Dodaj do ulubionych

zaleganie moczu, ciągłe ZUM

17.09.08, 18:56
moja 6 letnia córeczka ma zdiagnozowane zaleganie moczu przy braku jakiejś
innej wady budowy układu moczowego. Niestety mimo leczenia Furagin
zapobiegawcza i dalfaz bakterie ciągle powracają. Tym razem proteus. Pediatra
nas olał stwierdzając że owszem wypisze antybiotyk ale to i tak leczenie tylko
doraźne, odmówił wypisania recepty na lek wypierający i skierowania do
specjalisty. Jeśli ktoś ma pomysł co dalej, jakie leczenie jest prowadzone u
Waszych dzieci, proszę o rade. Jestem na etapie szukania dobrego urologa .
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • guderianka Re: zaleganie moczu, ciągłe ZUM 17.09.08, 21:23
      Należy znaleźć przyczynę zalegania i zrobic MRI kręgosłupa by
      wykluczyć lub potwierdzić wadę CUN
      Do tego badania urologiczne-urodynamiczne
      • agata-k3 Re: zaleganie moczu, ciągłe ZUM 18.09.08, 08:43
        Dzięki za odpowiedz. córka miała robioną cystografię i badanie urodynamiczne,
        oba badania nie wykazały jakichkolwiek wad. Co to jest MRI kręgosłupa?, nikt mi
        dotąd o takim badaniu nie wspominał. A czy są jakieś leki na wypieranie
        zalegającego moczu, bądz trening bo lekarz zalecił tylko dmuchanie podczas
        sikania. Dalfaz brała , ale zaleganie dalej jest co prawda zmniejszyła się
        pojemność pęcherza i moczu zalegającego. A czy po wyleczeniu infekcji dalej
        podawać furagin lub inny lek. Przepraszam za natłok pytań ( myślałam że jesteśmy
        na dobrej drodze do wyleczenia córki, niestety zaczynamy od początku, do tego
        dochodzą problemy ginekologiczne córeczki nie wiem czy to ma jakiś związek,
        jestem załamana całą tą sytuacją, do tego wczorajsze potraktowanie nas przez
        lekarza, który dał nam do zrozumienia że przekreśla nasze dziecko, jako matka
        nie moge bezczynnie patrzeć na cierpienie mojego dziecka.
        A jak moge uzyskać konsultacje w CZD? Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam.
        • guderianka Re: zaleganie moczu, ciągłe ZUM 18.09.08, 11:33
          Badania wykazały wadę-ponieważ piszesz o zaleganiu moczu. A to jest
          wada pęcherza. Albo wynika ona z wady rdzenia kręgowego (przepukliny
          oponowe rdzeniowe, guzy,itp) albo z takiej anatomicznej budowy
          pęcherza
          Napisz mi co wyszlo w badaniu urodynamicznym. Jakie jest ciśnienie
          moczu, ile dziecko ma lat, jaką ma pojemność pęcherza, ile moczu
          zalega w pęcherzu
          MRI to rezonans magnetyczny-poczytaj tutaj:

www.resmedica.pl/zdart2009.html
          U dziewczynek które mają infekcje pęcherza czesto dochodzi do
          infekcji ginekologicznych . Wynika to już z samej budowy-cewka
          moczowa jest blisko ujścia pochwy, łatwo o przenoszenie bakterii.
          Trzeba jednak ustalic pierwotną przyczynę infekcji. Czy jest to wina
          zalegajacego moczu i bakterie przechodzą do pochwy czy też istnieje
          infekcja pochwy i bakterie przenoszą sie do cewki (osobiście w to
          wątpię )
          Furagin jest lekiem odkażającym stosowanym u dzieci z pęcherzem
          neurogennym (czyli pęcherzem, w którym występuje zaleganie moczu )
          • agata-k3 Re: zaleganie moczu, ciągłe ZUM 18.09.08, 12:20
            Witam. Córka ma 6 lat, pierwsza infekcja pęcherza w 2,5 roku życia.
            Badanie Urodynamiczne: Rozpoznanie-dysfunkcja wydalania. Ocena czynności:
            Urodynamicznie bez przeszkody w odpływie moczu.
            Faza wypełniania i utrzymania.
            Pojemnośc pęcherza zwiększona (czynnościowa i cystometryczna)do 280-300ml (norma
            wieku 210ml). nieco obnożony poziom czucia, prawidłowa podatnośc, wypieracz
            stabilny.
            Faza wydalania:
            prawidłowe tempo przepływu, ciśnienie mikcyjne w normie. otwarcie 20i max30cmH2o
            Pdet . Zaleganie moczu w trzech badaniach do 20% obj. wydalonej(50-25-40ml).
            Tyle dowiedzieliśmy się na badaniu urodyn. w czerwcu, przez 3 mies córka brała
            dalfaz, tydzień temu zrobiliśmy USG z oceną zalegania moczu, na którym wyszło
            zaleganie 16ml ok 12% moczu wydalonego, niestety córka cierpiała zpowodu bólu
            brzuszka, nagłe kilkusekundowe kolki, w dodatku znów zaczęło się posikiwanie po
            zrobieniu posiewu 10*8 proteus mirabillis, czytałam że przy tej bakteri
            nalezałoby również leczyć ginekologicznie gdyż lubi namnażać się u usia
            pocwhwy,m ale pediatra to również bagatelizuje, na razie dodatkowo smaruje
            gentamycyną na noc. Czekam na wizyte u Urologa, jeśli mała będzie dalej
            odczuwała dyskomfort znów zacznę jeżdzić do ginekologa dziecięcego. Już sama nie
            wiem co dalej. Na razie jeszcze nie trafiliśmy na dobrego lekarza, który by nas
            pokierował, o wszystkie badania dopominamy się sami, bądz po prostu robimy
            prywatnie żeby zaoszczędzic sobie nerwów, gdybyśmy ufali tylko lekarzowi a nie
            szukali na własną rękę, bądz liczyli na pomoc ludzi mających podobne problemy
            pewnie do dziś wierzylibyśmy pediatrze w to że dziecko się masturbuje, a
            popuszcza mocz bo nie ma czasu na nocnik.
            Dziękuje Guderianko i jeśli możesz prosze o porade.Pozdrawiam
            • guderianka Re: zaleganie moczu, ciągłe ZUM 18.09.08, 13:32
              Wygląda na to, że ZUM wynikają z wady pęcherza
              Niech córka bierze póki co furagin, pilnuj jej przy siusianiu. Pod
              nóżki podstaw stołeczek tak aby miedzy brzuszkiem a udami był kąt
              prosty, masuj jej pęcherz przez fałdy skóry,(tuż nad spojeniem
              łonowym)
              I idź do neurologa
              Czy oprócz problemów z ukł. moczowym córka miała inne? Jaki był
              poród, wiek niemowlęcy itp
              Pediatra nadaje się do wymiany uncertain
              • agata-k3 Re: zaleganie moczu, ciągłe ZUM 18.09.08, 14:44
                Nie było z córeczką żadnych problemów neurologicznych, dość wcześnie zczeła
                trzymać samodzielnie główke , siadać, chodziła w wieku 11 miesięcy, nocnikowanie
                opanowała w 18 mies, jednak od samego początku miała okresowe gubienie moczu(
                często w domu sikała normalnie, ale przy zabawie z innymi dziecmi zapominała że
                musi siku) aż do 2,5 roku kiedy to wyszła infekcja pęcherza i infekcja dróg
                rodnych zdiagnozowane przez pediatre jako masturbacja dziecięca, nawet mętny i
                cuchnący mocz nie dał lekarzowi do myślenia, skoro ogólny wynik jest ok to nic
                się nie dzieje.
                Czyli urolog nic nie pomoże? A czy do neurologa mam się zwrócic z jakimiś
                dodatkowymi badaniami, czy tylko te które już mam. Dziekuje
                • guderianka Re: zaleganie moczu, ciągłe ZUM 19.09.08, 08:19
                  Jeśli były robione badania urologiczne to wg mnie nie ma sensu ich
                  powtarzać i narażac dziecka na stres, zwłaszcza jeśli te badania
                  są "świeże"
                  Do neurologa idź z kompletem badań, które masz. Wynikami
                  urologicznymi, wynikami moczu, wynikami od ginekologa.Gdzie
                  mieszkasz? Tutaj dziewczyny polecają swoich lekarzy specjaliastów :

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=48158&w=65111832
                  • agata-k3 Re: zaleganie moczu, ciągłe ZUM 19.09.08, 10:12
                    Dzięki za informacje. Mieszkam w podlaskim. Wstępnie jestem umówiona z
                    neurologiem dziecięcym na poniedziałek, prawdopodobnie dalej będziemy podawać
                    dalfaz, ewentualnie jakaś profilaktyka. Pozdrawiam
                    • guderianka Re: zaleganie moczu, ciągłe ZUM 19.09.08, 14:47
                      daj znać po wizycie u neurologa
                      • agata-k3 Re: zaleganie moczu, ciągłe ZUM 22.09.08, 17:23
                        Witam.Jesteśmy już po wizycie u neurologa, bardzo sympatyczna P. doktor
                        obadała odruchy, zebrała wywiad co i jak, kiedy się zaczęło jak wyglądały
                        początki, zobaczyła wyniki, na razie z dalfazem kazała się wstrzymać, gdyż mamy
                        wyznaczony termin wizyty u nefrologa, jeśli tam nam nie pomogą skieruje nas do
                        CZD. Przynajmniej mamy nadzieję, że ktoś w końcu zajmie się naszym problemem,
                        gdyż do chwili obecnej mimo iż trwa to tyle lat, właściwie nikt nas nie
                        prowadził. co będzie dalej-zobaczymy, pozostaje nam tylko nadzieja, na początek
                        dobre i tyle, bo pediatra nam ją odebrał. Dzięki za wszystko, pozdrawiam
                        • guderianka Re: zaleganie moczu, ciągłe ZUM 22.09.08, 19:03
                          Cieszę się,że kolejna wizyta u lekarza nie skończyła sie tak jak
                          zwykle ale że ujrzałaś światełko w tunelu. Wiesz już mniej więcej w
                          jakim iść kierunku i tego sie trzymaj. Jakby co-pisz. Powodzenia! smile
                        • inka.bp Re: zaleganie moczu, ciągłe ZUM 19.02.17, 20:06
                          witam!
                          jestem bardzo ciekawa jak potoczyła się dalej Pani historia....
                          mam podobny problem z córką....
                          • askompas Re: zaleganie moczu, ciągłe ZUM 02.02.18, 20:22
                            Też jestem ciekaw.
                            Nie podawałbym jednak furaginy i antybiotyków, jeśli nie występowałyby dolegliwości odczuwalne. Zapobiegawczo też nie. Córka stosowała i teraz jest inna (gorsza) bakteria.
                            Polecam lekturę np. :
                            journals.viamedica.pl/forum_medycyny_rodzinnej/article/viewFile/10177/8677

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka