magdalenea 03.11.04, 16:44 Ma może ktoś taki aparat? Mnie nim ortodonta straszy, a jako, zem osoba publiczna i do mikrofonu rzęzić nie mogę to się opieram... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
domciag Re: góra z dołem połączona 03.11.04, 21:58 ja mam polaczona gore z dolem gumkami... nazywa sie to wyciagiem miedzyszczekowym... gumki sa w roznych kombinacjach.. lacza poszczegolne zamki.. obecnie mam trojki gorne polaczone z dolnymi trojkami i piatkami.. sama je wymieniam co 2 dni na nowe.. sama je zdejmuje.. wiec jak nie moge ich miec w dzien - po prostu nie zakladam.. nosze je obecnie w nocy przewaznie bo trudno w nich jesc itp.. jak na poczatku mialam zlaczone piatki z piatkami (nie mam czworek-wyrwane) to normalnie w nich jadlam ;-) i zdejmowalam do mycia zebow tylko... no chyba ze same spadly podczas jedzenia ;-) wiec jesli mialabys taki wynalazek to nei ma czego sie bac. pozdrawiam - domcia Odpowiedz Link
izys Re: góra z dołem połączona 04.11.04, 22:02 czy to się zakłada też przy tyłozgryzie?? ja próbuję bez tych gumek trzymac dolną szczękę do przodu, ale to strasznie niewygodne i zupelnie nie pasuje do ustawienia tylnych zębów, które stykają sie dopiero gdy zamknę usta jak "pudełko"- góra zasłani dół Odpowiedz Link
domciag Re: góra z dołem połączona 05.11.04, 00:57 nie potrafie ci na to odpowiedziec.. moze nasz "wirtualny" ortodonta zabierze glos... ja nosze te gumki od pol roku - specjalnie dla nich zalozono mi dolny luk. pozdrawiam - domcia Odpowiedz Link
glorya Re: góra z dołem połączona 05.11.04, 00:06 Mmmm... Ale moja pani doktor straszy, ze trza ten wyciąg non stop nosić i tylko do jedzenia zdejmować na nie więcej jak 2 h dziennie... W przeciwnym wypadku aparat przyniesie więcej szkody niż pożytku :/ Pozdrawiam ciepło, Agnieszka Odpowiedz Link
domciag Re: góra z dołem połączona 05.11.04, 00:56 hmmmm moj pan ortodonta niczym nie straszyl.. staram sie nosic jak tylko moge.. czasem gumka peknie.. a nie nosze przy sobie zapasowych, wiec np zostaje przez kilka h bez wyciagu... chyba dziala mimo tego, bo za kazda wizyta mam inny uklad gumek, znaczy na innych zebach a nosze to juz pol roku... na samym poczatku bylo latwiej bo nosilam na tylnich zebach.. im bardziej w przod tym gorzej ;-) moze poan ortodonta stad, czyli nasz wirtualny sie wypowie? ja ma wizyte dopiero 3 grudnia, wiec nic wczesniej sie nie dowiem.. pozdrawiam goraco - dominika Odpowiedz Link
domciag Re: góra z dołem połączona 21.11.04, 18:57 wyciagi te sa chyba warunkiem dobrego wyleczenia wady oraz tego zeby wada ci nie wrocila po zdjeciu apartu... podobno jesli nei ma stycznosci miedzy dolnymi i gornymi zebami zeby po zdjeciu apartu sie rozjezdzaja... :/ Odpowiedz Link
iga311 Re: góra z dołem połączona 21.11.04, 20:57 A ile czasu nosi sie te wyciagi międzyszczękowe? Odpowiedz Link
ortodonta Re: góra z dołem połączona 22.11.04, 10:40 i ma świętą rację!!!!bez noszenia wyciągów leczenie nie będzie miało sensu. jeśli chodzi o mówienie to po kilku dniach nie będzie problemu, poza tym własnie mówienie (otwieranie ust) wyzwala siłę, która jest potrzebna do prawidłowej regulacji zgryzu. mówić jak najwięcej!!! Odpowiedz Link
piochosa Re: góra z dołem połączona 24.11.04, 02:26 Wyciagi nosze juz chyba pol roku,po kazdej wizycie jest to inna kombinacja i czasem rozne rozmiary gumek. Musze je nosic caly czas i zmieniac 3-4 razy dziennie na nowe gumki zeby byl dobry naciag,ale mysle,ze wszystko zalezy od wady i lekarza prowadzacego. Odpowiedz Link
blanca23 Re: góra z dołem połączona 24.11.04, 08:12 Za dwa miesiace bede miala zakladany dolny luk i z tego co juz zdazylam sie zorientowac to rowniez bede musiala nosic wyciagi miedzyszczekowe. Czy mozecie mi napisac czy te gumki bardzo sa widoczne np. podczas mowienia lub smiania sie i czy wyglada to w miare estetycznie czy jak jakies "dziwactwo"? Dzieki i pozdr Odpowiedz Link
aandzik1 Re: góra z dołem połączona 01.04.05, 09:59 :( oj boli strasznie - od 2 dni mam wyciagi wlasnie - 6 dolna + 3 z przodu - na razie tylko na noc bo do pracy nie da rady, ale ten bol jak rano sie budze jest koszmarny, mam nadzieje ze przyzwyczaje sie za kilka dni, a poza tym dol juz mam pieknie ulozony :) pozdrowki dla wszystkich :) Odpowiedz Link
nusial a po co to sie nosi???? 01.04.05, 13:11 Mam pytanko: do czego sluża te wyciagi miedzyszczękowe?? bo ja niedlugo bedę mieć zakładany doł, gore jzu mam i ortodonta cos mi o nich wspominal, ale nie wypytywałam sie za bardzo, bo to jeszcze czas:) czy to jest konieczne? i co dokładnie one robią? jak dzialaja? pozdrowionka Odpowiedz Link
aandzik1 Re: a po co to sie nosi???? 04.04.05, 15:34 koryguja po prostu zgryz :) i tyle ;) ja mialam gore bardziej wysunięta - łącze teraz górne trójki z dolnymi pierścieniami, na początku kiepsko było ale dziś juz jest ok, przyzwyczaiłam się, tylko nie jem z wyciągami bo skoro nie trzeba to po co się męczyć, zdejmuję je wtedy "na chwile". Odpowiedz Link