kaha1 Re: dlaczego? 27.07.07, 20:55 za szybko enter... rok temu robiłam córce cystografię w szpitalu. po badaniu - refluks 1 st - przeniosłyśmy się z leczeniem do innego szpitala i innego nefrologa, bo było bliżej, bo było milej... dziś zrobiliśmy kontrolną cystografię. Wynik: dwustronny refluks 2 i 3 stopnia. Dlaczego taka różnica w wynikach? Czy refluks może się powiększać? Odpowiedz Link
madziulec Re: dlaczego? 27.07.07, 23:00 Moze sie powiekszac. W naszym przypadku tak bylo. Ale mysle, ze u was to typowy przyklad bledu w odczycie i tyle - inna aparatura i inna osoba czytajaca zdjecie i juz. Dlatego dobrze jest robic badania wciaz w tym samym miejscu. Odpowiedz Link
kaha1 Re: dlaczego? 27.07.07, 23:06 USD w Krakowie ma chyba lepszy sprzęt niż Żeromski więc chyba tu mają rację.. ale dla mnie to straszna wiadomość już od razu mówią o zabiegu... Odpowiedz Link
kaha1 Re: dlaczego? 28.07.07, 09:59 nie wiem stopień 2/3 nefrolog powiedział, że z takimi wynikami to musimy iść do urologa i konsultować czy zabieg nie będzie potrzebny. Boję się. Pojemność pęcherza wyszła 150 ml. Córka ciągle biega do toalety (30 razy dziennie) lecą jej kropelki... tyle tego.. dużo różnych dolegliwości. Przy badaniu krzyczała bardzo, że już nie wytrzyma, że już musi siku.. to jeszcze mamy iść do psychologa.. Możecie coś poradzić? Ktoś miał podobnie? Kiedy robi się zabiegi? Czym grozi taki refluks? Odpowiedz Link
madziulec Re: dlaczego? 28.07.07, 22:26 Na pojemnosci pecherza sie nei znam, ale zapytaj Guderianki, ona powinna chyba sporo wiedziec, tak mi sie wydaje. Natomiast co do refluksu tego stopnia. To samo mielismy i u nas dokladnie powiedzieli, ze jesli nie bedzie zakazen to w ogole tego nei ruszaja. Tylko, ze u nas co chwilke byly zakazenia I stad wynikla wspolna decyzja lekarze + ja, ze jednak robimy ostrzykiwanie, bo nei ma co czekac. Po ostrzykiwaniu okazalo sie, ze Myszaty ma jednak jakies tam zastawki i nadal ma zakazenia, wiec ogolnie samo ostrzykiwanie nic mu nei dalo. Odpowiedz Link
kaha1 Re: dlaczego? 29.07.07, 09:51 u nas wcale nie ma zakażeń. Ani jednego. Ale czytałam na stronie tu podanej wyżej na temat refluksu, że zatruwa organizm, że dziecko źle się czuje, nie ma apetytu, jest płaczliwe i rozdrażnione i że to niebezpieczna choroba. Czy to prawda? A jak u ciebie nie ruszali tego refluksu (znaczy oprócz ostrzykiwania wtedy), to leczysz go? czy nie? Odpowiedz Link
madziulec Re: dlaczego? 29.07.07, 10:57 Napisze Ci tak: nie leczysz choroby a pacjenta. Ten sam pacjent z taka sama choroba (czyli mowimy o takim samym stopniu refluksu) moze byc w ogole nie leczony a drugi moze od razu trafic na stol i byc leczony operacyjnie, nawet nie ostrzykiwaniem. Wynika to ze stanu ogolnego dziecka, rzeczywiscie jego zachowania i objawow towarzyszacych. Sam refluks ogolnie z tego co wiem nei jest grozny jako taki. Ale grozne sa wlasnie zakazenia ukladu moczowego, ktore pojawiaja sie. Jesli nie pojawiaja sie u was to po co narazac dziecko na zabieg operacyjny? W tej chwili ja malego nei lecze, to znaczy nie w sensie medycznym. Caly czas obserwuje - jak idiotka czy nei ma zakazen, jesli sa - antybiotyk i tyle. Za jakis czas podejme decyzje co z tymi zastawkami, bo one nie powoduja przeszkody jako takiej w przeplywie moczu, za to powoduja zakazenia. Odpowiedz Link
kaha1 Re: dlaczego? 29.07.07, 20:48 dziękuję że mi to napisałaś będę wiedziała o co pytać lekarza i jak z nim rozmawiać kiedy pójdziemy na wizytę i kiedy znów usłyszę słowo "zabieg". moja córka ma 8 lat, ostatnie zakażenie miała w wieku 3 mcy. Później wszystkie badania moczu były dobre - tylko ciężar właściwy był inny niż trzeba. Naszym podstawowym problemem - takim widocznym, jest sikanie co 20 min i "kropelki" które same lecą. Tego jakoś nikt nie chce leczyć, a to jest dla niej bardzo duży problem.. Zwłaszcza w szkole. Odpowiedz Link
madziulec Re: dlaczego? 29.07.07, 21:02 A robiliscie badania urodynamiczne??? To mi bardziej wskazuje na jakies problemy z pecherzem, ew. miesniami pecherza... Ale to wlasnie moga wykazac te oto badania. Odpowiedz Link
kaha1 Re: dlaczego? 30.07.07, 09:29 nie żadnych takich badań możesz coś więcej o nich napisać? co to jest? Odpowiedz Link
kaha1 Re: dlaczego? 28.11.07, 19:47 podnoszę wątek. po dzisiejszej wizycie - diagnoza: uszkodzenie rdzenia kręgowego, refluks to obaw wtórny (dlatego się powiększa). Choroba nie leczona spowoduje w wieku 30-40 lat niewydolność nerek. Czy rozumiecie to co powiedział mi lekarz? Bo ja tak się wystraszyłam, że nie dopytałam. Odpowiedz Link
guderianka Re: dlaczego? 28.11.07, 19:56 kaha-uspokój sie powiedz mi na jakiej podstawie lekarz stwierdził uszkodzenie rdzenia? żeby to stwierdzić dziecko musi mieć wykonane badanie MRI bo tylko na nim wyraźnie widac uszkodzenie Moja córka ma wadę rdzenia kręgowego i tzw. pęcherz neurogenny. u twojej córki może być albo rozszczep kręgosłupa, albo przepuklina albo inna wada rdzenia np. guz, torbiel. Moja córka ma wadę rdzenia kręgowego. Badania które dziecko musi mieć wykonane to : 1. Rezonans magnetyczny rdzenia kręgowego-MRI 2. badania urodynamiczne pęcherza Jesli jest uszkodzenie rdzenia to córka ma tzw pęcherz neurogenny czyli porazone wypieracze lub zwieracze. (u mojej są to wypieracze). W zależnosic od tego jakie to uszkodzenie mozna probowac leczyc- albo operacyjnie usunąć uszkodzenie. Jesli nie jest to do usuniecia mozna dawac leki wspomagające pracę pęcherza. Napisz co powiedział lekarz. I napisz-jak ruchowo rozwija sie córka aha -pojemność pęcherza liczy sie poprzez przemnożenie wieku dziecka przez 30ml. Czyli twoja córka całkowitą pojemność powinna miec w granicach 240ml Odpowiedz Link
kaha1 Re: dlaczego? 30.11.07, 06:39 i jeszcze raz odpowiem bardziej dokładnie- na wszystkie pytania guderianka napisała: > kaha-uspokój sie > powiedz mi na jakiej podstawie lekarz stwierdził uszkodzenie > rdzenia? żeby to stwierdzić dziecko musi mieć wykonane badanie MRI > bo tylko na nim wyraźnie widac uszkodzenie - więc do tej pory moja córka miała robione tylko cystografie - i po analizie tych zdjęć urolog postawił wstępną diagnozę: uszkodzenie rdzenia, która ma się potwierdzić po badaniu urodynamicznym. Termin mamy na 28.02. > Napisz co powiedział lekarz. I napisz-jak ruchowo rozwija sie córka - moja córka jest bardzo ruchliwym dzieckiem, sprawnym fizycznie. Po porodzie było podejrzenie porażenia dziecięcego, ale po rehabilitacji voitą neurolog powiedział, że dziecko jest zdrowe. Ma obniżone napięcie mięśniowe (tak stwierdzili rehabilitanci mojej drugiej córki) i problemy z małą motoryką - czyli z pisaniem w szkole. Po badaniach w poradni stwierdzono, że to dysgrafia. aha -pojemność pęcherza liczy sie poprzez przemnożenie wieku dziecka > przez 30ml. Czyli twoja córka całkowitą pojemność powinna miec w > granicach 240ml - przy badaniu napełniono pęcherz do pojemności 150 ml, bo tak krzyczała, że już nie może i że ją boli. Czy mogłabyś napisać na czym polega badanie urodynamiczne? - znaczy czym się różni od cystografii? Musze jakoś przygotować na to córkę,a sama nie wiem jak. Cystografię przeszła bardzo ciężko. ..a mnie też ręce opadają.. wiecie druga moja córka miała guza mózgu.. operację.. Teraz jest niepełnosprawna. Za tydzień robimy rezonans, żeby sprawdzić czy guz nie odrasta.. A teraz jeszcze druga chora Odpowiedz Link
guderianka Re: dlaczego? 30.11.07, 09:00 www.zdrowie.med.pl/uk_moczowy/badania/urodyn.html lekarz opowiada bzdury mówiąc że to badanie stwierdzi uszkodzenie rdzenia! to badanie stwierdzi lub nie dysfunkcję pęcherza. Żeby zdiagnozować rdzeń konieczne jest przeprowadzenie reznonansu. Wiesz już co to jest rezonas-bo pisałaś niżej że druga córka będzie miała. Wydaje mi się za konieczne poinformowanie lekarza o chorobie drugiego dziecka, być moze ma to związek, być może córka ma w rdzeniu również guza, byc może dzieci mają ku temu predyspozycje Wad rdzenia jest dużo-i są różne ich odmiany. Pocieszę cię,że sprawność córki wskazuje na to, że wada nie jest poważna. Jednak trzeba to zdiagnozowac, dowiedzieć sie co jej dokładnie jest żeby móc leczyć i ratować nerki. Przydałoby sie równiez zrobienie scyntygrafii nerek (badanie z kontrastem które ma na celu pokazanie pracy nerek, dziecko leży w czasie badania ok 20 minut, nie boli) Trzymam kciuki za to by drugiej córce rezonans wyszedł wzorowo!! Odpowiedz Link
anusia_29 kaha 29.11.07, 12:42 u nas było tak lipiec 2006 refluks 4st po lewej, prawa w porządku (wykonana2xkalibracja - rozszerzenie cewki moczowej) wrzesień 2007 refluks 4st po lewej, 1st po prawej ten sam szpital, ta sama pracownia, len sam lekarz co w tamtym roku inny urolog oglądając zdjęcia rtg cystografii dopatrzył się rozszczepu kilku kręgów, rozszczep usiska nerw prowdzący do pęcherza a ten ucisk powoduje wysokie ciśnienie w pęcherzu wysokie ciśnienie powoduje, że w chwili skurczu pęcherza do mikcji tj sikania cewka moczowa zamiast się otwierać u mojej małej się zamyka- na skutek zamykania pęcherz wypiera mocz tam, gdzie mu się uda, więc trochę na zewnątrz a trochę w moczowody czy do nerki miała robione badanie (dziecko sika na specjalny nocnik) w którym okazało się, że sika z trudem, powoli i pod wysokim ciśnieniem, po oddaniu 70ml moczu w pęcherzu zostało jeszcze 20ml - otrzymała Doxanorm i już po miesiącu to ciśnienie się obniżyło, nie ma tez zalegania moczu i drugie badanie urodynamiczne, wyszło dośc pomyślnie, z tym, że od miesiąca bierze ten doxanorm lekarka też pytała, czy zauważam, że ona sika na raty? ma 2 lata i pampersa albo do nockina - trochę trudno to ocenić zapytaj lekarza, czy da ci skierowanie na to badanie urodynamiczne, może właśnie tu jest przyczyna, może to od tego kręgosłupa, sika często, po lilka kropelek, ma rozszczep czy inny problem z kręgosłupem, moze wysokie cisnienie w pęcherzu i to pogłębia refluks? Odpowiedz Link
kaha1 Re: kaha 29.11.07, 22:32 pęcherz neurogenny - o tym też mówił lekarz. Nic nie wiem o chorobach tego rodzaju.. trochę się przestraszyłam.. Więc urolog mówił tak - to jest problem związany z rdzeniem kręgowym - prawdopodobieństwo określił na 80% i zlecił badanie urodynamiczne (napiszcie proszę co to jest!) aby potwierdzić diagnozę. Potem ma być leczenie. Jeśli nie to zniszczą się nerki. Z tego co czytam, wiecie i znacie problem uszkodzenia rdzenia. Proszę napiszcie coś więcej - bo ja o tym usłyszałam pierwszy raz i ba początku bardzo się przestraszyłam.. Co to znaczy guz rdzenia? Czy to poważne? CO to znaczy rozszczepienie? Czego się spodziewać? Odpowiedz Link
anusia_29 Re: kaha 30.11.07, 11:51 badanie urodynamiczne- dziecko ma opróżnić chyba pęcherz przed badaniem, to wam powiedzą albo zapytasz sama, dziecko leży na łóżku, jeden cewnik ma wprowadzony do cewki moczowej i podawany do pęcherza płyn, drugi cewnik zakończony małym balonikiem do odbytu, u nas badanie trwało około 15-30 min te cewniki i reszta podłączona jest do komputera i lekarz widzi jak pęcherz się zachowuje w trakcie napełniania, jakie jest ciśnienie potem dziecko ma wysikać się do nocnika i jeszcze raz położyć na łóżku, sprawdzają, czy pęcherz się opróżnił czy są zalegania dlatego przed badaniem pęcherz ma byc opróżniony, podają do pęcherza przez cewnik 100ml płynu potem, gdy dziecko wysika się sprawdzają ile wysikało, czy 100ml, czy 80ml to tak w skrócie co do rozszczepu - prawidłowy kręgosłup wygląda powiedzmy tak<>, rozszczep kręgosłupa jakby tak <_> czyli kręgi nie są połączone w całość Odpowiedz Link
kaha1 Re: kaha 01.12.07, 10:12 na opisie badania jest informacja, że trwa ono 60 - 90 min, anusia wy mieliście to badanie dużo krótsze. Mam nadzieję, że i u nas tak będzie. Nie wiem tylko jak to moja córka zniesie i mnie też trudno ją wspierać bo samej mi ręce opadają na takie cierpienie moich dzieci. Po prostu brak mi sił rezonans jest dużo mniej inwazyjny, jak rozumiem będzie on następnym badaniem po urodynamicznym.. Odpowiedz Link
anusia_29 Re: kaha 01.12.07, 10:30 Nie zamartwiaj sie na przyszłośc, czas pokaże co będzie jeszcze potrzebne, tłumacz to sobie i córce, że to dla jej dobra i zdrowia. Starszemu dziecku to i łatwiej i trudniej czasem pewne rzeczy wytłumaczyć. Twoja starsza więc i o psychikę jej musisz zadbać, bo wiesz, rozebrac się musi, cewnik ale to nie jest takie straszne, przykryją ją prześcieradłem czy ty weź kocyk i ok. Weź trochę sił odemnie Odpowiedz Link
kaha1 Re: kaha 01.12.07, 22:19 ona przy ostatniej cystografii tak krzyczała, że musiałam ją trzymać żeby dało się to badanie zrobić. Już nie wiedziałam co jej mówić, bo cała była czerwona od krzyku.. Więc ja też się boję co teraz będzie. Miejmy nadzieję, że jakoś to pójdzie. Bryy Odpowiedz Link
madziulec Re: kaha 01.12.07, 23:19 Moj Myszol tez tak mial, w koncu dostal dormicum bo sie nie dalo przeprowadzic badania... Odpowiedz Link
kaha1 Re: kaha 02.12.07, 09:38 co to za lek? Ja już od razu w czasie wizyty teraz poprosiłam lekarza o coś na uspokojenie, ale on się nie zgodził, bo mówi, że małą musi mówić co czuje.. CHyba nie wie na co się decyduje facet.. ALe to on będzie to badanie robił, więc może wtedy zdecyduje coś jej podać.. Odpowiedz Link
guderianka Re: kaha 02.12.07, 11:11 masz trochę czasu do badania więc przyzwyczajaj córkę, rozmawiaj z nią, tłumacz. W tym badaniu wazna jest współpraca z pacjentem, który powinnien mówić kiedy chce mu się siusiać i jak bardzo potrafi wstrzymać, Jest to niezbędne do oceny pracy zwieraczy. O ile w CUM bada sie tylko pęcherz i ewentualne odpływy o tyle w badaniu urodynamicznym wykonuję się więcej analiz. Nie ma nad dzieckiem wielkiej maszyny robiącej zdjęcia pęcherza, dziecko leży na łóżku, mama może być obok, pielęgniarka zakłada cewniki i elektrody a lekarz nawet nie patrzy w miejsca intymne. Siedzi przed ekarnem kompa i obserwuje wykresy. To badanie nie boli-jest niemiłe ale bardzo ważne. Wyjasnij to dziecku. Moja 5latka to skumała to twoja też powinna. Odpowiedz Link