czarnycharakter 01.10.05, 10:07 uchyla sie od odpowiedzi ??? czch Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
naata co Ci powiedzieć, Czarny? 01.10.05, 13:20 Wiele by tu mówić.. Zbyt wiele chyba.. Zanosi się, że nie dość, że nie odszczekam niczego, to doszczekam więcej. Smutno się robi, jak patrzy się na, to, wszystko. Wiesz Czarnuszku? Proponuję coś na pogdę ducha, tym bardziej, że weekend mamy, pierwszy - październikowy. Kiedyś, październik był miesiącem oszczędności, zamierzchłe czasy. Dziś powinien był zostać "miesiącem dobrobytu" ;P a to na poprawę pogody, ogólnej ;-) Ptasie radio /Julian Tuwim/ Halo, halo! Tutaj ptasie radio w brzozowym gaju, Nadajemy audycje z ptasiego kraju, Proszę, niech każdy nastawi aparat, Bo sfrunęły się ptaszki dla odbycia narad: Po pierwsze - w sprawie, Co świtem piszczy w trawie? Po drugie - gdzie się Ukrywa echo w lesie? Po trzecie - kto się Ma pierwszy kapać w rosie? Po czwarte - jak Poznać, kto ptak, A kto nie ptak? A po piąte przez dziesiąte Będą ćwierkać, świstać, kwilić, Piptilitać i pimpilić Ptaszki następujące: Słowi,, wróbel, kos, jaskółka, Kogut, dzięcioł, gil, kukułka. Szczygieł, sowa, kruk, czubarka, Drozd, sikora i dzierlatka, Kaczka, gąskaa, jemiołuszka, Dudek, trznadel, pośmieciuszka, Wilga, zięba, bocian, szpak Oraz każdy inny ptak. Pierwszy - słowik. Zaczął tak: "Halo! O, halo lo lo lo lo! Tu tu tu tu tu tu tu Radio, radijo, dijo, ijo, ijo Tijo, trijo, tru lu lu lu lu, Pio pio pijo lo lo lo lo lo Plo plo plo plo plo halo!" Na to wróbel zaterlikał: "Cóżto znowu za muzyka? Muszęzajrzeć do słownika, By zrozumieć śpiew słowika. Ćwir ćwir świrk! Świr świr ćwirk! Tu nie teatr Ani cyrk! Patrzcie go! Nastroszył piórka! Daje koncert jak kiepurka! Dość tych arii, dośćtych liryk! Ćwir ćwir czyrik Czyr czyr ćwirik!" I tak zaczął ćwirzyć, ćwikać, Ćwierkać, czyrkać, czykczyrykać, Że ażkogut na patyku Zapiał gniewnie: "Kukuryku!" Jak usłyszy to kukułka, Wrzaśnie: "A to co za spółka? Kuku-ryku? Kuku-ryku? Nie pozwalam, rozbójniku! Bierz, co chcesz, bo ja nie skąpię, Ale kuku nie ustą;ię. Ryku - choć do jutra skrzecz, Ale kuku - moja rzecz!" Zakukała: "kuku! kuku!" Na to dzięcoł: stuku! puku! Czajka woła: "Czyjaś ty, czyjaś? Byłaś gdzie? Piłaś co? Piła, to wyłaź!" Przepióreczka: "Chodź tu! Pójdź tu! Masz co? Daj mi! Rzućtu! Rzuć tu!" I od razu wszystkie ptaki W szczebiot, w świergot, w zgiełk - o taki: "Daj tu! Rzuć tu! Co masz? Wriórek? Piórko? Ziarnko? Korek? Szmurek? Pójdź tu, rzuć tu! Ja ćwierć i ty ćwierć! Lepię gniazdko, przylep to, przytwierdź! Widzisz go! Nie dam ci! Moje! Czyje? Gniazdko ci wiję, wiję wiję! Nie daszmi? Takiś ty? Wstydź się, wstydź się!" I wszystkie praki zaczęły bić się. Przyfrunęła ptasia milicja I tak się skończyła ta leśna audycja. Odpowiedz Link Zgłoś
dodo66 Fajny wierszyk ... 01.10.05, 13:22 Musze go nauczyc moje dzieci w przedszkolu Odpowiedz Link Zgłoś
soter_mlodszy Re: Fajny wierszyk ... 01.10.05, 13:24 mądrość płynie z tych rymowanek Odpowiedz Link Zgłoś
czarnycharakter trzeba wiec powtorzyc... 01.10.05, 14:07 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=225&w=29533644&a=29646814 Odpowiedz Link Zgłoś
naata Re: trzeba wiec powtorzyc... 01.10.05, 14:48 Nic nie trza powtarzać, można se dośpiewać; "wszystko to już było".. i za biblią - "nie ma nic nowego pod słońcem". Nie mam ochoty na politykę, przynajmniej, teraz, dziś.. a może już mi tak zostanie? Nie byłoby źle wrzucić se na luzik. Dla szaraczków, jak ja, życie jest zbyt piękne i stanowczo za krótkie, by zamartwiać się czymś, na co i tak nie miałam i nie mam wpływu. Może jeszcze jeden wiersz naszego "skandalisty". Do prostego człowieka /Julian Tuwim/ Gdy znów do murów klajstrem świeżym Przylepiać zaczną obwieszczenia, Gdy "do ludności", "do żołnierzy" Na alarm czarny druk uderzy I byle drab, i byle szczeniak W odwieczne kłamstwo ich uwierzy, Że trzeba iść i z armat walić, Mordować, grabić, truć i palić; Gdy zaczną na tysięczną modłę Ojczyznę szarpać deklinacją I łudzić kolorowym godłem, I judzić "historyczną racją", O piędzi, chwale i rubieży, O ojcach, dziadach i sztandarach, O bohaterach i ofiarach; Gdy wyjdzie biskup, pastor, rabin Pobłogosławić twój karabin, Bo mu sam Pan Bóg szepnął z nieba, Że za ojczyznę - bić się trzeba; Kiedy rozścierwi się, rozchami Wrzask liter pierwszych stron dzienników, A stado dzikich bab - kwiatami Obrzucać zacznie "żołnierzyków". - - O, przyjacielu nieuczony, Mój bliźni z tej czy innej ziemi! Wiedz, że na trwogę biją w dzwony Króle z pannami brzuchatemi; Wiedz, że to bujda, granda zwykła, Gdy ci wołają: "Broń na ramię!", Że im gdzieś nafta z ziemi sikła I obrodziła dolarami; Że coś im w bankach nie sztymuje, Że gdzieś zwęszyli kasy pełne Lub upatrzyły tłuste szuje Cło jakieś grubsze na bawełnę. Rżnij karabinem w bruk ulicy! Twoja jest krew, a ich jest nafta! I od stolicy do stolicy Zawołaj broniąc swej krwawicy: "Bujać - to my, panowie szlachta!" ...cobytujeszczedodać... Odpowiedz Link Zgłoś
dodo66 Naata please dosyc ... 01.10.05, 14:50 Moje dzieciaki nie opanuja tego materialu w rok - to przedszkolaki Odpowiedz Link Zgłoś
naata Re: Naata please dosyc ... 01.10.05, 14:55 lepiej nie ucz przedszkolaków wierszy "żydowskiego" poety, jeszcze się pani od religii dowie .. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dodo66 Re: Naata please dosyc ... 01.10.05, 19:19 naata napisała: > lepiej nie ucz przedszkolaków wierszy "żydowskiego" poety, jeszcze się pani od > religii dowie .. ;) Pani Od Religii jest super. Kocha blizniego swego jak siebie samego. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnycharakter Re: trzeba wiec powtorzyc... 01.10.05, 16:43 "Czarny,Wpadłam na chwilkę. Wieczorem napiszę o co mi chodzi.;-)" - I see, it was not a big fucking deal...:-)) czch Odpowiedz Link Zgłoś
naata Re: trzeba wiec powtorzyc... 03.10.05, 12:38 Nie, Czarny, nie zlekceważyłam Ciebie.. I forget sometimes ;( Oczywiście, przepraszam! Myślę, że wybaczysz? ;)) Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
czarnycharakter coz mi pozostaje 04.10.05, 21:56 (skoro stawiasz te dwie skrzynki)? ;-))) czch Odpowiedz Link Zgłoś