augustoktawian 13.12.03, 20:34 Czy pamiętacie, że dzisiaj jest 22 rocznica wybuchu (wywołania) stanu wojennego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magda_s4 Re: 22 rocznica stanu wojennego 13.12.03, 21:01 augustoktawian napisał: > Czy pamiętacie, że dzisiaj jest 22 rocznica wybuchu (wywołania) stanu wojennego > ? Tak, tak. Pamiętam o tym. Zawsze robi mi się smutno, kiedy widzę film, na którym czołg przejeżdża cczłowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
m.zawadka Re: 22 rocznica stanu wojennego 14.12.03, 10:30 augustoktawian napisał: > Czy pamiętacie, że dzisiaj jest 22 rocznica wybuchu (wywołania) stanu wojennego > ? Precyzyjniej - ogłoszenia Stan wojenny został ogloszony - zadekretowany Mysle, ze Ci ktorym zabraklo teleranka 13 grudnia, albo urwalo nagrywanie plyty Electric Light Orchestra z PR II pamietaja. No i pamietaj Ci ktorzy rytualnie po kazdym 13 i niemal po kazdym 30 czuli gaz w wielu miejscach wroclawia Albo dla ktorych Raport z oblezonego miasta Herberta to opowiesc o Lubinie z 1- 14 wrzesnia 1982 r. Nic wesolego Poza tym, ze bandyci i sukcesorzy odpowiedzialni za wydarzenia stanu wojennego... To moze i jest wesole, ale przez lzy i swiadczy o tzw. spoleczenstwie obywatelskim i przenikaniu elit a takze o odpowiedzialnosci politycznej i moralno - etycznej Oj... To nie wyklad z historii Przepraszam Odpowiedz Link Zgłoś
magda_s4 Re: 22 rocznica stanu wojennego 14.12.03, 10:52 m.zawadka napisał: > Albo dla ktorych Raport z oblezonego miasta Herberta to opowiesc o Lubinie z > 1-14 wrzesnia 1982 r. Szkoda (sic!), że pamiętam tylko tyle, że przed dobranocką należało być w domu... Odpowiedz Link Zgłoś
m.zawadka Re: 22 rocznica stanu wojennego 14.12.03, 12:54 > > Albo dla ktorych Raport z oblezonego miasta Herberta to opowiesc o Lubinie > z > > 1-14 wrzesnia 1982 r. > > Szkoda (sic!), że pamiętam tylko tyle, że przed dobranocką należało być w > domu... Nie masz czego zalowac Naprawde Bo gdyby z tego wyszlo cos dobrego to tak a tu popatrz - przy wladzy spadkobiercy tych ktorzy wprowadzili stan wojenny od nich przejeli pieniadze i aparat Nie masz czego zalowac na szczescie Odpowiedz Link Zgłoś
hektorek Re: 22 rocznica stanu wojennego 15.12.03, 09:34 Przepraszam ale nie łapie do władzy dopadli sie związkowcy i czym sie skończyło związki zawodowe stajkowały przeciwko swojej władzy. Zaczeli kraść niepamiętasz mareczku kto w 90 roku siedział jako prezydent w lubinie? kto obsadził komunalki partaczami? Ale masz racje znowu sie świnie do żłoba dopadły! Odpowiedz Link Zgłoś
szkodnik1 Re: 22 rocznica stanu wojennego 15.12.03, 09:45 ....panie marku....hektorek ma rację.... czy ktoś z was zauważył może, kiedy jest najwięcej strajków ??? odpowiem, najwięcej jest wtedy, gdy rządzi SLD, gdy AWS rządziło wszyscy cicho siedzieli, mimo tego że cholernie ciężko było.....ktoś mi powie dlaczego? ....strasznie żałuję wyborów prezydenckich w lubinie..... Odpowiedz Link Zgłoś
baudelaire Re: 22 rocznica stanu wojennego 15.12.03, 10:18 No cóż, kto miał być u władzy jak nie związkowcy? Chyba się zgadzam z M. Zawadką, bo szlag mnie trafia jak widzę teraz na pozycjach premiera czy prezydenta byłych pzprowców, którzy zaraz będą sobie przypisywać zasługi za wprowadzenie Polski do UE itd. Faktem jest że władza AWS nie wyszła zbyt dobrze. Ale przecież oni przed chwilą wyszli z podziemia i nie są wykształceni politycznie, nie mają doświadczenia, nie są starymi wygami z pzpr. Niestety polskie spoleczeństwo nie ma czegoś w rodzaju świadomości politycznej i od razu zmienia front głosując na ludzi w rodzaju byłego sekretarza PZPR... Odpowiedz Link Zgłoś
hektorek Re: 22 rocznica stanu wojennego 15.12.03, 10:31 Wiecie co szkoda gadać ci co biegali ci co zgineli i za co miało być lepiej w zakładach. Wszyscy dzisiaj żałują.... po co my wtedy sie wychylaliśmy poco to wszystko.... Polak zawsze po szkodzie. A apropo to kto sie chwalił że komunizm powalił czyżby nie Lech to nie on sobie wszystkie zasługi przypisał? Odpowiedz Link Zgłoś
hektorek Re: 22 rocznica stanu wojennego 15.12.03, 10:24 A to że przed dobranocką trzeba być w domu to chyba dobrze było a nie teraż 12 latek 200 wyroków sądowych i nic mu zrobić nie moża. Co sie dzieje w szkołach? dzieciaki niedługo w podstawówkach nauczycielki będą obmacywać a one nic nie będą mogły zrobić. przyokazji pozdrawiam przyszłą nauczycielke i sie nie daj. Kto kiedyś słyszał o napaści na milicjanta czy strzelanie jak w MAGDALENCE czy narkotyki. Był respekt i szacunek. Odpowiedz Link Zgłoś
szkodnik1 Re: 22 rocznica stanu wojennego 15.12.03, 10:36 ....może nie było tego kiedyś co teraz jest w sklepach, trzeba było o to walczyć ale zawsze coś za coś było.....a teraz jak zrobić, żeby było coś za nic skoro pracy nie ma...???? i kto dopuścił do takiego bezrobocia, za komuny niepracował tylko ten, kto przed pracą uciekał..... Odpowiedz Link Zgłoś
if_ona Re: 22 rocznica stanu wojennego 15.12.03, 21:15 szkodnik1 napisał: > ....może nie było tego kiedyś co teraz jest w sklepach, trzeba było o to > walczyć ale zawsze coś za coś było.....a teraz jak zrobić, żeby było coś za nic > > skoro pracy nie ma...???? i kto dopuścił do takiego bezrobocia, za komuny > niepracował tylko ten, kto przed pracą uciekał..... I w tym momencie warto zadać sobie odwieczne pytanie: dlaczego było tak źle, jeżeli było tak dobrze? Hmmm... Odpowiedz Link Zgłoś
szkodnik1 uwaga na dane osobowe.... 15.12.03, 21:42 Pani Iwonko D. w ciągu 2 minut dowiedziałem się o pani chyba zbyt dużo, jest pani mało ostrożna......radzę uważać na dane osobowe......choć gdy fora sprywatyzowane to bezpieczniej..... Proszę mi powiedzieć, czy iwonad to ta sama osoba ?????? :))))) pozdrawiam ścisłowca.....;) Odpowiedz Link Zgłoś
if_ona Re: uwaga na dane osobowe.... 15.12.03, 22:00 szkodnik1 napisał: > Pani Iwonko D. w ciągu 2 minut dowiedziałem się o pani chyba zbyt dużo, jest > pani mało ostrożna......radzę uważać na dane osobowe......choć gdy fora > sprywatyzowane to bezpieczniej..... To świadome poczynania :) W żadna aferę nie mam zamiaru sie wdawać :) A jeżeli ktos ma mi ochotę dokopać to i tak mi dokopie ;) > Proszę mi powiedzieć, czy iwonad to ta sama osoba ?????? :))))) Tak :) Tamten nick był juz za stary i za nudny :) Nowy powstał z okazji prywatyzacji :) > pozdrawiam ścisłowca.....;) Dzieki :) Uwielbiam ścisle i konkretne myslenie. Rozmemłanie jest wkurzające ;) Własnie w RMF mowią o wypadku w kopalni - przykre Odpowiedz Link Zgłoś
m.zawadka Re: 22 rocznica stanu wojennego 15.12.03, 23:13 szkodnik1 napisał: > ....może nie było tego kiedyś co teraz jest w sklepach, trzeba było o to > walczyć ale zawsze coś za coś było.....a teraz jak zrobić, żeby było coś za nic > > skoro pracy nie ma...???? i kto dopuścił do takiego bezrobocia, za komuny > niepracował tylko ten, kto przed pracą uciekał..... Byl taki film gdzie byl cytat "srali muchy bedzie wiosna" Sorki Ale taki bełkot........... tylko na to zasluguje Mozna prosic o nazwisko nauczyciela historii? Odpowiedz Link Zgłoś
m.zawadka Re: 22 rocznica stanu wojennego 15.12.03, 12:12 szkodnik1 napisał: > ....panie marku....hektorek ma rację.... > czy ktoś z was zauważył może, kiedy jest najwięcej strajków ??? > odpowiem, najwięcej jest wtedy, gdy rządzi SLD, gdy AWS rządziło wszyscy cicho > siedzieli, mimo tego że cholernie ciężko było.....ktoś mi powie dlaczego? > ....strasznie żałuję wyborów prezydenckich w lubinie..... No i w związku z tym, ze jednakze nie trzymamy sie watku ja sie zegnam z tym watkiem nie rozumiec bowiem co ma 13 grudnia 1981 czy tez wybory czerwcowe 1989 r z tym kto jest obecnie prezydentem gdziekolwiek Ani w 1981 ani w 1989 r nie bylo wyborow samorzadowych rzadzil I sekretarz Ale... widze jednak ze zajmuje Was tutaj pyskowka i wrzucanie a nie dyskusja Wiec, dziekuje bardzo W koncu po co Wam dyskusja z historykiem skoro wiecie, kojarzycie Czyli sami jestescie historykami Pozdrawiam To było nie fair Panie moderator Ale ma Pan racje. Prywata sie szerzy takze na tym forum Odpowiedz Link Zgłoś
szkodnik1 Re: 22 rocznica stanu wojennego 15.12.03, 12:14 ...rzadna to prywata tylko moje zdanie ale skoro chcecie tutaj opinii prawdziwego historyka, dostaniecie jej.....poproszę o czas, wyniki niedługo.... pozdrawiam i przepraszam jeśli uraziłem czyjąś dumę lub honor..... Odpowiedz Link Zgłoś
augustoktawian Re: 22 rocznica stanu wojennego 15.12.03, 22:26 13 grudnia 1981 roku. wprowadzono stan wojenny. Mimo, że ta wojna Polsko-Jaruzelska skończyła się ze stosunkowo małą ilością ofiar, to jednak ofiary były. Dlatego zacząłem ten wątek. Tylko jako wspomnienie tego dnia. Czy wielu z Was ten dzień zauważyło? Czy dopiero wieczorem z Dziennika, przepraszam, z Wiadomości dowiedzieliście się, że właśnie mija kolejna (22) rocznica? Czy ta rocznica, jak wiele innych, powoli przechodzi do lamusa? Odpowiedz Link Zgłoś
if_ona Re: 22 rocznica stanu wojennego 15.12.03, 22:37 augustoktawian napisał: > Czy ta > rocznica, jak wiele innych, powoli przechodzi do lamusa? To chyba normalna kolej rzeczy? Ludzkość zapominanie ma w genach zapisane - i dobrze, bo od rozpamietywania źle sie dzieje.. Odpowiedz Link Zgłoś
m.zawadka Re: 22 rocznica stanu wojennego 15.12.03, 23:10 W rzeczy samej, nie ma powodu rozpamietywac zycie sie toczy dalej przekladanie tego co sie stalo 22 lata temu na to kto jest prezydentem teraz w Lubinie jest uproszczeniem i CHAMSTWEM bowiem niedawno starosta byl czlowiek odpowiedzialny za wydarzenia z 31 sierpnia 1982 i jakos nie znajduje to odpowiednich reperkusji ba tych ludzi wybiera sie na radnych Ale... Nie ma co rozpamietywac A co do stanu wojennego na stronie ipn do sciagnieca fajne rzeczy plus ksiazka Paczkowskiego a ostatnio Garlickiego i Dudka Odpowiedz Link Zgłoś
black_hawk Re: 22 rocznica stanu wojennego 19.12.03, 12:49 Ci, którzy wprowadzili stan wojenny, nie znali demokracji. Czyli, ustroju, w którym dopuszcza się niemal każdą formę wypowiedzi. Jeśli kolega reaguje na to histerią, to powininien wiedzieć, że w tym momencie upodabnia się do czerwonego. Osoba publiczna, jaką kolega jest zamienia się w towarzysza sekretarza, którego poglądy są jedynie słusznymi. Po to jest to forum, by wymieniać się poglądami, jakie by one nie były. Patrząc całościowo, w kontekście wydarzeń w Europie (a nie jakiegoś tam Lubinka), patrząc na to z punktu widzenia wojskowości, czy historii rozwiązywania konfliktów, bądź zapobiegania im- stan wojenny był koniecznością. Smutną, ale jednak koniecznością. I to czy kolega ocenia czyjeś wypowiedzi jako bełkot, albo posługuje się cytatem z filmu, wystawia koledze smutne świadectwo, zwłaszcza jako dyrektorowi jedynej placówki kulturalnej w Lubinie. Pozdrawiam wszystkich po długiej nieobecności. Odpowiedz Link Zgłoś
m.zawadka Re: 22 rocznica stanu wojennego 19.12.03, 19:43 black_hawk napisał: > Ci, którzy wprowadzili stan wojenny, nie znali demokracji. Tak? a przeciez byli demokratami Ludowymi demokratami Dziwne, nawet nazywalo sie to kraje demokracji ludowej > Czyli, ustroju, w > którym dopuszcza się niemal każdą formę wypowiedzi. Jeśli kolega reaguje na to > histerią, to powininien wiedzieć, że w tym momencie upodabnia się do > czerwonego. Zaskakujaca konkluzja > Osoba publiczna, jaką kolega jest zamienia się w towarzysza > sekretarza, którego poglądy są jedynie słusznymi. Nie Nic takiego nie powiedzialem ze sa jedynie slusznymi Po prostu nie rozumiem paraleli 22 rocznicy stanju wojennego z ocena tego co sie dzieje teraz > Po to jest to forum, by wymieniać się poglądami, jakie by one nie były. Z przestrzeganiem netykiety i innych zasad > Patrząc całościowo, w kontekście wydarzeń w Europie (a nie jakiegoś tam > Lubinka), patrząc na to z punktu widzenia wojskowości, czy historii > rozwiązywania konfliktów, bądź zapobiegania im- stan wojenny był > koniecznością. Smutną, ale jednak koniecznością. Z punktu widzenia komunistów To akurat mi Pan zarzuca Ale wie Pan dobrze, bo widze ze z historycznego punktu widzenia Pan wychodzi, iz stan wojenny byl ogloszony tylko i wylacznie na potrzeby grupy wojskowej, czesci PZPR i sluzby bezpieczenstwa Zachecam do przeczytania materaialow z Konferencji w Jachrance z 1997 r. tam dluga wypowiedz Jaruzelskiego Podobnym tonie utrzymany jest list Jaruzelskiego do Karty > I to czy kolega ocenia czyjeś wypowiedzi jako bełkot, albo posługuje się > cytatem z filmu, wystawia koledze smutne świadectwo, zwłaszcza jako > dyrektorowi jedynej placówki kulturalnej w Lubinie. A to ze Pan sie ukrywa pod nikiem swiadczy o duzej odwadze osobistej Odpowiedz Link Zgłoś
black_hawk Re: 22 rocznica stanu wojennego 22.12.03, 12:59 Mam prawo do anonimowości, i póki nie naruszam swoimi wypowiedziami czyjejś godności, nie widzę nic złego w ukrywaniu się pod nickiem. Tak jak pan ma prawo do wygłaszania swych kontrowersyjnych opinii. Wszak to esencja demokracji, prawda? Zgadzam się natomiast, że jest śmiechem historii, że Józef "a nam strzelać nie kazano" Bober przyobleka się w szaty demokraty i kandydował na prezydenta Lubina. Jednak siła demokracji zadziałała. Odpowiedz Link Zgłoś
hektorek Re: 22 rocznica stanu wojennego 22.12.03, 13:43 Demokratycznie głosowaliśmy demokratycznie nażekamy. A żebym mógł se twedy postrzelać...? Odpowiedz Link Zgłoś
black_hawk Re: 22 rocznica stanu wojennego 22.12.03, 13:46 Strzelaj ile chcesz:) Odpowiedz Link Zgłoś
magda_s4 Re: 22 rocznica stanu wojennego 17.12.03, 11:52 A ja bym tak sobie chciala powalczyć i pomanifestować na ulicach; bibułę pod kurtką roznosić i konspiracyjnie umawiać się na dworcu PKP... :-) Odpowiedz Link Zgłoś