pantera2008 06.11.08, 13:24 Czy siedzonko kubełkowe jest zdrowe dla dziecka? Wiecie coś o tym Drogie Forumowiczki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marriposa Re: siedzonko kubełkowe - zdrowe? 06.11.08, 20:34 Tak ze 2 spacery dzieciak przeżyje :))). A poważnie to było z 200 postów n/t: http://szukaj.gazeta.pl/forumSearch.do?view=espsystemwebcluster&es.ac.hitsPerPage=5&s.ac.offset=0&s.sm.collapsenum=0&s.si(similarity).documentVector=&s.si(similarity).similarType=&s.si(navigation).navigationEnabled=true&search_form_old_similar_to=&search_form_old_similar_type=find&s.si(navigation).breadcrumbs=&s.sm.query=kube%C5%82kowe&x=0&y=0&s.sm.forumXx=22462&s.sm.threadXx=0&previous_sort_by=news&previous_sort_order=&s.ac.sortBy=news&s.ac.sortOrder=&s.sm.author=&s.sm.authorType=equals&s.sm.title=&s.sm.forumName=&s.sm.forumNameType=simpleall&s.ac.hitsPerPage=15 Wrzuć w wyszukiwarke albo skopiuj linka Odpowiedz Link Zgłoś
pantera2008 Re: siedzonko kubełkowe - zdrowe? 07.11.08, 08:25 Dzięki za odpowiedź i za linka. jednak mimo tych wszystkich opinii, nadal nie mam jasność co do tego czy takie siedzisko szkodzi dziecku czy nie. Jest dużo opinii - komu takie pasuje a komu nie, ale czy znacie linka do jakiejś strony gdzie jest wypowiedz lekarza? Jestem zdecydowana na Bugaboo, jedyny moja wątpliwość to to siedzonko. mi ono zupełnie nie przeszkadza, tylko czy to zdrowe? Jestem w ciąży, będzie to moje pierwsze dziecko, także wybaczcie te być może podstawowe pytania niedoświadczonej i troskliwej mamie :) Odpowiedz Link Zgłoś
malwes Zapytaj pana Pawła Zwitkowskiego 07.11.08, 10:21 Wejdź na stronę www.rozwojdziecka.pl i tam jest zakładka "zadaj pytanie autorowi", która Cię przeniesie na forum gazety, gdzie pan Paweł odpowiada na różne pytania. Nie pamiętam nazwy tego forum po prostu. Spróbuj tam zadać - to fizjoterapeuta, bardzo mądry i doświadczony, myślę, że ma zdanie na ten temat. Ja czekam na drugiego bobasa ale opinii nie zasięgałam - osobiście nie bardzo mi się widzą te kubełkowe ale to właśnie subiektywne odczucie a nie rzetelna wiedza poparta czymś. Odpowiedz Link Zgłoś
pantera2008 Re: Zapytaj pana Pawła Zwitkowskiego 07.11.08, 15:31 dzięki! właśnie "podczepiłam się tam" pod jeden z wątków, jest nas 3 - czekamy na odpowiedź Pana Pawła. Odpowiedz Link Zgłoś
dziobek25 Re: Zapytaj pana Pawła Zwitkowskiego 07.11.08, 20:40 Daj znać, jak odpowie ;-) Wg mnie każde z tych siedzisk ma swoje plusy i minusy. Ja powiem wam, jak to jest u nas. Mialam 2 wózki kubełkowe i 2 z rozkładanym oparciem i w obu dziecko smacznie spało, no ale nie o tym mowa, tylko o tym, co jest zdrowe. Uważam, że pewne rzeczy trzeba wyczuć intuicyjnie i obserwować dziecko - jak sie układa/ jakie przybiera pozycje. Jeśli chodzi o siedzenie w wózku, to zdecydowanie wygodniej siedzi się mojej córce w kubełku - przede wszystkim jest tam pozycja pionowa oparcia, do ktorej moja mała zawsze dąży "zwiedzając", a w obu naszych klasycznych oparcie jest odchylone do tyłu i dziecko zachowuje się, jakby chciało z niego wysiąść. Poza tym, kiedy mała jeszcze słabo siedziała sama, a nie chciała już leżeć w wózku, kubełek się świetnie sprawdził, bo jego wyprofilowane boczki trzymały dziecko prosto. Dla porównania w klasycznym siedzisku siedziała taka wygięta na bok i widziałam, że nie jest jej wygodnie (a leżeć i tak nie chciała). Teraz jeśli chodzi o spanie w wozku - nasza mała bardzo mało śpi na spacerach, a jeżeli już, to nie widzę różnicy, czy chętniej zasypia w kubełku, czy zwykłym siedzisku. Zgodzę się oczywiście, że zdrowsze jest spanie na płasko i tu nie zamierzam nikogo przekownywać , że jest inaczej, jednak biorąc pod uwagę proporcję pomiędzy snem a oglądaniem świata na spacerach, to zdecydowanie lepszą opcją dla nas jest na dzień dzisiejszy siedzisko kubełkowe. Mała raczej śpi w łóżeczku (ale to też bardzo mało, niestety;-) Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
fenyloalanina5 Re: siedzonko kubełkowe - zdrowe? 07.11.08, 10:21 Niestety nie mogę wypowiedzieć się w sensie profesjonalnym na temat wpływu tego typa siedziska na zdrowie dziecka, niemniej jednak intuicyjnie jakoś mi ono nie pasuje. Poza tym nie zawsze potrafię zdefiniować, czy dana spacerówka to ten typ, czy też nie. Np. omawiany w innym wątku Gesslein (omawiany ze względu na uniwersalność zastosowań- dwa komplety kół), czy ta spacerówka wg Was, to właśnie typ kubełkowy? www.bobowozki.com.pl/product_info.php?cPath=1&products_id=684&osCsid=fd167c422b2549d31850ac7fe2e783c2 Odpowiedz Link Zgłoś
rubi88 Re: siedzonko kubełkowe - zdrowe? 07.11.08, 12:46 Gesslein F2 ma siedzonko kubełkowe, ale już F6 ma siedzonko tradycyjne,niestety u nas dostępny jest tylko F2 na allegro jest nowy F6,Wejdź na stronę producenta gesslein.de i zobacz sobie typy wózków. Odpowiedz Link Zgłoś
anusia_kra Re: siedzonko kubełkowe - zdrowe? 07.11.08, 11:12 Chodzę z dziećmi w zasadzie z polecenia do bardzo fajnej i mądrej chirurg ortopedy i ona była przeciwna siedziskom kubełkowym tak do roku minimum. Zresztą ona zdecydowanie jest przeciw chodzikom, skoczkom, długiemu przebywaniu w foteliku samochodowym przed ukończeniem 3 msc życia. Też zauważ, że wszystko tzn, łóżeczka, gondole, znaczna ilość spacerówek i zwykłe łóżka są płaskie. Chciałabyś spać na krześle, nawet jak mąż by Ci je odchylił do tyłu :))). Mi sie bardzo np. buzz podobał jeszcze przed porodem, ale jak pokazałam M to stwierdził, że nie ma mowy o męczeniu dziecka w takiej spacerówce. Odpowiedz Link Zgłoś
morelka80 Re: siedzonko kubełkowe - zdrowe? 07.11.08, 13:40 Chciałabyś spać na krześle, nawet jak mąż by Ci je > odchylił do tyłu :))). haha dobre porównianie, podpisuję się pod tym obiema łapkami ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dziobek25 Re: siedzonko kubełkowe - zdrowe? 07.11.08, 14:50 dziewczyny, a tak z innej beczki - nie wiem, jak Wy, ale ja o ile dobrze pamiętam jeździlam spacerówką bez regulacji oparcia, bo innych nie było. Macie jakieś problemy z kręgosłupem? To może być taka sonda - jak wózki wpłynęły na nasze zdrowie? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
rubi88 Re: siedzonko kubełkowe - zdrowe? 07.11.08, 16:28 Moja spacerówka z dziecinstwa miała już i regulowane oparcie i podnóżek.Szczerze powiedziawszy u nas w rodzinie jak patrze na zdjęcia to nie było wózków bez regulacji oparcia.Chyba jak miałam 3 lata to rodzicie zakiupili typową parasolkę, i powiem Wam, ze takich wózków jak dawnej już nie produkują.Niezniszczale, a parasolke była leciutka. Ale teraz jak patrze to wszyscy pisza że 30 cm szerokości to mało.Ja ostatnio zmierzyłam wymiary "spacerówki z dzieciństwa" szerokość 30, szer.oparcia 30-28cm, a długość oparcia 42.Wózek mimi 4 małych nieskrętnych kół prowadzi i podbija się super a ma on ponad 20 lat!! Dziobek kregosłup mam zdrowy, a jeżeli coś tam jest to od tornistra:/ Odpowiedz Link Zgłoś
cytrusowa999 Re: siedzonko kubełkowe - zdrowe? 08.11.08, 13:15 Który to kubełkowy?, wózek ORBIT ma właśnie kubełkowe? Odpowiedz Link Zgłoś
variuss Re: siedzonko kubełkowe - zdrowe? 08.11.08, 13:24 Od razu odrzuciłam wszystkie modele wózków, które miały kubełkowe siedzonka. Intuicyjne, bez żadnej "fachowej" porady. Uważam, ze nie jest za dobrze dla dziecka, jak przebywa długo w pozycji tzw. "wymuszonej". Leżąc na płasko w wózku dziecko ma szansę wybrać sobie dogodną pozycje, np przekręcić się na bok. W "kubełku" może się co najwyżej zwinąć w kłębek. Sama sobie musisz odpowiedzieć, czy dziecko będzie długo przebywało w siedzonku ( może potrafi już chodzić i woli używać własnych nóżek, a wózka to tylko tak awaryjnie?) czy śpi na spacerach itp. Do krótko-dystansowych przewozów wcale bym nie wykluczała jazdy w "kubełku". Odpowiedz Link Zgłoś
rubi88 Re: siedzonko kubełkowe - zdrowe? 08.11.08, 21:00 Orbit nie ma kubełkowego. Wystarczy poszukać zdjęć w wyszukiwarce lub na flickr.com ( wpisujesz orbitbaby) .Lub na stronie producenta też są zdjątka. Odpowiedz Link Zgłoś
tunelinda Re: siedzonko kubełkowe - zdrowe? 08.11.08, 22:29 Według znanych mi rehabilitantów i lekarzy rehabilitacji jest niezdrowe dla kręgosłupa dziecka. Najlepiej jeżeli dziecko jeszcze sypia w wózku, aby rozkładał się na płasko. Dla mnie kryterium wyboru spacerówki było min. rozkładanie się na płasko siedziska. Odpowiedz Link Zgłoś
pantera2008 Re: siedzonko kubełkowe - zdrowe? 09.11.08, 12:36 Czy jest gdzieś taka wypowiedź lekarzy i rehabilitantów w necie? Dlaczego jest niezdrowe, jak wpływa na rozwój dziecka? nie chodzi mi o intuicyjne podejście, ale opinie ekspertów-rehabilitantów/ortopedów/pediatrów. Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
marriposa Re: siedzonko kubełkowe - zdrowe? 09.11.08, 12:42 A zapytaj Twojego ortopedy. Osobiście nie słyszałam jeszcze żadnej pozytywnej opinii specjalisty a nawet pediatry a pytałam kilku Odpowiedz Link Zgłoś
kornnella Re: siedzonko kubełkowe - zdrowe? 09.11.08, 09:10 Też znam opinie, że niezdrowe. Intuicyjnie nie wybieram Odpowiedz Link Zgłoś
anna-bw1 odpowiedź eksperta 14.11.08, 16:19 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=1017&w=80748270 dla wszystkich zainteresowanych Odpowiedz Link Zgłoś