Dodaj do ulubionych

Prośba o radę do doświadczonych mam:-)

02.02.06, 08:21
Drogie Mamusie. Pod koniec czerwca urodzę pierwsze dziecko. Od kilku tygodni
czytam o wózkach, ale im więcej czytam tym bardziej mąci mi się w głowie. Już
nawet nie wiem na co mam zwracać uwagę! Nie wiem jak długo dziecko będzie
potrzebowało gondoli ( czy w zimie jeszcze też czy juz spacerówka?), bo wtedy
wezmę pod uwagę rozmiar gondolek. Mieszkam na III piętrze, ale nie mam
zamiaru wnosić wózka po schodach (ewentualnie samą gondolę...no i ewentualnie
jeszcze dzidziusia;-) a stelaż będę zostawiać na dole (mamy domofon, więc
może nikt nie ukradnie). Czy możecie się wypowiedzieć 1) na co zwrócić uwagę
przy wyborze 2)jakie wózki dla "letniego dziecka" znacie i polecacie? Będę
baaaardzo wdzięczna:-) Pozdrawiam serdecznie.
Obserwuj wątek
    • b.bujak Re: Prośba o radę do doświadczonych mam:-) 02.02.06, 09:46
      ja mam taki wozek:
      dymex.com.pl/polska/1.htm
      moje dziecko urodzilo sie w lutym, bardzo bylo uzyteczne dla mnie nosidlo-
      gondola, bo tez zostawiam wozek na dole w bloku, wiec noworodka nosilam w
      nosidle-gondoli; pod koniec lata mlody zaczal jezdzic na siedzaco; gdy przyszla
      jesien, zima gondola byla juz za mala, ale wozek ten ma z przodu doczepiana
      taka oslonke ( otoczke ), ze z wozka robi sie jakby wozek gleboki, oprocz tego,
      jak jest zimno, jest jest jeszcze takie przykrycie-oslonka na calosc ( jak ten
      niebieski wozek w linku ), wiec dla mojego rocznego teraz dziecka wozek ten
      sprawdzil sie we wszystkich porach roku
      pozostale zalety tego wozka ( moim zdaniem ) to przekladana raczka, zawieszenie
      na paskach ( dla mnie byl to warunek konieczny ), duze pompowane kola,
      sprawdzajace sie w kazdych warunkach; średni pulap cenowy ( spokojnie
      zostawiasz wozek i mniej martwisz sie o kradziez i ewentualne straty )
      jest jedna wada, chyba, ze producent do tej pory zdazyl to poprawic - przy
      otwieraniu i zamykaniu budki slychac turkotanie, co moze przeszkadzac śpiącemu
      dziecku, mimo to, gdybym miala kupowac teraz wozek, i tak kupilabym wlasnie ten
      jesli jeszcze cos potrzebujesz wiedziec, pytaj
      jak mi cos jeszcze przyjdzie do glowy, to dopisze
      • noshadow Re: Prośba o radę do doświadczonych mam:-) 02.02.06, 10:24
        kup lekka spacerowke z wkladem - nosidlem niemowlecym. Ja kupikam wielki wozek
        kombajn i synek (tez czerwiec-2005) jezdzil w sumie od 3-ciego mca w spacerowce
        bo bylo mu goraco. Sprawdz, by spacerowka koniecznie rozkladalaa sie na plasko.
        W zimie dziecko juz bedzie siedzalo i bedziesz korzystac juz tylko ze
        spacerowki - mozesz sie wiec zaopatrzyc w skladana jak parasolke i po klopocie.
        • reges Re: Prośba o radę do doświadczonych mam:-) 02.02.06, 11:31
          Czy to miałoby być coś takiego? <http://www.jedroch.com.pl/pl.html> A może
          polecisz jakiś konkretny model?
    • dasia_p Re:do b.bujak 02.02.06, 12:27
      Mam pytanie ile waży ten wózek. I czy mozna je spotkać w jakiejś hurtowni czy
      np kupowałś od producenta?
      • b.bujak Re:do b.bujak 02.02.06, 14:19
        nie wiem ile wazy, ale lekki nie jest, chociaz do bagaznika samochowego dam
        rade wrzucic go sama; kupowany w sklepie w Wałbrzychu ( siec sklepow Brzdąc )
        • noshadow to jest fajne 02.02.06, 17:40
          www.allegro.pl/show_item.php?item=84680796
          ten bylby dla ciebie super
          • reges Re: to jest fajne 02.02.06, 18:09
            Faktycznie wygląda nieźle. Ale jak się sprawdzają te malutkie kółeczka w zimie?
            Dziecko będzie już dośc duże, dam radę go wozić po kiepsko odśniezonych
            chodnikach?
            • noshadow Re: to jest fajne 02.02.06, 18:37
              one nie sa wcale takie male i sa podwojne. Dla odmiany te wozki z wielkimi
              kolami sa bardzo ciezkie wiec na jedno wychodzi. Mam i wielofunkcyjny i
              spacerowke z takimi wlasnie troszke wiekszymi kolami i na jedno wychodzi - z
              duzym wozkiem wracam spocona jak mysz pchajac taki ciezar niemal na kolanach, a
              malym musze czasami pokrecic zeby przejechal. Maly zmiescisz wszedzie (auto),
              latwo zlozysz i sama z dzieckiem tez wniesiesz. W ciagu pol roku dziecko samo
              siedzi i nie trzeba takiego grzmota
              • alicja1212 a może wózek głęboki 08.02.06, 15:17
                Hej, ja też urodzę na początku lata, ale raczej myslałam o typowym wózku
                głębokim. Wydaje mi się, ze latem noworodkowi w małej gondolce - nosidle byłoby
                za gorąco, a jednak maleństwo powinno mieć sztywno pod pleckami, więc sama
                spacerówka odpada. Poza tym jak kupię dużą typowa gondolę, to maluch powinien w
                niej jezdzić do lutego - marca natepnego roku, więc będzie mu cieplutko. potem
                przesiądzie się do typowej spacerówki. naprawdę myślałam nad wieloma wózkami,
                ale ta opcja wydaje mi się najrozsądniejsza. Dla mnie najważniejsza jest wygoda
                maleństwa, więc chyba zainwestuję w dobry głęboki wózek z regulowanym oparciem
                i najlepiej przekładaną rączką, bo bardzo mi tego brakowało przy pierwszym
                dziecku. pozdrawiam
                • reges Re: a może wózek głęboki 08.02.06, 15:34
                  Ile mam tyle opinii;-) Ostatnio oglądałam w sklepie Breakera. Nie umiem wklejać
                  linków ale... mogłabyś rzucić okiem na www. babyactiv.com.pl ? Zdaje się, że ma
                  gondolkę a oprócz niej nosidełko (albo całkiem mi się już wszystko wymieszało).
                  A z jakimi kółkami lepiej kupić? Pytałam w sklepie, ale mieli te modele tylko z
                  pompowanymi i pani o innych nie słyszała, więc mi nie pomogła.
                  • linn3 Re: a może wózek głęboki 08.02.06, 18:07
                    Tez mam czerwcową córeczkę i jesli chodzi o wózek to
                    -zastanów sie jak duże może być Twoje dziecko (raczej małe, przeciętne, duże) -
                    sprawdz siatki centylowe dodaj do przewidywanego wzrostu (długości) dziecka
                    zimowe ciuszki i bedziesz wiedziała czy masz szansę przejeździć gondolą zime.
                    - jesli tak rozglądaj się za gondolą , jeśli nie: duże kola, nosidło, itp. ja
                    wybrałabym Tako City Voyager,
                    - pamiętaj, że zanim zaczniesz dłuższe spacery minie miesiąc, moja córcia z
                    końca czerwca w listopadzie nie mieściła się w gondolii więc dla mnie jej zakup
                    był kompletnie bez sensu;((
                    - a może mozesz porzyczyc gondolę??
                    powodzenia
                    • linn3 Re: a może wózek głęboki 08.02.06, 18:09
                      pożyczyć oczywiście,
                      ups;)
                      • reges Re: a może wózek głęboki 08.02.06, 18:48
                        Nie mam pojęcia jak przewidzieć wielkość dziecka. Na połówkowym USG miałam
                        podaną tylko wagę (360 g więc raczej norma). Chociaż jeśli wziąć pod uwagę
                        gabaryty rodziców.... powinno być duże ;-). A co z dzieckiem, które jest duże i
                        nie mieści się w gondolce (zwłaszcza zimą), już się rozgląda po świecie a
                        jeszcze stabilnie nie siedzi? Sugerujesz, żeby pożyczyć wózek z gondolą (bo
                        starczy na krótko), a zainwestować w lepszą spacerówkę?
                        • noshadow Re: a może wózek głęboki 09.02.06, 19:15
                          moj syn mial 2,5 miesiaca jak jezdzil (w rozlozonejn) spacerowce, taki byl
                          wielki. Gondola przyda sie wiec tylko na chwile
                        • linn3 Re: a może wózek głęboki 10.02.06, 11:23
                          Jeśli masz możliwość pożyczenia gondoli - to nie jest zly pomysł. Kiedy dziecko
                          będzie już na świecie łatwiej Ci będzie wybrać wózek. Wiem, że niektóre mamy
                          kupują też używaną gondolę.
                          Moja czteromiesięczna córcia, kiedy "przesiadała" się(nie mieściła się w
                          gongoli) na spacerówkę nie siedziała jeszcze stabilnie , ale też nie musiała
                          już leżeć idealnie płasko, dobrze jednak ,żeby była przodem do Ciebie (dziecko,
                          które jeszcze nie siedzi i nie widzi "świata" , trochę się nudzi i może krzyczeć.
                          Jeśli jesteście wysocy można przyjąć (choć pewności nigdy nie ma), że dziecko
                          będzie gdzieś w okolicach 75 centyla, co oznacza że w listopadzie dzidziuś
                          będzie miał ok 75cm.
                          Moj drugi dzidziuś urodzi się w maju i nawet jeśli nie uda mi się pożyczyć
                          gondoli, kupię po prostu przyzawoicie zamortyzowaną spacerówkę.
                          pozdrawiam;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka