: furagin a waga dziecka 16.01.07, 21:36
          do tej pory nie mial stwierdzonej wady UM. mial usg jamy brzusznej w wieku 1,5 mies. teraz bedziemy je
          powtarzac. jak mam dobrze pobrac mocz? wczesniej lapalam do woreczka to wyszlo 10^4, za drugim
          razem do specjalnego pojemnika na posiew 'Uromedium' - wynik 10^3. nefrolog kazala po skonczeniu
          furaginu odczekac dwa dni i powtorzyc trzeci raz posiew

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka