hiljo 21.06.09, 23:06 Witam, czy posiadacie bazę Isofix do fotelików samochodowych? Zastanawiam się nad zakupem fotelika MaxiCosi z bazą EasyFix, a koszt niestety jest niemały. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kroliczyca80 Re: baza Isofix 21.06.09, 23:28 Ja miałam easybase, to samo co easyfix tylko na pasach. Bardzo bardzo bardzo wygodne:) Ani razu nie musieliśmy mocować się z pasami wpinając i wypinając fotelik z dzieckiem. Kupiłam komplet za 950 zł, używaliśmy rok nie niszcząc i oczywiście nie uszkadzając, sprzedałam go za 750 zł. Trudno o lepszy interes, zwłaszcza że baza podnosi bezpieczeńśtwo fotelika. Odpowiedz Link Zgłoś
listopadowka2008bis Re: baza Isofix 21.06.09, 23:33 Ja posiadam i uwazam,ze to super sprawa.Raz ustawiasz baze, swieci sie zielone swiatlo, wpinasz fotelik i masz pewnosc,ze jest okey. Pasami jak jest przypiety fotelik to nigdy nie ma tej 100% pewnosci,czy nie za ciasno,czy nie za luzno etc. Poza tym wkladanie fotelika i jego wyjmowanie jest o wiele szybsze i lzejsze. Nie wiem na ile to prawda, ale zamontowana baza jest takze ochrona dla dziecka w przypadku bocznego zderzenia.Fotelik nie przesuwa sie, tylko sztywno siedzi w bazie.To uslyszalam w sklepie od sprzedawcy. Dla mnie mniej wazne byly modne ciuchy dla dziecka i super sprzety (komoda do kapieli,przewijaki etc.), za to te dwie rzeczy musialy byc kupione.Koszt faktycznie spory,bo w pazdzierniku 2008 za fotelik i baze maxi-cosi zaplacilam ok1200 pln. Odpowiedz Link Zgłoś
jaszczka Re: baza Isofix 22.06.09, 07:41 My tez mamy kupiony w komplecie z wózkiem i fotelikiem. Rewelacja, jesli uzywasz często samochodu. Ja jeżdze codziennie, krótkie trasy ale wpinanie i wypinanie fotelika zajmuje bez bazy mnóstwo czasu, a tak jedna sekunda i już. no i masz pewnośc, ze fotelik jest dobrze zapiety. Odpowiedz Link Zgłoś
jotka_k Re: baza Isofix 22.06.09, 08:52 ja co prawda dopiero czekam na malucha ale od początku wiedzieliśmy, że baza isofix będzie zakupem obowiązkowym jeżdżąc z koleżankami i ich dziećmi czy nawet przewożąc je swoim autem widziałam jak niestarannie mointowane są foteliki na pasach ja nie zaryzykuję- baza obowiązkowo :) Odpowiedz Link Zgłoś
dziobek25 Re: baza Isofix 22.06.09, 08:56 Ja też jestem za. To super sprawa - wygoda i bezpieczeństwo. Miałam dla pierwszego dziecka i zostawiałam sobie dla drugiego. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaly Re: baza Isofix 22.06.09, 09:04 Mam i zdecydowanie polecam. Niedługo będziemy zmieniać na kolejny fotelik (9-18) i też z bazą Isofix. Tu coprawda już się fotelika nie wkłada i nie wyjmuje, ale chcemy zapewnić dziecku max bezpieczeństwa. A. Odpowiedz Link Zgłoś
mamakarolla Re: baza Isofix 22.06.09, 10:53 Dziewczyny powiedzcie mi czy tą bazę można ewentualnie też przypiąć pasami jeśli będę chciała jechać innym samochodem bez isofixu? Mamy 2 autka i w jednym jest isofix w drugim nie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaly Re: baza Isofix 22.06.09, 11:09 o ile dobrze pamietam to tak, da się ją zapiąć pasami Odpowiedz Link Zgłoś
jotka_k Re: baza Isofix 22.06.09, 12:50 pasami na pewno można przypiąć easybase, ona nie ma zaczepów isofixa Odpowiedz Link Zgłoś
mamaly Re: baza Isofix 22.06.09, 13:10 I również easyfix, nie mam teraz czasu grzebać w papierach, ale nasza instrukcja pokazywała jak przymocować fotelik za pomocą isofixa oraz jak przymocować tę bazę pasami. Odpowiedz Link Zgłoś
froobek Re: baza Isofix 22.06.09, 12:57 > Mamy > 2 autka i w jednym jest isofix w drugim nie. Isofix to coś, co jest fabrycznie montowane w samochodzie? Jak sprawdzić, czy jest? Odpowiedz Link Zgłoś
mamaly Re: baza Isofix 22.06.09, 13:08 Jest montowane fabrycznie, ukryte między oparciem i siedzeniem (tylna kanapa), trzeba pogrzebać i są to jakby metalowe (może stalowe, nie znam się ) haki. W te haki wpina się bazę. A. Odpowiedz Link Zgłoś
kroliczyca80 Re: baza Isofix 22.06.09, 13:27 Z tego co wiem każdy samochód wyprodukowany po 2006 roku jest obowiązkowo wyposażony w isofix. Wcześniejsze modele róznie, ale na ogół nie mają:( Odpowiedz Link Zgłoś
mamaly Re: baza Isofix 22.06.09, 20:22 To chyba też zależy od klasy samochodu (marki ?). My mamy samochód z 2003. Kiedy go kupowaliśmy (używany, kupiony 3 lata temu) to miał Isofix i z tego co wiem, to isofix był montowany seryjnie w tych samochodach (w 2003). Inna sprawa, że wyposażenie samochodów na rynek polski i rynki zachodnioeuropejskie bardzo się różni, a my kupowaliśmy samochód w DE. A. Odpowiedz Link Zgłoś
froobek Re: baza Isofix 22.06.09, 22:24 > każdy samochód wyprodukowany po 2006 roku jest > obowiązkowo wyposażony w isofix. Wcześniejsze modele róznie, ale na > ogół nie mają:( Aha, czyli Corsa 2004 raczej nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
lorna.doone Re: baza Isofix 01.07.09, 19:23 Yaris 2004 ma więc Corsa może również - sprawdź na tylnej kanapie - jeśli masz Isofix to wystaje taka jakby metka z napisem Isofix (ja przez 5 lat jazdy autem jej nie zauważałam - dopiero jak się zaczęłam Isofixem interesować to mi się rzuciła w oczy :) ) Odpowiedz Link Zgłoś
froobek Re: baza Isofix 22.06.09, 22:23 I to są jakby dwa komplety tych haków - za siedzeniem kierowcy i za siedzeniem pasażera? Odpowiedz Link Zgłoś
mamaly Re: baza Isofix 22.06.09, 23:35 fotelik.info/pl/art/isofix,15.html Zależy od samochodu, ale najczęściej tak tzn. na miejscach za siedzeniem kierowcy i pasażera. na stronach producentów fotelików znajdują się również listy samochodów w których fotelik może być zastosowany. A. Odpowiedz Link Zgłoś
mamakarolla mamaly 26.06.09, 11:56 Pisałaś, że raczej można tę bazę montować pasami, a czy znalazłabyś chwilkę aby to sprawdzić? Właśnie otrzymałam informację, ze nie mozna i nie wiem co robić... Odpowiedz Link Zgłoś
tunia177 Re: mamaly 26.06.09, 14:39 mysle ze moge pomoc w tym temacie...Sama niedawno sie nad tym zastanawialam i znalazlam kilka pomocnych stronek baze EasyBase- mozna przymocowac tylko pasami baze EasyFix- mozemy mocowac albo za pomoca specjalnych zaczepow albo za pomoca pasow. tutaj mozna sprawdzic swoje autko czy posiada system isofix www.maxicosi.com/maxicosi/carselector.aspx?language=gb-en tutaj jest instrukcja do bazy EasyFix (na str 2 jest pokazane jak mocowac za pomoca zaczepow a jak za pomoca pasow): www.maxi-cosi.com/media/producthandleidingen/maxicosi/GBA_Easyfix_def_v1.pdf a tutaj mozna poczytac czym sie obie bazy roznia www.maxi-cosi.com/maxicosi/productindex.aspx?id=14&language=gb-en mam nadzieje ze pomoglam pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jotka_k Re: mamaly 26.06.09, 14:58 ja dziś montowałam bazę na isofixie i owszem, można przeprowadzić przez nią pas, ale na samym pasie nie zdecydowałabym się jeździć, nie trzyma bazy stabilnie, przeprowadzony jest w zasadzie tylko w jednym miejscu Odpowiedz Link Zgłoś