Dodaj do ulubionych

Parę słów o burmistrzu Dąbrowskim

07.12.10, 12:53
Emocje opadły. Wybory wygrały Łomianki. Nie mam najmniejszych wątpliwości, że Tomasz Dąbrowski to znakomity wybór. Przekonają się o tym wkrótce nawet jego najwięksi oponenci (oczywiście ci, którzy wykazują dobrą wolę). Na jakiej podstawie tak twierdzę? Znam faceta od lat klikunastu i sprzedam trochę wiedzy na jego temat:
1/ TD bardzo dobrze czuje się jako szef większych zespołów. Ma zdolność delegowania uprawnień na swoich współpracowników. Potrafi tak kierować zespołem ludzi, że każdy czuje się w nim ważny i odpowiedzialny za wykonanie pracy - to bardzo ważna cecha dobrego menedżera (szkoda, że taka rzadka);
2/ TD nie gra roli wszechwiedzącego. Potrafi się radzić mądrzejszych od siebie w danym temacie. To jest dobra wiadomość dla kompetentnych ludzi z Urzędu Miasta;
3/ Dla Urzędu Miasta jeszcze jedna ważna informacja - TD wprowadzi tam na 100% najwyższe standardy kultury osobistej. Kto tam ma ochotę np. na mobbing wobec podwładnych, to niech sobie już szuka dla siebie innego miejsca na wyżywanie się na bliźnich;
3/ TD posiada organiczną niezdolność do chamskich zachowań i walki na łokcie. Widać to było zresztą po sposobie prowadzenia kampani wyborczej. Czasami się tylko zastanawiam, czy to zaleta, czy wada;
4/ Należy zapomnieć o załatwieniu z TD jakiejkolwiek sprawy pod stołem. Kto tego spróbuje, to naraża się, iż TD użyje swoich umiejętności byłego komandosa do wywalenia go z hukiem z Urzędu;
5/ Nie doradzam straszenia, czy też jakiegokolwiek siłowego wpływania na TD. Z tego co wiem to TD boi się tylko Pana Boga (no i może trochę swojej żony :-).

Zresztą dużo by jeszcze o facecie można mówić. Wiem tylko jedno - Łomianki "ustrzeliły" świetnego burmistrza, o czym się przekonamy już w najbliższym czasie.

Obserwuj wątek
    • kundziuk Re: Parę słów o burmistrzu Dąbrowskim 07.12.10, 12:58
      No właśnie.... Najbardziej się właśnie boję tego, że pan burmistrz boi się wyłącznie Pana Boga.
      • honek16 Re: Parę słów o burmistrzu Dąbrowskim 08.12.10, 12:14
        I pewnie Księdza Proboszcza też się boi...
    • kmsanczia Re: Parę słów o burmistrzu Dąbrowskim 07.12.10, 13:12
      W ten sposób mogłeś go poznać i ocenić wyłącznie jako podwładny. :>
      • roberto19633 Re: Parę słów o burmistrzu Dąbrowskim 07.12.10, 16:14
        kmsanczia napisała:

> W ten sposób mogłeś go poznać i ocenić wyłącznie jako podwładny. :>
        >>>>>>>>>>>>>>>>>>> No nie drogie Panie, przyłączam się do oceny xx-partizan. T.D. jest Facetem właśnie na takim poziomie jak opisany powyżej.
        No cóż mam , nadzieję że z upływem czasu zmienicie zdanie.
        • kmsanczia Re: Parę słów o burmistrzu Dąbrowskim 07.12.10, 16:55
          Roberto jesteś tak jednostronnie zaślepiony, że możesz się bardzo rozczarować jak się kiedyś obudzisz. :P
          Podtrzymuję, od tej strony może oceniać człowieka tylko pracownik. Znajomym to się mogą różne rzeczy wydawać.
    • tuzimka Re: Parę słów o burmistrzu Dąbrowskim 07.12.10, 13:13
      Powiedz nam lepiej Partisan - zamieścisz ten swój artykuł w najbliższym numerze
      "Twoich Łomianek"?
      Bo jak tylko na forum - to chyba szkoda takiej wzruszającej laurki, a mając wszystko
      w druku - dopiero będziemy mogli rozpamiętywać zalety nowego burmistrza. Każdą z osobna, po kolei, a potem znowu od początku. Taki artykuł będzie świetnie pasował do wiadomej linii "TŁ". Nie zapomnij dołączyć plakatu z nowym burmistrzem, na pewno każdy bardzo chętnie będzie go miał w domu.
      • kmsanczia Re: Parę słów o burmistrzu Dąbrowskim 07.12.10, 13:16
        Spoko Tuzimka, niech pisze tu, za 4 lata wyciągniemy ten wątek. :P
    • superprzygodny Re: Parę słów o burmistrzu Dąbrowskim 07.12.10, 13:24
      xx-partisan napisał:

> Znam faceta od lat klikunastu i sprzedam trochę wiedzy na jego temat:

Nie wiem kim jesteś, więc trudno mi wierzyć w te peany. Na razie elekt nie wystawia nosa poza panów, którzy w jego imieniu mówią i piszą.

> 1/ TD bardzo dobrze czuje się jako szef większych zespołów.

Pan TD już dawno nie miał 100-osobowego zespołu, wiec skąd możesz to wiedzieć.

> 2/ TD nie gra roli wszechwiedzącego. Potrafi się radzić mądrzejszych od siebie
      > w danym temacie. To jest dobra wiadomość dla kompetentnych ludzi z Urzędu Miast
      > a;

Mam nadzieje, ze tych mądrzejszych nie będzie wybierał jedynie po linii swojego sztabu,

> 3/ Dla Urzędu Miasta jeszcze jedna ważna informacja - TD wprowadzi tam na 100%
      > najwyższe standardy kultury osobistej. Kto tam ma ochotę np. na mobbing wobec p
      > odwładnych, to niech sobie już szuka dla siebie innego miejsca na wyżywanie się
      > na bliźnich;

Żeby tylko przyszli wice, którzy realnie będą rządzić w Łomiankach nie stosowali takich zagrywek, bo znając ich wszyscy wiemy, ze są do tego zdolni.

> 3/ TD posiada organiczną niezdolność do chamskich zachowań i walki na łokcie.

W przeciwieństwie do swojego sztabu, który w pomówieniach jest niczego sobie.

> 5/ Nie doradzam straszenia, czy też jakiegokolwiek siłowego wpływania na TD. Z
      > tego co wiem to TD boi się tylko Pana Boga (no i może trochę swojej żony :-).

Myślę, ze boi się też panów ze swojego sztabu :)

• nieufny99 Re: Parę słów o burmistrzu Dąbrowskim 07.12.10, 13:51
        Popieram xx-partisan!!! Znam dobrze Tomasza Dąbrowskiego i jego rodzinę. Jest to facet z klasą o wielkiej kulturze osobistej , a przy tym skromny i nie wynoszący się czego nie można powiedzieć o jego poprzedniku. Mieszkańcy którzy mieli wątpliwości czy dobrze zrobili głosując na T.D będą mogli się wkrótce przekonać że ich wybór był słuszny. A ci którzy nie znając Go wypowiadają się i rozpisują negatywnie o nim na forum nic tym nie zmienią bo Tomasz jest Burmistrzem i będzie nim przez kolejne cztery lata.
        • tuzimka Re: Parę słów o burmistrzu Dąbrowskim 07.12.10, 14:03
          Coraz piękniejsze i jakie wymowne wstępniaki do "TŁ", panowie. Wreszcie ten organ zacznie dobrze pisać. "Faktem jest, że..." to cień blady i bez kolorów wobec...
          • nieufny99 Re: Parę słów o burmistrzu Dąbrowskim 07.12.10, 16:03
            hahaha kiepsko kombinujesz!!! Niestety nie miałem jeszcze przyjemności pisać do tej poczytnej gazety ale może wkrótce to zrobię. Pisz dalej swoje dyrdymały.
          • roberto19633 Re: Parę słów o burmistrzu Dąbrowskim 07.12.10, 16:18
            tuzimka napisała:

> Coraz piękniejsze i jakie wymowne wstępniaki do "TŁ", panowie. Wreszcie ten or
            > gan zacznie dobrze pisać. "Faktem jest, że..." to cień blady i bez kolorów wobe
            > c...
            >>>>>>>>>>Mam nadzieję że w końcu przestanie G.Ł być organem/CH/ a zacznie być gazetą
            która nie angażuje się w politykę jak to mieliśmy w ostatnim numerze.

K.M czy między innymi nie o to walczyłaś?
            • aneta_kuro Re: Parę słów o burmistrzu Dąbrowskim 07.12.10, 16:53
              Ja jestem podbudowana tym że pan T.D. ma same zalety i z lekkim dystansem, ale staram się w to wierzyć.
              Nie znam pana D ale to co widziałam na debacie nie pokazywało, że jest dobrym managerem i ze umie dzialać. Jeżeli musiał mu pomagać sztab szepcząc coś na ucho to sorry... .

Ale tak jak mowie-wierzę, że będzie dobrym Burmistrzem i Łomianki zyskają dzięki niemu co najmniej tyle ile zyskały za W.P.

• lomek2 Re: Parę słów o burmistrzu Dąbrowskim 07.12.10, 16:51
          To bardzo dobrze. Tylko to były wybory burmistrza a nie Miss Doliny Zalewowej, Mam talent czy Szansa na Sukces, gdzie bardziej się liczy wdzięk i tzw "skromność" niż konkrety.
          Z autopsji wiem, ze ludzie "skromni" to w znaczne większości fujary i nieudacznicy. Mam głęboką nadzieję, że TD zalicza się do tej lepszej mniejszości i skromność jest jedną z jego dodatkowych zalet a nie główną.
    • otwarty-live Re: Parę słów o burmistrzu Dąbrowskim 07.12.10, 17:00
      O, widzę, że burmistrz-elekt zmobilizowal nowe służby propagandowe.
      Czy obecnie będzie dwóch rzeczników?
      Kadencja jeszcze nawet nie rozpoczęła się na dobre, a już...
      Czy panowie też jesteście komandosami?
      • stefanprawo Re: Parę słów o burmistrzu Dąbrowskim 07.12.10, 17:11
        Ja mam nadzieję,że nowy Burmistrz nie będzie ulegał wpływom swoich promotorów i,że rzeczywiście nie będzie podatny na różne podszeptywanie..czyli,że będzie niezależny od tych,którzy go promowali...będziemy patrzeć na ręce i w razie czego od razu reagować...Panie Burmistrzu trzymamy za słowo: MERYTORYCZNIE!!!
        Pamiętamy o obietnicach oby nie były to "obiecanki-cacanki"
        • xx-partisan Re: Parę słów o burmistrzu Dąbrowskim 07.12.10, 18:39
          Tym, którzy podejrzewają dwuiksowego partyzanta o to, iż był kiedykolwiek podwładnym Tomasza Dąbrowskiego - odpowiadam: Nigdy nie miało to miejsca. Z TD łączyły mnie zawsze relacje profesjonalne na zasadzie partnerstwa i towarzyskie na zasadzie koleżeństwa. Nie mam też żadnego interesu, by schlebiać TD w jakikolwiek sposób. Zresztą TD nawet pewno nie wie, kto jest owym dwuiksowym partyzantem (całe szczęście, że nie XXL- partisan). Nie jestem ani radnym ani jakąkolwiek osobą ze sztabu wyborczego TD. Nie uprawiam też polityki na jakimkolwiek szczeblu, łącznie ze szczeblem lokalnym. A kibicowałem TD bo wiedziałem, że to świetny kandydat dla Łomianek. A to co napisałem na początku wątku pt. "parę słów o burmistrzu Dąbrowskim" wynika z tego, że jak się ma coś o bliźnim dobrego do powiedzenia, to trzeba się to wiedzą dzielić. A i jeszcze jedno, bo zapomniałem od razu - TD ma także kapitalne poczucie humoru i zapewniam, że to typ anty-ponuraka.
          • kmsanczia Re: Parę słów o burmistrzu Dąbrowskim 07.12.10, 18:51
            Hura. Zobaczymy na zaprzysiężeniu czy strzeli jakiś dowcip.
            • roberto19633 Re: Parę słów o burmistrzu Dąbrowskim 07.12.10, 19:04
              Usłyszałem przeeeeeeeciąąąągłeeeeeeeeee ssssrrrrrrrrruuuuuuuuu.
              To ręce rzeżbie ze Świebodzina opadły.
              Dajcie Chłopu szansę. Pszczółkowski do ideałów nie należał. Wręcz im się sprzeniewierzył.
              Co nie pamiętacie jak wspierających go w kampanii 2006 olał.
              Wiem jak Chłop bije znaczy kocha. Ale trzeba zrobić odstępstwo od jakże krzywdzącej zasady.
              • kmsanczia Re: Parę słów o burmistrzu Dąbrowskim 07.12.10, 19:17
                Właśnie, dajmy mu szansę się pokazać. Bo jak na razie wasz obraz TD z aureolą lekko się kłóci z minioną kampanią i wystąpieniem w debacie. Gadanie nicków mnie nie przekonuje, jak zobaczę to uwierzę i bardzo chętnie wyrobię sobie jakieś zdanie.

I nie wyjeżdżaj ciągle z WP ala 'a u was murzynów biją', bo to nudne i bez sensu. :P
              • drabbu Re: Parę słów o burmistrzu Pszczółkowskim 07.12.10, 20:48
                roberto19633 napisał:
                > Pszczółkowski do ideałów nie należał. Wręcz im się sprzeniewierzył.
                Co nie pamiętacie jak wspierających go w kampanii 2006 olał.

Roberto - ja nie pamiętam.
                Pozwól sobie powiedzieć jedną rzecz: słyszałeś dzwon, ale zupełnie nie wiesz gdzie i skąd dzwoni. Miałem zaszczyt wspierać burmistrza Pszczółkowskiego w tamtej kampanii, a także obecnie. Podkreślam mocno, że nie sam. Zupełnie nie czuję się olany, o ile wiem, wielu innych "wspłósprawców " z r. 2006 też nie. To chyba jasne, że inaczej nie wchodzilibyśmy do jego komitetu wyborczego.

Proszę, nie powielaj już takich bardzo krzywdzących i niesprawiedliwych dla niego i dla nas -
                po prostu zwykłych plot.

Pszczółkowski do ideałów nie należał, nie należał do nich burmistrz Sokołowski, Ty nie należysz i ja także, bo w ogóle jest to stan baaardzo rzadko spotykany w przyrodzie. Obserwowałem uważnie całą kadencję - nie widzę tych rzekomych "sprzeniewierzeń". Dlatego od razu w noc wyborczą napisałem że nie świecę oczami za swój wybór, tak poprzedni jak i dzisiejszy.
                Chłop ma swój burmistrzowski dorobek, pozostawił konkretne rzeczy, z których wszyscy - łącznie z burmistrzem T.D. - będą jeszcze długo i z pożytkiem korzystali.
                • roberto19633 Re: drogi drabbu 07.12.10, 21:12
                  Dobrze że nie odwracasz się do Przyjaciół plecami jak to sugerowała/ szklanka z sokiem pomidorowym/ jedna z mocno zacietrzewionych Pań.

Dla Ciebie zrobił, mnie nie skrzywdził. Może zbyt mało zrobił na obrzeżach-dlatego przegrał. Lub dla tego że otoczył się w dużej mierze karierowiczami. przykładem było uwalenie dotacji wod-kan.

Przeczytaj tytuły postów. Jedni przyjęli wynik na klatę i chwała im za to bo można dalej wspólnie rozmawiać, pracować, bawić się. Inni z kolei odebrali to w sposób żenujący sugerując koniec świata oraz wszystko co najgorsze. Sądząc po postach pewnie będą wszystkie nawet sukcesy dołować i niszczyć. Co ja czytam T.D -Łukaszenko. T.D kłamca, T.D bankrut itp,itd. Po co robić kupę we własne gniazdo po fakcie. To jak rzucić gó....no w wentylator. Będzie śmierdziało długo i nikomu żadnego pożytku nie przyniesie.
                  • drabbu Re: drogi Roberto 07.12.10, 21:33
                    No i znowu - jakimi znowu karierowiczami?! Do jakich to niby karier doszło w otoczeniu burmistrza Pszczółkowskiego? Słuchaj, daj spokój, nie dorzucaj do wentylatora.

Cały czas i bardzo często były tu krytyki (dotyczy to także wniosku o wod.-kan.), takie, jak gdyby ich autorzy byli tylko wyłącznie dziećmi szczęścia, a w życiu towarzyszyło im nieprzerwane pasmo powodzeń. Jak gdyby żaden z tych autorów nigdy nie poniósł żadnej porażki w ważnej sprawie i pomimo starań. I zupełnie nie bierze pod uwagę, że i coś takiego
                    może się zdarzyć.
                    A moim zdaniem, Wiesław Pszczółkowski ma więcej skucesów od porażek, zwłaszcza biorąc
                    pod uwagę stan przejęty od poprzednika.
                    • krzysiom1 Re: drogi Roberto 07.12.10, 21:54
                      Drabbu pisz za siebie pls...
                      WP skłócił się z wieloma osobami które wspierały jego wybór i to jest fakt. Ty jako bezkrytyczny zwolennik wszelkich działań WP do tego grona nie należałeś- więc wstrzymaj się z komentarzami. Przykro to pisać ale wygląda, że krytycy poczynań burmistrza mieli rację i trudno z tym faktem dyskutować.
                      Naprawdę nie mam jakiejkolwiek satysfakcji z przegranej Pszczółkowskiego- przegrał na własne życzenie, min. dzieki radom takich zaślepieńców jak Ty.
                      Wyciągnij wnioski i zejdź na ziemię.
                      • drabbu Re: 07.12.10, 22:38
                        Pisałem za siebie i za obecny komitet wyborczy Wiesława Pszczólkowskiego. To było zaznaczone
                        od razu, więc jak zwykle nie trafiłeś. Z komentarzami wstrzymywać się nie zamierzam. Można by długo opisywać, czy nie bardziej i nie szybciej "te osoby" z sobie wiadomych powodów skłóciły się z Pszczólkowskim, niż on z nimi (i ciebie tu licząc). Co do tego zaś, żebyś "nie mial satysfakcji z przegranej Pszczólkowskiego" zupełnie ci nie wierzę.
                        • krzysiom1 Re: 08.12.10, 05:52
                          Jak zwykle trzeba Ci przypominać. Dwa posty wyżej napisałeś:
                          "Co nie pamiętacie jak wspierających go w kampanii 2006 olał.

Roberto - ja nie pamiętam."

To pamiętasz czy nie pamiętasz?
                          Są takie osoby czy nie?
                          W żaden sposób z Twojej wypowiedzi nei wynikało że pisałaeś "za obecny KW".
                          Litości!
                          • drabbu Re: 08.12.10, 08:25
                            Krzysiomie, nie pie..ol jak potłuczony. Masz już swoją radochę, a pojęcia nie masz
                            o czym piszę.
                            • krzysiom1 Re: 08.12.10, 08:40
                              drabbu napisał:

> Krzysiomie, nie pie..ol jak potłuczony. Masz już swoją radochę, a pojęc
                              > ia nie masz
                              > o czym piszę.
                              Po co te nerwy?
                              Zapewniam Cię, że nie mam jakiejkolwiek radochy. Tylko mi smutno, że w Łomiankach, zmarnowano kolejne cztery lata. Na dokładkę chyba już nie da się odkręcić szalonej zabudowy DŁ a z środkami unijnymi też może być różnie.
                              • 2hestia Re: 08.12.10, 08:55
                                Zapewne Sokołowski zrobił wiecej niż Pszczółkowski. A teraz dzieło Sokołowskiego pociągnie Dąbrowski. W 4 lata z Łomianek zrobi Kanadę.
                                • krzysiom1 Re: 08.12.10, 09:32
                                  2hestia napisała:

> Zapewne Sokołowski zrobił wiecej niż Pszczółkowski. A teraz dzieło Sokołowskieg
                                  > o pociągnie Dąbrowski. W 4 lata z Łomianek zrobi Kanadę.
                                  Nikt nigdzie tak nie twierdził.
                                • roberto19633 Re: 08.12.10, 16:55
                                  2hestia napisała:

> Zapewne Sokołowski zrobił wiecej niż Pszczółkowski. A teraz dzieło Sokołowskieg
                                  > o pociągnie Dąbrowski. W 4 lata z Łomianek zrobi Kanadę.
                                  >>>>>>>>>>>> Jeszcze raz Pisarze do piór, Urzędnicy do biur, a Hestia do wypisywania polis ubezpieczeniowych dla zrobionych w konia przez handlarzy ziemią - ludzi z Łomianek Dolnych.
                                  • kmsanczia Re: 08.12.10, 17:11
                                    Tak Roberto, mieszkańcy Ł. Dolnych to idioci, dali się zrobić w konia.
                                    • roberto19633 Re:KM 08.12.10, 17:19
                                      kmsanczia napisała:

> Tak Roberto, mieszkańcy Ł. Dolnych to idioci, dali się zrobić w konia.

Nie są idiotami- są OFIARAMI. W takiej sytuacji postawiła ich władza samorządowa pośrednio- dając zezwolenia na plany zagospodarowania polderów zalewowych i zgody na budowę domów na terenach niebezpiecznych.

Już pisałem że Ci ludzie zostali zrobieni w balona przez tych którzy robili interesy na handlu działkami tam gdzie zabudowy być nie powinno.
                                      • kmsanczia Re:KM 08.12.10, 17:48
                                        Ale czy te poldery aby na pewno były planowane w celu zapobiegania powodziom? Bo ja znalazłam inny powód, ździebko nieaktualny:

wisła w kształcie "warszawskim" została ukształtowana około roku 1850 - wtedy ze względów strategicznych - koncówka budowy systemu fortów warszawskich itp. zdecydowano ze zarówno powyżej jak i poniżej Warszawy zostanie zbudowany cały system wodny - poldery które będą mogły zarówno magazynować wodę na potrzeby strategiczne - uzupełnianie wód w fosach jak i odbierać nadmiar wód - "poszerzając" koryto - miało sie to przyczynić do opuznienia marszu wojsk i utrudniania przepraw. Cały rejon poniżeje Warszawy zwłaszcza po dowiadczeniach roku 1920 zosał wytypowany na teren strategiczny - przecież poniżej jest Modlin - jedna z największych twierdz rzecznych Europy XIX w!!!! w zwi?zku z powyższym koryto zaczęto kształtować w ten sposób by mimo wałów w przypadku zbliżaj?cej sie napaci można było zalac w krótkim czasie - tereny te nie były przeznaczone pod zabudowę a osiedlaj?cy sie tam ludzie robili to na własn? odpowiedzialnoć. Po wojnie cóż koncepcja się zmieniła...
                                        • roberto19633 Re:KM 08.12.10, 18:02
                                          K.M jak zwał tak zwał. Na tzw łąkach nie opłacało się nawet zboża wysiewać ze względu na sezonowe podmakanie.
                                          Czy one służyły do regulacji , czy w razie kryzysu do zalania- NIGDY nie były przeznaczane pod zabudowę.
                                          Dlatego to co się z nimi stało póżniej traktuje osbiscie jako przestępstwo wobec osiedlających się niewinnych Ludzi.
                                          • kmsanczia Re:KM 08.12.10, 18:10
                                            Poldery miały służyć obronie wojskowej stolicy w czasach, kiedy walka toczyła się głównie na ziemi. Jak wiemy już w czasie II wojny nie miały zastosowania. Wody gruntowe opadły kilkanaście lat temu, tak zwane łąki już nie podmakają. Może w końcu obudźmy się w nowej rzeczywistości. Co innego teren zalewowy (większa część Łomianek) a co innego planowanie polderów w środku miasta.
                                            • lomlive Re:KM 08.12.10, 19:51
                                              kmsanczia napisała:

> Poldery miały służyć obronie wojskowej stolicy w czasach, kiedy walka toczyła s
                                              > ię głównie na ziemi. Jak wiemy już w czasie II wojny nie miały zastosowania. Wo
                                              > dy gruntowe opadły kilkanaście lat temu, tak zwane łąki już nie podmakają. Może
                                              > w końcu obudźmy się w nowej rzeczywistości. Co innego teren zalewowy (większa
                                              > część Łomianek) a co innego planowanie polderów w środku miasta.

Tak, zdecydowanie się z Tobą zgadzam i dlatego...mam mały apel

Dajcie tej Pani wódki!!:D:D:D
                                              Pozdrawiam ;))
                                              • kmsanczia Re:KM 08.12.10, 20:54
                                                lomlive napisał:
                                                > Dajcie tej Pani wódki

Lom to, że mieszkamy na terenach zalewowych nie znaczy, że mamy się od razu zalać. :)

Ale powiem ci, że podoba mi się ta wygrzebana w necie teoria spiskowo-polderowa i zamierzam ją rozwijać. W odpowiedzi na zmurszałe staro-łomiankowskie przekonania. :P
                                                • krzysiom1 Re:KM 08.12.10, 22:26
                                                  kmsanczia napisała:

> Ale powiem ci, że podoba mi się ta wygrzebana w necie teoria spiskowo-polderowa
                                                  > i zamierzam ją rozwijać. W odpowiedzi na zmurszałe staro-łomiankowskie przekon
                                                  > ania. :P
                                                  Kasiu.... Nie rozwijaj pls..........
                                                  Mniej zęby będą bolały:) Ugotuj zupę albo co...
                                            • krzysiom1 Re:KM 08.12.10, 20:22
                                              kmsanczia napisała:

> Poldery miały służyć obronie wojskowej stolicy w czasach, kiedy walka toczyła s
                                              > ię głównie na ziemi. Jak wiemy już w czasie II wojny nie miały zastosowania.

Rewelacja. Powinnaś rozwinąć tę tezę i jakąś prace naukową opublikować.

>Wody gruntowe opadły kilkanaście lat temu

Stwierdzenie nieaktualne. Wychodzisz czasami z domu?
                                            • baal.namib Re:KM 08.12.10, 20:53
                                              kmsanczia napisała:

> ię głównie na ziemi. Jak wiemy już w czasie II wojny nie miały zastosowania. Wo
                                              > dy gruntowe opadły kilkanaście lat temu, tak zwane łąki już nie podmakają. Może
                                              > w końcu obudźmy się w nowej rzeczywistości. Co innego teren zalewowy (większa
                                              > część Łomianek) a co innego planowanie polderów w środku miasta.

Jak wody gruntowe dawno i dużo opadły, to dlaczego na Kmicica/Włościańska przez miesiąc z jednego wykopu wypompowywali wodę 24h i 7 dni w tygodniu, a strumień trafiający do odpływu był dosyć zaskakująco spory.

Poldery - płaskie, depresyjne obszary, zabezpieczane przed zalaniem i stale osuszane. <=takie jak w holandii.

Polder przeciwpowodziowy – zwykle naturalny obszar zalewowy. W okresie wezbrania rzeki pozwala na rozlanie się z koryta nadmiaru wody i jej naturalną retencję.
                                              [żródło: Wikipedia]

Chyba Kampinoskich pozimowych zalewisk nie nazywasz polderami?
                                      • stefanprawo Re:KM 09.12.10, 11:53
                                        Roberto bez przesady...może zaczniemy od początku nie spłycaj tematu...
                                        1. Zabudowy nie powinno być w Dąbrowie Zachodniej przy ul.Sierakowskiej,Równoległej,Zielonej,Ułanów Jazłowieckich - to,że tam będzie trasa - obwodnica Warszawy każdy z nas od 30-40 lat wiedział ponieważ było to w planach i będzie w 2012 przez GDDiA realizowane...niestety na tym obszarze nie uchwalono planów miejscowych co winno być priorytetem i gmina w związku z tym wydawała warunki zabudowy,ale każdy kto budował się w rejonach planowanej trasy musiał się liczyć z tym,że ona kiedyś powstanie...i temu,że trasa będzie nie jest winien PSZCZÓŁKOWSKI on do tego nic nie am to właśnie Sokołowski z Gradzkim rozbudzili w ludziach nadzieje,że trasy może nie być i może pójśc po czy przy wale co jest i było bzdurą i każdy normalny człowiek o tym wiedział...
                                        Do dnia dzisiejszego zresztą paru "domorosłych" deweloperów zbudowało domy na sprzedaż( bo przecież sami przy trasie nie będą mieszkać) domy przy Sierakowskiej...
                                        Natomiast w Łomiankach Dolnych, Kępie Kiełpińskiej powinno się po prostu zmodernizować wały tak żeby ludzie mogli się tam osiedlać i tyle...JEżeli twierdzisz,że tam ze względu na zagrożenie powodziowe nie powinno być żadnej zabudowy to się mylisz bo idąc twoim torem rozumowania nie powinno się budować w Kiełpinie ( najbardziej narażonym na zalanie) oraz w całej strefie zalewowej czyli od Wisły do ulicy Kolejowej ( trasa E-77) - przecież to absurd więc mimo szacunku do Ciebie proszę nie próbuj manipulować....bo ci się to nie uda...rzeczywistość jest także jeżeli zaleje domy przy Brzegowej, Łużyckiej to zaleje też domy przy Rolniczej,Chopina,Warszawskiej oraz cały Kiełpin więc proszę nie wciskaj "ciemnoty" i nie spoglądaj w sposób wybiórczy na ten skomplikowany temat..
          • 2hestia Re: Parę słów o burmistrzu Dąbrowskim 17.12.10, 15:45
            I dlatego jest Twoim mężem Aldono
    • k.jurek Re: Parę słów o burmistrzu Dąbrowskim 08.12.10, 09:53
      Takie mowy wygłaszają księża przy otwartej trumnie.
      Oby ta mowa nie okazała się dowcipem. Jeśli to prawda to będę skakać ze szczęścia do góry. Właśnie w takim celu poszedłem na debatę, aby się o tym przekonać - mimo usilnych ostrzeżeń ze strony znajomych, którzy byli zdania, że podczas takich imprez istnieje zagrożenie zarażenia wąglikiem. Oni zostali w domach a ja poszedłem z duszą na ramieniu, aby się coś na temat Pana Dąbrowskiego dowiedzieć i wróciłem niedoinformowany (straciłem tylko czas), ale szczęśliwy, że jestem bez wąglika.
      Kiedy Łomianki będą moje?
      Jan Onufry Zagłoba w stanie upojenia alkoholowego rozdawał Niderlandy. Mnie wystarczy Dąbrowa od ul. Wiślanej do ul. Brukowej - nie jestem chciwy.
      Dobrym pomysłem P. Dąbrowskiego jest koncepcja kontaktu mieszkańców z gminą via Internet. Komputer burmistrza powinien być wyposażony w web cam, ponieważ jak kogoś widzę to staje się on w moich oczach bardziej lub mniej wiarygodny.
      W każdy poniedziałek o godz. 18:00 P. Dąbrowski za pośrednictwem sieci powinien zdawać raport przed mieszkańcami a mieszkańcy powinni wyznaczać mu zadania na następny tydzień.
      Teraz Panu Dąbrowskiemu pozostaje tylko ciężka praca – życzę mu sukcesu, szczęścia i zdrowia.
      Pozostaje nadal z wyrazami szacunku.
    • joanbak Re: Parę słów o burmistrzu Dąbrowskim 09.12.10, 16:40
      przyznam, że dawno takich głupot nie czytałam :) mieszkam w Łomiankach od urodzenia i czuję się oszukana, że wygrał człowiek, który w swoim dorobku zawodowym nie ma niczego, czym mógłby się pochwalić (jeszcze na debacie był taki nieprzygotowany-to ma być dobry burmistrz? niepoważne).
      w tekście xx-partisan brakuje mi tylko znanej przyśpiewki "łubudubu łubudubu, niech nam żyje ...". niestety, ale ośmieszyłeś Pana TD :) były komandos! nikogo się nie boi! oczywiście poza żoną i Panem Bogiem... litości. tylko czyny będą o nim świadczyć, a widząc kim się otoczył, to już o nim świadczy. mam nadzieję, że nie będzie się podszywał pod sukcesy Pana WP :)
      wszyscy widzieliśmy "sukcesy" Pana Belki i Pana Sokołowskiego. co jeden to lepszy :) więc skończcie już ten wątek. wrócimy do niego za cztery lata.
      • roberto19633 Re: Parę słów o burmistrzu Dąbrowskim 09.12.10, 16:49
        joanbak napisała:

> przyznam, że dawno takich głupot nie czytałam :) mieszkam w Łomiankach od urodz
        > enia i czuję się oszukana, że wygrał człowiek, który w swoim dorobku zawodowym
        > nie ma niczego, czym mógłby się pochwalić (jeszcze na debacie był taki nieprzyg
        > otowany-to ma być dobry burmistrz? niepoważne).
        > w tekście xx-partisan brakuje mi tylko znanej przyśpiewki "łubudubu łubudubu, n
        > iech nam żyje ...". niestety, ale ośmieszyłeś Pana TD :) były komandos! nikogo
        > się nie boi! oczywiście poza żoną i Panem Bogiem... litości. tylko czyny będą o
        > nim świadczyć, a widząc kim się otoczył, to już o nim świadczy. mam nadzieję,
        > że nie będzie się podszywał pod sukcesy Pana WP :)
        > wszyscy widzieliśmy "sukcesy" Pana Belki i Pana Sokołowskiego. co jeden to leps
        > zy :) więc skończcie już ten wątek. wrócimy do niego za cztery lata.

>>Joan , skoro czujesz się oszukana , jak duża część forumowiczów /- niestety znalazłaś się w mniejszości/. Ponadto jeżeli uważasz że przebieg wyborów , jak i osoba
        nowego Burmistrza nie spełnia kryteriów prawa. Wystąp do PKW o unieważnienie wyborów.
        Jeżeli nie wystąpiłaś lub się boisz z tego rodzaju krytyką wejść na drogę prawną. Przemilcz tego rodzaju teksty przynajmniej przez 4 lata.
    • k.jurek Re: Parę słów o burmistrzu Dąbrowskim 17.12.10, 11:09
      Jak jeszcze raz przeczytałem ten tekst o TD to "chodzi mi po głowie" myśl, że został on jednak napisany dla jaj na przekór nowemu burmistrzowi i czy jest napisany w dobrej wierze. Może jestem w błędzie.
      • swarozyc314 Re: Parę słów o burmistrzu Dąbrowskim 18.12.10, 12:02
        I to jest sedno problemu! Ma czy nie ma jaj?

czekając na tramwaj i wodociągi z kanalizacja w całej gminie o zrównoważonym rozwoju czyli w Łomiankach j.o P.B.Dąbrowskiego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka