Dodaj do ulubionych

GW cytuje Rzepę

03.11.10, 01:28
"...Gmin, w których nikt nie chce konkurować w wyborach z wójtem czy burmistrzem, jest już ok. 300.."
Albo się przyzwyczaili, albo się boją. Urząd jest nie tylko decydentem w wielu sprawach, ale często też największym pracodawcą.
Obserwuj wątek
    • krzysiom1 Re: GW cytuje Rzepę 03.11.10, 07:56
      Aż trudno uwierzyć, że w Łomiankach nie ma sensownego kandydata na urząd burmistrza.
      Praktycznie nie mamy wyboru, więc tradycyjnie ludzie będą głosować "przeciw" a nie "za".
      Tym sposobem, tradycyjnie PO wygra kolejne wybory i tradycyjnie skończy się tylko na obietnicach. Smutna ta nasza demokracja.
      • marmit1 Re: GW cytuje Rzepę 03.11.10, 08:40
        Może PO znajdzie lepszego kandydata na burmistrza niż obecnie nam panujący. W ten sposób nastąpi zmiana.

Pozdrawiam,
        • brycezion Re: GW cytuje Rzepę 03.11.10, 08:56
          Jest jeszcze bezpartyjne ugrupowanie Twoje Łomianki i Łączą nas Łomianki.
          Z TŁ startuje T. Dąbrowski.
          • romek501 Re: GW cytuje Rzepę 03.11.10, 09:38
            No tak, facet wspierany kiedyś przez Stowarzyszenie Rodzina Polska, przybudówkę Radia Maryja. Łomianki i tak mają dużo wewnętrznych sporów. Jak dojdzie nam jeszcze jeden - kto prawdziwy patriota i katolik, a kto nie, kto za modlitwa przed rozpoczęciem lekcji, a kto nie itp. to się nie podniesiemy.
            Przepraszam, nie wierzę w metamorfozę tego typu działaczy. Też chodzę do kościoła, też mam zdjęcie z Janem Pawłem II, ale nie przyszłoby mi do głowy wyciągać go w kampanii wyborczej jago jednego z głównych argumentów. Ja sie takich ludzi boję. Bo oni jak krzyżowcy.
            To już chyba Pszczołkowski lepszy, bo chociaż przewidywalny.
            • esscort Re: GW cytuje Rzepę 03.11.10, 10:19
              Sprawa politycznej przeszłości kandydata Dąbrowskiego wzbudza zainteresowanie.
              Może sam kandydat (e, raczej nie, bo kandydaci na burmistrzów brzydzą się - przynajmniej oficjalnie - wypowiedzi na forum) albo ktoś z jego (jak to sie teraz modnie mówi) otoczenia powie wprost i jednoznacznie:
              - z jakiego komitetu i przez kogo wspierany T. Dąbrowski był radnym na Bielanach?
              - czy stratował później (jak informowano na forum) w wyborach do Sejmu jako kandydat PiS z Płocka?

Nie ma sensu robić z tego tajemnicy. Pisać: a co za różnica? itp. Widocznie dla niektórych to ma znaczenie, skoro pytają. Wyborcy mają prawo znać informacje o kandydacie, a wszystkie niedopowiedzenia działają na niekorzyść kandydata. Skoro kandydat tak dokładnie informuje o przeszłości swojej rodziny, to także o swojej powinien informować. I naprawdę nie pisze tego jakoś złośliwie czy podchwytliwie. Też mnie to zwyczajnie interesuje
            • corner111 Re: GW cytuje Rzepę 03.11.10, 11:11
              I tam się pewnie poznał z Sokołowskim aktywnym działaczem tegoż stowarzyszenia. Tak, że wybór kontrkandydatów zaiste przedni. Od Annasza do Kajfasza.
              • esscort Re: GW cytuje Rzepę 03.11.10, 11:17
                Mam nadzieję, że przemawia przez ciebie agitator wyborczy. I że tak konfabulujesz
                Bo gdyby sie okazało, że Sokołowski nie staruje w wyborach, bo wystawił młodszego kolegę, to było naprawdę wesoło :))
                No ale to raczej żart.
          • neptun666 Re: GW cytuje Rzepę 03.11.10, 09:40
            brycezion napisał:
            > Jest jeszcze bezpartyjne ugrupowanie Twoje Łomianki i Łączą nas Łomianki.
            > Z TŁ startuje T. Dąbrowski.

Ale się porobiło to już burmistrz Pszczółkowski jest be.
            Jest takie przysłowie "Boże chroń mnie od przyjaciół z wrogami poradzę sobie sam"

Czyżbyś już węszył nowe pieniądze za białe księgi które zleci ci do pisanie P.Dąbrowski?

• brycezion Re: Neptun666 03.11.10, 10:52
              A gdzie ja napisałem, że Pszczółkowski "jest be"?
              To już nie wolno pisać, że są inni kandydaci ?

Tak Ci żal tych kilkunastu tysięcy, które dostałem za Białą Księgę, a nie żal Ci wywalonych w błoto ok.500 tysięcy za opracowania nie złożonego wniosku o dotacje UE ?
              I Ty też, wraz z paroma innymi, uważasz Pszczółkowskiego za durnia, skoro PROSIŁ mnie o to opracowanie? Ja się nie napraszałem.
              • brycezion Re: Esscort 03.11.10, 11:18
                Polityczna przeszłość Dąbrowskiego wzbudza zainteresowanie tych, którzy są Jego przeciwnikami, a nie mają innych kontrargumentów.
                Jeżeli czyjeś przekonania światopoglądowe mają być kryterium wyborów samorządowych, a nie kwalifikacje zawodowe, to czarno widzę kolejne 4 lata Łomianek.
                Przy głosowaniu na Pszczółkowskiego nie pytaliśmy się o Jego przynależność partyjną czy o przekonania religijne.
                • esscort Re: Esscort 03.11.10, 11:30
                  Zgadzam się, prawie.
                  Nie pytaliśmy, bo znaliśmy. To znaczy nie było żadnych symptomów, że te przekonania mogą jakoś wpływać na burmistrzowanie
                  Mnie też światopogląd, orientacja, życie prywatne itp. kandydata w normalnej sytuacji nie interesuje. Ale też nie dziwię się zainteresowaniu. Wszak mamy przykłady (liczne) osób funkcjonujących w dużej i małej polityce, którzy kierują sie w pracy posła, senatora, prezydenta miasta, burmistrza itp. przesłankami wynikającymi z przekonań religijnych, z "wierności" grupowej lub patronowi, a nie racjonalnymi "cywilnymi", ekonomicznymi, prawnymi przesłankami.
                  Chciałbym tę opcję wykluczyć.
                  Nie jestem przeciwnikiem T. Dąbrowskiego. Nie podchodzę do obecnych wyborów emocjonalnie. Raczej je obserwuje na chłodno
                  • brycezion Re: Esscort 03.11.10, 11:36
                    Kto znał, to znał. Ja np. nie.
                    • esscort Re: Esscort 03.11.10, 11:44
                      brycezion napisał:
                      > Kto znał, to znał. Ja np. nie.

Ja w sumie też nie :) Ale właśnie to było OK - że sprawa poglądów, wyznania nie była stawiana w kampanii.
                      Natomiast teraz w każdym tekście jest sprawa zdjęcia z JP II .
                      Oczywiście niech każdy pisze i mowi to, co jest dla niego ważne, ja nie mam nic przeciwko temu, ale jeśli ktoś coś mówi, to musi też brac pod uwagę, że inni mogą się zastanawiać, co to znaczy.
                      Tylko tyle.
                  • papirus22 Re: Esscort 03.11.10, 12:16
                    Nie pytaliśmy, ale Wiesław np. miał ulotkę gdzie PO szło razem z PISem do wyborów samorządowych, z jednej strony o ile dobrze pamiętam był Wiesław z drugiej Boguś. Jakoś to wtedy nikomu nie przeszkadzało tzn. POPIS. Obecnie rozwarstwienie społeczne to wynik działań politycznych. Winne są wszystkie partie i dlatego uważam, że partie niczego pozytywnego nie mają do zaproponowania. Stąd szukanie ludzi bezpartyjnych i nie związanych z żadną partią. Nie jest to łatwe, ale się da:)
                    • drabbu Re: Esscort 03.11.10, 12:23
                      Papirusie, w poprzednich wyborach samorządowych (2006) ani nie było takiej koalicji, ani na pewno nie było takiej ulotki - z Bogusiem na odwrocie. Nie mogło być. Innych wborów samorządowych od 2006 nie było. Coś źle pamiętasz :)
                    • esscort Re: Esscort 03.11.10, 12:26
                      papirus22 napisał:
                      > Nie pytaliśmy, ale Wiesław np. miał ulotkę gdzie PO szło razem z PISem do wybor
                      > ów samorządowych, z jednej strony o ile dobrze pamiętam był Wiesław z dr
                      > ugiej Boguś. Jakoś to wtedy nikomu nie przeszkadzało tzn. POPIS.

Ja nie pamietam takiej ulotki, ale też nie wykluczam, że taka mogła być. W końcu kiedyś sie wydawało, że POPIS jest mozliwy. No i przez te lata wiele sie wydarzyło.

papirus22 napisał: Obecnie rozwarstwienie społeczne to wynik działań politycznych.
                      Nie wiem, o co chodzi? Jakie rozwarstwienie jest wynikiem działań politycznych?

Myślę, że chciałeś napisać, ze w wyborach samorządowych ludzie powinni się grupować wokół lokalnych spraw. I z tym sie zgadzam w 100% . Ale też nie można podchodzić tak, że kto nie należy do żadnej partii, ten z założenia jest dobry, a kto należy - ten zły.
                      Po prostu w wyborach samorządowych powinno się działać "ponadpartyjnie" a nie "antypartyjnie". Bo to że ktoś należy do partii nie jest złe samo w sobie. Niech sobie należy. Byle interesów i decyzji partyjnych nie przedkładał ponad interesy lokalne.
                      • papirus22 Re: Esscort 03.11.10, 12:57
                        Ja mam słaba pamięć bo dużo na głowie, ale Wy powinniście lepiej pamiętać.

Chłopaki ja pisałem o kampanii 2002. Wtedy PIS z Wiesławem a Wiesław z PISem, zresztą z listy POPIS dostał się właśnie Boguś. Oj słabiutko z pamięcią, ale musze poszukać tej ulotki w przepasnych archiwach redaktora Tadeusza, mam nadzieję że się znajdzie:)

Napiszę wyraźnie że tyle pamiętam, ale jeszcze to sprawdzę. Drabbu zadzwoń do Wiesława i się spytaj czy tak było będzie szybciej, wkońcu startujesz z jego listy PO.

Szarżowanie pewnymi argumentami to fajna rzecz pod warunkiem, że ma się sprawdzony dokładnie teren. Z tego co wie to kandydat Dąbrowski startował z list przedsiębiorców do rady, ale też to sprawdzę.

Nie, już mam!
                        wybory2002.pkw.gov.pl/grada/gw1/w14/p1432/g143205/o11797/k3180.html
                        Wtedy komitet nazywał się Komitet Wyborczy Wyborców "PRAWICA" - POPIS. Teraz trzeba poszukać ulotkę:)
                        • esscort Re: Esscort 03.11.10, 13:11
                          papirus22 napisał:
                          >
                          > Chłopaki ja pisałem o kampanii 2002.

Ale nie napisałeś, że o tym piszesz :)
                          Jak w 2002, to tym bardziej mogło tak być. I nie byłoby w tym nic dziwnego. Kiedyś to nawet Kaczyński z Tuskiem z jednej miski jedli. I co z tego? Świat sie zmienia. Ludzie się zmieniają.
                          Oceny się zmieniają.
                          • papirus22 Re: Esscort 03.11.10, 13:31
                            esscort napisał:
                            " Kiedyś to nawet Kaczyński z Tuskiem z jednej miski jedli. I co z tego? Świat sie zmienia. Ludzie się zmieniają.Oceny się zmieniają."

wiem, wiem jak kali ukraść krowa...
                            • drabbu Re: Esscort 03.11.10, 13:37
                              Nie tylko Tusk z Kaczyńskim. Krystecki z Pszczółkowskim też , Papirusie.
                              Ale ludzie się zmieniają... może mógłbyś zadzwonić do redaktora Tadka?
                            • esscort Re: Esscort 03.11.10, 13:43
                              ???
                              • drabbu Re: Esscort 03.11.10, 13:49
                                ... jedli z jednej miski :)
                        • drabbu Re: Esscort 03.11.10, 13:18
                          papirus22 napisał: > Ja mam słaba pamięć bo dużo na głowie

a skąd wiesz, że ja mam spraw mniej?
                          W każdym razie, pokręciłeś wszystko gruntownie. Przecież hasło "PO-PIS" padło przy wyborach parlamentarnych w r. 2005 (i rozwiało się niemal tak samo szybko, jak padło - a pod linkiem, który zamieściłeś, a który odnosi się do r. 2002 - jest tylko "Komitet Wyborczy Prawica", bez żadnego Popisu ).
                          Na takie poplątanie nawet archiwa redaktora Tadka nie pomogą, choć nie wątpię, że są przepastne.

Co ma wynikać z przywoływania historii starożytnej z r. 2002?
                          i co ma tu do rzeczy moje kandydowanie?
                          i niby po co miałbym dzwonić do Wiesława?

Taki burmistrz, drogi Papirusie, to - w przeciwieństwie do niektórych radnych -
                          raczej mocno zajęty człowiek i chyba nie będę mu zawracał głowy takimi .uperelami,
                          bo rzecz jest bez znaczenia.
                          • papirus22 Re: Esscort 03.11.10, 13:35
                            Pokręciłem? Na ulotce jak pamiętam logo pisu i po na dole Wiesław,Boguś i jeszcze kilka kandydatów ale ja mam słabą pamięć więc muszę poszukać, żeby zobaczyć. To był rok 2002, wcale nie tak dawno.

Zajęty? hmm widzę do ostatnio wszędzie i na pewno nie zajmuje się tym za co płacą mu mieszkańcy:)
                            • dorbowolski Re: Esscort 03.11.10, 15:15
                              wybory2002.pkw.gov.pl/grada/gw1/w14/p1432/g143205/o11791/k2816.html
                              dobre ;)
      • roberto19633 Re: GW cytuje Rzepę 03.11.10, 17:19
        krzysiom1 napisał:

> Aż trudno uwierzyć, że w Łomiankach nie ma sensownego kandydata na urząd burmi
        > strza.
        > Praktycznie nie mamy wyboru, więc tradycyjnie ludzie będą głosować "przeciw" a
        > nie "za".
        > Tym sposobem, tradycyjnie PO wygra kolejne wybory i tradycyjnie skończy się ty
        > lko na obietnicach. Smutna ta nasza demokracja.

>>Krzysiu skąd tyle pesymizmu. Co innego widzę ,co innego słyszę. / Było kiedyś takie hasło w stanie wojennym w programie 3 radia./
        Teraz jest podobnie , co innego na forum, co innego w realu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka