Dodaj do ulubionych

XXII sesja PWZ

16.12.09, 11:14

XXII sesja odbędzie się 17 grudnia 2009 r. o godz.11.00 w siedzibie
Starostwa Powiatu Warszawskiego Zachodniego, ul. Poznańska 129/133 w
Ożarowie Mazowieckim.
Proponowany porządek obrad XXII sesji Rady Powiatu Warszawskiego
Zachodniego:
...więcej
www.pwz.pl/pl/site/ogloszenie_11_12_2009_22sesja/

----
Obserwuj wątek
    • superprzygodny Re: XXII sesja PWZ 19.12.09, 23:26
      Nikogo nie interesują problemy i sprawy powiatu? Zajrzałem do wskazanego linka i tu jednym z punktów okazuje się być: podjęcie uchwały w sprawie przyjęcia Statutu Powiatu Warszawskiego Zachodniego i przyjęcie budżetu na 2010 r. Chyba ważne sprawy a jednak brak zainteresowania :) Powiat daleko jest od spraw łomiankowskich?
      • edward_ozarow Re: XXII sesja PWZ 21.12.09, 13:50
        superprzygodny napisał:

> Nikogo nie interesują problemy i sprawy powiatu? Zajrzałem do
        > wskazanego linka i tu jednym z punktów okazuje się być: podjęcie
        > uchwały w sprawie przyjęcia Statutu Powiatu Warszawskiego
        > Zachodniego i przyjęcie budżetu na 2010 r. Chyba ważne sprawy a
        > jednak brak zainteresowania :) Powiat daleko jest od spraw
        > łomiankowskich?

Mój drogi :). O powiecie można bardzo wiele przeczytać, ale nie na oficjalnej
        stronie starostwa :). Trzeba pogoglować :).
        • edward_ozarow Re: XXII sesja PWZ 22.12.09, 17:05
          Pozwolę sobie nieśmiało napomknąć, a i może kogoś to zainteresuje :), że w
          ramach przyjmowania statutu "matematyczna większość" w postaci PiS i Forum
          Samorządowe odrzuciła poprawkę wedle której wszystkie głosowania nad uchwałami
          byłyby imiennie odnotowywane w protokole z sesji :).

Może ktoś będzie chciał zapytać radnych z Łomianek jak głosowali i czego się
          wstydzą? :)
          • e_wolyn Re: XXII sesja PWZ 22.12.09, 18:15
            W uchwalonym Statucie PWZ jest zapis (w dotychczas obowiązującym nie
            było), że w każdej sprawie radny może zgłosić wniosek o głosowanie
            imienne. Ja zgłosiłem wniosek o głosowanie imienne nad uchwałą w
            sprawie uchwalenia budżetu PWZ na 2010 rok. Wyniki z głosowania
            imiennego są odnotowane w protokole. Niespodzianki nie było - Klub
            Radnych PO po raz czwarty w tej kadencji nie poparł uchwały
            budżetowej (tym razem wstrzymując się od głosu). Głosów za 14,
            przeciw 0, wstrzymujących się 7.
            • edward_ozarow Re: XXII sesja PWZ 22.12.09, 18:34
              e_wolyn napisał:

> W uchwalonym Statucie PWZ jest zapis (w dotychczas obowiązującym
              > nie było), że w każdej sprawie radny może zgłosić wniosek o
              > głosowanie imienne. Ja zgłosiłem wniosek o głosowanie imienne nad
              > uchwałą w sprawie uchwalenia budżetu PWZ na 2010 rok. Wyniki z
              > głosowania imiennego są odnotowane w protokole. Niespodzianki nie
              > było - Klub Radnych PO po raz czwarty w tej kadencji nie poparł
              > uchwały budżetowej (tym razem wstrzymując się od głosu). Głosów za
              > 14, przeciw 0, wstrzymujących się 7.

Drogi e_wolyn (Edward Wołyński, jak mniemam? :)) od radnych wymagam
              elementarnych podstaw: w tym przypadku umiejętności czytania ze zrozumieniem.
              Nie tego dotyczyło pytanie, bo to, że jakaś przypadkowo zebrana do kupy
              "większość matematyczna" w jakimś jednostkowym przypadku raczyła wyrazić zgodę
              na głosowanie imienne mało mnie obchodzi :). Nie widzę powodu by jako obywatel
              swoją wiedzę na temat funkcjonowania rady i głosowań uzależniać od widzimisię
              mniej lub bardziej zorientowanych w temacie radnych. Tłumaczenia prawnika są
              śmieszne a znam je z pierwszej ręki bo odsłuchałem ten kawałek sesji :).

Nie dopuściliście do tego by każde głosowanie obligatoryjnie było odnotowywane
              imiennie i żadne zaklęcia tego nie zmienią :).

Czego wy się boicie, że robicie takie cyrki, drogi panie :).

Jeśli raczy drogi pan pamiętać, to w zeszłym roku również pan zgłosił
              analogiczny wniosek pomimo braku zapisów o imiennym głosowaniu. Olaboga, czyżby
              złamano prawo? :)

Aha: klub PO liczy 8 radnych a nie 7 więc ktoś się wyłamał. :)
              • e_wolyn Re: XXII sesja PWZ 22.12.09, 19:43
                Panie Radny proszę się nie ukrywać pod nie swoim imieniem. Doskonale
                Pan wie, że ustawa o samorządzie gwarantuje jawność głosowania.
                Jeżeli o matematykę chodzi to doskonałym tego przykładem jest
                Komisja Infrastruktury w skład której wchodzi Klub Radnych PO i
                Edward Wołyński. Wynik głosowania jest zawsze przesądzony -
                mówicie wtedy że to demokracja. Możliwość głosowania imiennego jest
                potrzebna chociażby w sytuacjach gdyby znowu jakiś Klub Radnych
                zgłosił wniosek o podwyższenie diet radnych. Ponieważ Święta Bożego
                Narodzenia są tuż, tuż proponuję zakończyć tą dyskusję. Niech każdy
                z nas działa na rzecz Powiatu, Gminy, Mieszkańców w sposób
                najlepszy jak potrafi, na pewno działając razem można uczynić
                więcej. Załączam najserdeczniejsze życzenia Świąteczne.
                • rozalski.maciej Re: XXII sesja PWZ 22.12.09, 20:00
                  e_wolyn napisał:

> Panie Radny proszę się nie ukrywać pod nie swoim imieniem.

Szanowny Panie Edwardzie, nie mam potrzeby chować za czyimkolwiek imieniem. W
                  mojej ocenie tego rodzaju stwierdzenia jak powyższe eliminują Pana z grona
                  dyskutantów wartych uwagi.

> Doskonale Pan wie, że ustawa o samorządzie gwarantuje jawność
                  > głosowania.

Doskonale Pan wie, że nie o tym tu mowa.

> Jeżeli o matematykę chodzi to doskonałym tego przykładem jest
                  > Komisja Infrastruktury w skład której wchodzi Klub Radnych PO i
                  > Edward Wołyński. Wynik głosowania jest zawsze przesądzony -
                  > mówicie wtedy że to demokracja.

Pan się nie boi, Panie Edwardzie, matematyczna większość w radzie powiatu
                  poprawi znowu plan pracy naszej komisji gdy zajdzie taka potrzeba pomimo, że
                  ustawa tego nie nakazuje. Dla wiadomości czytających - Pan Edward ma na myśli
                  działania komisji skierowane na wyjaśnienie spraw związanych z inwestycjami
                  drogowymi oraz z geodezją. Materiały na ten temat można znaleźć na moim blogu.

> Możliwość głosowania imiennego jest potrzebna chociażby w
                  > sytuacjach gdyby znowu jakiś Klub Radnych zgłosił wniosek o
                  > podwyższenie diet radnych.

Innymi słowy potwierdza Pan, iż traktuje głosowanie imienne instrumentalnie by
                  odstawiać propagandową szopkę. Jeśli mamy się w ten sposób rozliczać to
                  przypomnę Panu, iż głosował Pan za podwyżką dla starosty, jak również nie ma nic
                  przeciwko utrzymywaniu dwóch etatowych członków zarządu z których jeden dubluje
                  naczelnika zarządzania kryzysowego, drugi naczelnika oświaty. Obawiam się, że
                  obaj zarabiają miesięcznie więcej niż kosztowałaby rocznie podwyżka radnych. Ale
                  cóż - matematyka rządzi.

> Ponieważ Święta Bożego
                  > Narodzenia są tuż, tuż proponuję zakończyć tą dyskusję. Niech każdy
                  > z nas działa na rzecz Powiatu, Gminy, Mieszkańców w sposób
                  > najlepszy jak potrafi, na pewno działając razem można uczynić
                  > więcej. Załączam najserdeczniejsze życzenia Świąteczne.

W świetle pierwszego zdania z Pańskiego postu nie życzę sobie by mi Pan składał
                  jakiekolwiek życzenia.
                • edward_ozarow Re: XXII sesja PWZ 22.12.09, 20:34
                  No cóż :). Wynika, że teraz z Maciejem powinniśmy udowadniać, że nie jesteśmy
                  wielbłądami i, że ja to nie on, a on to nie ja :).

By zapobiec i rozwiać wątpliwości uprzejmie informuję, że się z nim znam.
                  Czytałem jego bloga, czytam, i będę czytał: na tej bazie powstała znajomość.
                  Dowiaduję się w ten sposób więcej niżby taki radny jak Pan, drogi Panie
                  Edwardzie Wołyński, sobie życzył. :)

Od siebie na zakończenie dodam, że jest to żałosne :). Osoba mimo wszystko
                  publiczna rzuca oskarżeniami nie mając najmniejszego dowodu na ich
                  potwierdzenie. Co Pan chce w ten sposób zaprezentować, drogi Panie? Pańskie
                  życzenia trącą w ten sposób fałszem i kolejną pokazówką. Nie rozumie Pan tego? W
                  pierwszym zdaniu rzuca Pan błotem, w ostatnim wzniosłe teksty. Fuj.
                  • pwz90 Re: XXII sesja PWZ 22.12.09, 21:16
                    Działania Platformy w powiecie mają charakter raczej destrukcyjny.
                    Patrząc na działania tych radnych należy się już martwić o
                    przyszłość powiatu. Powiat Warszawski Zachodni zdobywa najwyższe
                    miejsca w kolejnych rankingach i potwierdza, że pomimo wielu
                    trudności z jakimi musimy sobie radzić wszystko idzie w dobrym
                    kierunku. Jak mieszkańcy oceniają powiatowy wydział komunikacji w
                    Łomiankach(ten w szkole podstawowej). Jak działa wydział geodezji w
                    Ożarowie, ile czeka się na pozwolenia budowlane? Odpowiadając na te
                    pytania mieszkańcy odpowiedzą jak działa dla nich powiat. O ocenę
                    jestem spokojny.
                    • edward_ozarow Re: XXII sesja PWZ 22.12.09, 22:17
                      Gdybym chciał zrobić z siebie durnia to bym naiwnie spytał: czy to Pan Panie
                      Radny Edwardzie Wołyński? :)

pwz90 napisał:

> Działania Platformy w powiecie mają charakter raczej destrukcyjny.

Krowy nie znoszą jaj a kury nie dają mleka :). Czy jakoś tak. I nawet zimę
                      wzięli i zepsuli.

> Patrząc na działania tych radnych należy się już martwić o
                      > przyszłość powiatu.

Och, niewątpliwie ktoś powinien powiedzieć tym zaplutym karłom reakcji co o nich
                      myśli i pokazać gdzie ich miejsce. :)

Jednak na izabelińskim forum jest ciekawiej :). Tam przynajmniej są polemiki a
                      nie jakieś takie nie wiadomo co. Ni to dowcip, ni to na poważnie, ale na pewno
                      farmazony nie z tej epoki.

Ciachu, ciachu resztę prymitywnej i taniej propagandówki :).
                • kiix Re: XXII sesja PWZ 22.12.09, 21:29
                  e_wolyn napisał:
                  > Panie Radny proszę się nie ukrywać pod nie swoim imieniem.
                  >
                  Przyganiał kocioł garnkowi.
                  Brakuje do kompletu obserwatora.
                  • e_wolyn Re: XXII sesja PWZ 23.12.09, 10:18
                    Cóż można napisać jeśli argumenty nie trafiają. Na demagogię i i
                    nienawiść nie ma lekarstwa. Mam jednak dobrą wiadomość dla
                    cierpiących na tę chorobę, trwają prace nad wynalezieniem
                    stosownego specyfiku.
                    W atmosferze przedświątecznej wybaczam wszystkim którzy obrzucają
                    błotem i życzę odrobinę refleksji.
                    • edward_ozarow Re: XXII sesja PWZ 23.12.09, 10:30
                      Na wstępie poczynię pewne zastrzeżenie :). Panie Radny, czy to aby na pewno Pan?

e_wolyn napisał:

> Cóż można napisać jeśli argumenty nie trafiają. Na demagogię i i
                      > nienawiść nie ma lekarstwa. Mam jednak dobrą wiadomość dla
                      > cierpiących na tę chorobę, trwają prace nad wynalezieniem
                      > stosownego specyfiku.

Drogi Panie Radny Edwardzie Wołyński :). Pan naprawdę uważa innych za głupszych
                      od siebie, co?

> W atmosferze przedświątecznej wybaczam wszystkim którzy obrzucają
                      > błotem i życzę odrobinę refleksji.

Znowu Pan nie zrozumiał co do Pana zostało napisane :).

Odpowiadając Desesfis: podaję linka do forum Izabelina gdzie imperialistyczni
                      pogrobowcy twierdzą jakoby na nowo wyremontowanej drodze utrzymywała się woda
                      pomimo zastosowania najnowszych rozwiązań technologii budownictwa drogowego w
                      postaci rowów.
                      www.forumizabelin.pl/index.php?topic=255.210
                      Ale to z całą pewnością efekt destrukcyjnej działalności radnych z PO a nie
                      tego, że drogami powiatowymi zarządza rolnik utrzymywany na stanowisku z
                      poparciem drogiego Pana Radnego Edwarda Wołyńskiego :).

Oczywiście nie mam nic przeciwko rolnikom, niemniej jestem zwolennikom
                      rewolucyjnej dla drogiego Pana Radnego Edwarda Wołyńskiego i jego kolegów z
                      "matematycznej większości" teorii, że drogami powinni się zajmować drogowcy,
                      zębami dentyści, a rolnicy rolnictwem. A nie w dowolnej, innej konfiguracji bo
                      wychodzi niezdrowo. Zwłaszcza dla zębów.
                    • katecheta czy e_wolyn to Edward Wołyński 27.12.09, 23:49
                      powiatowy poplecznik Starostwa a przeciwnik Radnych Powiatowych?
            • jeser Re: XXII sesja PWZ 23.12.09, 22:06
              e_wolyn napisał:
              > Klub Radnych PO po raz czwarty w tej kadencji nie poparł uchwały
              > budżetowej (tym razem wstrzymując się od głosu).
              >
              Ponieważ temat został wywołany przedstawię dwa zdania wprowadzenia i stanowisko
              klubu bez komentarza.
              Po pierwsze, w dotychczasowej historii przyjmowania budżetu tylko klub PO
              wypracowywał swoje stanowisko, pozostałe nic w tej materii nie miały do
              powiedzenia na sesji i prawie nic na komisjach.
              Po drugie, procedury przyjęte należy przestrzegać a w przypadku ich naruszenia
              wskazywać nieprawidłowości i nie udawać, że wszystko jest w porządku.

Opinia Klubu Radnych PO RP do Projektu Uchwały Budżetowej PWZ na 2010 rok
              Klub Radnych Platformy Obywatelskiej RP Rady Powiatu Warszawskiego
              Zachodniego chce wyrazić swoje niezadowolenie z trybu przygotowania budżetu na
              2010 rok i nieprzestrzegania zasad procedowania nad budżetem, zapisanych w
              załączniku nr 1 do Uchwały Rady Powiatu Warszawskiego Zachodniego
              Nr XXVIII/216/2006 z dnia 26 października 2006 r. Chcemy zwrócić
              uwagę na nieprzestrzeganie podstawowych zasad zapisanych w paragrafach 8 i 9 w/w
              uchwały.
              Mamy jednocześnie poważne wątpliwości, czy zgodne z zasadami jest
              przedstawienie do uchwalenia projektu uchwały budżetowej, załącznikiem do której
              jest budżet PWZ sporządzony w oparciu o zapisy ustawy o finansach publicznych z
              dnia 30 czerwca 2005 roku, a następnie uchwalanie budżetu przez Radę na
              podstawie ustawy o finansach publicznych z dnia 27 sierpnia 2009 roku.
              Kolejne nasze wątpliwości budzi fakt zmian wprowadzonych do budżetu przez
              Zarząd Powiatu, w formie autopoprawki, po wydaniu opinii do projektu przez
              Regionalną Izbę Obrachunkową. Zmiany te powodują wzrost deficytu powiatu w
              stosunku do projektu budżetu skierowanego do RIO. Według nas projekt budżetu po
              autopoprawkach powinien zostać ponownie skierowany do oceny przez RIO.
              W tej sytuacji, członkowie Klubu Radnych PO RP wstrzymają się podczas
              głosowania nad uchwałą budżetową.

PS. Ciekawostka, poniższa uchwała dotycząca trybu prac nad projektem budżetu
              jest z 26 pażdiernika 2006 r. a załącznik nr 1 do uchwały wisi na BIP z datą 28
              października 2009 roku.
              bip.pwz.pl/pl/filecache/px_urp__2006_216.pdf
      • desesfis Re: XXII sesja PWZ 23.12.09, 09:27
        superprzygodny napisał:

> Powiat daleko jest od spraw łomiankowskich?

Spoko, choć daleko starostwo ale też jest zauważalna jego praca.
        Wczoraj właśnie chciałem wjechać do starostwa od strony fabryki
        kabli a tam cały parking zasypany śniegiem po sam pas i ogrodzony
        wstążeczkami. Na parkingu wystają z pod śniegu w różnych miejscach
        poustawiane i porozrzucane kupy kostek chodnikowych. Dzisiaj
        sprawdziłem jaka tego jest przyczyna.-”” REMONT NAWIERZCHNI
        PARKINGÓW PRZY SIEDZIBIE STAROSTWA POWIATU WARSZAWSKIEGO ZACHODNIEGO.
        Uprzejmie informujemy, że w związku z prowadzonymi pracami
        remontowymi nawierzchni parkingów Starostwa w rejonie boiska
        szkolnego, został zamkniety w okresie od 07.10.2009 r. do
        30.11.2009
        r. przejazd przez teren Starostwa w Ożarowie
        www.pwz.pl/pl/site/ogloszenie07_10_09_zakaz/
        ”” Termin zakończenia remontu dawno minął a utrudnienia dla
        petentów pozostaną do wiosny. Mogliby przynajmniej pod swoim oknem
        dopilnować terminowego i jakościowego wykonania inwestycji.
        Widocznie ten typ tak ma. Drogi powiatowe w naszej gminie też nie
        zadbane a o chodnikach powiatowych i ich odśnieżaniu lepiej już nic
        nie mówić. Aby do wiosny.

• pwz90 Re: XXII sesja PWZ 23.12.09, 10:37
          " Powiat daleko jest od spraw łomiankowskich?

> Spoko, choć daleko starostwo ale też jest zauważalna jego praca.
          > Wczoraj właśnie chciałem wjechać do starostwa od strony fabryki
          > kabli a tam cały parking zasypany śniegiem po sam pas i ogrodzony
          > wstążeczkami. Na parkingu wystają z pod śniegu w różnych miejscach
          > poustawiane i porozrzucane kupy kostek chodnikowych. Dzisiaj
          > sprawdziłem jaka tego jest przyczyna.-”” REMONT NAWIERZCHNI
          > PARKINGÓW PRZY SIEDZIBIE STAROSTWA POWIATU WARSZAWSKIEGO
          ZACHODNIEGO.
          > Uprzejmie informujemy, że w związku z prowadzonymi pracami
          > remontowymi nawierzchni parkingów Starostwa w rejonie boiska
          > szkolnego, został zamkniety w okresie od 07.10.2009 r. do
          > 30.11.2009
          r. przejazd przez teren Starostwa w Ożarowie
          > www.pwz.pl/pl/site/ogloszenie07_10_09_zakaz/
          > ”” Termin zakończenia remontu dawno minął a utrudnienia dla
          > petentów pozostaną do wiosny. Mogliby przynajmniej pod swoim oknem
          > dopilnować terminowego i jakościowego wykonania inwestycji.
          > Widocznie ten typ tak ma. Drogi powiatowe w naszej gminie też nie
          > zadbane a o chodnikach powiatowych i ich odśnieżaniu lepiej już
          nic nie mówić. Aby do wiosny. "

Przejechałem się po Łomiankach. ul. Rolnicza robiona kanalizacja
          przez Zwik droga rozkopana nijak nie da sie przejechać-nie polecam
          przejazdu. Tak ma byc całą zimę. Niby roboty zrobione przejazd
          tragiczny po ubitej glebie pomiędzy rozkopanymi studzienkami i
          dekami. Zdenerwowany chciałem skręcić w Jedności Robotniczej znowu
          rozkopana termin realizacji 10.12.2009r. Jak te władze
          działają, przynajmniej koło swojej posesji powinni dbać o rzetelne
          wykonanie i terminowość. Oby do wiosny i później do wyborów na
          jesieni.

• pencroff Re: XXII sesja PWZ 23.12.09, 11:22
            A w jakim miejscu na Rolniczej? Jadąc chwilę temu, przejechałem bez
            kłopotu i żadnego zdenerwowania. A może pan radny Pwz zadałby sobie
            pytanie (w sam raz na swoją miarę i możliwości): jak prowadzić
            roboty drogowe przy dużym mrozie? Pan radny potrafi odpowiedzieć?
            Oby do jesiennych wyborów!
            • edward_ozarow Re: XXII sesja PWZ 23.12.09, 11:42
              pencroff napisał:

> A w jakim miejscu na Rolniczej? Jadąc chwilę temu, przejechałem bez
              > kłopotu i żadnego zdenerwowania. A może pan radny Pwz zadałby sobie
              > pytanie (w sam raz na swoją miarę i możliwości): jak prowadzić
              > roboty drogowe przy dużym mrozie? Pan radny potrafi odpowiedzieć?
              > Oby do jesiennych wyborów!

Ależ drogi Pan Radny nie widzi z tym problemu :). Rondo w Izabelinie było
              wykańczane w czasie śnieżycy, Strzykulska w Ożarowie podczas przymrozków i
              poniżej 5 stopni bo taka jest minimalna temperatura wykładania asfaltu :).
              Powiatowa komisja infrastruktury zajmuje się takimi sprawami, protestuje ale
              trafia to w próżnię bo przecież te drogi nie rozpadną się przed wyborami :). A
              co pisze drogi Pan Radny Edward Wołyński na ten temat? Ano "Jeżeli o matematykę
              chodzi to doskonałym tego przykładem jest Komisja Infrastruktury w skład której
              wchodzi Klub Radnych PO i Edward Wołyński. Wynik głosowania jest zawsze
              przesądzony - mówicie wtedy że to demokracja". Oczywisty wniosek, że jest
              przeciwny by komisja się takimi sprawami zajmowała :).
              • pwz90 Re: XXII sesja PWZ 23.12.09, 12:27
                Ul. Rolnicza jest obecnie w opłakanym stanie nikt jej nie
                zabezpieczył na zimę. Zwik powinien przynajmniej doprowadzić ją do
                stanu używalności do czasu wylania asfaltu nastąpi to najwcześniej
                na wiosnę. Pencroff może jechałeś nie tą ulicą może nie w
                Łomiankach. Rzuciło ci sie na oczy czy świadomie wypisujesz głupoty.
                Proponuję przejechać się ul. Rolniczą od ul. Wiślanej każdy sam
                będzie miał tą wątpliwą przyjemność sprawdzenia jak władze gminy
                zabezpieczyły tę inwestycję na zimę blokując jedną z najważniejszych
                ulic w naszej gminie.
                Teraz ul. Jedności Robotniczej powinna zostać zakończona do
                10.12.2009r. Do dnia 15 grudnia temperatura wynosiła w ciągu dnia od
                +5 do +10 stopni. Wielkie mrozy zaczęły się później po 15.12.
                Wygląda na to że ktoś w gminie przymyka oko na ślamazarność
                wykonawcy tej ulicy, która powinna być oddana zgodnie z umową do
                10.12.2009. Zanim napiszecie że coś złego dzieje się z inwestycjami
                powiatowymi zerknijcie na własne podwórka. Tutaj jest o wiele gorzej
                i pokazuje to także co nasz czeka w przypadku zmian u szczytów
                powiatowej władzy. Czeka nam zastój, bałagan, blokowanie inwestycji,
                roboty wykonywane i otwierane tylko w roku wyborczym.
                • edward_ozarow Re: XXII sesja PWZ 23.12.09, 12:55
                  Drogi Panie Radny Edwardzie Wołyński: to Pan, czy nie Pan? :).

pwz90 napisał:

> Ul. Rolnicza jest [blablabla] czy świadomie wypisujesz głupoty.
                  > Proponuję przejechać się [blablabla] blokując jedną z
                  > najważniejszych ulic w naszej gminie.
                  > Teraz ul. Jedności Robotniczej powinna zostać zakończona do
                  > 10.12.2009r. Do dnia 15 grudnia temperatura wynosiła w ciągu dnia
                  > od +5 do +10 stopni. Wielkie mrozy zaczęły się później po 15.12.
                  > Wygląda na to że ktoś w gminie przymyka oko na ślamazarność
                  > wykonawcy tej ulicy, która powinna być oddana zgodnie z umową do
                  > 10.12.2009. Zanim napiszecie że coś złego dzieje się z inwestycjami
                  > powiatowymi zerknijcie na własne podwórka. Tutaj jest o wiele
                  > gorzej i pokazuje to także co nasz czeka w przypadku zmian u
                  > szczytów powiatowej władzy. Czeka nam zastój, bałagan, blokowanie
                  > inwestycji, roboty wykonywane i otwierane tylko w roku wyborczym.

Pieprzysz aż miło :). Też jestem zdania, że kanalizacja dla takich jak ty to
                  cywilizacyjny luksus na który nie zasługujesz, kimkolwiek jesteś. Twoi koledzy z
                  powiatu zamykają drogi na pół roku by wylać na nich parę centymetrów asfaltu.
                  Moją Strzykulską zaczęli na początku lipca, o ile wiem jeszcze nie było odbioru,
                  przez trzy miesiące pętało się tam ze czterech roboli i w pocie czoła układało
                  krawężnik. To samo z 3-go maja w Izabelinie: zaczęli ją z wakacjami, jeszcze nie
                  skończyli. A ty pieprzysz o tym co nas czeka po zmianie władzy w powiecie.
                  Jesteś groteskowy. Udaj się do niewidomych w Laskach i przekonaj ich, że to
                  normalne, że budowane rondo nie jest przystosowane do ich potrzeb. Oby jak
                  najszybciej ta zmiana nastąpiła bo takiego barachła już się czytać nie daje :).
                  • pwz90 Re: XXII sesja PWZ 23.12.09, 13:27
                    edward_ozarow napisał: "Pieprzysz aż miło "

To niemiło że dopiero na Święta A.D. 2010 po trzech latach
                    nieudolnej działalności opozycyjnej ujawniacie standard i poziom
                    dyskusji za który powinniście się wstydzić.
                    Uczciwa, ciężka choć trudna praca która powoli przynosi efekty i
                    poprawia infrastrukturę na miarę możliwości budżetu. Jeszcze
                    niedawno powiat nie miał siedziby, porządnej struktury, braki
                    infrastrukturane były olbrzymie. Teraz gdy stał się mały cud i
                    naprawdę udało się zrobić wiele w całym powiecie siłą próbuje się
                    zdewaluować te osiągnięcia. Zobaczcie na rankingi, deklasujemy
                    wszystkich w Polsce choć byliśmy na początku zlepkiem gmin,
                    informatyzujemy, wprowadzamy nowoczesne metody zarządzania, staramy
                    się utrzymać drogi. Oczywiście popełniamy błędy to normalne gdy jest
                    tyle zadań do wykonania i tak olbrzymi teren jednak to tylko promil
                    całej działalności. Starostwo pracuje i wykonuje swoje zadania
                    regularnie przez 4 lata kadencji od pierwszego dnia po wyborach. W
                    gminie Łomianki zadania inwestycyjne wykonywane są i planowane na
                    rok wyborczy.

W 2008 roku otrzymaliśmy I miejsce na Mazowszu
                    www.pwz.pl/pl/site/wyszukiwanie/wx_2008_12_03_mpr_2008
                    W 2009 roku otrzymaliśmu II miejsce na Mazowszu
                    www.pwz.pl/pl/site/wyszukiwanie/wx_2009_11_17_mpr_2009
                    Czy to was boli? Pewnie tak ale tutaj chodzi o coś więcej niż tylko
                    przejęcie władzy. Tutaj chodzi o poprawienie życia ludzi w całym
                    powiecie.
                    • pwz90 Re: XXII sesja PWZ 23.12.09, 13:28
                      poprawka AD2009
                    • edward_ozarow Re: XXII sesja PWZ 23.12.09, 13:54
                      Drogi Panie Radny Edwardzie Wołyński, tym razem to Pan, czy nie Pan? :)

pwz90 napisał:

> edward_ozarow napisał: "Pieprzysz aż miło "
                      >
                      > To niemiło że dopiero na Święta A.D. 2010 po trzech latach
                      > nieudolnej działalności opozycyjnej ujawniacie standard i poziom
                      > dyskusji za który powinniście się wstydzić.

Przecież to nie moja wina, że pieprzysz od rzeczy :). Jeśli sądzisz, że będę się
                      silił na uprzejmości i bon ton wobec osobnika na wszelkie sposoby uwłaczającego
                      mojej inteligencji to się mylisz. Z natury jestem człowiekiem bezpośrednim i
                      piszę to co o tobie myślę :). W dodatku znowu mnie z kimś pomyliłeś. Nie jestem
                      w żadnej opozycji. Co mam napisać byś to pojął?

> Uczciwa, ciężka choć trudna praca która powoli przynosi efekty i
                      > poprawia infrastrukturę na miarę możliwości budżetu. [...] Teraz
                      > gdy stał się mały cud i naprawdę udało się zrobić wiele w całym
                      > powiecie siłą próbuje się zdewaluować te osiągnięcia.

Jakie osiągnięcia :)? Rondo w Wieruchowie - nie przetrwało czterech lat, na
                      wiosnę będzie kolejny remont. Na Strzykulskiej będzie buszował PINB i w końcu
                      badał jej zgodność z warunkami technicznymi co się nie podoba niejakiemu
                      Edwardowi Wołyńskiemu (czy to Pan, czy nie Pan? :)). Centrum zarządzania
                      kryzysowego zlikwidowaliście po kontroli wojewody, po czym nad wydziałem
                      postawiliście tego samego człowieka :). W uznaniu zasług? Czego się nie
                      złapiecie to wychodzi z tego kwadratowe jajo :).

> Zobaczcie na rankingi, deklasujemy wszystkich w Polsce choć
                      > byliśmy na początku zlepkiem gmin, informatyzujemy, wprowadzamy
                      > nowoczesne metody zarządzania, staramy się utrzymać drogi.

Tajest :). Nowoczesne zarządzanie drogami i ich utrzymanie. Właśnie to widać :).

> Oczywiście popełniamy błędy to normalne gdy jest tyle zadań do
                      > wykonania i tak olbrzymi teren jednak to tylko promil całej
                      > działalności.

Niczego się nie nauczyliście pracując w samorządzie przez ostatnie dwadzieścia
                      lat. Kimkolwiek jesteś miernej jakości propagandysto.

> [...]
                      >
                      > W 2008 roku otrzymaliśmy I miejsce na Mazowszu
                      > www.pwz.pl/pl/site/wyszukiwanie/wx_2008_12_03_mpr_2008
                      > W 2009 roku otrzymaliśmu II miejsce na Mazowszu
                      > www.pwz.pl/pl/site/wyszukiwanie/wx_2009_11_17_mpr_2009
                      > Czy to was boli? Pewnie tak ale tutaj chodzi o coś więcej niż tylko
                      > przejęcie władzy. Tutaj chodzi o poprawienie życia ludzi w całym
                      > powiecie.

Kruk krukowi oka... :) Wszyscy jesteście siebie warci po prostu :). Ten co wam
                      te nagrody przyznawał pewnie będzie oddawał środki unijne bo nie potrafił
                      zbudować dróg. Więc tyle one warte :).
                      • pwz90 Re: XXII sesja PWZ 23.12.09, 14:24
                        Jak widać kampania zaczęła się na dobre. Ten co przyznał będzie
                        oddawał środki powiadasz?
                        Ten co przyznał to Marszałek Struzik i jest Marszałkiem dzięki
                        koalizacji PO-PSL. Znaczy się koalicja z PO w roli głównej źle
                        rządzi w Województwie. Jak ma oddawać jakieś środki to najpierw
                        sprawdź kto w Województwie odpowiada za te środki.
                        Tu są zdjecia kto przyznawał kto wręczał. Jeden wręczający i
                        przyznający to Marszałek Województwa, drugi to Wojewoda z PO
                        Kozłowski posądzasz ich o brak obiektywizmu?
                        www.pwz.pl/pl/site/popup_gallery/?id=wx_ogloszenie_16_11_2009_mazowieckipowiat2009&item=1&lang=pl

Trochę twoje argumenty nie są logiczne albo musicie coś zrobić z
                        Wojewodą. Akurat ten człowiek jednocześnie reprezentant Premiera RP
                        w Województwie Mazowieckim wie co robi i komu co wręcza. Gratulował
                        serdecznie tego wyróźnienia.

Przypomnę tylko "Nagrodzeni w konkursach „Mazowiecki Powiat Roku”
                        i „Mazowiecka Gmina Roku” to samorządy województwa mazowieckiego
                        kreujące pozytywny wizerunek władz we współpracy z inwestorami,
                        przedsiębiorcami, rozwijające sektor turystyczny i dbające o
                        środowisko naturalne. Nagrodzone powiaty i gminy to te, które
                        podejmują aktywne działania w walce z bezrobociem, wspierają służbę
                        zdrowia i dbają o edukację, infrastrukturę w regionie jak również
                        wykazują otwartość i przychylność wobec swoich mieszkańców,
                        przedsiębiorców i inwestorów"

HA zaczynacie zjadać własny ogon, krytykując już swoich ludzi z
                        Platformy, pęd do władzy odbiera rozum.
                        • edward_ozarow Re: XXII sesja PWZ 23.12.09, 14:44
                          pwz90 napisał:

> Jak widać kampania zaczęła się na dobre. Ten co przyznał będzie
                          > oddawał środki powiadasz?
                          >
                          > [...]
                          >
                          > HA zaczynacie zjadać własny ogon, krytykując już swoich ludzi z
                          > Platformy, pęd do władzy odbiera rozum.

Pozwolę sobie usunąć resztę tej niezwykle ważnej wypowiedzi ponieważ mam
                          nieodparte wrażenie, że mojego przedmówcę w szkole podstawowej nauczyli pisać,
                          ale zapomnieli nauczyć czytać :). Dlatego dla porządku zaznaczę, że mój jedyny,
                          codzienny związek z polityką gminną i powiatową to czytanie szeregu forów
                          internetowych oraz bloga jedynego radnego, który zdecydował się na tę formę
                          kontaktu z wyborcą :). Nie pisze tego do przedmówcy, ponieważ mam nieodparte
                          wrażenie, że skoro do tej pory nie pojął, że nie mam żadnych związków z partiami
                          politycznymi i nie mam żadnego pędu do czegokolwiek, w tym władzy, to znaczy, że
                          pojąc tego nie jest zdolny. Dlatego jakakolwiek próba wytłumaczenia tego musi
                          spalić na panewce, co jest przykre ponieważ inteligentny rozmówca w istotnym
                          stopniu podnosi jakość dyskursu :). Jednakowoż pozwolę sobie zauważyć, że jeśli
                          jakaś persona raczy uważać, iż drogi mają barwy polityczne i przez to
                          wskazywanie uchybień, inaczej zwanych bezsensami, tudzież idiotyzmami jest
                          zjadaniem własnego ogona i krytykowaniem swoich to taka persona kwalifikuje się
                          do ustawowego zakazu kandydowania i pełnienia jakiegokolwiek mandatu, nie tylko
                          zaufania publicznego. Oznacza to bowiem, że taka persona będzie zdolna zamieść
                          pod dywan wszystko co jego koledzy będą wyczyniać, tylko dlatego, że to są swoi.
                          A to jest postawa zakrawająca na patologię.

Łomiankom gratuluję opozycji :).
                          • brycezion Re: XXII sesja PWZ 23.12.09, 15:02
                            Dajcie już spokój. Jutro Wigilia !!!
                • pencroff Re: XXII sesja PWZ 23.12.09, 12:57
                  Zerknijcie na własne podwórka? Już zerknęliśmy (w czasie ostatnich
                  wyborów gminnych) i wiemy doskonale, że wszystkie te prace mogła
                  wykonać przegrana ekipa Pwz, a nie wykonała. Nawet w roku wyborczym
                  nie umiała się na nic zdobyć. Teraz ekipa ta przerzuciła się na
                  powiat - może w roku wyborczym skończy choćby swój parking?
                  Oby do jesiennych wyborów!
                  • kaczusio Re: XXII sesja PWZ 23.12.09, 15:17
                    Święta idą więc napiszę delikatnie. Efektywność prac powiatu znamy doskonale w
                    Łomiankach. Bez naszych nacisków każda by kończyła się totalną wpadką. A
                    rozkopana Rolnicza to problem. Już szykowano by ją poprawić, gdy zaczęły się
                    zbliżać mrozy i przygotowania do położenia podłoża zaniechano. Ja Wiem, że to
                    zbyt mało, ale z dnia na dzień w ostatniej chwili przed mrozami, dosypano żwiru
                    zakrywając otwarte ostre spadki i studzienki, tak że z z trudem daje się
                    przejechać, co bez tego było by niemożliwe. A i dzisiaj jeździ ekipa i poprawia
                    co się da.
                    • e_wolyn Re: XXII sesja PWZ 23.12.09, 17:17
                      No i "forumowicze" mają przykład konstruktywnej współpracy w Radzie
                      Powiatu. Poziom wypowiedzi i wściekłość proszę niech oceni każdy
                      indywidualnie. Pisałem już przed "brycezionem" że Święta nadchodzą ,
                      jutro Wigilia - nadchodzi czas składania życzeń, dzielenia się
                      opłatkiem i śpiewania kolend.
                      • edward_ozarow Re: XXII sesja PWZ 23.12.09, 17:27
                        e_wolyn napisał:

> No i "forumowicze" mają przykład konstruktywnej współpracy w Radzie
                        > Powiatu. Poziom wypowiedzi i wściekłość proszę niech oceni każdy
                        > indywidualnie. Pisałem już przed "brycezionem" że Święta nadchodzą,
                        > jutro Wigilia - nadchodzi czas składania życzeń, dzielenia się
                        > opłatkiem i śpiewania kolend.

I niech ktoś mi wytłumaczy jak mam traktować radnego, który nie rozumie co się
                        do niego pisze. Umyślił coś sobie i powtarza to jak katarynę :). Zaraz pewnie
                        też "przypadkiem" pojawi się jego przyboczny propagandysta rodem z gierkowskich
                        kronik :).

Panie radny, jak mnie pan poważnie wkurzysz to się pofatyguję na sesję powiatu i
                        do protokółu powiem co myślę o takich jak pan. Może jeszcze pan tego nie
                        pojąłeś, ale mnie pan obrażasz swoimi insynuacjami snutymi tylko i wyłącznie na
                        potrzeby pańskiej pseudoretoryki parapolitycznej. Dotarło? Czy mam się pofatygować?

PS: Nie używaj pan miana święta nadaremno.
                      • rozalski.maciej Re: XXII sesja PWZ 23.12.09, 17:47
                        Panie Edwardzie.
                        Bardzo proszę by nie posuwał się do insynuacji okraszonych świętami. To jest też
                        obraźliwe dla mnie.
    • esscort Kompletnie 23.12.09, 17:09
      Kompletnie nie wiadomo, o co chodzi, ale miło patrzeć, jak się koledzy
      spotkali, żeby sobie życzenia złożyć :))
      • jeser Re: woda, dużo wody 23.12.09, 21:24
        Podobna dyskusja na tym forum na bazie ocen budżetu 2009-PWZ, toczyła się mniej
        więcej rok temu. Tym razem temat wywołał super przygodny i spokojne czekał, kto
        podchwyci pałeczkę. Najprawdopodobniej kosy już były obsadzone na sztorc w
        oczekiwaniu na początek dyskusji. Nie będę oceniał merytorycznych wypowiedzi a
        jedynie krótko podzielę się osobistymi odczuciami i spostrzeżeniami z dnia
        dzisiejszego. Zastanawiam się w imię jakich wartości pwz wprowadza czytelników
        w błąd, naginana fakty w kwestii nieprzejezdności ul. Rolniczej. Tak się składa,
        że dzisiaj dwukrotnie zrobiłem tzw. objazd interwencyjno-kontrolny tej ulicy.I
        ul. Jedności R. i ul.Rolnicza były stabilnie przejezdne. W mojej psychice ich
        stan nie wywołał reakcji szoko-podobnych czy pobudzenia układu nerwowego. Prawdą
        jest, że na wysokości posesji 144 na ulicy Rolniczej po każdych opadach czy
        roztopach stoi słusznej głębokości jeziorko wodne. Temat wielokrotnie był
        zgłaszany do Zarządu Dróg Powiatowych PWZ. Kilkakrotnie służby Łomiankowskiego
        Urzędu organizowały awaryjne wypompowanie Powiatowej wody
        opadowej. Powiat po każdej interwencji obiecywał podjęcie właściwych działań.
        Problem ten zgłaszałem na komisji infrastruktury, na której obecny był zarówno
        starosta jak i dyrektor ZDP M.Wójcik. W protokóle z tego posiedzenia zapisano
        deklarację dyr. M.Wójika uregulowania drożności przepływów wód opadowych w
        rejonie w/w posesji jak również natychmiastowy remont płotu na ulicy Rolniczej
        12a, a właściwie terakotowych płytek uszkodzonych w trakcie budowy pierwszego
        odcinka słynnego chodnika. I co, i nic oczywiście w tym zakresie do dnia
        dzisiejszego nie zrobiono. Dzisiaj ulica została ponownie zalana a posesja o
        nr. 144 odcięta od cywilizacji. Osobiście wykonałem telefon do dyr. Wójcika.
        Obiecał uruchomić procedury i środki w celu awaryjnego usunięcia wody.
        Wieczorem objechałem ponownie ulicę Rolniczą i żadnych działań nie podjęto.
        Przykładów nie odpowiedzialnych, byle jak lub w ogóle nieprzygotowanych działań
        ZDP PWZ można by przytaczać szereg i tych faktów wystąpienia
        oratorskie
        pwz 90 czy e.wołyna nie są w stanie zmienić.

----
        • e_wolyn Re: woda, dużo wody 27.12.09, 17:18
          Święta, Święta i po Świętach ... Czas na sprostowanie kilku
          demagogii zamieszczonych w tym wątku tuż przed Świętami.
          - Po pierwsze sesje Rady PWZ są jawne i wszyscy zainteresowani mają
          na nie wstęp. Można wtedy osobiście stwierdzć, kto działa na rzecz
          mieszkańców a kto próbuje blokować wszystko w imię zasady "im gorzej
          dla Powiatu tym lepiej dla nas".
          - Po drugie prponuję ażeby "jeser" pisał prawdę a nie półprawdy.
          Przewodniczący Klubów Radnych : Forum Samorządowego i Klubu Radnych
          PiS-u oświadczyli na sesji, że Kluby te pozostawiły merytoryczną
          decyzję w sprawie głosowania nad uchwałą budżetową poszczególnym
          radnym nie chcąc upolityczniać debaty (jest to zgłoszone do
          protokołu z sesji).
          - Po trzecie proszę nie oszukiwać "forumowiczów", że radni PO
          przyczynili się w jakikolwiek sposób do inwestycji powiatowych na
          terenie Gminy Łomianki. W sprawie przesunięcia 370 tys zł na
          chodnik w Dziekanowie Polskim dwóch radnych Po było przeciw, w
          sprawie dołożenia 60 tys zł do kontynuowania budowy chodnika
          (brakowało do rozstrzygnięcia przetargu) dwóch radnych PO było
          przeciw, w sprawie uchwalenia budżeu na 2010 rok w którym na
          inwestycje drogowe na terenie Gminy Łomianki przeznaczono około 5
          mln zł dwóch radnych PO nie głosowało za (podobnie zresztą jak za
          poprzednimi trzema budżetami).
          - Można by przytaczać po czwarte i po piąte ; mam apel do tych
          radnych - zróbcie cokolwiek pożytecznego dla mieszkańców naszej
          Gminy bo czteroletnia kadencja zbliża się do końca.
          • kiix Re: woda, dużo wody 27.12.09, 19:28
            e_wolyn napisał:
            > - Można by przytaczać po czwarte i po piąte ; mam apel
            >
            jeser napisał:
            > PS. Ciekawostka, poniższa uchwała dotycząca trybu prac nad projektem budżetu
            > jest z 26 pażdiernika 2006 r. a załącznik nr 1 do uchwały wisi na BIP z datą 28
            > października 2009 roku.
            > bip.pwz.pl/pl/filecache/px_urp__2006_216.pdf
            >
            Proszę, tylko nie po czwarte a tym bardziej po piąte. Wszyscy chyba już wiedzą, że wysoka sprawność w mowie i piśmie poparta dużą ilością wolnego czasu, może zdominować a może nawet zablokować wszystkie inne wątki i przestrzeń wirtualną na tym forum.
            Krótko i na temat, bałagan czy rozbieżność w dokumentach wyszczególnionych w Ps. jesera są podstemplowane imienną pieczątką i oryginalnym podpisem, czy jak ten pasztecik rozumieć???
            • papaduluba Re: woda, dużo wody 28.12.09, 16:02
              kiix napisał:
              > > bip.pwz.pl/pl/filecache/px_urp__2006_216.pdf
              > Krótko i na temat, bałagan czy rozbieżność w dokumentach
              wyszczególnionych w Ps
              > . jesera są podstemplowane imienną pieczątką i oryginalnym
              podpisem, czy jak ten
              > pasztecik rozumieć???

Panie E.Wołyn lejesz wodą na lewo i prawo, mieszasz do tego w sposób
              zakłamany, tendencyjny i wyrachowany partie a niewygodne dla siebie
              tematy obchodzisz dużym łukiem.
              Odpowiedz czy wyżej wymienione dokumenty, które to będąc
              przewodniczącym Rady powiatu ostemplowałeś Swoją imienną pieczątką
              i złożyłeś pod nimi podpisy, dobrze świadczą o jakości Twojej-
              działacza samorządowego-pracy i urzędu który reprezentowałeś.

• rozalski.maciej Re: woda, dużo wody 27.12.09, 23:17
            > Święta, Święta i po Świętach ... Czas na sprostowanie kilku
            > demagogii zamieszczonych w tym wątku tuż przed Świętami.

Bardzo bym prosił by Pan nie używał wobec mnie słów, których znaczenia albo Pan
            nie rozumie, albo używa w sposób niezgodny z ich słownikowym znaczeniem.

> - Po pierwsze sesje Rady PWZ są jawne i wszyscy zainteresowani mają
            > na nie wstęp. Można wtedy osobiście stwierdzć, kto działa na rzecz
            > mieszkańców a kto próbuje blokować wszystko w imię zasady "im
            > gorzej dla Powiatu tym lepiej dla nas".

Wspomniał Pan coś o demagogii - ze swej strony zaapeluję do Pana by nie
            traktował Pan swoich wyborców jako głupszych od siebie. Prezentuje pan zjawisko
            potocznie zwane "arogancją władzy" - niech se wyborca przyjdzie i se sam
            zobaczy. To się sprawdzało w czasach Pańskiej młodości, czyli za Gomółki.
            Obecnie ludzie mają internet, są lepiej wyedukowani - i chcą wiedzieć bez
            wychodzenia z domu lub zwalniania się z pracy, dlatego w cywilizowanym świecie
            publikuje się protokoły, głosowania. Niestety cywilizacja do powiatu nie dotarła.

> - Po drugie prponuję ażeby "jeser" pisał prawdę a nie półprawdy.
            > Przewodniczący Klubów Radnych : Forum Samorządowego i Klubu Radnych
            > PiS-u oświadczyli na sesji, że Kluby te pozostawiły merytoryczną
            > decyzję w sprawie głosowania nad uchwałą budżetową poszczególnym
            > radnym nie chcąc upolityczniać debaty (jest to zgłoszone do
            > protokołu z sesji).

Nigdy nie zajmujecie stanowisk w żadnej sprawie.

> - Po trzecie proszę nie oszukiwać "forumowiczów", że radni PO
            > przyczynili się w jakikolwiek sposób do inwestycji powiatowych
            > [...] około 5 mln zł dwóch radnych PO nie głosowało za (podobnie
            > zresztą jak za poprzednimi trzema budżetami).

Piszę za siebie - nie chcę mieć nic do czynienia z waszym przyczynieniem się do
            czegokolwiek. Chcę mieć czyste sumienie.

> - Można by przytaczać po czwarte i po piąte ; mam apel do tych
            > radnych - zróbcie cokolwiek pożytecznego dla mieszkańców naszej
            > Gminy bo czteroletnia kadencja zbliża się do końca.

Co Pan sądzi o drogach, które trzeba po czterech latach na nowo remontować? Co
            Pan sądzi o drogach nie przystosowanych dla niepełnosprawnych w miejscy gdzie są
            szkoły dla nich? Jak Pan się czuje udzielając poparcia ludziom nie posiadającym
            najwyraźniej odpowiednich kwalifikacji? Widzi Pan - tu nie chodzi by zrobić
            cokolwiek pożytecznego, tu trzeba robić coś konkretnego i pożytecznego zarazem.
            • e_wolyn Re: woda, dużo wody 28.12.09, 11:32
              Uderz w stół a nożyce się odezwą. Ja przytaczam fakty i to tak
              mocno irytuje wyznających zasadę: kto nie z PO tego należy
              zniszczyć. Jeśli mieszkaniec przyjdzie na sesję to sam wyrobi sobie
              zdanie o intencjach poszczególnych radnych, o tych działających dla
              mieszkańców i tych przebierających jedynie nogami dla zdobycia
              władzy. Podawanie relacji o przebiegu komisji czy sesji przez
              radnego jest zawsze jego subiektywną oceną. Mieszkańcy wybrali
              radnych na czteroletnią kadencję ażeby pracowali na rzecz Powiatu
              czy Gminy a nie walczyli dla zaspokojenia swoich prywatnych,
              wygórowanych ambicji.
              • rozalski.maciej Re: woda, dużo wody 28.12.09, 12:12
                e_wolyn napisał:

> Uderz w stół a nożyce się odezwą. Ja przytaczam fakty i to tak
                > mocno irytuje wyznających zasadę: kto nie z PO tego należy
                > zniszczyć.

A Pan znowu konfabuluje. Po prostu nie czuję potrzeby tłumaczyć się przed
                właściwymi służbami dlaczego wybudowane pięć lat temu rondo już trzeba
                remontować, dlaczego podbudowa w "mojej" Strzykulskiej to płyty, dlaczego
                dopuszczane do użytkowania są drogi najprawdopodobniej nie spełniające
                normatywów technicznych. Takie są fakty. A Pan jak zwykle o niszczeniu kogośtam.
                Proszę wyjaśnić dlaczego dyrektorem Zarządu Dróg Powiatowych jest osoba bez
                wykształcenia nawet inżynierskiego, co dopiero drogowego. Proszę wyjaśnić
                dlaczego miesięcznie jest wydawane około 16.000pln na utrzymanie dwóch etatowych
                członków zarządu. Do czego oni tam są?

> Jeśli mieszkaniec przyjdzie na sesję to sam wyrobi sobie
                > zdanie o intencjach poszczególnych radnych, o tych działających dla
                > mieszkańców i tych przebierających jedynie nogami dla zdobycia
                > władzy.

Wyborca nie będzie się zwalniał z pracy tylko po to by posłuchać Pańskich
                kwiecistych przemówień. On chce przeczytać protokół wraz z w pełni jawnymi
                głosowaniami. Proszę powiedzieć dlaczego jesteście przeciwko publikowaniu
                protokołów i imiennie odnotowywanych wyników głosowań. Proszę to napisać. Chyba
                jest Pan w stanie to uzasadnić? Tylko proszę nie pisać, że to jest nie zgodne z
                prawem, bardzo proszę.

> Podawanie relacji o przebiegu komisji czy sesji przez
                > radnego jest zawsze jego subiektywną oceną.

A Pan znowu nie zrozumiał. Czy Pan na prawdę sądzi, że czytają to ludzie mało
                inteligentni? Protokół jest czymś obiektywnym, ponieważ każdy z uczestników może
                wnieść do niego uwagi. Może Pan próbować zagadać tutaj wszystkich na śmierć, ale
                tego Pan nie zmieni. Chyba, że chce Pan w ten sposób przyznać, że protokoły nie
                odzwierciedlają przebiegu sesji.

> Mieszkańcy wybrali
                > radnych na czteroletnią kadencję ażeby pracowali na rzecz Powiatu
                > czy Gminy a nie walczyli dla zaspokojenia swoich prywatnych,
                > wygórowanych ambicji.

Szanowny Panie Edwardzie, pozwolę sobie zwrócić się do Pana z prośbą
                jednocześnie cytując klasyka sali obrad naszej Rady, przewodniczącego Jerzego
                Wójcika - czy może Pan nie strugać wariata?
                • e_wolyn Re: woda, dużo wody 28.12.09, 14:46
                  Jeśli się nie ma argumentów a jedynym są próby zdobycia za wszelką
                  cenę władzy to pozostaje obrażać innych co Pan nie po raz pierwszy
                  czyni. W protokóle z sesji jest zawarty jej przebieg, jakie uchwały
                  podjęto, wypowiedzi radnych itp. Zgadzam się że różnimy się w
                  ocenie funkcjonowania Powiatu. Pan uważa , że tylko pod rządami PO
                  moze być dobre zarządzanie. Jak te rządy wyglądają mamy przykłady w
                  wielu gminach, powiatach a nawet w kraju targanym aferami.
                  • rozalski.maciej Re: woda, dużo wody 28.12.09, 16:59
                    e_wolyn napisał:

> Jeśli się nie ma argumentów a jedynym są próby zdobycia za wszelką
                    > cenę władzy to pozostaje obrażać innych co Pan nie po raz pierwszy
                    > czyni.

Kim Pan jest, że będzie mnie w ten sposób pouczał? Nie odpowiedział Pan na żadne
                    pytanie, nie ustosunkował się do żadnej podniesionej kwestii - co, w niektórych
                    kręgach, ewidentnie świadczy o braku kultury. Zaczął Pan tę dyskusję od
                    insynuacji a teraz woła o kulturę? Potrafi Pan jedynie pisać o zdobywaniu władzy
                    za wszelką cenę. Każda polemika z Panem kończy się w ten sposób.

Proszę w końcu napisać co Pan sądzi o dwóch członkach zarządu powiatu
                    utrzymywanych za 16.000pln miesięcznie. Jakieś stanowisko w tej sprawie musi Pan
                    mieć skoro tak rozpaczał nad podniesieniem diety radnym. Co Pan sądzi o
                    zarządzaniu drogami i koniecznych remontach po kilku latach od wybudowania drogi?

> W protokóle z sesji jest zawarty jej przebieg, jakie uchwały
                    > podjęto, wypowiedzi radnych itp. Zgadzam się że różnimy się w
                    > ocenie funkcjonowania Powiatu. Pan uważa , że tylko pod rządami PO
                    > moze być dobre zarządzanie.

Nie, drogi Panie. Nie dość, że Pan zmyśla, to jeszcze nieudolnie. Uważam, że od
                    was nawet Kononowicz byłby lepszym gospodarzem. On przynajmniej gwarantuje, że
                    nie będzie niczego, po was zostaną kredyty do spłacenia.

> Jak te rządy wyglądają mamy przykłady w
                    > wielu gminach, powiatach a nawet w kraju targanym aferami.

Znowu Pan raczy... Pan myśli, że ktoś się na to nabierze? Kilka osób pewnie tak.
                    Ale czy to Panu wystarczy by utrzymać mandat w przyszłej kadencji? W których
                    wielu gminach i powiatach? Jakimi aferami jest targany nasz kraj? Po co ta
                    histeryczna retoryka? Pan zakłada, że ludzie gazet nie czytają? Po co Pan
                    wchodził w koalicję z PiSem skoro te partie to takie zło? Czy to aby nie po to
                    by mieć władzę w powiecie? I proszę by swoją (w praktyce nic nie wnoszącą i
                    przez to zbędną) odpowiedzią nie uwłaczał Pan inteligencji czytających.
                    • e_wolyn Re: woda, dużo wody 28.12.09, 18:16
                      Tak, potwierdzam głosowałem przeciw wnioskowi radnych PO o
                      podwyższenie diet. Skok na kasę sie nie udał, to teraz niektórzy
                      krytykują wszystko. Byłem i jestem radnym który nie zabiega o
                      władzę, ale wspiera tych działających konstruktywnie bez względu na
                      przynależność polityczną. Na początku kadencji radni PO wnioskowali
                      o wzięcie kredytu i przeznaczenie na inwestycje drogowe. Teraz gdy
                      Rada podjęła taką uchwałę to źle. Wydaje się, że chodzi nie o to by
                      złowić króliczka ale by gonić go. Polemika z Panem jest niemożliwa
                      gdyż nie przyjmuje Pan do wiadomości żadnych prawd które różnią się
                      od tego co Pan sobie wcześniej zakodował. Proponuję zakończyć
                      ten "dialog" , bo coraz częściej odkrywa Pan swoje prawdziwe oblicze
                      i rzuca inwektywami.
                      • rozalski.maciej Re: woda, dużo wody 28.12.09, 18:44
                        e_wolyn napisał:

> Tak, potwierdzam głosowałem przeciw wnioskowi radnych PO o
                        > podwyższenie diet.

Bo to kosztowałoby jakieś 4.000pln miesięcznie, ale nie ma Pan nic przeciwko
                        byciu dwóch etatowych członków zarządu kosztujących jakieś 16.000pln
                        miesięcznie? A te pieniądze by mi się przydały - może zamiast pisać po
                        ministerstwach i komendach głównych byłbym w stanie zlecić wykonanie ekspertyzy
                        prawnej.

> Skok na kasę sie nie udał, to teraz niektórzy
                        > krytykują wszystko.

Jak to nie? Przecież staroście też podnieśliście, panowie, apanaże, w dodatku z
                        datą wsteczną.

> Byłem i jestem radnym który nie zabiega o
                        > władzę, ale wspiera tych działających konstruktywnie bez względu na
                        > przynależność polityczną.

Drogi Panie, zaczęliście remontować Południową w Starych Babicach okazało się,
                        że zostawiliście nie naprawiony przepust kanalizacyjny pod tą drogą. Tamtejsi
                        mieszkańcy monitowali ZDP i starostę - bez skutku. W końcu przyszli z tym do
                        Adama Moraczewskiego z którym obejrzeliśmy przepust, zrobiliśmy materiał
                        zdjęciowy i dopiero wtedy, po kolejnej awanturze ze starostą zapewniającym, że
                        się pochylą i, że nie wszystko da się przewidzieć coś się z tym ruszyło. Został
                        wykonany nowy przepust a stary ma być zaczopowany. Tak wygląda wasze
                        konstruktywne działanie za które daliście staroście podwyżkę i utrzymujecie
                        dwóch członków zarządu. Może Pan sobie nie zdaje z tego sprawy, albo to Pana nic
                        nie obchodzi, ale gdyby coś się z tym przepustem stało to najprawdopodobniej
                        starostwo musiałoby zwracać środki unijne. Wy jesteście tak konstruktywni, że
                        radni opozycji muszą robić za nadzór budowlany.

> Na początku kadencji radni PO wnioskowali
                        > o wzięcie kredytu i przeznaczenie na inwestycje drogowe.

Nie pamiętam takiego faktu. Proszę wskazać gdzie i kiedy tak wnioskowaliśmy,
                        najlepiej by był to wniosek pisemny. Opowieści, że ktośtam cośtam powiedział
                        niewiele wnoszą.

> Teraz gdy
                        > Rada podjęła taką uchwałę to źle. Wydaje się, że chodzi nie o to by
                        > złowić króliczka ale by gonić go. Polemika z Panem jest niemożliwa
                        > gdyż nie przyjmuje Pan do wiadomości żadnych prawd które różnią się
                        > od tego co Pan sobie wcześniej zakodował.

Proponuję by Pan zmienił płytę, ta już zgrzyta. Nie wydaje mi się by był Pan w
                        jakiejkolwiek kwestii na tyle poważanym autorytetem by to co Pan pisze traktować
                        jako bezdyskusyjne prawdy.

> Proponuję zakończyć ten "dialog" , bo coraz częściej odkrywa Pan
                        > swoje prawdziwe oblicze i rzuca inwektywami.

Z natury jestem szczerym człowiekiem, dlatego nie będę się silił na fałszywe
                        uprzejmości pod Pańskim adresem. Zwłaszcza, że Pan nioe uważa za stosowne samemu
                        tychże zasad się trzymać. Po co? Chociaż w tej jednej kwestii się zgódźmy, że
                        nie mamy o czym ze sobą rozmawiać.
                        • e_wolyn Re: woda, dużo wody 28.12.09, 22:01
                          Obaj doskonale wiemy, że szczerość to dla Pana obce uczucie. Jeśli
                          chodzi o członków Zarządu to nie miałby Pan nic przeciwko nim gdyby
                          byli z PO. A tak Starosta niepotrzebny, Zarząd niepotrzebny,
                          urzędnicy niepotrzebni .... był już taki kandydat na Prezydenta
                          który mówił, że niczego nie będzie.
                          Rację ma Pan w jednym, że nie jest Pan dla mnie żadnym autorytetem.
                          • rozalski.maciej Re: woda, dużo wody 28.12.09, 22:41
                            e_wolyn napisał:

> Obaj doskonale wiemy, że szczerość to dla Pana obce uczucie.

Kim Pan jest, że pozwala sobie takie teksty? Nazwać to bezczelnością to i tak
                            komplement. Może Pan się zajmie czymś konstruktywnym. Na przykład może Pan w
                            końcu odpowie na postawione Panu pytania. Chociaż Pan spróbuje.

> Jeśli chodzi o członków Zarządu to nie miałby Pan nic przeciwko
                            > nim gdyby byli z PO.

Znowu konfabulacje. Dlaczego Pan zmyśla i dyskutuje ze swoimi wyobrażeniami na
                            czyjś temat?

> A tak Starosta niepotrzebny, Zarząd niepotrzebny,
                            > urzędnicy niepotrzebni... był już taki kandydat na Prezydenta
                            > który mówił, że niczego nie będzie.

Szanowny Panie, wcielacie to w życie a i to nieudolnie. Dróg nie będzie, kasy
                            nie będzie, tylko kredyty do spłacenia będą. Proszę napisać co Pan sądzi o
                            rozpadającym się rondzie w Wieruchowie, co Pan sądzi o tym przepuście pod
                            Południową, co Pan sądzi o nieprzystosowanym dla niewidomych rondzie w Laskach w
                            dodatku o bezsensownej geometrii, a może ma pan jakieś zdanie na temat płyt w
                            podbudowie ul. Strzykulskiej i Południowej? Może chociaż na ten temat Pan się
                            wypowie? Nie będzie się Pan musiał zniżać do dyskusji ze mną bo widzi Pan - mam
                            opinię dyrektora Instytutu Badawczego Dróg i Mostów stwierdzającą, że
                            pozostawienie tych płyt w podbudowie może powodować spękania odbite, a więc
                            szybszą degradację nawierzchni. Co Pan na to? A może zechce Pan powrócić do
                            starej dyskusji pod tytułem "co zostało zbudowane na Strzykulskiej"? Pański
                            autorytet, dyrektor Zarządu Dróg Powiatowych Mieczysław Wójcik, twierdzi, że
                            chodnik z dopuszczonym ruchem rowerowym. Wyobrazi Pan sobie, że naczelnik
                            Wydziału Profilaktyki i Analiz Biura Ruchu Drogowego Komendy Głównej Policji
                            twierdzi co innego. Twierdzi, że jest to droga dla pieszych i rowerów z ruchem
                            po całej szerokości ciągu bo tak stanowią znaki. Myśli Pan, że w KGP się na tym
                            znają lepiej niż w naszym ZDP?

> Rację ma Pan w jednym, że nie jest Pan dla mnie żadnym
                            > autorytetem.

Ale ja nie to napisałem. Napisałem "Nie wydaje mi się by był Pan w jakiejkolwiek
                            kwestii na tyle poważanym autorytetem by to co Pan pisze traktować jako
                            bezdyskusyjne prawdy" a Pan to odniósł do mnie. Nie chcę i nie czuję potrzeby
                            bycia czyimkolwiek autorytetem. Zresztą - każdy ma takie autorytety na jakie
                            sobie zasłużył.
            • jojcorz Re: woda, dużo wody 29.12.09, 16:45
              Macieju z Rozalskich (cóż za odwaga), nie wnerwiaj się!

W 100% ZGADZAM się z Tobą!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jednak dla Twojego dobra radzę Ci:

walcz, walcz, walcz, walcz, ale na zimno.
          • kw40 Re: woda, dużo wody - prawda jest taka... 28.12.09, 15:36
            prawda jest taka, że na jessera można liczyć. Kilka razy prosiłem o
            interwencje w różnych sprawach i zawsze temat zostawał podjęty.
            Także w sprawie słynnej kałuży (obok mieszka ktoś z mojej rodziny)-
            na interwencja była skuteczna i kałuża przed Wigilią znikła. Jesser -
            gratulacje, masz mój głos wyborczy. Dla mnie liczy się konkretny
            człowiek i jego działanie a nie gadanie przed wyborami. Póki co
            jedynie jesser od początku kadencji pisze w necie sprawozdania z
            sesji. Inni zaczynają się dopiero budzić? Mam tylko nadzieję, że
            wymiana poglądów będzie na poziomie bez żadnych pyskówek
            • e_wolyn Re: woda, dużo wody - prawda jest taka... 29.12.09, 13:40
              Ta dyskusja do niczego nie prowadzi. Różnimy się co do statusu
              radnego. Ja uważam, że radny powinien w sposób konstruktywny
              przyczyniać sie do rozwoju Powiatu, poprzez uczestnictwo w pracach
              organu stanowiącego jakim jest Rada. Pan chce zastępować swoimi
              działaniami Starostę, Zarząd, Wydział Architektury, Zarząd Dróg
              Powiatowych, PINB itd. Trzeba oczywiście patrzeć tym podmiotom na
              ręce i oceniać krytycznie jeśli sprawy idą źle. Tak czyni w mojej
              ocenie Przewodniczący Klubu Radnych PO Pan Magnuszewski. Z Jego
              strony jest to krytyka a nie krytykanctwo. Nie zamierzam z Panem
              dyskutować czy np. trzy kostki w chodniku na ulicy Brzozowej czy
              Lipowej leżą dobrze czy źle, proszę to zgłosić do zarządcy drogi a
              nie do Wojewody , Prokuratora itd.(co Pan czyni). Ostatnio jeden z
              Pana kolegów z Łomianek na spotkaniu z mieszkańcami chwalił się
              inwestycjami na drogach powiatowych. Informował, że w 2010 roku będą
              kolejne inwestycje, tylko zaraz potem na sesji nie głosował za tymi
              inwestycjami.
              • rozalski.maciej Re: woda, dużo wody - prawda jest taka... 29.12.09, 16:00
                e_wolyn napisał:

> Ta dyskusja do niczego nie prowadzi. Różnimy się co do statusu
                > radnego. Ja uważam, że radny powinien w sposób konstruktywny
                > przyczyniać sie do rozwoju Powiatu, poprzez uczestnictwo w pracach
                > organu stanowiącego jakim jest Rada.

Więc dlaczego Pan nie chce być konstruktywny i nie chce się wypowiedzieć.
                Powtórzę: Proszę napisać co Pan sądzi o
                rozpadającym się rondzie w Wieruchowie, co Pan sądzi o tym przepuście pod
                Południową, co Pan sądzi o nieprzystosowanym dla niewidomych rondzie w Laskach w
                dodatku o bezsensownej geometrii, a może ma pan jakieś zdanie na temat płyt w
                podbudowie ul. Strzykulskiej i Południowej? Może chociaż na ten temat Pan się
                wypowie? Nie będzie się Pan musiał zniżać do dyskusji ze mną bo widzi Pan - mam
                opinię dyrektora Instytutu Badawczego Dróg i Mostów stwierdzającą, że
                pozostawienie tych płyt w podbudowie może powodować spękania odbite, a więc
                szybszą degradację nawierzchni. Co Pan na to? A może zechce Pan powrócić do
                starej dyskusji pod tytułem "co zostało zbudowane na Strzykulskiej"? Pański
                autorytet, dyrektor Zarządu Dróg Powiatowych Mieczysław Wójcik, twierdzi, że
                chodnik z dopuszczonym ruchem rowerowym. Wyobrazi Pan sobie, że naczelnik
                Wydziału Profilaktyki i Analiz Biura Ruchu Drogowego Komendy Głównej Policji
                twierdzi co innego. Twierdzi, że jest to droga dla pieszych i rowerów z ruchem
                po całej szerokości ciągu bo tak stanowią znaki. Myśli Pan, że w KGP się na tym
                znają lepiej niż w naszym ZDP?

> Pan chce zastępować swoimi działaniami Starostę, Zarząd, Wydział
                > Architektury, Zarząd Dróg Powiatowych, PINB itd. Trzeba oczywiście
                > patrzeć tym podmiotom na ręce i oceniać krytycznie jeśli sprawy
                > idą źle.

No więc ma Pan szansę. Wyżej zacytowałem. Dlaczego Pan nie chce się
                wypowiedzieć? Nie ma Pan pojęcia o co chodzi? Nie obchodzi to Pana? Radziłbym
                się zainteresować i potraktować to poważnie bo to są inwestycje za kilkanaście
                milionów złotych w sumie.

> Tak czyni w mojej ocenie Przewodniczący Klubu Radnych PO Pan
                > Magnuszewski. Z Jego strony jest to krytyka a nie krytykanctwo.
                > Nie zamierzam z Panem dyskutować czy np. trzy kostki w chodniku na
                > ulicy Brzozowej czy Lipowej leżą dobrze czy źle, proszę to zgłosić
                > do zarządcy drogi a nie do Wojewody , Prokuratora itd.(co Pan
                > czyni).

A do kogo mam zgłaszać skoro na czele ZDP postawiliście i trzymacie człowieka
                bez wykształcenia w tym kierunku? Próbowałem rozmawiać, ale okazało się, że nie
                ma to sensu. Po co mam się dowiadywać o "chodnikach z dopuszczonym ruchem" i
                innych takich wynalazkach? Tak na marginesie - by wiedzieć, że to bzdura
                wystarczy kurs na prawo jazdy, a Pan to bezkrytycznie powtarza.

Prócz tego, taka zwykła, ludzka uczciwość wymaga by tego rodzaju bagażu nie
                zostawiać tym co przyjdą po nas do Rady Powiatu, tylko załatwić jeszcze w tej
                kadencji. Ale myślę, że doskonale rozumiem Pańskie obiekcje - gdybym się tym nie
                zajął to problem wyniknąłby pod koniec przyszłej kadencji więc co to kogo
                obchodzi, prawda?

> Ostatnio jeden z Pana kolegów z Łomianek na spotkaniu z
                > mieszkańcami chwalił się inwestycjami na drogach powiatowych.
                > Informował, że w 2010 roku będą kolejne inwestycje, tylko zaraz
                > potem na sesji nie głosował za tymi inwestycjami.

Proszę z nim na ten temat dyskutować a nie ze mną. Zwłaszcza, że nie podaje Pan
                nawet jego nazwiska.
                • guzikiewicz69 Re: woda, dużo wody - prawda jest taka... 29.12.09, 17:21
                  Zacięte chłopaki z tych radnych powiatowych.
                  • e_wolyn Re: woda, dużo wody - prawda jest taka... 30.12.09, 10:04
                    Przybrał Pan taktykę która do niczego nie prowadzi. Głosuje Pan przy
                    kolejnych budżetach przeciw inwestycjom tam zawartym. Przetargi na
                    realizację inwestycji wygrywają zgodnie z ustawą o zamówieniach
                    publicznych różni wykonawcy - solidni i mniej solidni. Sam Pan
                    doskonale wie, że często przesuwa się odbiór wykonanych robót, ażeby
                    usunięto usterki i niedoróbki. I tu jest Pan w swoim żywiole. Na
                    lewo i prawo, czy ktoś chce słuchać czy nie, bije Pan na alarm,
                    pisze pisma do Wojewody, Prokuratury itd, jakie wadliwe jest
                    wykonanie inwestycji. Tymczasem są procedury które, zmuszają do
                    poprawy usterek i eliminują złych wykonawców na przyszłość.
                    Przytacza Pan wielokrotnie ul. Strzykulską - zachęcam
                    podróżujących aby będąc w tamtej okolicy przejechali ta ulicą
                    (szczególnie jeśli pamiętają jak wyglądała przed przebudową). Pisze
                    Pan o rondzie w Wieruchowie, chyba rozpada się ono oczami Pana
                    wyobraźni. Tym się różnimy Pan marzy żeby było jak najgorzej, ja
                    zabiegam aby było coraz lepiej. Pisze Pan: "postawiliście i
                    trzymacie człowieka bez wykształcenia " mając na myśli Dyrektora
                    ZDP. Radzę poczytać ustawę o samorządzie powiatowym, tam pisze jakie
                    kompetencje ma radny i czy on może kogokolwiek "postawić".
                    Pominął Pan ze zrozumiałych względów mój wpis o Przewodniczącym
                    Klubu Radnych PO Marku Magnuszewskim, że jego wypowiedzi i oceny są
                    nieraz krytyczne ale nie jest to krytykanctwo. Pewnie dlatego, że
                    Pan się z taką postawą nie zgadza. Ubolewam nad tym, że Pana zapał i
                    energia przez cztery lata są spożytkowane na walkę a nie na
                    współpracę dla dobra mieszkańców.
                    • rozalski.maciej Re: woda, dużo wody - prawda jest taka... 30.12.09, 11:05
                      e_wolyn napisał:

> Przybrał Pan taktykę która do niczego nie prowadzi. Głosuje Pan
                      > przy kolejnych budżetach przeciw inwestycjom tam zawartym.

Przy ostatnim budżecie wstrzymałem się. Proszę precyzyjnie a nie na własny użytek.

> Przetargi na realizację inwestycji wygrywają zgodnie z ustawą o
                      > zamówieniach publicznych różni wykonawcy - solidni i mniej
                      > solidni. Sam Pan doskonale wie, że często przesuwa się odbiór
                      > wykonanych robót, ażeby usunięto usterki i niedoróbki.

Nie wiem, ponieważ nie jestem na takowe zapraszany ani o nich informowany.
                      Projektów też nie przedstawiacie nawet jeśli się o nie występuje, w dodatku
                      uzasadniacie to w humorystyczny sposób.

> I tu jest Pan w swoim żywiole. Na lewo i prawo, czy ktoś chce
                      > słuchać czy nie, bije Pan na alarm, pisze pisma do Wojewody,
                      > Prokuratury itd, jakie wadliwe jest wykonanie inwestycji.

Przecież Pan dobrze wie, że nic takiego nie miało miejsca, więc po co Pan to
                      pisze? Nie napisałem żadnego pisma do Wojewody czy Prokuratury w sprawie
                      wadliwego wykonania inwestycji. Komisja wystąpiła do Wojewody z prośbą o
                      wykładnię przepisów. Uzyskała ją. No i teraz poprawiacie to co było wadliwe -
                      wymieniacie podpory znaków drogowych. Niestety z wami współpracować się nie da
                      bo nie słuchacie co się do was mówi. Nie dość, że wykonaliście oznakowanie
                      niezgodnie z przepisami i projektem, który zatwierdziliście dopiero po
                      dopuszczeniu drogi do użytkowania - na jakiej podstawie dopuściliście tę drogę
                      do użytkowania?, to jeszcze nie przyjmowaliście do wiadomości tego faktu.
                      Półtora roku wcześniej mówiłem o tych uchybieniach, w końcu trzeba było pisma od
                      wojewody byście poprawili ten element oznakowania. W każdej sprawie jest tak
                      samo - trzeba mieć papier. Teraz papiery mam.

> Tymczasem są procedury które, zmuszają do
                      > poprawy usterek i eliminują złych wykonawców na przyszłość.

Ale Pan nie wie o czym Pan pisze. Projekt 3go Maja w Izabelinie ma cztery lata -
                      kto go w takim stanie zatwierdził do realizacji?, w tym roku wykonaliście tę
                      ulicę bez udogodnień dla niewidomych z geometrią ronda mogącą prowadzić do
                      wypadków - może gdybyście mieli zwyczaj prezentować projekty to uniknęłoby się
                      tego? Ktoś by zwrócił na to uwagę i zamiast teraz pisać po forach internetowych
                      po prostu byłby racjonalny projekt? Rondo w Wieruchowie wybudowaliście pięć lat
                      temu, na wiosnę było naprawiane dopiero po awanturze. Co się stało, że przez
                      cztery lata nie uruchomiono procedur o których Pan pisze? Nawiasem pisząc na
                      wiosnę 2010 będzie ciąg dalszy naprawy ponieważ nawierzchnia dalej się "łuszczy".

> Przytacza Pan wielokrotnie ul. Strzykulską - zachęcam
                      > podróżujących aby będąc w tamtej okolicy przejechali ta ulicą
                      > (szczególnie jeśli pamiętają jak wyglądała przed przebudową).

No i woda na niej stoi. Wie Pan - równiejszy asfalt to nie wszystko. O
                      konstrukcji i płytach w podbudowie tej ulicy też mówiłem półtora roku temu.
                      Mieliście czas zmienić projekt, nie zrobiliście tego. Jeśli teraz zacznie się
                      coś z tą drogą niedobrego dziać to mam papier dlaczego - a wy zostaliście o tym
                      uprzedzeni.
                      Temat zebrany tutaj:
                      maciejrozalski.eu/?page_id=95
                      > Pisze Pan o rondzie w Wieruchowie, chyba rozpada się ono oczami
                      > Pana wyobraźni.

No i po co to? Czy mam wrzucić zdjęcia? Temat zebrany tutaj:
                      maciejrozalski.eu/?page_id=105
                      > Tym się różnimy Pan marzy żeby było jak najgorzej, ja
                      > zabiegam aby było coraz lepiej. Pisze Pan: "postawiliście i
                      > trzymacie człowieka bez wykształcenia " mając na myśli Dyrektora
                      > ZDP. Radzę poczytać ustawę o samorządzie powiatowym, tam pisze
                      > jakie kompetencje ma radny i czy on może kogokolwiek "postawić".

Czy to moja wina, że zarząd się z Panem nie liczy w tej kwestii? Tak na
                      marginesie - art 12 p. 4 ustawy o samorządzie powiatowym stanowi, iż "Do
                      wyłącznej właściwości rady powiatu należy: [...] stanowienie o kierunkach
                      działania zarządu powiatu oraz rozpatrywanie sprawozdań z działalności zarządu,
                      w tym z działalności finansowej". Szkoda, że Pan nie chce rozpatrywać
                      sprawozdań, niemniej to Rada zatrudnia starostę, więc jeśli jakieś służby
                      starostwa nie wywiązują się ze swoich zadań a ten to toleruje - wniosek prosty.

Prócz tego nie życzę sobie by Pan przeinaczał moje słowa. Napisałem "na czele
                      ZDP postawiliście i trzymacie człowieka bez wykształcenia w tym kierunku".
                      Przecież to jest fakt, w dodatku wielokrotnie przyznany przez Pana Wójcika.

> Pominął Pan ze zrozumiałych względów mój wpis o Przewodniczącym
                      > Klubu Radnych PO Marku Magnuszewskim, że jego wypowiedzi i oceny są
                      > nieraz krytyczne ale nie jest to krytykanctwo. Pewnie dlatego, że
                      > Pan się z taką postawą nie zgadza.

Cóż ja miałem pominąć i po co? Po pierwsze nie wypada pisać o nieobecnym. Po
                      drugie czy jest Pan pewien, że odzwierciedla intencje Pan Magnuszewskiego?
                      Myślę, że nie wypada pisać czegoś czego osoba wskazana nie jest w stanie
                      zweryfikować. Ale Pan się nie boi, przekażę Panu Magnuszewskiemu co Pan na jego
                      temat pisze i wrzucę tutaj odpowiedź, ale to dopiero po nowym roku.

> Ubolewam nad tym, że Pana zapał i energia przez cztery lata są
                      > spożytkowane na walkę a nie na współpracę dla dobra mieszkańców.

Pan będzie łaskaw ubolewać nad czymś innym.
                  • kaczusio Re: woda, dużo wody - prawda jest taka... 30.12.09, 10:19
                    Sprawność działania niektórych radnych zadziwia. Gadać i wybronić się ze
                    wszystkiego potrafią, jednak z realnymi efektami znacznie gorej. Dotyczy ono
                    zarówno skali mikro jak i makro. Radny, mieszkaniec Rolniczej, nick E wolyn,
                    dużo i pięknie pisze, a skutki: Rolnicza na początkowym odcinku gdyby nie
                    interwencja mieszkańców poparta przez radnych PO do których przyłączył się
                    później radny Wołyński, miała by już nieopadające się chodniki. Zakaz
                    zatrzymywania stał by po parzystej stronie niemal na całej długości od Wiślanej
                    do Wiejskiej. Sławetny ciąg kałuż od wielu kadencji pana radnego Wołynskiego
                    nadal trapi przejeżdżających. A gdzie przystanki autobusowe, wiaty na dalszym
                    odcinku od Kielpina, co z szerokością drogi i chodnika na tamtym odcinku? Można
                    by jeszcze wiele mówić! A i tak wiem iż zostanę przegadany. Bo co dobre to On a
                    co złe to inni.
                    • desesfis Re: woda, dużo wody - prawda jest taka... 30.12.09, 18:53
                      kaczusio napisał:
                      > Sprawność działania niektórych radnych zadziwia. Gadać i wybronić
                      się ze
                      > wszystkiego

Co do >gadać< to masz rację. Jeżeli chodzi o >wybronienie< to ja bym
                      nazwał to rozmywaniem tematu i pisaniem różnych frazesów które kupy
                      się nie trzymają a które kupi ten kto go nie zna. Praktycznie nasz
                      radny nie odpowiedział na żadne konkretne postawione pytanie a pisał
                      cho, cho ile razy w tym wątku. Przemilczał temat chyba kilkakrotnie
                      tu podnoszony dotyczący osobiście jego osoby tj. dokumentów z sesji
                      z jego podpisami. Pewnie to taki wielokrotnie przetestowany styl i
                      lata doświadczeń.

• e_wolyn Re: woda, dużo wody - prawda jest taka... 30.12.09, 22:36
                        Panie radny proszę się nie wstydzić swojego postępowania. Przecież
                        są zapisy w protokołach jak Pan wnioskował a radni PO przegłosowali
                        wysyłanie pism - skarg do Wojewody Prokuratury itp.
                        Informuję Pana również o tym że czas socjalizmu się skończył i
                        proszę nie zwracać się do mnie
                        na "wy": "poprawiliście", "wymieniliście", "usuwacie" itd.
                        Informuję Pana, że ja nic nie poprawiałem, nie wymieniałem, nie
                        usuwałem i występuję w liczbie pojedynczej.
                        Dyskutować z Panem oczywiście się nie da - bo to jest tak, jakby
                        dyskutować ze ścianą od której wszystko się odbija.
                        Zainteresowanych zapraszam do siebie, to wskażę dokumenty w których
                        jest zapisane który radny i jakie inwestycje dla Łomianek blokował a
                        kto przyczynił się do tego, że zostały zrealizowane. Jakie sprawy na
                        rzecz mieszkańców zrealizował radny i który. W jakich sprawach na
                        rzecz mieszkańców przeszkadzał radny i który a nawet niejednokrotnie
                        skutecznie je zablokował. Czarny "PIJAR" ma krótkie nóżki a prawda,
                        wcześniej czy później zawsze się obroni.
                        • rozalski.maciej Re: woda, dużo wody - prawda jest taka... 30.12.09, 22:53
                          e_wolyn napisał:

> Panie radny proszę się nie wstydzić swojego postępowania.

Przecież ja się nie wstydzę. Publikuję to od początku do końca. Znowu zaczyna
                          Pan dyskutować ze swoimi tezami?

> Przecież są zapisy w protokołach jak Pan wnioskował a radni PO
                          > przegłosowali wysyłanie pism - skarg do Wojewody Prokuratury itp.

Przecież ja te dokumenty opublikowałem, nie wie Pan tego? Są do ściągnięcia z
                          mojego blogu więc każdy kto chce może sprawdzić co i gdzie było wysyłane. Przy
                          okazji weryfikując co Pan pisze na ten temat. Dokumenty o których Pan pisze były
                          wysłane do Wojewody, GUNB oraz GDDKiA i dotyczyły wykładni przepisów - pod
                          którym kryptonimem, Pańskim zdaniem, kryje się Prokurator?
                          Wszystko zebrane tutaj:
                          maciejrozalski.eu/?page_id=95

> Informuję Pana również o tym że czas socjalizmu się skończył i
                          > proszę nie zwracać się do mnie na "wy": "poprawiliście",
                          > "wymieniliście", "usuwacie" itd.
                          > Informuję Pana, że ja nic nie poprawiałem, nie wymieniałem, nie
                          > usuwałem i występuję w liczbie pojedynczej.
                          > Dyskutować z Panem oczywiście się nie da - bo to jest tak, jakby
                          > dyskutować ze ścianą od której wszystko się odbija.
                          > Zainteresowanych zapraszam do siebie, to wskażę dokumenty w których
                          > jest zapisane który radny i jakie inwestycje dla Łomianek blokował
                          > a kto przyczynił się do tego, że zostały zrealizowane. Jakie
                          > sprawy na rzecz mieszkańców zrealizował radny i który. W jakich
                          > sprawach na rzecz mieszkańców przeszkadzał radny i który a nawet
                          > niejednokrotnie skutecznie je zablokował. Czarny "PIJAR" ma
                          > krótkie nóżki a prawda, wcześniej czy później zawsze się obroni.

Po co Pan zaprasza do siebie? Proszę opublikować. Mamy wiek XXI, internet,
                          darmowe serwisy, można zeskanować i wrzucić na jakąś www gdzie każdy będzie mógł
                          to przeczytać bez chodzenia i szukania. Tak samo jak powinny być publikowane
                          głosowania, protokoły i tak dalej. Ale nie są, również dzięki Panu.
                          • e_wolyn Re: woda, dużo wody - prawda jest taka... 31.12.09, 10:30
                            Życzę wszystkim "Forumowiczom" Szczęśliwego Nowego 2010 Roku !
                            Nich przyniesie wszystkim zdrowie, radość życia codziennego,
                            spełnienie planów i marzeń.
                            • pencroff Re: woda, dużo wody - prawda jest taka... 31.12.09, 11:10
                              ... oraz niech przyniesie wielką poprawę stanu ulic gminnych
                              i powiatowych :)
                              • kaczusio Re: woda, dużo wody - prawda jest taka... 31.12.09, 17:32
                                A kałuża co z nią?
                                • ono2008 Re: woda, dużo wody - prawda jest taka... 01.01.10, 16:08
                                  Interesujące są źródła poparcia Pana Radnego W.
                                  www.lomianki.info/document.php?did=1524
                                  Pozwolę sobie zacytować<Koło Gminne zostało powołane uchwałą Zarządu Powiatowego
                                  Wspólnoty z inicjatywy członków zamieszkałych na terenie naszej Gminy (z
                                  kilkuletnim stażem w Stowarzyszeniu
                                  ). Przewodniczącym Koła został wybrany
                                  Edward Wołyński - jeden z założycieli Wspólnoty w 2001 roku.> czyli wam nowym i
                                  młodym wara!!! Jakaż piękna jest nasza demokracja. Równie piękna jak opiewana tu
                                  kałuża, a raczej kałużysko na Rolniczej! Trwa niezmiennie dłużej niż wspólnota!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka