Dodaj do ulubionych

ruchomy aparat

18.01.05, 00:53
Ja z braku pieniędzy i obawy wielomiesięcznego noszenia aparatu stałeg cóż
nie będę ukrywać, że obawaiłam się, mieć druciki w buzi na stałe, nie wiem
czy bym się mogła do tego przyzwyczaić, zdcydowałam się na aparacik ruchomy,
tyko jedna Pani odtodontka była przekonana do jego skuteczności a że cena
niewielka pomyślałam- spróbuję. Cała reszta lekarzy odradzała bo
nieskuteczny. I.... zęby mi się prostuą:):):)a wcale nie jestem aż tak
systematyczna w jego noszeniu. A co najważniejsze ściągam go jak mam ważne
wyjście. Już moja koleżanka z niego skorzystała i też jest zadowolona. Ponoć
jeśli się jest systematycznym to zawsze zadziała. A minusy - trudno się do
niego na początku przyzwyczaić, ciężko mówić i trzeba się tego długo uczyć i
chyba do tej pory przeszkadza mi w mówieniu, więc jeśli ktoś ma
pracę "mówioną" chyba ta metoda się nie nadaje, trochę dłużej czeka się na
efekty. Na pewno nadaje się dla osób o słabych zębach którym stały aparat
może zaszkodzić. Ja jak na razie jestem zadowolona, czy ktoś z was jeszcze
miał taki? I czy leczenie zakończyło się sukcesem?
Obserwuj wątek
    • vese Re: ruchomy aparat 18.01.05, 08:53
      ...nie jestem specjalistą i naczytałam się, że aparatami stałymi też można
      zaszkodzić jak się człowiek nie zna na tym co robi, a napewno nie jestem
      nastolatką i mi jak i moim znajomym koło 30 którzy się zdecydowali na aparat
      wszyscy lekarze odradzali aparat zdejmowany /stare kości ;-) itp./ A mój jedyny
      znajomy który się zdecydował na noszenie aparatu, po 2 latach miał zakończyć
      leczenie ale niestety, dostał następny z "przyrzeczeniem" ten tylko na rok....a
      więc perspektywa noszenia aparatu 3 lata może zniechęcić, oby u mnie był tylko
      rok tak jak ortodontka powiedziała na wstępie....
      ...może poprostu twój ortodonta jest tak dobry, że i sztachetkami z płotu dał
      by radę ;-)
      • biedrona1 Re: ruchomy aparat 19.01.05, 15:56
        Nie wiem też mam ok.30 i widzę jak zęby sie prostują ale jak będzie ostetecznie-
        tego nie mogę jeszcze powiedzieć. Leczenie trwałć miało 2 lata jestem po roku
        noszenia aparatu, wiec zobaczymy czy za rok sie skończy, a czy dobra nie wiem
        może to kwestia kości, wady itp. Ona twierdzi że problemem w aparacie ruchomym
        jest systematyczność ale jak ktoś nosi tak jak stały czyli niemal cały czas to
        efekt będzie na pewno. Cóż z tym jest prawda systematyczność jest ciężka kusi
        ciągle aby go nie założyć jak się wychodzi i mieć uśmiech bez drucików, ale mi
        się jakoś udaje nosić cały czas.
        • piochosa Re: ruchomy aparat 21.01.05, 04:38
          Kiedys bylam leczona ortodontycznie ruchomymi aparatami i nic to praktycznie
          nie dalo. Mozliwe ,ze gdybym ich nie nosila moj zgryz bylby gorszy ,ale to i
          tak nie ma znaczenia ,bo i tak musze nosic teraz aparat staly,bo ruchome nie
          daly rady .
      • malgosiaaaaa Re: ruchomy aparat 21.01.05, 20:49
        no coz ja mialam dwa aparaty wyjmowane jednym o mały włos co bym sie w nocy
        neiudusiła a drugi zjadł mi pies hah tzn pogryzł - teraz mam stały
    • marzenocha pytanie 21.01.05, 11:57
      mam 25 lat, czy to nie zadużo na taki aparat ruchomy?? Bo to dają najczęściej
      dieciom. Wiem że są dobre bo w dzieciństwie nosiłam taki i miałam proste i
      równiutkie ząbki, ale teraz by mi się przydał bo mam krzywy zgryz. I ile
      kosztuje tak orientacyjnie???
      • biedrona1 Re: pytanie 21.01.05, 20:30
        Ja mam 28 lat już niemal 29 i mam taki aparat i jak napisałam wyżej u mnei
        działa, ale może jest to kwestia zębów, kości bardziej może miekkich. Nie wiem.
        Te aparaty różnią się troszkę od tych dziecinnych. Ponoć działają silniej niż
        stałe, z większą mocą ale w sposób mniej ciągły wiadomo często je się ściąga.
        Koszt zalezy od ilości zamków ale od 300 do 500. Wizyty nie są tak częste po po
        pierwszych 2 miesiącach noszenia, jest to ok co 2 miesiące. Więc kosztowo
        taniej. Niestety wszyscy ortodonci odradzają te aparaty u mnie też tak było ale
        przeważyły kwestie finansowe, nie stać mnie było na inny więc zaryzykowałam. U
        mnie podziałało, moja ortodontka mówi że u każdego kto jest sumienny. Nie
        wiem.... musisz się porozumieć z lekarzem.
    • widelka1 słyszałam...ze... 21.01.05, 22:41
      aparat ruchomy nie jest jednak dobry dawają efekt tak jakby zęby falowały
      gdzies to przeczytałam i rzeczywiscie pewna znajoma która go nosi już dosc
      długi okres czasu ma taki układ zebów no cóż ja tez kasy nie mam ale wole na
      raty jakoś byle skutek był w pełni zadawalający.
      • canile Re: słyszałam...ze... 29.01.05, 20:46
        mnie też nie stać na stały apart a ząbki mam krzywe :/ to by było dla mnie
        dobre rozwiązanie nosić aparat ruchomy. mam 18 lat, więc chyba powinno
        zadziałać... znacie może jakiegos dobrego ortodonte w warszawie który mógłby mi
        taki założyc i poprowadzić leczenie?
        • canile Re: słyszałam...ze... 02.02.05, 10:43
          nikt mi nie pomoże? ;(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka