Dodaj do ulubionych

Hiobowe wieści bryceziona na Forum...

12.03.10, 10:08
"Koniec bajek o dotacjach UE na wod-kan." - to mnie brycezion zasmucił. Nie
mogę dojść do siebie odkąd przeczytałem newsy tego "posłańca". Ongiś posłańców
przynoszących złe wieści ścinano. Jaka szkoda, że tradycja ta nie przetrwała
:( Nasze forum znacznie by się oczyściło...
wojnowsk1, krzysiom1, toyara, pwz90 - również widzę poważnie przejęci bąkiem
bryceziona. Brakuje mi tu do kolekcji papirusa, lomka i kolegi snieznypatrol.

Nawiązując do tematu "wody i kanalizacji". To, co pisze brycezion to jedynie
jeden wielki ściek i z pewnością... woda na młyn wymienionych wyżej (jeśli
kogoś pominąłem - przepraszam).

A w Jaworznie jeszcze 4 marca pozyskiwali środki... Orientacyjna wartość
projektu „Modernizacja i rozbudowa systemu kanalizacyjnego miasta Jaworzna –
faza I”, opiewa na kwotę 172 mln zł. Dofinansowanie unijne, o które MPWiK
zabiega to 105 mln zł.

Brycezionie wpisz się na fora innych gmin - napisz im, że nie wiedzą, co
robią. Jeśli masz rację i Cię posłuchają to może te środki, o które cały czas
walczą, zwolnią się dla nas. W międzyczasie odwiedź jeszcze redakcję gazety
"Echo Bielan", by się wyżalić...

Żałosne.
Obserwuj wątek
    • toyara Re: Hiobowe wieści bryceziona na Forum... 12.03.10, 10:53
      Twoim zdaniem źle, że dopytuję? Lada dzień mamy spotkanie z mieszkańcami.
      Co mam im powiedzieć? Że wszystko jest jak miało być, kanalizacja i wodociąg
      będą, jak zostało nam obiecane, do 2014 roku, już za kilka miesięcy ruszają
      pierwsze prace na naszym osiedlu?
      Na ewentualne pytania odpowiadać, że to plotka, bzdury wierutne i woda na młyn?

Która z moich wypowiedzi Ci się nie podoba? W którym momencie wyszłam poza
      zwykłe dopytywanie, co z wnioskiem i dotacją, co w sytuacji ewentualnego braku
      dotacji, co z pozostałym inwestycjami powiązanymi z wod-kanem i w sumie
      zależnymi od położenia w/w.

1.
      Czy jest to potwierdzona informacja?

Rozumiem, że gmina o tym wie.

2.
      W takim razie czekamy na komentarz z góry?
      Ciśnienie mi podskoczyło.

3.
      Harmonogram ogłaszania naborów wniosków o dofinansowanie w 2010 r. w ramach
      osi I-III POIiŚ

Działanie 1.1 Gospodarka wodno-ściekowa w aglomeracjach powyżej 15 tys. RLM

Nie planuje się ogłoszenia kolejnego konkursu. Ogłoszone dotychczas konkursy
      oraz Lista Projektów Indywidualnych wyczerpują dostępną alokację na I oś.

Rozumiem, że o ten fragment chodzi.
      • esscort Re: Hiobowe wieści bryceziona na Forum... 12.03.10, 11:12
        Pytanie czy w ogóle rozmawianie na niektóre tematy jest surowo
        zabronione i świadczy o tym, że jesteś wrogiem, że powinno się z ciebie
        forum wyczyścić, że nurzasz się w ścieku itp. Nie wolno pytać, nie
        wolno mieć uwag, wątpliwości, nie można powiedzieć, że coś się nie
        podoba. Można tylko wznosić okrzyki entuzjazmu.
        Przyjacielu siaro, jeśli robisz jakąś listę, to mnie proszę do grupy z
        Toyarą dopisać.
        • kmsanczia Re: Hiobowe wieści bryceziona na Forum... 12.03.10, 11:19
          Mnie do listy wesołków. ;)
          • lolaxyz Re: Hiobowe wieści bryceziona na Forum... 12.03.10, 12:30
            Mnie też :D
            Tylko, że wesłoki nikogo nie obchodzą na tytm forum :( tak zajęci są
            szamotaniną miedzy sobą i swoimi licznymi nickami, ale my sie nie
            poddamy, będziemy zamulać :D
            • lolaxyz Re: Hiobowe wieści bryceziona na Forum... 12.03.10, 12:31
              Straszne! Emotikony się wyczerpały :(((
        • przyjaciel_siara Re: Hiobowe wieści bryceziona na Forum... 12.03.10, 11:35
          esscort napisał:

Pytanie czy w ogóle rozmawianie na niektóre tematy jest surowo zabronione i świadczy o tym, że jesteś wrogiem, że powinno się z ciebie forum wyczyścić, że nurzasz się w ścieku itp.

Poczytaj sobie posty wspomnianych 'pismaków' forum. A jak znajdziesz jeden post z wydźwiękiem pozytywnym - daj znać.

Nie wolno pytać, nie wolno mieć uwag, wątpliwości, nie można powiedzieć, że coś się nie podoba.

Zawsze można mieć pytania. Można wnosić też pomysły na rozwiązanie pewnych problemów. Można udzielać się na rzecz gminy i pomagać w rozwiązywaniu tychże problemów. Można aktywnie uczestniczyć w odbywających się spotkaniach. Można przychodzić na Komisje, brać udział w dyskusji. Można budować, a nie wiecznie burzyć. Nie trzeba przy tym wznosić "okrzyków entuzjazmu".

Przyjacielu siaro, jeśli robisz jakąś listę, to mnie proszę do grupy z Toyarą dopisać.

Nie pochlebiaj sobie. Aby się dostać na moją listę trzeba na to zasłużyć ;)
          • brycezion Re: Hiobowe wieści bryceziona na Forum... 12.03.10, 11:57
            Pryzyjaciel_siara zapomniał dopisać do listy skazanych na ścięcie Ministrów
            Rozwoju Regionalnego i Środowiska.
          • esscort Re: Hiobowe wieści bryceziona na Forum... 12.03.10, 12:01
            przyjaciel_siara napisał:

Zawsze można mieć pytania. Można wnosić też pomysły na rozwiązanie
            pewnych problemów. Można udzielać się na rzecz gminy i pomagać w
            rozwiązywaniu tychże problemów. Można aktywnie uczestniczyć w
            odbywających się spotkaniach. Można przychodzić na Komisje, brać
            udział w dyskusji. Można budować, a nie wiecznie burzyć. Nie trzeba
            przy tym wznosić "okrzyków entuzjazmu".
            >
            :))) No, acha, to prawda, ależ oczywiście, jak mógłbym myśleć
            inaczej, co też mi do głowy przyszło?

• esscort Re: Hiobowe wieści bryceziona na Forum... 12.03.10, 12:15

>Poczytaj sobie posty wspomnianych 'pismaków' forum.

Czytuję. I nie widzę w nich niczego starsznego. Jest problem związany
            z decyzją ministra. Co w tym dziwnego, że ktoś o tym informuje i
            wyraża obawy? Ty się nie odnosisz do meritum, tylko atakujesz
            piszących personalnie. Nie uważasz, że to bez sensu? Przecież ten
            problem nie zniknie, gdy sie o nim nie będzie mówiło. Poza tym, co ci
            przeszkadza mówienie? Myślisz, że od mówienia stanie się coś złego?
            Uważasz, że masz prawo decydować, co kto ma mysleć? Jeśli masz inne
            zdanie niż piszący lub lepsze wiadomości to je przedstaw i już.
            Ponadto zwracam uwagę, że minęły dawno czasy, gdy dziennik
            telewizyjny zaczynał się od informacji, ile wydobyto węgla, że w
            hutach wytapia się stal, a statkami juz płyną pomarańcze na świeta.
            Tak już jest, że ludzie piszą, informują, alarmują itp., gdy widzą,
            że coś się dzieje, na co warto zwrócić uwagę. Tak już jest. c
            • kmsanczia Re: Hiobowe wieści bryceziona na Forum... 12.03.10, 12:23
              Dopóki ktoś pisze w miarę kulturalnie, to nie widzę powodu do histerii. Szkoda że piewcom dobrej nowiny nie przeszkadzają prawdziwe oszołomy, tylko ludzie którzy mają odmienne zdanie (głównie o władzy). ;)
              • lolaxyz Re: Hiobowe wieści bryceziona na Forum... 12.03.10, 12:36
                Lepszy swój oszołom niz zwykły tamtych :D
                • woynowski1 Re: Hiobowe wieści bryceziona na Forum... 12.03.10, 12:54
                  O ile mnie pamięć nie myli taka informacja jak ta którą podaje bry, lub tego
                  rodzaju, wisi na stronie ministerstwa od początku roku i dodam że podobnych
                  informacji, dotyczących rozdziału funduszów na inne cele jest dużo więcej.
                  Nie oznacza to że sprawa przepadłą z kretesem. Bo lada dzień może się okazać po
                  kolejnym przeliczeniu, że jednak coś tam jest, lub uruchomiono koleją transzę.
                  Terminy ukazywania się takowych ogłoszeń nie zalezą od władz gminy, lecz od
                  wielu nazwijmy to ministerialnych czynników. I tam trzeba szukać pomocy.
                  • esscort Re: Hiobowe wieści bryceziona na Forum... 12.03.10, 13:06
                    woynowski1 napisał:

> Nie oznacza to że sprawa przepadłą z kretesem.

Ale, przyznasz, że prawdopodobieństwo takiego upadku jest duże

> Terminy ukazywania się takowych ogłoszeń nie zalezą od władz gminy,
                    lecz od wielu nazwijmy to ministerialnych czynników.

Co wy z tymi władzami gminy? Co mają władze gminy do decyzji w
                    ministerstwach? Tu chodziło chyba tylko o to, że gdyby władze gminy
                    szybciej ten wniosek urodziły, to może byśmy się załapali
                    • przyjaciel_siara Re: Hiobowe wieści bryceziona na Forum... 12.03.10, 14:14
                      esscort napisał:

Ale, przyznasz, że prawdopodobieństwo takiego upadku jest duże. Tu chodziło
                      chyba tylko o to, że gdyby władze gminy szybciej ten wniosek urodziły, to może
                      byśmy się załapali.

Sprawa przypomina mi tę z przedsiębiorcami ubiegającymi się o e-dotacje.
                      Zmieniono reguły. Jest pewien problem. Chwilowy? Możliwe. Pocieszające jest dla
                      mnie to, że nie dotyczy to jedynie naszej łomiankowskiej wod-kan. Gdyby tak
                      było, podejrzewałbym, że jest już po sprawie. Tymczasem jestem, mimo wszystko,
                      dobrej myśli...
                      • esscort Re: Hiobowe wieści bryceziona na Forum... 12.03.10, 14:28
                        To razem bądźmy dobrej myśli.
                        Ale teraz przeczytaj swój pierwszy post w tym wątku. I zobacz, co tam
                        wypisywałeś ;)
                        • przyjaciel_siara Re: Hiobowe wieści bryceziona na Forum... 12.03.10, 14:59
                          esscort napisał:

To razem bądźmy dobrej myśli. Ale teraz przeczytaj swój pierwszy post w tym wątku. I zobacz, co tam wypisywałeś ;)

Kropki nie wycofuję z tego co napisałem. To jest moja odpowiedź na - "kombinacje osobowo-PRwskie", "manipulację" oraz "podejrzane cele".
                          • esscort Re: Hiobowe wieści bryceziona na Forum... 12.03.10, 15:15
                            czyli uważasz, że:
                            1. o takich sprawach w ogóle nie powinno się na forum pisać?
                            2. Należy pisać, ale inaczej (jak?)
                            • przyjaciel_siara Re: Hiobowe wieści bryceziona na Forum... 12.03.10, 15:27
                              esscort napisał:

czyli uważasz, że:
                              1. o takich sprawach w ogóle nie powinno się na forum pisać?
                              2. Należy pisać, ale inaczej (jak?)

Uważam, że należy unikać języka konfrontacji opartego na oszczerstwach i pomówieniach. Uważam, że jeśli brycezion (i nie tylko on) ma jakieś dowody na to, że urzędnicy naszej gminy robią jakieś "kombinacje" to od tego jest sąd a nie forum dyskusyjne. Jeśli brycezion pisze, że "podejrzany jest cel ostatniej uchwały" to tym samym rzuca podejrzenie na członków rady miejskiej, iż mają w tym jakiś interes. To mi się właśnie w tych postach nie podoba.
                              • kmsanczia Re: Hiobowe wieści bryceziona na Forum... 12.03.10, 16:16
                                > Uważam, że jeśli brycezion (i nie tylko on) ma jakieś dowody na to, że
                                > urzędnicy naszej gminy robią jakieś "kombinacje" to od tego jest sąd

Jest jeszcze coś takiego jak niewiedza, nieudolność, nieświadomość itp. Z tym się do sądu nie leci, ale na forum można sobie pogadać, a nuż ktoś ważny przeczyta i się zastanowi. ;)
                                • woynowski1 Re: Hiobowe wieści bryceziona na Forum... 12.03.10, 18:53
                                  Takie cechy jak <niewiedza, nieudolność, nieświadomość itp> dotyczą obu stron.
                                  Pisanie o gazetowo, lub internetowo opisach jako o stwierdzonych faktach to duża
                                  przesada i na pewno nie jest w pełni obiektywne.
                                  On zachowuje się jak propagandzista, dziennikarz brukowca a nie człowiek
                                  poważny. Tak samo można mieć poważne zastrzeżenie do jego poprzednich wypowiedzi
                                  dotyczących wodociągów, no chyba, że trzeba przyjąć iż to forum ma wielką siłę
                                  sprawczą! Dla mnie to absurd, ale może?
                                  • kmsanczia Re: Hiobowe wieści bryceziona na Forum... 12.03.10, 19:01
                                    Na zarzuty wystarczy podać odpowiednie argumenty. Chyba tyle wystarczy żeby
                                    udowodnić, że ktoś się myli, albo że rzeczywistość nie jest taka czarno-biała, a
                                    myślący już sami wyciągną z tego wnioski. A tak to jedna strona narzeka, a druga
                                    odsądza ją od czci i wiary i nic z tego nie wynika. ;)
                                    • krzysiom1 Re: Hiobowe wieści bryceziona na Forum... 12.03.10, 19:11
                                      kmsanczia napisała:

> Na zarzuty wystarczy podać odpowiednie argumenty.

Teoretycznie tak. W Łomiankach (zawsze innaczej:)) tego nie wiedzą
                                      albo po prostu nie mają argumentów , więc prościej odsądzać od czci
                                      i wiary.
                                      • brycezion Re: Hiobowe wieści bryceziona na Forum... 12.03.10, 21:18
                                        Żadnej zmiany reguł - Przyjacielu_siaro - nie było. Od początku wszystko było
                                        wiadomo. I zasady naboru wniosków i punktacja. Wiadomo też dla każdego, że
                                        dotacje UE to nie worek bez dna. Kto pierwszy ten lepszy, bo w końcu worek się
                                        wyczerpie.
                                        Jeżeli jest tak ważny temat jak dotacja 57 mln, to powinno się z nim zasypiać i
                                        rano od niego zaczynać.
                                        Tymczasem u nas zajmowano się nim co najmniej ślamazarnie.
                                        Mam przypomnieć ? Proszę bardzo.

Przetarg na Wstępne Studium Wykonalności ogłoszono w V.2007. GIG zrealizował
                                        umowę w X.2007.
                                        Zaproponował Wariant "0"- Łomianki + Łomianki Dolne, koszt 88,2 mln, dotacja UE
                                        - 57,4 mln zł.

Komisja Techniczna zebrała sie w I.2008. Po 3 godzinach dyskusji wyglądało na
                                        to, że rozejdziemy się bez żadnych wniosków. Po mojej interwencji przew. Iwaszko
                                        zarządził głosowanie. Zaakceptowano Wariant "0".

Rada Miejska zatwierdziła uchwałą Wariant "0" w III.2008.
                                        Od tego momentu należało natychmiast przystąpić do opracowania dokumentacji,
                                        przetargu na Studium Wykonalności, uzgodnień własności gruntów, pozwoleń na
                                        budowę, warunków przetargowych itp.
                                        Do tej pory wszystko przebiegało O.K.

W III.2008 burmistrz zaprosił mnie na rozmowę i przedstawił swoją koncepcję
                                        realizacji przygotowań do złożenia wniosku. Była bardzo dobra. Uzależnił ją
                                        jednak od opinii "otoczenia". Po miesiącu poinformował mnie, że "doradcy" są
                                        jednak innego zdania. Życzyłem powodzenia i wyraziłem opinię, że żadnych dotacji
                                        na wod-kan. nie dostaniemy, bo "doradcy" nie mają żadnego doświadczenia w
                                        przygotowywaniu dużych projektów i jakich reżimów pracy one wymagają.

Po 5 m-cach w IX.2008 ogłoszono przetarg na Studium Wykonalności. Wygrało je
                                        PROEKO. Termin wykonania - I część - II.2009, II część - IX.2009. PROEKO
                                        zmieniło jednak zakres GIG-u powiększając o Kiełpin i Dziekanów Leśny. Dlaczego
                                        ? Sądzę, że z powodów PRwskich. Dodatkowe głosy. Nie wzięto jednak pod uwagę, że
                                        "lepszy wróbel w ręku niż gołąb na dachu", że zwiększa się tym samym zakres
                                        czynności przygotowawczych i ryzykuje termin złożenia wniosku, a więc i szanse
                                        dostania jakichkolwiek dotacji.
                                        Zaproponowany zakres to - 165,2 mln, dotacje -140,4 mln zł.

Przetarg na dokumentację ogłoszono dopiero w V.2009. Termin wykonania ostatniego
                                        etapu - 31.3.2010 !!!

Widząc opóźnienia w przygotowaniach, od roku ciągnę wątek "Studium Wykonalności
                                        - powtórka z ICDS". Miałem nadzieję rok temu, że moje ostrzeżenia zmobilizują
                                        osoby odpowiedzialne za wniosek.

Gdyby nie opóźnienia :
                                        - 5 m-cy z przetargiem na Studium Wykonalności
                                        - rok z przetargiem na dokumentację
                                        oraz zwiększenie zakresu z 88,2 mln do 165,2 mln
                                        była szansa złożyć wniosek o dotacje UE w XI.2009.

Dzisiaj moglibyśmy świętować otrzymanie 57 mln zł, a burmistrz otwierać
                                        szampana, bo II kadencję miałby w kieszeni. I nie trzeba by było wieszać na
                                        płotach GŁ chwaląc się, ile to dotacji uzbierano na drugorzędne sprawy.

Czy projekcja 3.12.2009 w ICDS była manipulacją ?
                                        Moim zdaniem tak. Zawarte w niej tabele dotacji w 2009 i 2010 (str.54) były
                                        nieaktualne biorąc pod uwagę okres oceny wniosku, 75% udział dotacji - pobożnym
                                        życzeniem, a terminy realizacji - nie realne.

Podejrzana uchwała? W świetle wyczerpania funduszy i braku naboru wniosków w
                                        2010, wydaje sie dziwny taki napór na przyśpieszenie przejęcia całości własności
                                        gminy w zakresie wod-kan.
                                        Przypomina to przed laty wątpliwości o celu założenia Spółki, jej statutu,
                                        zakończone artykułem w Rzepie "Interes na wodzie pisany".
                                        Oby ktoś nie wpadł na "genialny" pomysł, że skoro brak jest dotacji UE, to
                                        rozwiązaniem jest "prywatyzacja" Spółki.

Czy stan obecny mnie cieszy na zasadzie "a nie mówiłem" ? Wręcz przeciwnie,
                                        uważam to jako również moją porażkę osobistą, choć nic sobie nie mam do
                                        zarzucenia. Przecież w maju 2005 to ja wymyśliłem Pszczółkowskiego jako burmistrza.
                                        Nie wierzycie ? Proszę Go spytać.

No, ale piłka nadal w grze i zobaczymy co z tego wszystkiego wyniknie.

• krzysiom1 Re: Hiobowe wieści bryceziona na Forum... 12.03.10, 21:31
                                          brycezion napisał:
                                          Czy stan obecny mnie cieszy na zasadzie "a nie mówiłem" ? Wręcz
                                          przeciwnie,
                                          > uważam to jako również moją porażkę osobistą, choć nic sobie nie
                                          mam do
                                          > zarzucenia. Przecież w maju 2005 to ja wymyśliłem Pszczółkowskiego
                                          jako burmist
                                          > rza.
                                          > Nie wierzycie ? Proszę Go spytać.
                                          >
                                          > No, ale piłka nadal w grze i zobaczymy co z tego wszystkiego
                                          wyniknie

Ja wierzę i mogę potwierdzić, że tak było.
                                          Zapewniam, że burmistrz tego nie potwierdzi.
                                          Szkoda, że łomiankowscy samorządowcy nie mogą się wznieść ponad
                                          poprzeczkę podniesioną przez Radnego Sternickiego.
                                          • papirus22 Re: Hiobowe wieści bryceziona na Forum... 12.03.10, 21:49
                                            Ja także potwierdzam. Wiesław sie bał i chciał być vice, co z kolei
                                            potwierdzi Brycezion. To już historia bez znaczenia.
                                            Nauczka na przyszłość.
                                            Wybierajmy ludzi, mądrych niezależnych i bezpatyjnych:)
                                            • kmsanczia Re: Hiobowe wieści bryceziona na Forum... 13.03.10, 09:13
                                              papirus22 napisał:
                                              > Wybierajmy ludzi, mądrych niezależnych i bezpatyjnych:)

I podatnych na wpływy. :>
                                              • papirus22 Re: Hiobowe wieści bryceziona na Forum... 13.03.10, 15:47
                                                Napisałem niezależnych a więc niepodatnych na wpływy. Można raczej
                                                tylko dodać silnych osobowościowo.
                                                Km na pewno będzie tyle kandydatów, że wybierzesz sobie podatnego na
                                                wpływy, najlepiej z jakieś partii:)
                                                • kmsanczia Re: Hiobowe wieści bryceziona na Forum... 13.03.10, 16:13
                                                  Myślałam o tobie, żeby wykonywał twoje polecenia bez szemrania. )
                                                  • papirus22 Re: Hiobowe wieści bryceziona na Forum... 13.03.10, 16:49
                                                    Po co ktokolwiek ma wykonywać moje polecenia na dodatek bez
                                                    szemrania. Km musisz czasem zastanowić się czym, kto i po co ciebie
                                                    karmi. Nikt nie musi mnie słuchać. Wystarczy, że będzie miał swoje
                                                    zdanie, jakiekolwiek swoje zdanie:)
                                        • drabbu Re: Hiobowe wieści bryceziona na Forum... 16.03.10, 12:37
                                          brycezion napisał:
                                          >Przecież w maju 2005 to ja wymyśliłem Pszczółkowskiego jako burmist
                                          > rza.

A czy to nie Pan wymyślił również transformację ekonomiczno-
                                          ustrojową lat 89-90, Leszka Balcerowicza i ówczesną ekipę
                                          gospodarczą?
                      • krzysiom1 Re: Hiobowe wieści bryceziona na Forum... 12.03.10, 18:53

> Sprawa przypomina mi tę z przedsiębiorcami ubiegającymi się o e-
                        dotacje.
                        > Zmieniono reguły. Jest pewien problem. Chwilowy? Możliwe.

Jedyny wspólny mianownik tych spraw to środki unijne.
                        To są zupełnie różne sprawy i nie wiem jak możesz je porównywać.
                        Zsadnicza różnica to kasa. W jednej sprawie jest a w drugiej się
                        skończyła.
          • roberto19633 Re: Hiobowe wieści bryceziona na Forum... 12.03.10, 20:39
            Widzę że życie emocjonalne na Chopina kwitnie. Niestety Siara
            Burmistrzem, w przeciwieństwie do Stefana nie zostaniesz.Raczej
            komputerów swoim przeciwnikom nie wyłączysz/ chyba że rozwalisz
            stację trafo/. Najśmieszniejsze że racja zależy od punktu
            odniesienia,/ czyt, siedzenia/ i nie zawsze jest zgodna z prawdą.
            Ogólnie trąci to wczesnym Bierutem.
    • papirus22 Re: Hiobowe wieści bryceziona na Forum... 12.03.10, 22:19
      >> :( Nasze forum znacznie by się oczyściło...
      > wojnowsk1, krzysiom1, toyara, pwz90 - również widzę poważnie
      przejęci bąkiem bryceziona. Brakuje mi tu do kolekcji papirusa,
      lomka i kolegi snieznypatrol. "

Jestem już przyjacielu z PO. W Łomiankowskim PełO powinno się
      prowadzić jak w sporcie selekcję, wtedy takie orginały nie
      kompromitowały by tej partii, a tak mamy co mamy. Ataki na
      wszystkich którzy cokolwiek napiszą lub zapytają mogą skończyc się
      katatrofą dla tej partii. W sumie to nie mój problem bo jestem
      bezpartyjny ale szkoda trochę dorobku. Branie wszystkich z ulicy jak
      popadnie kiedyś źle się skończy.
      • 2.megi Re: Hiobowe wieści bryceziona na Forum... 13.03.10, 16:35
        Jak na bezpartyjnego i niezależnego zadziwiajacą masz orientacje w
        temacie PO, czy aby napewno nie jesteś członkiem? Nie... chyba nie
        tam chyba nie przyjmują takich co srają we własne gniazdo. Takich co
        ponoć kogoś promowali a zaraz potem obsrali. Tak mam nadzieje, że
        żadna grupa porządnych ludzi ciebie ani wspomnianych przez siare
        osób nie poprze ani nie wybierze do żadnego gremium. Będziesz tylko
        bezpartyjnym obstruktem szczekajacym na wszystkich. Lepiej zajmij
        się nauka dzieci gry w piłke choć nie masz do tego
        przygotowania,albo poproś rodziców , może znajdą dla ciebie jakąś
        zabawkę.
        • papirus22 Re: Hiobowe wieści bryceziona na Forum... 13.03.10, 17:01
          Jak na członka Łomiankowskiej PO masz urozmaicone słownictwo.
          Naprawdę w ten sposób zniechęcacie do siebie wyborców. Ludzie nie
          głosują tylko na partie także na ludzi i ich styl. Wasz styl na
          pewno nikomu nie będzie odpowiadał. Łomiankowskie PO nie ma nic
          wspólnego z Po ogólnopolskim czy takim Tuskiem, który reprezntuję
          sobą znacznie więcej.

Podobnie jak z KM, musisz zastanowić się kto i w jakim celu
          przekazuje ci informacje. Często są to zwykłe pomówienia, nieprawda.
          Cóż takie życie, łatwiej łyknąć plotkę niż sprawdzić u źródła. To że
          ktoś coś mówi nie znaczy że tak jest. Ehh mniejsza o to, prawda jest
          cierpliwa i prędzej czy później wyjdzie.

Wracając do meritum, jak spadł śnieg zablokował całą gminę bo był
          nieodśnieżony to twierdziliście, że tak nie jest.
          Jak MOŚ podało informcje, że skończyły się środki z Fundusz
          Spójności to zapewne wkrótce napiszecie, że środki są tylko
          Brycezion coś pomylił:)
          Z faktami trudno dyskutować. Ja nie aspiruję do żadnego gremium a
          już na pewno nie partyjnego.
          Pozdrawiam i naprawdę życzę wszystkim spokojnej i miłej soboty:)
          • 2.megi Re: Hiobowe wieści bryceziona na Forum... 13.03.10, 18:24
            Naprawdę nie wiem dlaczego do naszej wzajemnej wymiany
            nieskrepowanych mysli na tym forum mieszasz PO,przeciez wypowiadamy
            tylko własne zdania. Ja tu wystepuje jako megi a nie POmegi, więc
            twoje wycieczki i porady sa obok tematu. A nawiązujac do twojego
            kaznodziejskiego stylu ( dość tu powszechnego) to ty sie zastanów co
            mówisz, pouczajac wszystkich dookoła i przywołujac wszystkich do
            porzadku , zdaje się że nie masz do tego żadnego prawa. Zyczę ci
            miłego weekendu.
            • roberto19633 Re: Hiobowe wieści bryceziona na Forum... 13.03.10, 19:04
              Już się pogubiłem.Co z tym P.O. w Łomiankach.Za cholerę nie
              mogę ustalić. Platforma to przecież tylko nazwa parti
              politycznej. Tam papirus , tu megi ,a może na odwrót.
              Chyba liczy się przyzwoitość i skuteczność w rozwiązywaniu
              spraw lokalnych a nie przynależność do parti politycznej.
              To tylko sztuczne podziały w/g doktryny rzymskiej ,,dziel i
              rządż,,.
              • neptun666 Re: Hiobowe wieści bryceziona na Forum... 13.03.10, 19:20
                roberto19633 napisał:

> Chyba liczy się przyzwoitość i skuteczność w rozwiązywaniu
                > spraw lokalnych a nie przynależność do parti politycznej.

No i tu jest pies pogrzebany, piszesz przyzwoitość to chyba nie dotyczy
                papirusa22, On najpierw mówi( pisze) potem myśli, a jaką skuteczność w
                rozwiązywaniu spraw lokalnych osiągnął papirus22?

No może w pisaniu donosów??

• 2.megi Re: Hiobowe wieści bryceziona na Forum... 13.03.10, 19:57
                Już się pogubiłem.Co z tym P.O. w Łomiankach.Za cholerę nie
                > mogę ustalić. Platforma to przecież tylko nazwa parti
                > politycznej. Tam papirus , tu megi ,a może na odwrót.

Właśnie o to chodzi ,że jak papi napotyka na krytykę lub
                niepochlebną ocenę to od razu uprawia wycieczki osobiste w strone
                PO, PEŁO itp., myślę, że to objaw braku argumentów, zazdrości co do
                siły Koła w Łomiankach lub celności przytoczonej pod jego adresem
                uwagi. Prawda w oczy kole?
                • guzikiewicz69 Re: Hiobowe wieści- czyli ORGAZM 13.03.10, 21:06
                  Nareszcie są, upragnione, wytęsknione, wymodlone ZŁE WIEŚCI. Gdyby
                  jeszcze Wisełka wały przerwała...ehhh, pomarzyć.
                  • etaam Re: Hiobowe wieści- czyli ORGAZM 13.03.10, 23:07
                    guzikiewicz69 napisał:

> Nareszcie są,
                    >
                    Ani trochę nie jesteś oryginalny.
                    Pod tytułem NARESZCIE od wczoraj (godz. 21.46) jest otwarty wątek, którego autorem jest Krzysiom znający jak to gdzieś napisał, życie.
                    forum.gazeta.pl/forum/w,229,108624838,108624838,Nareszcie_.html
            • esscort Re: Hiobowe wieści bryceziona na Forum... 14.03.10, 00:24
              2.megi napisał:

> Naprawdę nie wiem dlaczego do naszej wzajemnej wymiany
              > nieskrepowanych mysli

O, Megi, zwolennik wypowiadania nieskrępowanych mysli, który w drugim
              wątku chce ustalać, kto tu może zabierać głos
              • 2.megi Re: Hiobowe wieści bryceziona na Forum... 14.03.10, 07:23
                Tak eskorcik, jestem twoim fanem,podrzuć jeszcze jakąś połajanke ,bo
                się stęskniłem...
                • esscort Re: Hiobowe wieści bryceziona na Forum... 14.03.10, 10:12
                  a gdzie ty widzisz połajankę? Refleksja tylko. Dzięki, że za prawo do
                  pisania tutaj.
                  • 2.megi Re: Hiobowe wieści bryceziona na Forum... 14.03.10, 12:13
                    esscort napisał:

> a gdzie ty widzisz połajankę? Refleksja tylko. Dzięki, że za prawo
                    do
                    > pisania tutaj.

Ach, przepraszam i proszę prezentuj nam jeszcze wiecej i jeszcze
                    wiecej swoich refleksji, powoli zbliżasz się do poziomu " nikt mi
                    nie powie że białe jest białe...itd.". Już przygotowałem sobie wolną
                    scianę na twoje refleksje...
                    • brycezion Re: Hiobowe wieści bryceziona na Forum... 15.03.10, 11:12
                      Przyjaciel_siara zakładając ten wątek i pisząc, że Jaworzno już w marcu 2010
                      otrzymało dotację 172 mln zł, przypomina mi dowcip o graczu i Panu Bogu.
                      Grający na loterii skarżył się do Pana Boga, że nic nie może wygrać. Pan Bóg
                      odpowiedział mu :"Przyjacielu, daj mi szansę, kup los !!!".

Może więc przyjacielu_siaro poinformujesz, kiedy Jaworzno złożyło wniosek. W
                      2008, w 2009 ? Czy był to projekt zakwalifikowany jako indywidualny czy też w
                      ramach konkursu i którego ?
                      Ocena formalna, a potem merytoryczna złożonego wniosku trwa parę miesięcy.

Na resztę inwektyw odpowiedziałem Ci 12.3 o 21.18.
                      • papirus01 Re: Hiobowe wieści bryceziona na Forum... 15.03.10, 11:27
                        Jakoś ten nasz brycezion jest selektywny co do inwektyw skierowanych do niego.
                        Odpowiedz wreszcie ile dostałeś za księgi i dlaczego tak szybko odwracasz się od
                        kolejnych burmistrzów. Brak im horyzontów, czy dla ciebie kasy? A może to co
                        stworzyłeś w formie ksiąg to puste pisanie, ot taki taki teoretyczny wymysł
                        ubrany w słowotok i masę liczb nie mający żadnego znaczącego sensu, ale dający
                        kasę! Tak samo pragniesz dorwać się do kasy z wodkan. A co do dowcipu o
                        przyjacielu, Ty nie odpuścisz żadnej okazji by zgarnąć kasę.
                        • krzysiom1 Re: Hiobowe wieści bryceziona na Forum... 15.03.10, 11:34
                          Wszystko jasne!
                          Brycezion dybie na gminną kasę- więc nie złożyliśmy wniosku w
                          terminie zapewniającym uzyskanie środków.
                        • brycezion Re: Hiobowe wieści bryceziona na Forum... 15.03.10, 11:39
                          Papirusie1 - uważasz, że burmistrz jest głupcem i płaci za bezwartościowe analizy ?
                          W swej zaciekłej zawiści zapomniałeś dodać beneficjentów zleceń UM : Główny
                          Instytut Górnictwa i Szkołę Główną Handlową.
                        • papirus501 Re: Hiobowe wieści bryceziona na Forum... 15.03.10, 11:50
                          papirus01 napisał:

A może to co stworzyłeś w formie ksiąg to puste pisanie, ot taki taki
                          teoretyczny wymysł ubrany w słowotok i masę liczb nie mający żadnego
                          znaczącego sensu, ale dający kasę! Tak samo pragniesz dorwać się do
                          kasy z wodkan.

O cichy donosik na burmistrza,że marnuje kasę na jakieś bezużyteczne
                          opracowania. Czy w łomiankach jest jakaś opozycja,która takimi
                          przykładami niegospodarności mogłaby się zająć? - to znaczy wyjaśnić,
                          czy faktycznie mały miejsce. A może tylko na forum potraficie
                          dyskutować? Zbliża się kampania wyborcza,więc takie obywatelskie
                          sygnały należałoby wykorzystywać
                      • przyjaciel_siara Re: Hiobowe wieści bryceziona na Forum... 15.03.10, 12:45
                        Na wstępie mała uwaga. Podpinaj się proszę brycezionie następnym razem pod moimi
                        wątkami. Dasz mi większą szansę, jak w przywołanym przez ciebie dowcipie, by
                        udzielić ci odpowiedzi.

Jestem świadom tego, iż wniosek nie został złożony. Wiem, że naboru ma ponoć do
                        końca tego roku nie być. Zgadzamy się obaj przy tym, że "piłka jest nadal w
                        grze". I takie są fakty.

W moim poście "Hiobowe wieści bryceziona na Forum..." piętnuję jednak język
                        konfrontacji, jakim operujesz. Oparty jest o oszczerstwa i pomówienia. Proszę
                        jedynie grzecznie, jako czytelnik twoich postów, o rzetelność.
                        Jeszcze raz powtórzę. Jeśli masz jakieś dowody na to, iż urzędnicy naszej gminy
                        "kombinują", czy "manipulują" (tak to określasz) to powinieneś to zgłosić w
                        pierwszej kolejności w prokuraturze. To bardzo poważna sprawa, bo chodzi o
                        wymierne straty dla miasta. Jeśli piszesz, że "podejrzany jest cel ostatniej
                        uchwały" to oczekiwałbym również dociągnięcia sprawy do końca, a nie
                        bezpodstawne (na chwilę obecną) rzucanie podejrzeń na członków rady miejskiej,
                        iż mają w tym jakiś interes. Chyba to nie są zbyt wygórowane oczekiwania...
                        • brycezion Re: Hiobowe wieści bryceziona na Forum... 15.03.10, 20:04
                          Przyjacielu_siara - do rzeczy. Kiedy Jaworzno złożyło wniosek ?
                          • przyjaciel_siara Re: Hiobowe wieści bryceziona na Forum... 15.03.10, 20:28
                            brycezion napisał:

Przyjacielu_siara - do rzeczy. Kiedy Jaworzno złożyło wniosek ?

W grudniu 2008 roku. Wierzą, że otrzymają dofinansowanie. Projekt oceniony na 37 pkt. 19 miejsce. Ale cały czas walczą. Nikt im chyba nie przeszkadza.

Pomożesz brycezionie, czy skoncentrujesz się wyłącznie na krytyce? W 2008 miałeś tyle pozytywnej energii...
                            • brycezion Re: Hiobowe wieści bryceziona na Forum... 15.03.10, 21:17
                              No to sam uzupełniłeś -Przyjacielu_siara- koniec swojego postu zaczynającego ten
                              wątek.

Pomożecie? Pomożemy.
                              Zawsze pozytywnie reagowałem na prośby burmistrzów, jeżeli chcieli skorzystać z
                              mojej wiedzy i doświadczenia.
                              • 2.megi Re: Hiobowe wieści bryceziona na Forum... 15.03.10, 23:42
                                brycezion napisał:
                                .
                                > Zawsze pozytywnie reagowałem na prośby burmistrzów, jeżeli chcieli
                                skorzystać z
                                > mojej wiedzy i doświadczenia.
                                ....i gdy zamawiali i płacili , bo gdy przestali zamawiac to
                                wylewam na nich pomyje...
                                • brycezion Re: Hiobowe wieści bryceziona na Forum... 16.03.10, 00:15
                                  2.megi - i Ty też podobnie jak Papirus01 uważasz burmistrza za głupca ?
                                  No, ładnych ma "doradców"!!!
                              • przyjaciel_siara Re: Hiobowe wieści bryceziona na Forum... 16.03.10, 00:52
                                brycezion napisał:

No to sam uzupełniłeś -Przyjacielu_siara- koniec swojego postu zaczynającego ten wątek. Pomożecie? Pomożemy. Zawsze pozytywnie reagowałem na prośby burmistrzów, jeżeli chcieli skorzystać z mojej wiedzy i doświadczenia.

No to poniosłem porażkę. Starałem się byś zrozumiał sens mojej wypowiedzi. Niestety. Pomimo tego, iż wyłożyłem ci wszystko raz jeszcze 15.03 o 12:45, nie jesteś w stanie sobie tego przyswoić. Lub najzwyczajniej NIE CHCESZ tego zrobić. Nie wnikam. Nadajemy na innych falach różnie wartościując pewne sprawy.
                                A, że nikt cię obecnie nie prosi o rady? Cóż. Spodziewam się, że jesteś po prostu za drogi...
                                • woynowski1 Re: Hiobowe wieści bryceziona na Forum... 16.03.10, 17:29
                                  Ojciec mój powiedział że hasło "pomożemy" to znane było już za gierka!
                                  • krzysiom1 Re: Hiobowe wieści bryceziona na Forum... 16.03.10, 19:32
                                    woynowski1 napisał:

> Ojciec mój powiedział że hasło "pomożemy" to znane było już za
                                    gierka!
                                    W tym przypadku hasło brzmiało: "Ciągniemy za uszy"
                                    • brycezion Re: Drabbu 19.03.10, 00:48
                                      Pyta Pan czy wymyśliłem transformację ustrojową i miałem coś wspólnego z
                                      Balcerowiczem ?
                                      No, w skali globalnej sukcesu nie miałem, ale mam satysfakcję, że wbiłem
                                      pierwszy łom w mur skostniałej organizacji handlu zagranicznego.
                                      W roku 1988, przy trzecim podejściu, dostałem Pozwolenie na Samodzielny Handel
                                      Zagraniczny. Było to pierwsze w Polsce pozwolenie dla prywatnej firmy handlowej,
                                      robiącej obroty na własny rachunek, nie jako pośrednik. Od roku 1985 pozwolenia
                                      takie zaczęto wydawać , ale tylko dla rzemieślników na ich towary i firm
                                      polonijnych.
                                      Na pierwsze moje podejście dostałem negatywną odpowiedź ówczesnego ministra
                                      Współpracy Gospodarczej z Zagranicą Nesterowicza, że stanowiłbym zagrożenie dla
                                      central handlu zagranicznego!?! Wrogiem publicznym bywałem od dawna.Wtedy to
                                      można było się bać...
                                      Natomiast z nową czołówką gospodarczą m.in. z Balcerowiczem miałem okazję
                                      spotykać jako członek-założyciel warszawskiego oddziału Lions Club (przy
                                      Metronexie). Zapraszaliśmy prawie wszystkich czołowych działaczy
                                      gospodarczo-politycznych na spotkania i długie dyskusje.

Chce Pan obejrzeć dokumenty ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka