chouette1 16.09.05, 19:14 Mam gorącą prośbę do nauczycieli naszego ojczystego języka: czy znacie może jakieś stronki, z których można ściągnąć program do nauczania j. polskiego w szkole podstawowe? Będę bardzo wdzięczny za informacje ::)) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adrianapl Re: Program nauczania j. polskiego 16.09.05, 22:17 może na stronie Wydawnictw Szkolnych i Pedagogicznych? wiem że ściągałam stamtąd program z j. niemieckiego:) www.wsip.com.pl albo www.wsip.pl nie pamiętam w tej chwili Odpowiedz Link
ewcia_ewcia Re: Program nauczania j. polskiego 16.09.05, 23:02 To zbyt ogólne pytanie - napisz jasniej, o jaki program ci chodzi? Programów do nauki języka polskiego w szkole podstawowej jest trochę (mowię o tych z wpisem ministerialnym, a nie o autorskich). Odpowiedz Link
chouette1 Dziękuję za zainteresowanie i wyjaśniam: 17.09.05, 14:19 uczę moją kuzynkę polskiego (IV SP), lecz za bardzo nie mogę się wczuć w temat, choć jestem nauczycielem również języka, choć obcego. Do języków jest pewien ogólny zestaw tematów, sprawności oraz zagadnień gramatycznych specyficznych dla danego języka. Chciałem znaleźć coś w tym rodzaju dla j. polskiego: ogólne wymagania, tematy itp., tak, żebym sam wiedział, jaki jest cel lekcji, które z mą kuzynką prowadzę. Odpowiedz Link
ewcia_ewcia Re: Dziękuję za zainteresowanie i wyjaśniam: 17.09.05, 21:32 Tu - program języka polskiego (w pdf) WSiP: www.wsip.com.pl/serwisy/prnaucz/sp46.htm#05 Tu różne przedmioty i pełne wersje programów nauczania (WSiP): www.wsip.com.pl/serwisy/prnaucz/t.htm Tu - rozkład materiału (w pdf) Nowa Era; może się też przydać: www.nowaera.com.pl/nauczycielom/rozklady_materialu_nauczania.asp?przedmiot=jezyk_polski Fragmenty programu (Juka): www.republika.pl/j_uhma/program.html Może też warto zajrzeć do podstawy programowej? To tyle przykladów programów, więcej można znaleźć na stronach wydawnictw edukacyjnych. Odpowiedz Link