Dodaj do ulubionych

Kenia....Mombasa

19.10.05, 16:15
czy ktoś tam był? istenieje tam coś takiego jak "życie nocne"? co warto tam
zobaczyć? aa,i czy warto w Kenii wypozyczyć samochód?
Obserwuj wątek
    • paakwezi Re: Kenia....Mombasa 20.10.05, 00:13
      hej
      > czy ktoś tam był?
      Tak
      istenieje tam coś takiego jak "życie nocne"?
      Tak
      co warto tam zobaczyć?
      To zalezy co cie interesuje.Czy piszac tam masz na mysli Mombase czy Kenie???
      aa,i czy warto w Kenii wypozyczyć samochód?
      nie warto
      napisz co Cie interesuje i po co jedziesz do mombasy wtedy bede moglwiecej
      odpowiedziec
      • mena122 Re: Kenia....Mombasa 20.10.05, 14:03
        Dzięki za wstępną odpowiedź ;-)) interesuje mnie głównie,co warto zobaczyć w
        Mombasie, i w jakie rejony Kenii organizowane są jednodniowe safari, z Mombasy?
        Do Kenii wybieram się w celu wypoczynku, obserwacji życia, ludzi w Kenii, oraz
        interesuje mnie safari, najlepiej jednodniowe. Pozdrawiam, :-)
        • kika82 Re: Kenia....Mombasa 20.10.05, 15:14
          Czesc!
          Jezeli jedziesz do Mombasy to mozesz zobaczyc bardzo duzo. To w ogole jest
          fajne miejsce. Mi sie bardzo podobalo, a bylam tam dwa razy. Ciekawa mieszanka
          ludzi i kultur. Sama Mombasa wydaje sie nie ciekawa, ale trzeba sie w nia
          wczuc. Nawet tam nie ma za duzo bialych ludzi. Wszyscy rozjezdzaja sie po
          kurortach na poludniu lub polnocy. Bialych zobaczysz glownie w oklicach Fort
          Jesus. Stare misato i targ sa zupelnie wciagajace. A oprocz tego tam jest tak
          fajnie bo jest o wiele bezpieczniej niz w Nairobi. To nie zaczy, ze nie trzeba
          uwazac, szczegolnie po zmroku, ale mozna czuc sie wygodnie.
          Co do tego co mazna zobaczyc poza. Mozesz jechac do Shima National Park, Tsavo
          West badz East, wybac sie na nurkowanie w kilku parkach narodowych, poza tym ja
          adze zebys pojechala na poludnie do Tiwi Beach, to jest miejsce ktore ja
          nazywam rajem na ziemi. Fajnie jest tez w Diani Beach, ale juz troche dalej
          (jakies 40km od promu Likoni) i bardzieje tloczno i turystycznie.
          Mozesz pojechac autobustem (nie matatu) do Malindi, i Watamu, to na polnocy.
          A gdzie bedziesz spala? W Mombasie jest fajny hotelik dla 'podroznikow' - New
          Palm Tree Hotel. We wszytskich pokojach moskitirey, ale trzeba zaklejac w nich
          dziury. Mimo to - jest klimat i jest w samym centrum miasta. A jaklecisz?
          Fischairem? Nowym czarterem? Kurcze, ale Ci fajnie! Ja wrocilam z Kenii (gdzie
          bylam 2 miesiace) miesiac temu i chetnie bym wrocila. Sorrki, ze sie tak
          rozmarzylam. Jabys miala jakies pytania, to pisz! Pozdro, K.
          • paakwezi Re: Kenia....Mombasa 22.10.05, 01:18
            Jesli tylko jednodniowesafari to rzeczywiscie Tsavo. To jest najwiekszy park
            w Kenii. Tsavo West i East sa bardzo rozne. Serdecznie polecam dluzsza wyprawe
            niz 1 dzien. Jesli chcesz wypoczywac to wlasciwie cale wybrzeze jest OK.
            Wmiejscach popularnych o kotrych pisze kika mozna sie czasami natknac na
            natretnych beach boys. Z mombasy ja polecam: spacer wzdluz wybrzeza az do
            promu najlepiej w niedziele kiedy ludzie tam przyjezdzaja calymi rodzinami,
            knajpki hinduskie i oczywiscie stare miasto tylko uwaga jest ono bardzo
            zniszczone(wysoka wilgotnosc plus bieda powoduja ze nic nie jest remontowane)
            lepiej jest na Zanzibarze; spacer po miescie targ rzeczywscie jest intrygujacy
            i te wszystkie owoce i towary jakimi handluja. To co moge z czystym sumieniem
            polecic to Watamu. Zadko to robie bo miejsce jest urokliwe i na szczescie nie
            zmienia sie od wielu lat. POlecam takze podroz pociagiem Mombasa- Nairobi
            ale to juz zupelnie inna historia....
            • kika82 Re: Kenia....Mombasa 22.10.05, 12:09
              Owszem, pociag z Nairobi do Mombasy jest odrebna historia. Pare razy mi sie to
              zdarzylo i nigdy nie zalowalam:) Polecam szczegolnie druga klase, bo tam jest
              towarzystwo totalnie pomieszane - w pierwszej znajdziesz tylko bogatych
              amerykanskich turystow. W drugiej natomaist to taki mix zakreconych ludzi z
              calego swiata i kenijczykow. ja w tym pociagu bardzo malo spalo, bo tak sie
              zawsze zadazalo, ze poznawalam mase ludzi, z ktorymi gadalismy gdzies na
              korytarzu przez wiele godzin przy butelce Pilsnera lub Tuskera. Pociag powinien
              byc w Mombasie kolo 7-8, najwczesniej jak bylam to 11, a najpozniej - 14.30!
              Zaznaczam, ze kolo poludnia zaczyna byc nieznosne siedzenie w takim metalowym
              pudelku, jakim jest pociag!
              Paakwezi, wiesz, ze od listopada rusza bezposredni czarter z Wawy do Mombasy?
              KPF mieszalo podobno w tym palce. Pozdro,
              • paakwezi Re: Kenia....Mombasa 11.11.05, 22:10
                pociag do Mombasy jest tez fajny w pierwszej klasie:-) a o locie czytalem
                podobna lata Fischer Air z miedzyladowaniem w Egipcie by dotankowac paliwa.
                Ciekawostka.
                • kika82 Re: Kenia....Mombasa 20.11.05, 19:21
                  A mialo byc bezposrednio... Wiesz moze ile kosztuje bilet?
                  • j.lisowska Re: Kenia....Mombasa 20.11.05, 20:19
                    około 2800 zł

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka