Dodaj do ulubionych

MUTSY 4rider czy JANE SLALOM PRO..??!!

14.05.07, 16:42
Prosze o wasza pomoc...na dniach musze kupic wózeczek i mam problem bo nie
wiem jaki interesuja mnie dwa modele MUTSY 4 RIDER lub JANE SLALOM PRO..Jak
myslicie ktory bedzie najodpowiedniejszy..pod wadami i zaletami...Z góry wam
dziekuje za pomoc...
Obserwuj wątek
    • mango977 Re: MUTSY 4rider czy JANE SLALOM PRO..??!! 07.06.07, 09:09
      up - przyłączam sie do prośby o opinie :)
    • verika Re: MUTSY 4rider czy JANE SLALOM PRO..??!! 07.06.07, 10:45
      To są 2 różne wózki!
      Dla mnie osobiście Mutsy ma więcej wad niż zalet, a to co go najbardziej
      odróżnia od Slaloma Pro, pomijając fakt,że ma 4 kółka oczywiście, to:
      - jest cięższy
      - ma tylne koła piankowe (Slalom ma pompowane)
      - gondolka do Mutsy jest baaardzo malutka (sporo mam narzeka na jej rozmiary)
      - spacerówka ma małe siedzisko
      - Slalom jest zdecydowanie zręczniejszy, lepiej się go prowadzi.
      W Mutsy trzeba wszystko dokupić oddzielnie, Slalom od razu ma torbę do wózka z
      matą do przewijania, pokrowiec p. deszczowy, pompkę do kół. Ma naprawdę bardzo
      duże siedzisko spacerówki, obszerną gondolkę z moskitierą w budce. Wszystko
      montuje się bezpośrednio na stelażu bez dodatkowych adapterów, łączników, Mutsy
      niestety nie ma tej wygody.
      Jedynie co, na niekorzyść Slaloma jest to, że siedzisko jest montowane tylko w
      jednym kierunku, ale to nie przeszkadza, bo zazwyczaj dziecko jak przesiada się
      z gondolki do spacerówki to jest ciekawe świata i woli oglądać to co się wokół
      dzieje a nie mamę na spacerach.
      Zdecydowanie wybrałabym Slaloma, ale decyzję pozostawiam Wam.
      • mama_szymonka Re: MUTSY 4rider czy JANE SLALOM PRO..??!! 07.06.07, 23:10
        Mutsy 4 rider ma 2 wersje. Z kołami piankowymi i pompowanymi do wyboru.
        Pompka do kól jest w zestawie w Mutsy i ocieplacz na nózki [ w slalomie
        ocieplacz trzeba dokupić]. Siedzisko spacerówki w Mutsy rozkłada sie prawie na
        płasko - w Slalomie nie . W Slalomie oparcie siedziska rozkładane jest na
        paskach , przez co wg mnie wydaje się mniej stabilne i lekko husta się na boki.
        Zmiana kierunku dla dziecka jest bardzo istotna szczególnie , gdy wieje silny
        wiatr , bo ze słońcem to można poradzic sobie parasolką. Troche ciężko przekłada
        się siedzisko w Mutsym , jak dziecko jest w wózku. Slalom jest lepiej amortyzowany.
        • verika Re: MUTSY 4rider czy JANE SLALOM PRO..??!! 08.06.07, 11:50
          W Slalomie oparcie rozkłada się niemal idealnie na płasko! Oparcie regulowane
          na paski spisuje się super, nic nie huśta się na boki ani nie trzęsie, według
          mnie regulacja na paski (a nie na ten "przycisk")jest lepszym rozwiązaniem,
          gdyż możemy dowolnie regulować kąt oparcia a nie tylko np. w 3 pozycjach.
          Co do przekładania siedziska w spacerówce, to praktyczniejsza jest przekładana
          rączka, zazwyczaj wiatr podwiewa raz z tej, raz z tamtej strony, więc nie
          wyobrażam sobie z dzieckiem na spacerze co chwila przekładać siedzisko, co
          zazwyczaj idzie dość ciężko. Pozatym zawsze w instrukcji obsługi wózka pisze,że
          nie należy przekładać siedziska z maluchem w środku.

• ksiezniczka256 Re: MUTSY 4rider czy JANE SLALOM PRO..??!! 08.06.07, 13:08
          > Siedzisko spacerówki w Mutsy rozkłada sie prawie na
          > płasko - w Slalomie nie .
          Nieprawda. Zgadzam się z Veriką - da się rozłożyc praktycznie na płasko (tylko
          trzeba wyciągnąc poduszkę-klin i nie zapiąc bocznych skrzydełek od oparcia na
          stelażu - oparcie nie traci przez to stabilności).

A regulacja oparcia na paskach bardzo mi się podoba. Faktycznie szkoda, że wózek
          nie ma przekładanej rączki, ale z tego, co wiem, naprawdę jest mało wózków,
          które to mają rozwiązane bardzo dobrze i są wyważone dobrze w obie strony.
          Siedzisko przekładane to już coś innego.
          Chociaż z drugiej strony - moje dziecko nie chce jeździć przodem do mnie, bo
          niewiele wtedy widzi (podróżuje na brzuchu i kiedy położę go twarzą do mnie,
          oczywiście odpinam budkę - ale i tak widoczność jest wtedy ograniczona). Więc i
          tak nie korzystałabym z tej opcji. Całą resztę załatwia parasolka od słońca.

Trudno jest mi porównywac te 2 wózki, bo mutsy odpadł ze względu na małą gondolę
          (jak się okazało - miałam baaaardzo dobre przeczucie w tej kwestii, bo dziecko
          mam duże), małą spacerówkę (jw. - w slalomie miejsca jest full) i wagę.

Aha, z moim przednim kółkiem w slalomie nic kompletnie się nie dzieje.
          • mama_szymonka Re: MUTSY 4rider czy JANE SLALOM PRO..??!! 08.06.07, 21:34
            No to chyba wybrałabym Jane. Chociaż zastanowiłabym się jeszcze nad Jane Nomad.
            Ma trochę dłuzsze siedzisko.
            • ksiezniczka256 Re: MUTSY 4rider czy JANE SLALOM PRO..??!! 09.06.07, 21:09
              Mamo_Szymonka, jesteś tego pewna? Ja z kolei czytałam, że nomad różni się od
              slaloma jedynie stelażem, natomiast siedzisko spacerówki jest identyczne (tak,
              jak identyczna jest gondola).
              • mama_szymonka Re: MUTSY 4rider czy JANE SLALOM PRO..??!! 10.06.07, 00:29
                Jestem pewna. Identyczne jest siedzisko z wyjątkiem podnóżka. W Slalomie jest
                krótszy ze względu na koło. Sama osobiscie w sklepie mierzyłam , bo swego czasu
                zastanawiałam sie nad tym wózkiem.
    • malgogaj Re: MUTSY 4rider czy JANE SLALOM PRO..??!! 07.06.07, 13:58
      My mamy Slalom Pro od grudnia. teraz Olaf ma 5,5 miesiąca i jeżdzi w spacerówce.
      Wózek lekki, latwo sie sklada (ale zajmuje dosc duzo miejsca), zwrotny. Gondola
      duża (Oalf jeszcze móglby jezdzic). Troche twardo w gondoli i musialam podkladac
      kocyk. Sysyem wpinania i wypinania gondoli i fotelik jest super, mozna to robic
      jedna reka. Wady: zaczal jakos tak dziwnie trzeszczec, Ciagle blokuje mi sie
      kolko z przodu (o blokada jest na przednik kole wie trzeba stawac i isc do
      przodu itd..) - moze to wada tylko mojego wozka, nie wiem. I opada mi tylko
      hamulec odrobine. Wydaje mi sie ze ten wozek jest troszke za delikatny. Ale
      ogolne wrazenie dobre. Dodam tylo ze nie mam za bardzo porownania.
      • red39 Re: MUTSY 4rider czy JANE SLALOM PRO..??!! 07.06.07, 14:58
        U mnie też blokuje się przednie koło, a myślałam, że tylko ja tak mam. Inne
        dziewczyny nie narzekały.
        Ja daje w lipcu do reklamacji, bo mnie to wkurza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka