Dodaj do ulubionych

spacerówka, wygodna przede wszystkim, dla dziecka

20.03.07, 10:49
Witam serdecznie.

Moja córeczka ma roczek, jeszcze nie chodzi i szukamy wygodnej dla niej
spacerówki (dobrze by było, żeby też nie była zbyt ciężka).

Temat spacerówek ostatnio jest na topie i wyczytałam chyba wszystkie możliwe
informacje na tym forum, ale niewiele przez to czuję się mądrzejsza (w
hurtowni polecano mi Corrado - 11kg, a tych polecanych na forum niestety nie
ma :( i nie można ich obajrzeć na żywo, ani wrzucić szkraba, żeby zobaczyć
czy wygodnie siedzi.

W sklepie, jak mówi się sprzedawczyni, że potrzebuje się spacerówki wygodnej
dla maluszka i w miarę lekkiej dla mamusi, pani przeważnie głupkowato się
uśmiecha i pokazuje najmniejsze jakie tylko ma (dzieciątko po włożeniu w
kurteczce siedzi w takowym pojeździe jak sardynka w puszce :(

My korzystamy teraz z nieziemsko ciężkiego i fatalnie wyważonego Adbora :(
- fatalnie się go prowadzi
- jest ciężki
- za nisko montuje się barierkę (najczęściej nie przypinam małej pasami, bo
tego nie lubi)
-nie mieści się do bagażnika nawet po zdjęciu kół

Szukam spacerówki w miarę wygodnej:

- mała boi się wiatru i nie potrafi oddychać kiedy silnie wieje, więc dobrze
by było, żeby spacerówka albo była w miarę osłonięta przed wiatrem, lub też
miała przekładaną rączkę (chyba, że istnieją inne metody ochrony przed
wiatrem w spacerówkach, o których nie mam zielonego pojęcia)

- żeby miała wygodne siedzisko i regulowane oparcie (mile widziane 4 pozycje,
i żeby mała mogła się w niej wygodnie zdrzemnąć)

-w miarę dobra i sprawna amortyzacja

- żeby dziecko po zamontowaniu barierki nie wypadało (nie przypięte pasami)

- w miarę szerokie siedzisko

Nie wiem też jak to jest z kółkami. Na co zwracać uwagę, z czego są lepsze?
Czy się nadają też na dziurawe chodniki?
Jakie wózki są wygodniejsze dla malca? Takie z miękkimi siedziskami,
zapadającymi się pod pupą? Jak to jest z oparciami? Bo niektóre są wykonane z
takiej dziwnej uginającej się płytki z tworzywa i sama nie wiem co o tym
myśleć.

Z góry dziękuję za wszelkie propozycje wózków wygodnych przede wszystkim dla
dziecka :) Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • konwersja link do corrado 20.03.07, 10:53
      www.corradopolska.pl/inside.php?id=4105fd92b0f1f79c3abad6e3fcb09c51
      • e_er Re: link do corrado 21.03.07, 08:40
        :(
    • koma.edziecko Re: spacerówka, wygodna przede wszystkim, dla dzi 20.03.07, 10:58
      Ja będę monotematyczna ale wszystkie Twoje wymagania spełnia Peg Perego
      Atlantico.
      Juz go nie produkują ale spokojnie możn akupić używany bo to wózek nie do
      zdarcia i jeśli ktoś go normalnie użytkował to jeszcze kilkoro dzieci powozi.
      Wpisz w wyszukiwarkę nie ma o nim nawet jednej negatywnej opinii.
      • konwersja Re: spacerówka, wygodna przede wszystkim, dla dzi 20.03.07, 11:20
        Dziękuję... Tylko ta cena mnie przeraża :( (1199.00zł za nowy, używany zapewne
        będzie niewiele tańszy :(
        Nie znajdę tańszego odpowiednika? Około 600zł mogłabym zapłacić za spacerówkę,
        tym bardziej, że w październiku pojawi nam się kolejne maleństwo, więc z tym
        wychodzeniem na spacery ze starszą córą będzie różnie (na dwa pojazdy albo
        córeczka będzie musiała dreptać).
        Podobno Baby Design mają świetne i niedrogie wózki, tylko że tutaj w
        hurtowniach nie ma ani jednego, żeby sobie obejrzeć :(
    • koma.edziecko Re: spacerówka, wygodna przede wszystkim, dla dzi 20.03.07, 12:37
      A dlaczego używany miałby kosztować tyle co nowy?
      Ja mój sprzedałam za ok 600zł i po tyle się sprzedają na allegro zresztą
      zobacz teraz na allegro jest ich sporo.
    • a.dka Re: spacerówka, wygodna przede wszystkim, dla dzi 20.03.07, 12:48
      Teraz na allegro sa 3 wozki atlantico, wszystkie ponizej 500 zł. Sama bym
      kupila kolor safari, ktory bardzo mi sie podoba, gdyby nie to ze kupilam
      niedawno maclarena. Jak ja szukalam wozka to na allegro nie bylo zazdnego
      ciekawego atlantico :-(
      • konwersja modele z przekładaną rączką... czy warto? 20.03.07, 20:49
        Obejrzałam i byłam zaskoczona tymi cenami. Myślałam, że nowy jest niewiele
        droższy od używanego, gdyż w komisach ceny są całkiem spore. Mąż stwierdził
        jednak, że używany odpada.
        Mam pytanie odnośnie przekładanej rączki. Czy jest ona niezbędna do ochrony
        przed wiatrem? Czy darować sobie poszukiwanie pojazdu z przekładaną rączką?

Na chwilę obecną znalazłam:
        Jupiter Coneco
        baby dreams sprint
        baby design lucky
        • e_er Re: modele z przekładaną rączką... czy warto? 20.03.07, 22:27
          ja też miałam podobny dylemat :) bo wózek miał być wygodny dla dziecka,
          składany jak parasolka, dobra amortyzacja, niezbyt małe kółka, koniecznie pas
          kroczny przyczepiony do barierki (abym nie zawsze musiała przypinać pasami
          dziecko); byłam o krok od zakupu Solar Coneco, pojechałam do sklepu
          i...rozchodziły się jak świeże bułeczki i dla mnie zabrakło (cena 595 zł).
          Jednak moją uwagę zwrócił nowy model wózka Baby Dreams Rider (cena 459 zł)
          nawet miał większe kółka od Coneco i miał resorowanie na teleskopach
          www.babydesign.pl/ . Wsadziłam na próbę 10 miesięczną córkę i próbowałam
          nim jeździć.Powiem tak w sklepie to wygodnie się jeździ bo równo i płasko a co
          będzie na dworze to nie wiem. Tego dnia nie kupiłam w sklepie bo nie było tego
          koloru co chciałam. Zamowiłam przez Allegro i ..... czekam. Napiszę jak
          otrzymam przesyłkę w czwartek (jak nie zapomnę). Sprint podobał mi się również
          ale nie składa się w parasolkę i nie ma pasa przypiętego do barierki, zawsze
          musisz dziecko zapiąć pasami. Sama zdecyduj
          • agular Re: modele z przekładaną rączką... czy warto? 20.03.07, 22:52
            a nie chcesz maclarena techno xt lub xlr?
            • dzidzia_ch Re: modele z przekładaną rączką... czy warto? 21.03.07, 08:45
              moja Ola tez strasznie nie lubi wiatru
              wrecz ja zatyka jak wieje jej w buzie
              ja mam mistrala z przekladana raczka
              mam tez maclrena xlr - mozna tam troszke opuscic taka folie ktora troszke
              chroni przed wiatrem
              u nas sie to jednak nie sprawdzilo wiec jak mocniej wieje to zabieram na spacer
              mistrala
              doradzalabym raczej przekladana raczke jesli dziecko ma takie problemy z wiatrem
              • konwersja a jak to jest ze składaniem w parasolkę? 21.03.07, 22:13

• konwersja za wcześnie mi się wysłało :( 21.03.07, 22:15
                  A jak to jest ze składaniem w parasolkę? Przeważnie jak się wózeczki składają w
                  parasolkę to mają takie dość miękkie i lekko zapadające się siedziska, a
                  niektóre z nich nawet i zapadające się plecki? Czy jest to w miarę wygodne dla
                  dzieci i czy nie szkodzi na plecki? Moja córcia spędza wiele godzin na
                  spacerach i nie wiem czy to się sprawdza...
                  • e_er Re: za wcześnie mi się wysłało :( 21.03.07, 22:45
                    jutro mam nareszcie otrzymać pocztą taki wózek (parasolka) to sprawdzę i
                    opiszę :)
              • konwersja jakie modele mają przekładaną rączkę? 21.03.07, 23:10
                Dzięki serdeczne, a nie orientujesz się może jakie wózki mają przekładaną
                rączkę? W naszym Adborze ta przekładana rączka jest fatalna, gdyż wózek jest
                źle wyważony i nawet mój mąż, który jest silnym facetem, czasami ma problemy z
                pchaniem wózka, kiedy dziecko siedzi przodem do świata :(
                • e_er Re: jakie modele mają przekładaną rączkę? 21.03.07, 23:23
                  czytałam na forum opinie o przekładanych rączkach w wózkach i zawsze jest tak,
                  że dobre wyważenie wózka jest tylko w jedną stronę, jak przełożysz rączkę to
                  będzie gorzej; dlatego ja zrezygnowałam z tego udogodnienia i czekam
                  na "Ridera" na stronie babydreams są wózki z przekładaną rączką.
                • e_er Re: jakie modele mają przekładaną rączkę? 22.03.07, 21:29
                  znalazłam jeszcze jeden z przekładaną rączką niedrogi ale nie ma skrętnych
                  kółek to Coneco Jupiter sprawdź chyba 470 zł
                  www.coneco.pl/wozek_solar.php
            • e_er Re: modele z przekładaną rączką... czy warto? 21.03.07, 22:54
              ale tu zawsze trzeba przypiąć dziecko pasami no chyba,że ma przynajmniej 1,5
              roku, chociaż i tego nie jestem do końca pewna :)
              • konwersja przewozowe, spacerowe, parasolki? 21.03.07, 23:05
                Czym one się różnią? Mają jakąś istotną różnicę? Są niby spacerowe i przewozowe
                też, a składają się jak parasolka i mają te miękkie siedziska. Najczęściej
                wtedy też mają takie śmieszne gumowe podnóżki. Z miłą chęcią poczytam Twoją
                recenzję odnośnie wózka, który otrzymasz e_er
    • alcarin e_er 22.03.07, 12:14
      Wszystko fajnie z tym riderem, ale autorka watku chcialaby wozek szeroki i
      wygodny, a rider, z tego co wiedze, ma waskie siedzisko - tylko 30cm szerokosci.
      To bardzo malo :( Wg mnie z wozkow tego producenta fajny jest sprint, bo ma az
      35cm szerokosci siedziska. Tylko nie widze info, zeby rozkladal sie na plasko :/
      Jak przyjdzie Twoj wozek, to napisz jak sie sprawuje :)
      • konwersja sprint 22.03.07, 14:04
        Gdzieś na forum wyczytałam, że od Sprinta koła odpadają... Hmm.. i ogólnie
        jakoś znalazłam kilkoro niezadowolonych rodziców z wózków Baby Design (że niby
        koła piszczą, odpadają, trzeba ciągle na coś uważać, itd.).
        Mam dwie znajome, które używają Baby Design i są zadowolone. Nie znam jednak
        modelu tego, który nawet nieźle sprawował się w zimie z dwulatkiem ważącym
        około 11kg, dość niska i szczupła kobieta mogła go z dzieckiem sama wnieść do
        autobusu, a bez malucha nawet i do tramwaju. Druga znajoma ma z Baby Design
        jakąś lekką parasolkę i jeździ tylko po asfalcie, więc niebardzo sprawdzony
        jest ten wózeczek. Pozstaram się doinformować względem modeli.
        Podoba mi się bardzo ten Maclaren Techno XLR, ale cena jest równie piękna :(
        Na razie moja córa nie sypia na spacerach, ale latem, kto wie... Jak będą upały
        to na pewno będziemy dużo wcześniej wychodzić niż po obiedzie...
      • e_er Jest nareszcie RIDER 22.03.07, 21:44
        mam wózek więc opisuję wymiary:
        siedzisko 35 cm, oparcie 30cm i tu uważam, że producent podając 30 cm odstrasza
        klientów (zły marketing ?:) Np. Chicco pick up chwali się najszerszym
        siedziskiem bo 40 cm ale sprawdziłam te wymiary i ... 40 cm to w podnóżku dalej
        to jest 35 a w oparciu przykryte obiciem są wystjące twarde części.
        Ale o czym ja się rozpisałam:
        wygląda na wózek dopracowany w szczegółach w domu sprawdza się znakomicie
        skręca w miejscu i to trzymany niemalże jednym palcem ;). Ważne, że ma
        zabudowane boki siedziska i dziecko można wsadzić nie zapinając pasów, kółka
        średnica 18 cm - to raczej spore może będzie mniej telepać na chodnikach z
        kostki, siedzisko rozkłada się prawie na płasko ale to wystarcza bo juz dawno w
        starym wózku nie korzystałam z opcji na płasko,podest na nóżki to nie żaden
        zwisający pasek gumowy ale plastikowy twardy, podnóżek regulowany na płasko lub
        opuszczony, folia przeciwdeszczowa, osłona na nóżki i takie tam bajery jak u
        wszystkich.. kieszonka w budce, okienko w budce. Jedyny mankament jaki do tej
        pory zaobserwowałam to niewygodny dostęp do kosza pod wózkiem
        • konwersja poproszę o info o pierwszym teście :) 22.03.07, 22:14
          Dla mnie słaby dostęp do kosza to najmniejszy problem, bo chowam tam tylko
          kocyk i osłonkę na nóżki... W naszym Ringu też się fatalnie korzysta z kosza...

A jak z głębokością siedziska w Riderze? Ile wynosi bez przedłużenia, a ile z
          przedłużeniem?
          • e_er Re: poproszę o info o pierwszym teście :) 22.03.07, 22:22
            38 cm z przedłużeniem, 21 cm bez przedłużenia
            • konwersja Re: poproszę o info o pierwszym teście :) 22.03.07, 22:33
              To tyle co w naszym pojeździe, a małej już zwisają nóżki... :( No, ale w
              większości testowanych wózków w sklepach te siedziska nie są zbyt długie.
              Tylko, że nasze siedzisko ma mankament... Siedzisko jest lekko pochylone w
              stronę zewnętrzną i córcia zjeżdża nieustannie z siedziska i żeby nie pałąk z
              paskiem w kroku, to by dawno wypadła :( A jak to jest w Rider? W niektórych
              spacerówkach widziałam takie siedziska albo proste, albo pochylone do wewnątrz,
              czyli do plecków...
              • e_er Re: poproszę o info o pierwszym teście :) 22.03.07, 22:47
                pochylone do wewnątrz
              • e_er Re: poproszę o info o pierwszym teście :) 23.03.07, 21:59
                jutro bojowy test - spacer na dworze ma być słonecznie:)
              • e_er Re: poproszę o info o pierwszym teście :) 24.03.07, 21:31
                Jestem po pierwszym spacerze i......... nie jest to wózek Quinny na pompowanych
                kołach :) szczególnie odczuwa się to na chodnikach z kostki, jednak dziecko nic
                się nie denerwowało. Może to taki fajny rytm jak jazda pociągiem ;)?
                Jednak ma swoje zalety jest zwrotny, podbija się wzorowo i ma się wrażenie, że
                prowadzi się wózek dla lalek, tak lekko. Moja córka ma 10 miesięcy i śpiworek
                jest jeszcze za duży żeby przyczepiać do barierki więc, ją po prostu schowałam
                do niego i dzisiejszy bardzo wietrzny spacer przespała w ciepełku.
                Jeżeli komuś zależy żeby szczególnie zasłaniać dziecko przed wiatrem i np.
                prowadzić wózek tyłem, to niech lepiej zapomni o tym. Ten wózek można prowadzić
                tylko przodem inaczej "wariuje" na lewo i prawo! Czekam na ewent. pytanka
    • ewaq Re: a moze taki...? 24.03.07, 23:58
      nie widziałam jeszcze wózka spacerowego z aż tak rozkładaną budką - można
      przypuszczać, że rzeczywiście spełnia zadanie ochrony przed wiatrem. Niestety,
      nic nie wiem na temat tego wózeczka, ale póki co od urodzenia córci użytkujemy
      Deltim Voyagera 005 i nie mam co do niego najmniejszego nawet zarzutu.
    • konwersja dziękuję 26.03.07, 11:05
      Serdecznie dziękuję wszystkim Paniom za pomoc :) Już wkrótce dokonam wyboru i
      opiszę jak się pojazd sprawuje.
      pozdrawiam gorąco
    • mamatie Sprint? 06.04.07, 10:55
      Czy ten model ma przekładana rączkę?
      I napiszcie ile cm mają koła, jak się składa (kostka).
      Użytkuję Volanta i wózek jest super ale ciężki - kręgosłup mi pęka.
      Może doszły jakieś nowe spostrzeżenia - napiszcie.
      Pozdrawiam
      • e_er Re: Sprint? 11.04.07, 22:02
        www.babydreams.pl , tam można zobaczyć ten wózek - nie ma w parasolkach
        przekładanych rączek.Opisując ten wózek mogę powiedzieć tyle, że nie ma wózka
        idealnego ale koła nie odpadają :) (jak to pisała jedna z Forumowiczek) i nie
        skrzypi i nie klekocze jak Graco :).Prowadzi się bardzo lekko (zwłaszcza jak
        porównam bo do tej pory miałam pompowane koła w Quinny)nie żałuję zakupu.
        Jednak jazdy po bezdrożach to nie polecam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka