Dodaj do ulubionych

MB urban , Baby jogger city elite czy Jane slalom

06.05.10, 18:58
Witajcie co sądziecie, jaki będzie najlepszy dla niezbyt dużego dziecka 9
miesięcznego. Jaki jest najlepszej jakości i najpraktyczniejszy. Będzie
wdzięczna za Wasze opinie
Obserwuj wątek
    • jolutka1970 Re: MB urban , Baby jogger city elite czy Jane sl 06.05.10, 21:19
      Z doswiadczenia Jane Slalom, ale Baby Jogger to nowosc wiec nie wiem
      czy ktos doradzi.

Czego potrzebujesz, waga, warunki?
    • shinee5 Re: MB urban , Baby jogger city elite czy Jane sl 06.05.10, 21:51
      Spośród tych trzech wózków mam tylko MB, więc nie doradzę, który z
      nich będzie najlepszy, ale z pewnością MB jest fajnym, wartym uwagi
      wózkiem. Bardzo go lubię, jeździmy nim od około 2 miesięcy, mój
      maluch ma teraz 11 miesięcy.
    • mamaly Re: MB urban , Baby jogger city elite czy Jane sl 06.05.10, 22:18
      Miałam Slaloma , mam Baby Joggera. Każdy z nich ma swoje plusy i minusy.

Slalom ma mniejszą budkę,jest spory po złożeniu, raczej dla osób niskich i
      średniego wzrostu. Z zalet bardzo wygodny, szeroki, super zwrotny. Na
      wyposażeniu jest torba i folia przeciwdeszczowa - bardzo fajna. Długie i
      głębokie siedzisko, wysokie oparcie. Ogólnie z wózka byłam zadowolona i gdyby
      miał większą , bardziej naciąganą budę nigdy bym go nie wymieniła.

Baby Jogger ma super budę, szybkie składanie, jak na wielkość wózka - mały
      rozmiar po złożeniu. Fajna siatka na lato przy rozłożonym oparciu, wywietrzniki
      w budzie, wysokie oparcie. Prowadzi się lekko, ale nie jest tak zwrotny jak
      slalom. Przednie kółko na nierównościach terkocze/stuka (przy obciążeniu mniej).
      Siedzisko spacerówki nie jest sztywne, więc dziecko nie siedzi tylko leży
      półzgięte (ta pozycja mi się nie podoba, dziecko nie narzeka). Folia
      przeciwdeszczowa oryginalna jest beznadziejna, sztywna, nie ma okienka i trzeba
      ją dokupić dodatkowo (nie okienko oczywiście, tylko folię). Pałąk lub tacka też
      nie jest w standardzie. Podnóżek jest podnoszony, ale jest krótszy niż w
      Slalomie. Fajny przybornik na rączce.

I Slalom i BJ są fajne, wygodne w prowadzeniu, ale bardziej jednak podszedł mi
      Slalom i gdyby nie buda ...... Żałuję jednak, że Slaloma sprzedałam. Nie każdemu
      jednak Slalom musi pasować.

MB nie miałam, więc się nie wypowiem, ale nam napewno by przeszkadzał brak
      regulowanego podnóżka. Córka nie podróżuje z nogami wyprostowanymi, lubi sobie
      podkurczyć , bez podnóżka się nie da.

A.
      • dima1312 Re: MB urban , Baby jogger city elite czy Jane sl 06.05.10, 22:31
        MB ma podnozek! nie jest podnoszony ale to jest w tym modelu
        zbędne,ja jestem z niego zadowolona,w modelu 2010 jest świetna
        buda,bardzo lekko się prowadzi i podbija,ale jest spory po złożeniu
        • mamaly Re: MB urban , Baby jogger city elite czy Jane sl 06.05.10, 22:39
          dima1312 napisała:

> MB ma podnozek! nie jest podnoszony ale to jest w tym modelu
          > zbędne

Może źle się wyraziłam. Nie ma regulowanego podnóżka. Napisałam, że dla nas jest
          to niezbędne, bo córka zadziera nogi na podnóżek, lubi mieć podkurczone a do
          tego potrzebny jest podnóżek na tej samej wysokości co siedzisko. Przy braku
          podnóżka młoda stawia stopy na siedzisku i ma kolana pod brodą, nogi jej się
          zsuwają i się denerwuje. Więc nie pisz proszę, że jest to zbędne, bo nie każde
          dziecko jest takie same. Mojej starszej córce podnóżek nie robił róznicy, za to
          do końca okresu wózkowania nie znosiła wózków z pochylonym oparciem, więc ani MB
          ani BJ by jej nie pasował.

A.
          • mamaly Re: MB urban , Baby jogger city elite czy Jane sl 06.05.10, 22:42
            Spojrzałam teraz wyżej , dobrze się wyraziłam, nam by porzeszkadzał brak
            REGULOWANEGO podnóżka. Sam fakt, że nogi nie zwisają, to dla mojej córki nie
            wszystko.

A.
            • dima1312 Re: MB urban , Baby jogger city elite czy Jane sl 06.05.10, 23:21
              napisałam tylko ze MB posiada podnozek a jasne jest to ze dziecko ma
              swoje upodobania choć w urbanie całość jest pod kątem więc nie ma
              mozliwości nog pod brodą
              • mamaly Re: MB urban , Baby jogger city elite czy Jane sl 06.05.10, 23:37
                dima1312 napisała:

> napisałam tylko ze MB posiada podnozek a jasne jest to ze dziecko ma
                > swoje upodobania choć w urbanie całość jest pod kątem więc nie ma
                > mozliwości nog pod brodą

No mam wrażenie, że się jednak nie rozumiemy. Wiem jak wygląda podnóżek w MB,
                tak samo wygląda w BJ opuszczony. Taka pozycja nie jest odpowiednia dla mojej
                córki. Ona lubi trzymać nogi oparte całymi stopami na postawionym podnóżku. Jak
                nie ma podnóżka to stawia nogi na siedzisku i wtedy ma kolana pod brodą. W MB
                nie ma możliwości postawienia podnóżka, więc stopy mojej córki wylądowałyby na
                siedzisku, a kolana pod brodą.
                Moja córka nie potrafi, nie lubi siedzieć w wózku ze swobodnie leżącymi nogami,
                zawsze je podkurcza, tak aby stopy były w całości oparte na czymś, jak jest
                podnóżek to na podnóżku , a jak nie ma przedłużenia siedziska w postaci podnóżka
                to kurczy je tak, aby stopy zmieściły się na siedzisku.

A.
      • avantimeod Re: MB urban , Baby jogger city elite czy Jane sl 07.05.10, 10:54
        a czy mogłabyś podać wymiary baby joggera?przede wszystkim szerokość siedziska i
        długość siedziska po rozłożeniu tj. pozycja leżąca.mój mały ma się w nim
        zmieścić zimą dlatego zależy mi żeby wózek był szeroki no i wtedy będzie miał z
        1,5h więc też już długi...
        • mamaly Wymiary Bj City Elite 10.05.10, 10:26
          avantimeod napisała:

> a czy mogłabyś podać wymiary baby joggera?przede wszystkim szerokość siedziska
          > i
          > długość siedziska po rozłożeniu tj. pozycja leżąca.mój mały ma się w nim
          > zmieścić zimą dlatego zależy mi żeby wózek był szeroki no i wtedy będzie miał z
          > 1,5h więc też już długi...

Spokojnie w tym wózku zmieści się 1,5 roczniak w śpiworze. 2,5 latek też.

Nie mam zbyt dokładnej i dobrej miarki i jakoś te moje pomiary kulawo wychodzą,
          bo mi się suma nie zgadza, ale pi razy oko to jest tak

długość oparcia w pozycji leżącej - 56-57 cm
          głębokość siedziska - 24 cm
          długość podniesionego podnóżka - 19 cm

wychodzi prawie 100 cm powierzchni spania. W lini prostej mi wyszło 93 cm (nie
          mam miarki elastycznej tylko taką sztywną - drewnianą, składaną) i nie mogę
          zmierzyć dokładnie bo siedzisko nie jest płaskie po rozłożeniu, jest profilowane
          z zagłębieniem na pupę.

Od siedziska do plastkowego podnóżka na nogi (przy położonym tym regulowanym)
          jest 24 cm. Moja córka ma prawie 2 lata i 86 cm wzrostu i do tego plastikowego
          podnóżka nie dosięga nogami.

Szerokość wózka to średnio wyjdzie jakieś 35 cm - taka jest odległość między
          rurkami. Samo siedzisko (na rurkach zawieszone) miejscami jest ciut szersze lub
          węższe.

A.

• culiacan Re: MB urban , Baby jogger city elite czy Jane sl 06.05.10, 23:31
      Jeśli chodzi o te wózeczki to wydaje mi się, że jednak Baby jogger jest
      najbardziej praktyczny. Ma super dodatki. Natomiast ta tapicerka jakoś mnie nie
      przekonuje i oczywiście to siedzisko w pozycji leżącej które jest wtedy jedynie
      na paskach oraz nie podoba mi się to, że po złożeniu nie stoi samodzielnie. Nie
      wspominając że trzeba ściągać ze Stanów lub UE. Z pozostałych to strasznie mi
      się podoba MB urban. Lecz tego nie można również w Krakowie zobaczyć na żywo i
      ten podnóżek. Wózek ten nie jest zbyt szeroki 29-31 cm. Nie wiem jak to w
      praktyce wygląda. Czy dzieciątko nie jest jak szprotka. No i ten slalom. Wydaje
      się że ten nowy bardziej pasuje do mniejszego dziecka. Lecz jest jakiś ogromny.
      Waga tych wózków wydaje mi się być podobna. Chyba MB najlżejszy (11,5 kg). Z
      moich wymagań to jedynie super wygoda dla dzidzi, w miarę dobre podbijanie i
      jednak żeby stał po złożeniu
      • dima1312 Re: MB urban , Baby jogger city elite czy Jane sl 07.05.10, 00:11
        Urban jest szerszy to jego mniejszy brat ma te wymiary
        • shinee5 Re: MB urban , Baby jogger city elite czy Jane sl 07.05.10, 07:58
          Właśnie ja mam MB swifta. Kupiłam go przez przypadek. Na początku
          chciałam urbana, bo większy, na dłużej starczy itd. Ale jak już
          kupiłam, okazało się, że swift jest lżejszy, kompaktowy i świetnie
          pasuje dla takiego malucha jak mój (11 m-cy).
          • bogna_78 Re: MB urban , Baby jogger city elite czy Jane sl 11.05.10, 20:54
            jak sądzisz, na jak długo starczy ten wózek (swift), zeby dziecko
            miało jako tako swobodnie? a możesz podać szerokość siedziska?
      • dima1312 Re: MB urban , Baby jogger city elite czy Jane sl 07.05.10, 00:17
        mamały wiem chyba o co ci chodzi i fakt w MB. małej by nie pasowało
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka