Dodaj do ulubionych

Jaki wózek będzie moim ideałem?

09.10.10, 16:12
Może pomożecie mi w wyborze wózka...mam już któryś z kolei i cały czas jestem niezadowolona:(

Miałam fun system - spełnił swoją rolę, byłam bardzo zadowolona, ale wnoszenie go na 3 piętro z 10 miesięcznym dzieckiem, to dla mnie za dużo. Sprzedałam.

Kupiłam bj city mini. Piękny design, imponująca buda i system składania. Jednak słabo podbijał - w mojej miejscowości nigdzie nie ma podjazdów. Nie mogłam się do niego przekonać, więc też zniknął...

Potem kupiłam tfk joggster twist - prowadził się super, podbijał zawodowo, ale był strasznie 'krowiasty'.

Zostałam teraz z questem...to świetny wózek, ale nie dla mnie, więc muszę się go jak najszybciej pozbyć.

Tylko, co dalej? Co mam kupić, by wreszcie zakończyć rotację wózkową? Może napiszę, czego oczekiwałabym od wózka:
- w miarę niska cena - 1000pln (dlatego odpada bj elite, choć czuję, że mógłby spełnić moje oczekiwania, chyba że trafi się używany, ale od sprawdzonej osoby)
- w miarę amortyzowany - wystarczająco byłoby już, jak w mini
- fajnie zabudowany - jak mini lub elite;)
- lekki i w miarę mały po złożeniu(prawdopodobnie zmienię auto na małe, więc chciałabym, by mieścił się bezproblemowo do corsy)
- ciekawy design - jak bj lub mb
Obserwuj wątek
    • saras-wati Re: Jaki wózek będzie moim ideałem? 09.10.10, 16:26
      zapomniałam dodać, że bryka ma być dla 9-miesięcznej panienki:)
    • zurekgirl Re: Jaki wózek będzie moim ideałem? 09.10.10, 19:57
      Przetestowalas chyba wszystkie moje typy. Elite tez jest ciezki, wiec pewnie by cie meczyl na schodach. Aria jest lekka, z mala amortyzacja, dosc obudowana, latwo sie podbija i sklada do malych rozmiarow, ale design ma tragiczny.
      • zofia-filozofia Re: Jaki wózek będzie moim ideałem? 09.10.10, 20:21
        W nowej kolekci Pegów jest nowy model: Switch Easy Drive, może on by Ci i wizualnie i funkcjonalnie pasował??
        www.flickr.com/photos/pegperego/5038526423/
        www.flickr.com/photos/pegperego/5039148942/
        Tylko nie wiem kiedy będzie dostępny i jak wypadnie cenowo. A może wystarczyło by zamienić Questa na XT??
        Całkiem fajnie wygląda Inglesina Avio...tylko cenowo się nie mieści:/
        • mamaly Re: Jaki wózek będzie moim ideałem? 09.10.10, 21:11
          A może wystarczyło
          > by zamienić Questa na XT??

Ale XT, moim zdaniem, na długość do Corsy nie wejdzie.

Ja tylko mogę pocieszyć, że nie ma wózków idealnych i chyba ciężko na taki trafić. Ja przerobiłam coś bliżej 15 a i tak ciągle się zastanawiam czy będzie jakiś lepszy :)

Elite jest fajny, ale waży ok. 12 kg, do wnoszenia i znoszenia się nie nadaje. Do tego złożony w całości jest spory (nie duży jak na jego całkowity rozmiar, ale spory), po zdjęciu kółek za to jest bardzo płaski, tylko, że kółka to sobie można zdjąć raz czy dwa razy w roku na urlop, jak miejsce w bagażniku potrzebne, a nie za każdym razem.

Nie wiem w sumie co Ci doradzić, ale może jakąś opcją byłoby kupienie czegoś małego jak Aria do samochodu i czegoś większego na zimę i dłuższe spacery, może Speedi, albo Slalom czy Nomad, ewentualnie jest taki wózek Mamas and Papas Sport 03 czy jakoś tak, tanio można kupić na allegro, strasznie mi się kiedyś podobał, poczytałam trochę opinii, ale też podobno jest duży.

Krótkie po złożeniu są też Pegi - Pliko P3, Si, będą pasowały do Corsy. Ma też się pojawić jeszcze prostszy Peg Mini, powinien być malutki i leciutki (5,5 kg wg. katalogu) no i krótki po złożeniu.

Musisz się zastanawić jakie cechy są dla Ciebie najważniejsze i pewnie znajdziesz coś dla siebie :)

Pozdrawiam
          • saras-wati Re: Jaki wózek będzie moim ideałem? 09.10.10, 21:25
            Bardzo dziękuję za odpowiedzi!
            xt? chyba jakoś mam dość maclarenów i zupełnie z nich się wyleczyłam:(

Czyli elite odpada...Opcja dwa wózki też odpada - nie jest mi potrzebny wózek na zakupy, bo mam nosidło, jak maluch podrośnie będę go wrzucać na plecy lub do koszyka;) Jednak 12kg to faktycznie dużo, więc odpuszczę elite...zresztą ściąganie kółek za każdym razem doprowadzi mnie do pasji. Tu masz całkowitą rację, kółka można zdjąć na wyjazd wakacyjny, a nie na podjazd do parku:)

Podobają mi się pegi(choć jeszcze miesiąc temu mi się nie podobały;)) Tylko czy one są amortyzowane?

Nomad i speedi bardzo mi się podoba:) Nomad chyba będzie lżejszy, prawda? A jak duży jest po złożeniu? Tylko straszy mnie firma jane i jej kiepski serwis w Polsce:( Tylko skoro to ten sam dystrybutor, co baby jogger(chyba, że się mylę), to z joggerami też może być ten problem? Chyba, że one mniej awaryjne?
            • lucyna_1980 Re: Jaki wózek będzie moim ideałem? 10.10.10, 17:11
              Jane i BabyJogger to ten sam serwis - Euro-Trade.
              • sylki Re: Jaki wózek będzie moim ideałem? 14.10.10, 17:21
                Serwis Jane się zmienił i powiem tak, jestem z nich bardzo zadowolona :)
    • saras-wati speedi 10.10.10, 13:59
      ile waży? W sklepach internetowych podają informacje, że 11kg? Rzeczywiście tak jest? To właściwie prawie tyle, że elite...ale może lepiej się składa? Zmieści się do corsy?
      • afroddytta Re: speedi 10.10.10, 15:43
        Mój speedi spacerówka waży 12,2 kg.
        Właśnie speedi dla mnie jest idealnym wózkiem, ja bym go na inny nie zamieniła. W sumie lekki, zwrotny, dość mały, nie lubię wózków wielkich, krowiastych, wygodne duże siedzisko, a oparcie do pionu sobie dorobiłam, buda (niby mała) też nie jest problemem dla mnie.
        Co do rozmiarów składa się dość płasko (podobno najpłaściej z takich dużych wózków), ja mieszczę bez problemu do starszego audi A3 (co do corsy to nie jestem pewna...)
        Pozdrawiam!
        • saras-wati Re: speedi 10.10.10, 16:25
          12,2? To dużo...w takiej sytuacji chyba jednak elite...
    • bambinesco.pl Re: Jaki wózek będzie moim ideałem? 10.10.10, 18:12
      A co myślisz o wózku GT 4.0?
      - niska cena
      - bez gondolki będzie pewnie jeszcze niższa
      - amortyzowany
      - fajny design
      - lekki, spacerówka tylko 11 kg
      - bogato wyposażony
      Zobacz: www.bambinesco.pl/p,pl,165,gt+4-0.html

Ewentualnie ciekawa spacerówka z Firmy Kees: www.bambinesco.pl/p,pl,261,buggy+only+1.html
      • saras-wati Re: Jaki wózek będzie moim ideałem? 10.10.10, 18:45
        waga wersji spacerowej to 11kg, czyli żadna rewelacja:(

kees? muszę poczytać o tej firmie, jakoś nigdy nie brałam tych wózków pod uwagę...
        • bambinesco.pl Re: Jaki wózek będzie moim ideałem? 10.10.10, 19:24
          :)
          Strona importera: www.angre.com.pl
          Pozdrawiam i powodzenia :)
          • saras-wati Re: Jaki wózek będzie moim ideałem? 10.10.10, 21:29
            no, niestety, ale ten wózek nie spełnia żadnych z moich kryteriów: ani design, ani lekkość(w porównaniu do questa), ani amortyzacja...

A najgorsze jest w tym wszystkim to, że żadnego z moich faworytów nie mogę obejrzeć w sklepie, tylko musiałabym kupować w ciemno przez internet...
      • emma6666 ekhm... 10.10.10, 19:22
        dla sprzedawców robiących sobie reklamę nie ma tu miejsca...
    • groniek1977 Re: Jaki wózek będzie moim ideałem? 14.10.10, 17:01
      Z tym designem to będzie chyba najgorzej, nie wiem co Ci się podoba, ale pozostałe kryteria powinien spełniać ten
      allegro.pl/a-wozek-jane-solo-i1263202510.html
      Na zimę lepszy byłby nomad,ale znacznie większy po złożeniu.
      Pliko jest super wózeczkiem,ale jeśli nie masz podjazdów to stanowczo odradzam ze względu na podbijanie nogą - gdyby nie to -dla mnie wózek ideał.
      Dosyć osłonięty i malutki jest pp si - ale nie wiem jak spiszą się te kółka zimą. Teraz jest super.

Odradzam Ci także wózki cięzsze niż 10kg - a i to dla mnie przesada, jeśli będziesz je wnosiła na drugie piętro.

P.S.
      Ja też już jestem zniechęcona tymi wózkami - wnoszenie po schodach i tragiczny stan chodników mnie dobijają, gdyby nie to, byłoby wiele fajnych wózków, które można by było mieć... :)
      • saras-wati Re: Jaki wózek będzie moim ideałem? 14.10.10, 19:05
        Ech...jeżeli chodzi o design, to najbardziej podoba mi się mountain buggy swift, ewentualnie mógłby być baby jogger elite, no ale one są stosunkowo ciężkie i duże po złożeniu:(

Pliko widziałam ostatnio na zakupach i wydał mi się taki bardzo przytulny dla takiego maluszka, jak mój, no ale to podbijanie...

To solo dosyć sensowne, choć jakoś swoim wyglądem nie powala mnie...no i ciekawe, ile waży w rzeczywistości, podają wagę 8,6kg - tylko czy to całkowita?

No i si, bardzo mi się podoba - jest delikatny, a zarazem ta budka fajna...

Dzięki wielkie za pomoc:) W każdym bądź razie jeszcze się nie zdecydowałam, no ale mam czas, bo wciąż nie sprzedałam questa(jak widać to chyba nie najlepszy czas na sprzedawanie spacerówek)...
        • mamaly Re: Jaki wózek będzie moim ideałem? 14.10.10, 20:14
          Si się lepiej prowadzi niż Solo. Solo za to ma fajne siedzisko dla maluchów, blisko pałąk, małe dzieci dobrze w nich siedzą (przynajmniej moje dobrze siedziało :)

A.
          • variuss Re: Jaki wózek będzie moim ideałem? 15.10.10, 08:34
            si jest fajny, bo lekki, dobrze podbija i sklada sie na maly
            ale te pojedyncze kołeczka nie dadza rady po wertepach

solo to fajny wózek, mozna kupic w dobrej cenie na allegro, ale moim zdaniem dosć ciezki
            na tej aukcji babka pisze, ze mozna odesłac wózek do 10 dni, wiec mozesz zamowic, wyprobowac w mieszkaniu, pobiegac z nim i dzieckiem na rece pare razy po schodach góra-dol i zobaczysz , czy dasz rade go wnosic

wiem co to znaczy wnosic wózek i dziecko po schodach, bo obecnie mieszkam na 2 pietre bez windy. Też mam teutonie fyn, jedyne 16kg !!! i musze sie pogodzic z mysla o sprzedaży. Póki co używam arii OH - 6,5 kg i nieraz trudno mi sie zabrac na raz z dzieckiem ( 2 lata, ok 11 kg) i zakupami, mimo ze aria jet naprawde lekutka. A teraz idzie zima, chciałabym coś na wiekszych kolach i robi sie problem.

Znalazłam fajny terenowiec, co faktycznie wazy 7,5 kg,
            www.kiddicare.com/webapp/wcs/stores/servlet/productdisplayA_531_10751_-1_14601_12769_10001_
            jak sprzedam teutonie to chyba poprosze kuzynke w uk zeby mi go kupiła i przesłala

Powinnas szukac jak najlżejszego wózka, albo taakiego, co ci nie szkoda zostawic przypiety na dole w klatce
      • saras-wati Re: Jaki wózek będzie moim ideałem? 15.10.10, 22:07
        Coraz bardziej przekonuję się do tego solo. Fajny opis, choć wyglądem mnie nie zachwyca...ale nie widziałam go na żywo. Może w rzeczywistości wygląda ładniej...
    • saras-wati bj city mini czy pp SI 16.10.10, 15:05
      Nie wiem, na co się zdecydować w dalszym ciągu:( Chciałabym kupić wózek najdalej we wtorek, więc mam trzy ostatnie dni na podjęcie decyzji...

No jeszcze ten nomad chodzi mi po głowie i solo...
      • kornnella Re: bj city mini czy pp SI 16.10.10, 15:41
        W kolejności
        1.nomad
        2.bj mini
        Tylko nomada nie wiem czy nowego gdzies trafisz
        • pomilak1 Re: bj city mini czy pp SI 16.10.10, 17:21
          Biorąc pod uwagę że idzie zima to bym się zastanawiała nad Nomadem lub BJ :)
          a na wiosnę Si lub solo :D
      • mamaly Re: bj city mini czy pp SI 16.10.10, 17:28
        Hm no trudna bardzo to decyzja. Napisz co jest dla Ciebie najważniejsze. Ja miałam Nomada, Carrerę Pro (poprzednik Solo, kółka miał ciut większe poza tym to ten sam wózek), Si i mam Elita, więc przetestowałam prawie wszystko co rozważasz.
        Nomad jest z nich największy, najcięższy, najbardziej nieporęczny (do noszenia) bo szeroki. W zamian oferuje szerokie i długie siedzisko, rewelacyjną folię przeciwdeszczową, lekko się prowadzi, no i ma duże kółka, pojazd lekko terenowy.
        Solo/Carrera Pro, najkrótszy po złożeniu (choć dość szeroki), waga średnia, coś ok. 9 kg, więc niewiele mniej niż Nomad, ale zdecydowanie poręczniejszy do noszenia, czy pakowania do samochodu. Bardzo fajne siedzisko dla małych dzieci. Moja córka w nim siedziała super, sztywno, trzymała się pałąka, bo nie jest za daleko. Oparcie rozkładane jedną ręką. Szerokość siedziska przeciętna - ok. 32 -33 cm. Pełna rączka, choć trzeba się do niej przyzwyczaić bo jest łamana, więc nie jest sztywna. Nie wiem jak się sprawdza przy starszym dziecku, ja sprzedałam jak córka miała rok.
        Si lekko się prowadzi, najlżej z nich wszystkich. Waga ok. 7,5 kg, krótki po złożeniu, bardzo łatwo się składa i rozkłada, można to zrobić jedną ręką. Duży kosz na zakupy. Wygodne siedzisko, ale pałąk dla maluchów taki sobie, jest mocno oddalony, fajna budka. Rozkładanie oparcia dwoma rękami, mogłoby być lepiej, ale nie jest źle.
        O city Mini to nie umiem wiele napisać, widziałam tylko raz w sklepie. W porównaniu do mojego Elita to sprawiał wrażenie bardziej , hhhmmmm, no nie wiem , tandetnego. To może niekoniecznie dobre słowo, ale taki uboższy był i nie chodzi tylko o koła. Za to waga - rewelacja. Jest leciutki, rewelacyjnie się składa, mała płaska paczuszka po złożeniu. Pałąk z możliwością regulacji wysokości. Brak regulowanego podnóżka, no ale budka wielka.

Nie wiem co bym wybrała, gdybym miała kupować tylko jeden z nich.
        • saras-wati Re: bj city mini czy pp SI 16.10.10, 20:13
          Dzięki za pomoc:)

Co dla mnie najważniejsze? Chyba, żeby mała była dobrze ochroniona i fajnie siedziała. Mówisz, że solo sprzedałaś, jak miała rok? Moja ma już 9,5 miesiąca...

Kusi mnie nomad, ale nowe, które znalazłam na allegro są tylko w takich brzydkich kolorach, a używanego nie chcę(chyba, że od kogoś z forum, będę mieć pewność, że wózek mało używany:)) Zastanawiam się, czy wejdzie do corsy...Chociaż, gdyby miał trochę bardziej zabudowaną budę, to skusiłabym się, nawet w brzydkich kolorach.

SI bardzo mi się podoba i bardzo podobają mi się kolory:) Jednak po obejrzeniu zdjęć w galerii, zastanawiam się, czy on nie jest taki 'odkryty'? Mamaly, a jak oceniasz jego amortyzację? Porównywalna do...do czego można ją porównać? XT czy raczej solo(czytałam, że ma bardzo fajną, na tylne kółka dwustopniową)?

Chwilowo moim faworytem jest mini...Niestety nie ma regulowanego podnóżka:( No i zastanawiam się, czy trzymanie nóżek na tym materiale nie zniszczy go bardzo, no i ubrudzi...W mini podoba mi się, że mała siedziała w nim dosyć głęboko i przy naciągniętej budzie była fajnie osłonięta. Lekki, fajnie się składa i do małych rozmiarów.

Chyba, że macie inne propozycje?

Dzisiaj w castoramie widziałam mój wymarzony mb swift:) Fajnie wyglądał i chyba miał śpiwór od Magdy:)
          • mamaly Re: bj city mini czy pp SI 16.10.10, 23:00

> Co dla mnie najważniejsze? Chyba, żeby mała była dobrze ochroniona i fajnie sie
            > działa. Mówisz, że solo sprzedałaś, jak miała rok? Moja ma już 9,5 miesiąca...

Sprzedałam, ale nie dlatego, że był za mały, tylko dlatego, że kupiłam sobie PP x-lite. Sprzedałam go koleżance i ona go używa cały czas, jej syn ma 1,5 roku.
            >
            Zastanawiam się, czy wejdzie do corsy...Chociaż, gdy
            > by miał trochę bardziej zabudowaną budę, to skusiłabym się, nawet w brzydkich k
            > olorach.

Musisz sprawdzić wymiary bagażnika, wymiary złożonego Nomada znajdziesz w necie, ale może być problem.
            >
            > SI bardzo mi się podoba i bardzo podobają mi się kolory:) Jednak po obejrzeniu
            > zdjęć w galerii, zastanawiam się, czy on nie jest taki 'odkryty'? Mamaly, a jak
            > oceniasz jego amortyzację? Porównywalna do...do czego można ją porównać? XT cz
            > y raczej solo(czytałam, że ma bardzo fajną, na tylne kółka dwustopniową)?

Nie jest odkryty. Nie mam go już , więc nie pstryknę fotek, ale z profila mojej córce widać było tylko nogi , cała reszta była schowana. Amortyzacja dość twarda, jak to w parasolce, XT jeszcze nie mam więc nie porównam, Solo to twardy wózek, choć fakt, że z czasem się ciut wyrobił i był bardziej miękki (albo dziecko na wadze przybrało :D ) , on niby ma regulację twardości zawieszenia, ale podobnie jak w Nomadzie czy Slalomie, jak nie przeczytasz w instrukcji , która to ta miękka, to nie będziesz wiedziała. Wszystkie wózki Jane jakie miałam (Carrrera, Nomad, Slalom) oceniam jako twarde. Ale dla mnie Teutonia Fun też była twarda i nie nadawała się dla noworodka. Używałam jej niecały miesiąc i kupiłam Emmaljungę.
            >
            > Chwilowo moim faworytem jest mini...Niestety nie ma regulowanego podnóżka:( No
            > i zastanawiam się, czy trzymanie nóżek na tym materiale nie zniszczy go bardzo,
            > no i ubrudzi...W mini podoba mi się, że mała siedziała w nim dosyć głęboko i
            > przy naciągniętej budzie była fajnie osłonięta. Lekki, fajnie się składa i do m
            > ałych rozmiarów.
            Mini jest z pewnością bardziej osłonięte niż Si. Co do podnóżka to nie sądzę, żeby był problem z tkaniną, ona się łatwio czyści.
            >
            A.
            • saras-wati Re: bj city mini czy pp SI 17.10.10, 07:08
              Dzięki!! Bardzo mi pomogłaś:)
    • saras-wati jaka tapicerka w solo 17.10.10, 19:52
      Dotykałam unlimit w sklepie i tapicerka była bardzo miła w dotyku. Czy solo i nomad też taką mają?
      • mamaly Re: jaka tapicerka w solo 17.10.10, 20:40
        Nie wiem jaką tapicerkę ma Unlimit, ale ja byłam niezadowolona z tapicerki Nomada 2009. Była lekko szmatowata i bardzo ciężka do czyszczenia.
        Wcześniejsze tapicerki Jane tj. od rocznika 2008 w dół były super, nie pochłaniały brudu, plam, wystarczyło przetrzeć wilgotną ściereczką i zabrudzenia schodziły. To była gruba tapicerka , dla mnie fajna. Byłam z niej zadowolona. Nie wiem czy przyjemna w dotyku, bo to odczucie subiektywne, ale nie była to tapicerka ortalionowa.

A.
        • saras-wati Re: jaka tapicerka w solo 17.10.10, 21:42
          który to może być rocznik?

www.bobomarket.pl/produkt,megawyprzedaz-jane-wozek-spacerowy-nomad-kolor-h59-pigment,27591400,1.html
          Będę szukała w takim razie rocznika 2008, choć nie wiem, czy to łatwe będzie...
          • mamaly Re: jaka tapicerka w solo 17.10.10, 22:25
            To jest 2008. W 2009 odpinana jest górna część budki, pozostaje wtedy siateczka.

A.
    • saras-wati a cross reverse 18.10.10, 09:49
      Co sądzicie o tych dwóch wózkach jane: cross reverse i unlimit? Znalazłam fajną promocję? Tylko czy one nie są ciężkie?
      • groniek1977 Re: a cross reverse 18.10.10, 16:40
        Cross i unlimit są ciężkie - ok.12kg. Cross ma mniejsze, tzn. krótsze siedzisko od unlimita.
        Unlimit i cross mają zupeeeełnie inną tapicerkę niż wszelkie nomady. Nomady i solo raczej taką sztucznawą, a unlimit i inne nowe jane - bardzo miękką i miłą w dotyku.
        Solo jest znaczniej bardziej zabudowane niż si. Ma grubą budę i boczki i na dole te podłokietniki też. Jest bardziej zbliżony funkcjonalnie do pliko, tylko ma niżej budę. Siedzisko podobne jak w pliko, sztywniejszy podnóżek.
        Tapicerka w solo taka jak w nomadach - super do czyszczenia,ale nie taka miła jak w unlimicie.
        To tak na szybko :)
        P.S.
        odpisałam Ci na maila :)
        • saras-wati jednak city mini 18.10.10, 18:37
          Dzięki dziewczyny za pomoc!! I na forum i prywatnie!! Jesteście nieocenione!!
          Decyzja podjęta:)
          Zdecydowałam się na city mini...jednak już w momencie kupowania żałowałam...chyba nigdy do końca nie będę zadowolona, ale teraz postanowiłam dać mu więcej czasu...przynajmniej 3 miesiące. Może się dotrzemy:)

ps.groniek1977, odpisałam:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka