Dodaj do ulubionych

Jeszcze raz o ZFŚS

20.11.04, 19:42
Wiem, że jest już kilka wątków ale chciałam zapytać czy ktoś ma dobry
regulamin ZFŚS. Od niedawna jestem w szkolnej komisji socjalnej i wiele
rzeczy mnie dziwi, wydaje się nielogiczne. Jak dzielicie te
nieszczęsne "wczasy pod gruszą"?
Obserwuj wątek
    • ane.luko Re: Jeszcze raz o ZFŚS 21.11.04, 12:33
      O ile wiem, schemat regulaminu komisji socjalnej pojawił się parę lat temu w
      jakimś druku oficjalnym (dzienniku ustaw?), jutro zajrzę do naszych dokumentów
      i sprawdzę - też jestem w komisji socjalnej. Co wydaje Ci się dziwne i
      nielogiczne? W mojej szkole największa (choć oczywiście nie cała) część środków
      z ZFŚS idzie na dowinansowanie wypoczynku letniego. Od niedawna (może od 4 lat)
      do tego funduszu zostali "doczepieni" emerytowani pracownicy niepedagogiczni
      (co wydaje mi się nie całkiem sprawiedliwe - ci powinni mieć osobną pulę, jak
      mają emerytowani nauczyciele - ale to jest odgórna decyzja). Ustalamy więc
      najpierw kwotę dla nich - mniej więcej 1/3 tego co dla czynnych pracowników
      szkoły; żeby nie tracili pieniędzy na podatek, podpowiadamy im, by wzięli je
      jako dofinansowanie do kosztów leczenia (podstawa - zaświadczenie od lekarza).
      Resztę pieniędzy dzielimy po równo pomiędzy czynnych pracowników szkoły,
      zarówno n-li jak i obsługę, ale proporcjonalnie do wymiaru czasu pracy. W
      zeszłym roku szk. było to u nas ok. 1000 zł brutto, ale n-le i obsługowi
      zatrudnieni na 3/4 etatu dostali 750zł brutto.
      • ameli.a Re: Jeszcze raz o ZFŚS 21.11.04, 13:22
        Dzięki. Właśnie z pieniędzmi na dofinansowanie wypoczynku jest najwięcej
        zamieszania. Nauczyciele mają obligatoryjnie wypłacany tzw. fudusz urlopowy. W
        mojej szkole dotychczas dzielono to tak: pieniądze dzielono na ilość
        zatrudnionych i z tego nauczyciele dostawali "urlopowe" i niewielkie
        dofinansowanie do "wczasów pod gruszą", a obsługa dofinansowanie, wszyscy w
        zalezności od dochodów na osobę w rodzinie. Wyglądało to tak, że nauczyciele w
        sumie otrzymywali np. 850zł, a pracownicy obsługi 1100.
        Poza tym ciągle są watpiwości na co wolno przeznaczyć pieniądze z ZFŚS.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka