16.11.04, 23:17
Jak oceniacie reformę edukacji w szkołach ponadgimnazjalnych? A nowy egzamin
maturalny i przygotowania do niego? Co sądzicie o mierzeniu jakości pracy
szkół, dziesiątkach ankiet, raportów i programów naprawczych? Czy mamy czas
na nauczanie i bezpośrednią pracę z młodzieżą? A jeszcze wciąż musimy się
doskonalić.....
Obserwuj wątek
    • ameli.a Re: reforma 16.11.04, 23:42
      Poczytaj może to forum, bo to bez sensu się powtarzać.
      Pozdrawiam
      • ghazal Re: reforma 27.11.04, 12:25
        ameli.a napisała:

> Poczytaj może to forum, bo to bez sensu się powtarzać.
        > Pozdrawiam

To daj jakies linki z samych tytulow trudno wywnioskowac.
        Osobiscie uwazam, ze reforma zroila wiecej zlego niz dobrego a pomysl zeby
        matura byla w kwietniu to juz kompletny brak rozumu.
        Jak mamy zmiescic program 4 lat w trzech i jeszcze do tego skracajac rok o 2
        miesiace?
        Czasami sie zastanawiam czy reformy nie przeprowadzil jeden z uczniow
        zreformowanej szkoly dziwnie cofniety w czasie.
        Albo po prostu jakis idiota, zgodnie z zasada "lisc najlepiej ukryc w lesie, a
        idiote wsrod idiotow" "Zreformujmy szkołe, naprodukujmy idiotow to nie bedzie
        widac jakimi idiotami sami jestesmy"
        Żenada
        • setif Re: reforma 27.11.04, 13:23
          Jestem nie tylko nauczycielem, ale także mamą "nowego maturzysty". Na ten temat
          wolę się nie wypowiadać, bo byłyby to jedynie nicenzuralne słowa.
    • praktycznyprzewodnik Re: reforma 27.11.04, 13:27
      I ja jestem mama pierwszego rocznika reformy..
      Nie dosc, ze musiałam przez 6 lat kupowac nowy komplet ksiazek, bo uzywanych
      nie było, to okazało się, ze materiał przeznaczony na VII i VIII bedzie
      przerobiony w gimnazjum. Np. z historii to wiek XIX i XX. Oczywiscie w
      gimnazjum sie z XX wiekiem nie wyrobili, bo pierwszy raz, przeliczyli sie z
      siłami. W III LO tez chyba sie nie wyrobia.
      Wezultacie musze sama dziecku tłumaczyc co to takiego folksdojcz, łapanka,
      Pawiak. Zenujace !
      • ameli.a Re: reforma 27.11.04, 15:40
        Już chyba to wklejałam ale mogę raz jeszcze!
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=33&w=17651806&a=17651806
        • ameli.a Re: reforma 27.11.04, 15:42
          No i jeszcze jeden:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=33&w=17993741
          • setif Re: reforma 27.11.04, 17:17
            W klasie humanistycznej w tzw. renomowanym liceum uczniowie czytają jedynie
            fragmenty lektur. Historia ..... w klasie nauczyciel nie wyrabia się z
            programem (kiedyś na dany temat były przeznaczone 4 godz., teraz 1) więc
            uczniowie muszą nauczyć się sami w domu.
          • rom50 Re: reforma 28.11.04, 10:41
            Do tych wszystkich wypowiedzi dodam tylko, że kiedy reforma ruszyła, tzn
            narobiła bałaganu, to okazało się, że o szkolnictwie specjalnym zupełnie
            zapomniano. Wprowadza się nowe porządki na wzór szkół tzw. masowych, co
            niestety nie zdaje egzaminu, bo trudno wymagać aby upośledzeni umysłowo
            realizowali ten sam program nauczania co dzieci z normą intelektualną.
            Programów do przedmiotów ogólnych w szkołach zawodowych specjalnych do dziś nie
            ma, ale uczy się, uwaga, fizyki z astronomią, języka obcego, że o egzaminach
            pństwowych z nauki zawodu poza szkołą na tym samym poziomie co absolwenci
            szkół zawodowych już nie wspomnę.Do tej pory egzaminy takie z całą powagą i
            odpowiedzialnościa odbywały sie na terenie szkoły, bez jednak testów.
            Upośledzeni umysłowo mają w wielu przypadkach trudności w czytaniu, a co
            dopiero w rozumieniu treści polecenia w teście.Można by tak jeszcze długo.
            Twórcy reformy po prostu zapomnieli o dziecku - podmiocie pedagogicznym.
            Autorzy tego badziewia jakim bez wątpienia jest w/w reforma doszli widocznie do
            wniosku, że oświata to wspaniała rzecz, gdyby tylko tych dzieci nie było.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka