Dodaj do ulubionych

Dylemat z wózkiem - proszę o poradę

09.03.11, 21:38
Podpowiedzcie, jak rozwiązać sprawę wózka.
Dostałam od siostry wózek (gondolę ze spacerówką). Pomyślałam sobie, że będzie mi służył do wożenia w gondoli. Potem zainwestuję w porządną spacerówkę.
Okazało się, że wózek pozostawia trochę do życzenia: nie składa się, tylko zniża, a tym samym nie mieści się do bagażnika mojego samochodu, nie da się go rozmontować do samego stelażu, przez co nie dam rady go znieść z II piętra.
No i nie wiem co zrobić. Kupić nowy, lżejszy, składający się. Czy trwać w swoim pomyśle...
A może przyspieszyć zakup spacerówki i w niej wozić dziecko? Tylko czy nie będzie małej zimno i niewygodnie? Doradźcie, please
Mała urodziła się na początku lutego.
Obserwuj wątek
    • afroddytta Re: Dylemat z wózkiem - proszę o poradę 09.03.11, 21:50
      Jeżeli nie jesteś w stanie korzystać z tego wózka (znieść go na spacer, zapakować do samochodu) to nie ma co się męczyć, bo albo w ogóle odechce Ci się spacerów, albo ucierpisz na zdrowiu. Moim zdaniem nic na siłę.
      W sprawie nowego wózka to musisz się najpierw zdecydować
      - ile kasy chcesz na niego przeznaczyć, czy może być używany
      - czy chcesz gondolę czy wystarczy sama spacerówka (wtedy rozkładana na płasko)
      -waga wózka-musisz mieć wózek w miarę lekki jeśli zamierzasz go nosić z II piętra
      Maluch jest jeszcze malutki więc chyba powinnaś mieć wózek pełnowymiarowy, ale w miarę lekki np. Jane nomad.
      • chichicha Re: Dylemat z wózkiem - proszę o poradę 09.03.11, 22:09
        Na wózek chciałabym przeznaczyć max 2 tys.
        No właśnie się zastanawiam, czy jest sens kupować gondolę. Wiem, że dzidzia jest jeszcze malutka, ale przed nami coraz cieplejsze dni, więc może sobie darować...
        Zależy mi na tym, aby wózek miał 4 koła, miał przekładaną rączkę, żeby dziecku było w nim wygodnie, no i żeby posłużył do wyrośnięcia dziecka z wózka. Koleżanki doradzały parasolkę, ale nie wiem czy takie rozkładają się na płasko i czy nadają się dla maluszków i czy będą odpowiednie zimą i deszczowe dni...
        Kurdę, jestem zupełnie zielona w kwestii wózków:(
        • afroddytta Re: Dylemat z wózkiem - proszę o poradę 09.03.11, 22:26
          Moim zdaniem na parasolkę to za wcześnie, poza tym z samą parasolką to nie dasz rady zimą, w lesie itd. i strasznie maluszka wytrzęsie. Chyba że wózek duży, ale składany jak parasolka, wtedy będzie lepsze siedzisko, amortyzacja, ale będzie lżejszy, poręczniejszy i mniejszy po złożeniu.
          Jeśli ma mieć 4 koła, to jakie- przednie skrętne czy nie? Jeśli zamierzasz korzystać z wózka długo to skrętne koła by się przydały, bo z dwulatkiem bez skrętnych to już ciężko.
          Jeśli koniecznie chcesz przekładaną rączkę to wybór się strasznie zawęża, a wózki ze skrętnymi kołami, mniejszymi z przodu i przekładaną się nie sprawdzają. Znacznie częściej masz przekładane siedzisko, ale w trakcie spaceru to ciężej je przekładać.
          2 tyś to wystarczająca kwota, aby kupić coś sensownego, szczególnie używanego.
          4koła i przekładana rączka to np.Bugaboo cameleon,
          • posh_emka Re: Dylemat z wózkiem - proszę o poradę 11.03.11, 12:48
            "...w lesie itd. i strasznie maluszka wytrzęsie."
            Nie każdy po lesie jeździ- nie byłam ani razu. Oj mojego to musiało porządnie trząść- jak nie było wstrząsów to był ryk- co ja się musiałam dziurawych chodników naszukać i innych wertepów .......... A taki mu wózior na pompowanych kołach sprawiłam i doopa blada ;)
        • izzyy6 Re: Dylemat z wózkiem - proszę o poradę 09.03.11, 22:31
          moze taki www.youtube.com/watch?v=vYr-8hbfSM0 albo concord fusion , z parasolek to maclaren xlr by sie najbardziej dla takiego malucha nadawal mozna dokupic do niego uzywana gondolke np ,
        • magda19lenka Re: Dylemat z wózkiem - proszę o poradę 10.03.11, 12:56
          może jedo pati, ma przekładaną rączkę i miękką gondolkę
    • variuss Jane nomad 10.03.11, 08:28
      Kup sobie jane nomad, stelaz wazy tylko 6,5 kg, spokojnie zniesiesz go w 1 rece a dziecko w gondoli (kilka typow do wyboru) w 2 ręce. kup nowa spacerókę a uzywana gondole, ktora potem odsprzedasz. Caly wozek wazy ponizej 10 kg, a spacerókw wystarczy na długo.
      Ewentualnie do samej , golej spaceróki wsadz spiworek polarowy + oslonka na nozki- warto kupic ta oryginalna i dziecko bedzie fajnie oaptulone i nie znazrznie

Druga opcja to jane solo ( stara wersja, nie rewerse) tez wazy ponizej 10 kg, ale po złozeniu jest mniej wiecej o polowe mniejsza od nomad. Ma duze kola, pelna rączkę i nadaje sie od urodzenia. Można zapiac na rame gondole i fotelik.
      Amortyzacja nie jest zbyt dobra, ale cos za coś. Z tych lżejszych to jeszcze inglesina zipy i PegPerego Pliko - compakt chyba jest najlżejszy
      Inne parasolki, kótre maja siedzisko przód-tyl z reguly waza po 12-14 kg, a ty jak mieszkasz na 2 pietrze to powinas szukac czegos max 8-10 kg.

za ok 2 tys mozesz tez kupic uzywane bugaboo cameleon, tez wazy ponizej 10 kg, sklada sie do malych rozmiarów, zestaw ma gondole i spacerówke, ale spacerówka kubełkowa, za to przodem i tyłem do jazdy, do tego przekładana rączka. Mozna na przód dokupic kola terenowe.

• saras-wati może teutonia fun 10.03.11, 09:45
        z miękką gondolą(z nazwy miękka, bo dzidzia leży jak w prawdziwej gondoli), a tą miękką gondolę przerobisz na śpiwór jesienią:)
        Na allegro widziałam nową fun z taką gondolą za 1600, ale i za 200 tysiące może uda Ci się upolować:)

Jeden minus - jest ciężka, ale za to wchodzi do najmniejszych bagażników(polo i corsa).

Co do pytania - to zdecydowanie nie ma co się męczyć z tym wózkiem, a w tej cenie kupisz naprawdę fajny wózek i naprawdę masz spory wybór:)

Co do maclarena xlr, to dobrze sprawdzić, czy zmieści się w bagażniku - mi się nie mieści:(

Na szybko znalazłam spirita: allegro.pl/nowy-teutonia-spirit-s3-super-cena-i1496035938.html
        allegro.pl/nowy-wozek-teutonia-spirit-s3-3lata-gwarancji-i1501275797.html
        Wybór gondolek(ceny z poprzednich kolekcji pewnie będą trochę niższe):

www.wozki-teutonia.pl/index.php?menu=8&wozek=akcesoria&etap=1#gondole
        Nomad też fajny i concord;)
        • chichicha Re: może teutonia fun 10.03.11, 11:23
          Te teutonie mają 3 kółka, więc raczej nie wchodzą w grę. Nie mam przekonania do 3 kołowych, wydaje mi sie, że są znacznie mniej stabilne niż wózki 4kołowe.
          afroddytta
          Jeśli chodzi o Twoje sugestie to wolę skrętne koła kosztem przekładanej rączki.
          • afroddytta Re: może teutonia fun 10.03.11, 11:45
            Ja bym poważnie zastanowiła się nad bugaboo, będzie miał wszystko czego szukasz i na pewno zrobi dobre wrażenie.
            Poza tym może Jane unlimit reverse.
            A co do trzykołowców to te dobrych firm są świetne (zawsze 3 koła to lżej niż 4), czyli np. teutonia, jane, nie musisz się obawiać. Ogólnie i tak polecałabym wycieczkę do sklepu i obejrzenie, przymierzenie, wypróbowanie wózków, może też 3kołowych :)
          • saras-wati Re: może teutonia fun 10.03.11, 12:41
            no fun system, cosmo lambda - one są 4-kołowe:)
            • chichicha Re: może teutonia fun 10.03.11, 18:43
              Podobają mi się Teutonia Fun System i Jane unlimit reverse. Ale nigdzie nie widzę miękkich gondoli do Jane.
              • chichicha Re: może teutonia fun 11.03.11, 11:17
                A co myślicie o peg perego uno lub peg perego pliko switch compact?
                • sylki Re: może teutonia fun 11.03.11, 12:11
                  Kup bugaboo pokochasz go miłością wielką :)
                  Sama żałuję, że nie kupiłam go na początku tylko dopiero po kolejnej wymianie wózka ;)
                  A zaczęłam od Jane Slaloma ;), później nowego slaloma ;) tego reverse, którego nie będę polecać w chwili obecnej, bo ciężki jak cholera.
                  Bugaboo zjedziesz po schodach bez większych przeszkód, wciągnąć też się da i kręgosłup po dupie nie dostaje.
                  • chichicha Re: może teutonia fun 11.03.11, 12:20
                    W tym bogaboo cameleon nie podoba mi się zupełnie ta kubełkowa spacerówka:( No i nie na moją kieszeń...
                    • sylki Re: może teutonia fun 11.03.11, 14:42
                      Też byłam przeciwna kubełkowi, ale mojej córce to nie przeszkadza zupełnie ;)
                      Swojego cameleona kupiłam za 1400 zł, więc czy nie na twoją kieszeń ?

Bugaboo jest brzydki, ale funkcjonalny i wygodny i można go pokochać.
                      Moja mama mająca lat 60 jest w nim zakochana ;)

chichicha napisała:

> W tym bogaboo cameleon nie podoba mi się zupełnie ta kubełkowa spacerówka:( No
                      > i nie na moją kieszeń...
    • posh_emka Re: Dylemat z wózkiem - proszę o poradę 11.03.11, 12:45
      Owszem możesz dziecko wozić w spacerówce- czemu nie. Musi tylko rozkładać się do pozycji leżącej no i musisz kupić jakiś porządny śpiworek żeby małej było ciepło. Zawsze możesz też nakryć wózek folią przeciwdeszczową dla ochrony od wiatru. Co do wygody- rzecz względna- mój w gondoli darł się jak opętany, za to w spacerówce zaległa błoga cisza :) No i pomyśl nad kupnem spacerówki gdzie można przełożyć rączkę albo siedzisko bo dobrze jest mieć na oku takiego malucha. Tu gdzie mieszkam większość mam wozi dzieci od urodzenia w spacerówkach.
    • groniek1977 Re: Dylemat z wózkiem - proszę o poradę 11.03.11, 16:17
      W tym przypadku (tzn. maluszek i znoszenie z 2 piętra) to nomad z gondolką to chyba najlepsze rozwiązanie. Do noszenia świetny. Poza tym spacerówka posłuzy Ci spokojnie do końca, prowadzi się świetnie, składa całkiem sensownie, ma duże koła,więc poradzi sobie zimą, naprawdę przemysl to. Kup nową spacerówkę, a gondolkę to juz jak chcesz.
      Samej spacerówki nomada dla takiego maluszka to nie polecam - nie bedziesz jej widziała, nie jest rozkładana na płasko, nie jest wystarczająco osłonięta.

Drugą opcją mogłaby być sama spacerówka, ale rozkładana na płasko i tutaj juz wieksza waga, nie polecam teutonii własnie ze wgledu na wagę, podobno np.fun waży Ok.16kg

Jeśli już to emmaljunga nitro city, rewelacyjna spacerówka, ok 12-13kg,ale i tutaj wciaganie codziennie po schodach to w pewnym momencie przeklniesz to.

CO do peg perego to choć wielką fanką marki jestem to UNO i switcha nie polecam, fatalnie podbijają się w wersji gdy dziecko jest przodem do rodzica. Jesli już to może switch easy go? Sprawdzałam to podbijanie i jest lepsze niż w zwykłym switchu, siedzisko szersze i lepiej zakryte, pełna rączka, wieksze koła. Może być lepszą opcją,ale to nowość i mało jest użytkowniczek.

Te pegi ważą ok. 11-12kg

Jest jeszcze zwykłe pliko - najlzejszy. Tam nie ma przekładanego siedziska,ale można przełożyć budkę, wtedy trzeba albo włośyż miękką gondolkę/wkład, albo wyjąć pasy i wyłożyc dno kocykiem aby wyrównać powierzchnię. A jak maluszek zacznie siedzieć, korzystac normalnie ze spacerówki. Myślę jednak,że ok. 2r.ż. dziecka będziesz chciała zamienić na lżej prowadzącą się parasolkę, poza tym po śniegu kiepsko jedzie. Plusem są wymiary po złożeniu i wiele fajnych cech dla wygody maluszka.

Pliko waży 9,5kg. Nomad też.
      • chichicha groniek1977 11.03.11, 20:16
        Pisząc o peg perego switch easy go, miałaś na myśli ten?
        www.melman.pl/product-pol-759-Peg-Perego-Pliko-Switch-Easy-Drive-2011.html
        • groniek1977 Re: groniek1977 11.03.11, 20:47
          tak, ten, jeśli masz mozlwość porównaj sobie podbijanie zwykłego switcha i tego easy go z ustawieniem siedziska przodem do siebie, idealnie by było z jakimś większym dzieckiem w środku :)
          • chichicha Re: groniek1977 11.03.11, 21:14
            A o co chodzi z tym podbijaniem? Mogłabyś wyjaśnić?
            • chichicha Re: groniek1977 13.03.11, 10:52
              Wczoraj byłam oglądać wózki na żywo. Już wiem co znaczy podbijanie:)
              Doszłam do wniosku, że powinnam najpierw kupić gondolę i spacerówkę w komplecie, a na drugi rok zainwestować w parasolkę.
              Póki co zrezygnowalam z peg perego z opcją gondoli, ze względu na to, że ta gondola jest plastikowa i latem dziecko może się w niej kisić. Sprzedawca zwrócił mi uwagę na oparcie w pegach, że dziecku może być niewygodnie, zwłaszcza w pozycji leżącej ze względu na słabe wygąbkowanie.
              Najbardziej przypadła mi do gustu teutonia fun, ew. cosmo. Tylko cena odstrasza;-)
              Dlatego mam jeszcze prośbę o porównanie jej z Jedo Fyn Freeline.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka