Dodaj do ulubionych

oszustwa na bazarku ku przestrodze

06.05.11, 11:58
Często i chętnie kupuję tam warzywa i owoce - i pewnie nadal będę ale z większą uwagą. Rzadko zdarza mi się sprawdzać czy towar za który płacę waży w rzeczywistości tyle ile mi sprzedawca nalicza. Kto to w ogóle robi? Ale ostatnio było tego niewiele więc coś mnie tknęło. Kupuję 4 (słownie cztery) średnie pomidory, których kilogram kosztuje sporo (ponoć lepsze ale na pewno smaczniejsze od czerwonych bomb wodnych o smaku pomidorowym). Oprócz pomidorów kilka pojedynczych warzyw. Cena mnie trochę zaszokowała, odchodzę i dumam cóż tyle kosztuje?? Wracam i pytam uprzejmie; Pani odpowiada kilo dwieście pomidor, ogórek... JA zaraz chwileczkę. Te 4 pomidory kilo dwieście? Pani przy mnie kładzie na wagę - no tak kilo dwieście. No durny ja oczywiście że się nie znam na wadze. Odchodzę. W domu sprawdzam z ciekawości na wadze elektronicznej. Wynik 720 gr. Wynik powtarzam na babcinej wadze szalkowej: potwierdzam ok. 700 gr.
Przy cenie kilkunastu złotych za kilogram handlarz bazarkowy nabija sobie całkiem spory "utarg", a mnie krew zalewa....
Obserwuj wątek
    • esscort Re: oszustwa na bazarku ku przestrodze 06.05.11, 12:20
      Aż nie chce się wierzyć, bo to znaczyłoby, że sprzedawca ma "podkręconą" wagę, a to przy jakiejś kontroli kryminał.
      W sumie to powinieneś do PIH to zgłosić albo do Straży Miejskiej chociaż - dla dobra wszystkich sprzedających i klientów bazarku. Taka kontrola (niezależnie od kary dla nieuczciwego sprzedawcy) na pewno odstraszyłaby ewentualnych potencjalnych naśladowców
      • kunene Re: oszustwa na bazarku ku przestrodze 06.05.11, 12:33
        Mnie martwi, że na każdym kroku sprzedawcy chcą cię wydym....!
        Do "mylenia się" przy wydawaniu pieniędzy (oczywiście zawsze dziwnym trafem na korzyść sprzedającego) zdążyłem się przyzwyczaić. Z drugiej strony nie będę biegał na Policję bo mi się pomidory nie zgadzają. Podrasowanie takiej wagi (np silnym, szybko usuwalnym magnesem) nie jest trudne (sprawdźcie w sieci ile tego jest) więc pewnie bym z siebie durnia zrobił. Nie omieszkałem za to przy następnej okazji poinformować Panią uprzejmie, że pomidory które mi zważyła na 1,2 kg u mnie ważyły 700 gr. Było to w sobotę więc paru klientów zapewne to usłyszało.
        • esscort Re: oszustwa na bazarku ku przestrodze 06.05.11, 13:01
          kunene napisał:

> Mnie martwi, że na każdym kroku sprzedawcy chcą cię wydym....!

Może nie wszyscy, ale masz rację wielu tak

> Z drugiej strony nie będę biegał na Policję bo mi się pomidory nie zgadzają. Podrasowanie takiej wagi (np silnym, szybko usuwalnym magnesem) nie jest trudne (sprawdźcie w sieci ile tego j est) więc pewnie bym z siebie durnia zrobił. Nie omieszkałem za to przy następn
          > ej okazji poinformować Panią uprzejmie, że pomidory które mi zważyła na 1,2 kg
          > u mnie ważyły 700 gr. Było to w sobotę więc paru klientów zapewne to usłyszało.

No ale "odpuszczając" takie sytuacje w pewnym sensie ułatwiasz oszukiwanie innych. A która to budka?
        • vivi22 Re: oszustwa na bazarku ku przestrodze 12.05.11, 22:39
          a gdzie dokładnie na bazarku miało to miejsce?
          Która buda?
          • chopinka a w sklepie przy bazarku Darkpol.... 17.05.11, 17:52
            na dziale mięsnym też oszukują na wadze, nie dużo bo 0,5 - 1 deko, ale wcale się z tym nie kryją... Nie zdarzyło się jeszcze, aby waga była wyzerowana.Zwróćcie uwagę przy następnych zakupach.
            • krzysiom1 Re: a w sklepie przy bazarku Darkpol.... 17.05.11, 22:43
              chopinka napisała:

> na dziale mięsnym też oszukują na wadze, nie dużo bo 0,5 - 1 deko, ale wcale si
              > ę z tym nie kryją... Nie zdarzyło się jeszcze, aby waga była wyzerowana.Zwróćci
              > e uwagę przy następnych zakupach.

Obrażony na nich jestem....
              Przez długi okres czasu kupowałem u nich wędliny i mięso. Bez względu na ceny i oszukaństwo-po prostu było miło. Fajna dowcipkująca ekipa, rozpoznająca "starego" klienta, całkiem niezły towar. Nie wiem co się stało ale nagle, chyba dwa lata temu wymieniono 90% personelu i jest kicha...
              Obrażone na cały świat baby nie chcą mi sprzedać tego o co proszę= strata chyba całkiem niezłego klienta.
              Nawet miła i sympatyczna szefowa (żona Darka?) nie pomoże.....
      • stefanprawo Re: oszustwa na bazarku ku przestrodze 06.05.11, 12:34
        Według mnie bazarek jest DROGI nawet bardzo drogi widać handlarze uważają,że wŁomiankach można windować ceny bo mieszkańcy są bogaci. Po za tym na bazarku jest SYF a budy przypominają te z krajów trzeciego świata i krajów arabskich oczywiście tych mniej rozwiniętych...Niestety bazarek w centrum Łomianek to po prostu oznaka tego,że Polska powinna zaliczać się do krajów 3-świata...daleko nam do bardziej rozwiniętych narodów....Syfiasty bazarek to wizytówka Łomianek bo mieści się w centrum naszego miasteczka i powinien dawno zniknąć bądź się zmodernizować..Na dzień dzisiejszy prymitywne budy blaszane straszą, jest brudno, warunki sanitarne i higieniczne pozostawiają dużo do życzenia. Dziwi mnie fakt iż jest przyzwolenie na tak ohydne budy w w centrum miasta....BAZAREK TO WSTYD DLA ŁOMIANEK i tyle więc nie dziwi mnie opisany w tym wątku przypadek...Dziwi mnie,że wielu osobom ten syf i prymitywne budy rodem z Afryki nie przeszkadzają...i to jest najbardziej przykre,że ludzie traktują te godne pożałowania budy jako coś oczywistego a nie jako obrzydliwy element architektury,który powinien zniknąć z centrum Łomianek...
        • esscort Re: oszustwa na bazarku ku przestrodze 06.05.11, 12:58
          Bazerek jest drogi, ale widocznie jesteśmy (klienci bazarku) w stanie tyle płacić, więc sprzedawcy dyktuja takie ceny. Rynek działa. Trudno oczekiwać, że ktoś będzie sprzedawał taniej niż klient jest w stanie zapłacić.
          Też uwazam, że na bazarku jest syf i że się do tego syfu przyzwyczailiśmy i przestajemy go widzieć. Bazarek ma swojego właściciela, który powinien zadbać o wyglad bazarku i warunki tam panujące. Ale skoro bazarek w takiej postaci świetnie sobie prosperuje, to właściciel nic nie zmienia. Potrzebny jest nacisk społeczny na zmiany
      • lomark1 Re: oszustwa na bazarku ku przestrodze 07.05.11, 00:06
        Oj jak mnie smieszy takie zaskoczenie...szczegolnie w takim zlodziejskim kraju jak Polska.
        Mnie ostatnio pani zaokraglila 2 pln. Pomijam fakt, ze czesc ze sprzedawcow nie ma wystawionych cen.
    • i_bella Re: oszustwa na bazarku ku przestrodze 06.05.11, 13:53
      a w jakiej dziedzinie handlu, usług w tym kraju nie czujesz się oszukiwany? w Łomiankach? w prywatnym biznesie? wszędzie i na każdym kroku? czy ja się mylę może? Mnie już przestało dziwić, że wielu ludzi nie rozumiem. I ich sposobów na zarabianie pieniędzy. Pomidory na bazarku to...pikuś :)
      • esscort Re: oszustwa na bazarku ku przestrodze 06.05.11, 14:24
        To prawda, prawie wszyscy kręcą i kombinują. Przyzwyczailiśmy się do tego. Ale oszukiwanie "na wadze" jest prymitywne i wydaje mi się, że jest jednak poza "społecznym przyzwoleniem" (jest coś takiego?) na oszukiwanie.
        • stefanprawo Re: oszustwa na bazarku ku przestrodze 06.05.11, 15:11
          i bella prezentuje typowo polskie myślenie będące przyzwoleniem dla tego typu praktyk esscort ma rację NIE POWINNO BYĆ PRZYZWOLENIA NA KANTOWANIE I CWANIACTWO,ale niestety jest we wszystkich dziedzinach życia począwszy od bazarku skończywszy na polityce... a dlatego CWANIACTWO kwitnie w różnych prymitywnych formach bo właśnie Polacy je akceptują,przyzwyczaili się, lubią prowizorki itd itp...
          BAZAREK jest ostoją SYFU,brudu i bud rodem z Afryki w dosłownym tego słowa znaczeniu i przykre jest to,że większości to NIE PRZESZKADZA......przykro mi to,że nikt dosłownie nikt nie protestuje przeciwko tym godnym pożałowania prymitywnym budom blaszanym w centrum Łomianek..właściciel bazarku powinien się WSTYDZIĆ...a kto jest właścicielem bazarku wszyscy wiemy....PO PROSTU WSTYD i potwierdzenie,że Polska to cały czas cywilizacyjnie i mentalnie należy do krajów 3 świata..ehhh szkoda...
          • i_bella Re: oszustwa na bazarku ku przestrodze 06.05.11, 15:18
            Stefan, ja Tobie gwarantuję jedno - nie reprezentuję typowo polskiego myślenia. I dlatego mam jak mam. Pozdrawiam.
            • stefanprawo do i bella 06.05.11, 16:26
              i bella nie tłumacz się...nic Ci to nie da w poście początkowym dałaś próbkę swego myślenia...więc nie ma co się tłumaczyć bo każdy widzi co napisałaś...nie odwracaj kota ogonem a to jak masz to mnie nie interesuje samo twoje stwierdzenie :"i dlatego mam jak mam..." jest ŻENUJĄCE no,ale niektórzy muszą się dowartościowywać...ehhh tak to jest
              • i_bella Re: do stefan..... 06.05.11, 19:23
                :D :D :D
                serdecznie pozdrawiam! I bardzo Cię prosżę - tak trzymaj i się mą osobą "nie interesuj".
          • lomek2 Re: oszustwa na bazarku ku przestrodze 06.05.11, 16:33
            Pieprzony REWIZJONISTA!
            Nasze CITY się nie podoba? To wynocha na wieś, do Warszawy znaczy się ;)

Ja kiedyś usłyszałem w jednym lokalnym punkcie usługowym, że w Łomiankach było wspaniale dopóki się chamstwa z prowincji nie najechało :)))

A może by tak Obamę na pomidorka z solą albo ogóreczka z wiadra na bazarek zaprosić, przy okazji wizyty na szczeblu?

P.S.
            Przez tyle lat nigdy jeszcze nic nie kupiłem w tym zagłębiu syfu zwanym łomiankowskim bazarkiem, i dobrze mi z tym! warzywa wole przywieźć z Warszawy gdzie mam 10x większy wybór i ceny o co najmniej 30% niższe - też na bazarku.
            • lomek2 Re: oszustwa na bazarku ku przestrodze 06.05.11, 16:36
              Zapomniałem dodać, że waga też zawsze na plusie. Jak można kogoś narąbać na 40% wagi? Pojęcia nie mam... Chyba tylko w w zagłębiu szambowozów jest możliwa taka jazda bez trzymanki w biały dzień.
              • krzysiom1 Re: oszustwa na bazarku ku przestrodze 06.05.11, 18:08
                Na 40% raczej ciężko narąbać ale zwróciliście może urwagę co robią w Markplolu?
                Narzekamy na bazarek a tymczasem w naszym "sztandarowym" obiekcie handlowym rżną nas wszystkich codziennie aż miło.
                Chodzi mi głównie o dział wędliniarski-gdzie zawsze ważony jest papier służący za opakowanie, czasami papieru jest tyle samo co pakowanej w niej węliny.
                Zastanawia mnie zawsze ważenie np. metki- która już jest zapakowana- i ma podaną wagę netto na opakowaniu. Zawsze jest ważona ponownie i płacę za metkę+ folię + metalowe końcówki. Ciekawe, że kierownictwo sklepu nie czuje się zażenowane, kiedy klient wychodzi z towarem na którym są dwie różne wagi, jedna na opakowaniu a druga na sklepowej naklejce.
                • lomek2 Re: oszustwa na bazarku ku przestrodze 06.05.11, 18:49
                  Nie wiem, nie kupuję wędliny w plasterkach. Po co mam mieć całą zasyfioną. Mogę sobie odkroić w domu tyle ile chcę, z fabrycznie zapakowanego kawałka o znanym terminie ważności, producencie i wypisanym składzie, świadomie wybranego.
                  W samym Marcpolu tez unikam zakupów, bo po co mam płacić 20-30% więcej za to samo co w każdej innej dużej sieci?
                • i_bella Re: oszustwa na bazarku ku przestrodze 06.05.11, 19:26
                  krzysiom1 napisał:

Ciekawe, że kierownictwo sklepu nie czuje się zażenowane,
                  > kiedy klient wychodzi z towarem na którym są dwie różne wagi, jedna na opakowa
                  > niu a druga na sklepowej naklejce.

Ja myślę, Krzysiom, że KIEROWNICTWO tego sklepu się tym wręcz szczyci, wcale się zażenowane nie czuje.
                  • esscort Re: oszustwa na bazarku ku przestrodze 06.05.11, 19:28
                    w dodatku tego z pewnością na szkoleniach uczą
                    • i_bella Re: oszustwa na bazarku ku przestrodze 06.05.11, 19:29
                      :) tez tak sądzę.
                      • i_bella Re: oszustwa na bazarku ku przestrodze 06.05.11, 19:33
                        no niestety, wywolaliście wspomnienia. Z czasów studiów, czyli dawno :) Pierwsze elitarne, całodobowe delikatesy francuskie w Poznaniu. Ja studentka dorabiająca sobie do stypendium. I kierownictwo owego sklepu, ścierające z zapałem z opakowań francuskich serów daty przydatności do spożycia. I naklejające wlasne, "lepsze" daty. Toż to sery dojrzewające, prawda? Nie - dojrzałe :))) Dojrzewać można w nieskończoność (i na to mnóstwo przykładów w przyrodzie...) Uciekłam stamtąd dość szybko.
        • i_bella Re: oszustwa na bazarku ku przestrodze 06.05.11, 15:22
          tak, jest prymitywne. I handlowanie kradzionymi ciuchami. I podróbami sprzedawanymi jako "końcówki kolekcji". I innymi sciaganymi stąd czy z tamtąd i sprzedawanym z dużym zyskiem. I myciem głowy w salonach kosmetycznych szamponami przelewanymi do firmowych butelek. To te najprostsze. O reszcie nie chce mi się nawet myśleć....
          Mnie ktoś kiedyś wytłumaczył, że jak nie będę sprzedawac "poza kasą" to na byt nie zarobię. dlatego robię co innego.
          • roberto19633 Re: oszustwa na bazarku ku przestrodze 06.05.11, 19:07
            Niby wszystko prawda , poza paroma wyjątkami. I o tym też trzeba napisać . Tych nieuczciwych i syfiarzy jest mniej więcej połowa.
            Do tej lepszej należy sprzedawczyni kawy i herbaty. I uprzedzam stefana , nie pachnie w okolicy jej kontenera amoniakiem. Kawa może i nie jest tania , ale jakość kosztuje.
            • i_bella Re: oszustwa na bazarku ku przestrodze 06.05.11, 19:29
              :) kawę tam staram się kupować regularnie :) i naprawdę nie przeszkadza mi, że to syfiasty bazarek. Niewiele więcej niż owy, Łomianki oferują. Mam parę ulubionych miejsc tu i mój dom. I ogród. I hamak. W tym roku już dwa :)
              • stefanprawo do i_bella 09.05.11, 13:11
                i_bella typowe jest twoje zachowania dla uwielbienia przez Polaków prowizorki...twoje stwierdzenie,że syf bazarkowy ci nie przeszkadza to stwierdzenie,że warunki higieniczne tam panujące oraz ogólnie syfiasty rodem z Afryki i biednych krajów bazar ze swoimi prymitywnymi budami ci nie przeszkadza...GRATULUJĘ CI SAMOPOCZUCIA i typowe stwierdzenie dom mam ładny,parę innych ulubionych miejsc to inne ogólnodostępne mogą być syfiaste....oj i_bella to jest postawa godna POŻAŁOWANIA..., niestety typowa dla zaściankowego myślenia części Polaków czyli ważne żeby u mnie było ładnie a gdzie indziej może być syf.... i właśnie dlatego przez takie myślenie między innymi w Niemczech, Estonii,Czechach jest czyściej i ładniej a u nas jest jak jest czyli wieczna prowizorka rodem z krajów 3 świata.... ja się na to nie zgadzam, ponieważ mnie obchodzi jak wygląda Polska i nie tylko mój piękny dom,ale również dalsza i bliższa okolica w tym syf bazarowy w centrum Łomianek.... i mam nadzieję,że mentalność Polaków będzie się zmieniać i będzie CORAZ MNIEJ ZAŚCIANKOWEGO I CIEMNEGO MYŚLENIA JAKIE PREZENTUJE i_bella...
                • i_bella Re: do i_bella 09.05.11, 14:38
                  :D
                  oj, stefan!!!!! TEŻ SIĘ NIE ZGADZAM NA SYF I BRUD NA BAZARKU!!!! NIE ZGADZAM SIĘ!!! Oj, jak ja się nie zgadzam i nie zgadzam. I krzyczę bardzo głośno, że się nie zgadzam! Z mojego pięknego domu krzyczę!!!
                  Godna pożałowania i_bella
                  Ściskam :)
                  • stefanprawo Re: do i_bella 09.05.11, 15:25
                    i oto właśnie chodzi im większy sprzeciw przeciwko prowizorkom tym z biegiem lat będzie ich mniej
    • lomark1 Re: oszustwa na bazarku ku przestrodze 07.05.11, 18:58
      Nie zapomnę jak jakiś czas temu na forum ktoś napisał, że na bazarku warzywa i owoce są tak ładne, że ludzie z Warszawy po nie przyjeżdzają:-D Ani ładne ani tanie. A bazarek jak setki innych w Polsce.
      Też jakiś czas temu wiele osób zachwycało się jedną z bud, w której są wędliny. Naczytałem się tych bzdur i poszedłem tam po zakupy. Jak wszedłem to oczy mi wyszły. Syf, kiła i mogiła. Wędliny "porozwalan" po całym sklepie. Część leży nie w lodówkach....brak słów.
      • esscort Re: oszustwa na bazarku ku przestrodze 07.05.11, 23:17
        To mogłem ja napisać. I dalej znam osoby z warszawy, które przyjeżdżają z warszawy na nasz bazarek. J Co wcale nie znaczy, że nie uważam, że bazarek nie jest zaniedbany.
        • lomek2 Re: oszustwa na bazarku ku przestrodze 11.05.11, 22:07
          Znam jednego rodowitego warszawiaka, który zanim trafił na most Śląsko-Dąbrowski zaliczył wszystkie pozostałe. Po przeprowadzce do w inny rejon, nadal przez kilka LAT przyjeżdżał do "swoich" sklepów po zakupy, bo wiedział gdzie co leży. Pewnie nadal by jeździł, tylko że sklepy się poprzenosiły i chyba nie umiał trafić.
          :)
    • gazeta60 Re: oszustwa na bazarku ku przestrodze 08.05.11, 11:44
      Na bazarku są warzywa z giełdy w Broniszach. Komercyjny towar nic nie majacy wspólnego ze zdrowa, wiejską, ekologiczną żywnością. To samo mamy w Marcpolu, carfourze, biedronce itp tylko w duzo niższych cenach oraz często ładniejsze, bardziej świeże i nie zleżałe.
      • hornet-lom Re: oszustwa na bazarku ku przestrodze 08.05.11, 11:57
        gazeta60 napisała:

> Na bazarku są warzywa z giełdy w Broniszach. Komercyjny towar nic nie majacy ws
        > pólnego ze zdrowa, wiejską, ekologiczną żywnością. To samo mamy w Marcpolu, car
        > fourze, biedronce itp tylko w duzo niższych cenach oraz często ładniejsze, bard
        > ziej świeże i nie zleżałe.
        ____ Ale są też i takie z własnego chowu. Trzeba znać się na tym co się wrzuca do gara ,wtedy można było ocenić co jest masówką ,a co produktem własnym/nie mówię o ekologii ,bo to jeszcze inna inszość/.
        • stefanprawo do i bella i innych 09.05.11, 12:00
          i_bella typowe jest twoje zachowania dla uwielbienia przez Polaków prowizorki...twoje stwierdzenie,że bazarek ci nie przeszkadza to stwierdzenie,że warunki higieniczne tam panujące oraz ogłony syfiasty rodem z Afryki i biednych krajów bazar ze swoimi prymitywnymi budami ci nie przeszkadza...GRATULUJĘ CI SAMOPOCZUCIA i typowe stwierdzenie dom mam ładny,parę innych ulubionych miejsc to inne ogólnodostępne mogą być syfiaste....oj i_bella to jest postawa godna POŻAŁOWANIA...a mnie obchodzi jak wygląda Polska i nie tylko mój piękny dom,ale również dalsza i bliższa okolica i mam nadzieję,że mentalność Polaków będzie się zmieniać i będzie CORAZ MNIEJ ZAŚCIANKOWEGO I CIEMNEGO MYŚLENIA JAKIE PREZENTUJE i_bella...
          • roberto19633 Re: do i bella i innych 09.05.11, 15:28
            Cóż stefanie, pewnie bywałeś w bardziej cywilizowanych regionach świata.
            Nasz bazarek przy afrykańskim lub arabskim suku, to czysta enklawa.
            Nie wspominając że bułgarski bazar jest gorszy od azjatyckiego.
            A te arabskie są bardzo fajne stefanku , oprucz bogactwa owoców i przypraw można jeszcze wiele , wiele innych rzeczy . I do tego też służy nasz bazarek, lepsza skarbnica wiedzy od naszych trzech gazet do kupy wziętych. Pzdr.
            • stefanprawo Re: do i bella i innych 09.05.11, 17:01
              hmmm przepraszam roberto,że Cię poprawię, ale oprócz pisze się przez "ó" a nie "u"
              • roberto19633 Re: do stefanka i innych 09.05.11, 17:34
                stefanprawo napisał:

> hmmm przepraszam roberto,że Cię poprawię, ale oprócz pisze się przez "ó" a nie
                > "u"
                Toż wiem, lecz jako dyslektyk nie dostrzegam tego gdy się zamyślę.
                Ale skoro tak mówisz to sobie włączę korektora tekstu.
                Najważniejsze , że suk napisałem poprawnie , i nie czuć go na odległość amoniakiem.
      • esscort Re: oszustwa na bazarku ku przestrodze 09.05.11, 12:34
        gazeta60 napisała:
        To samo mamy w Marcpolu, car fourze, biedronce itp tylko w duzo niższych cenach oraz często ładniejsze, bardziej świeże i nie zleżałe.

No i dlatego każdy kupuje gdzie chce - jeden zleżałe na bazarku, inny świeżutkie w biedronce.
        • krzysiom1 Re: oszustwa na bazarku ku przestrodze 09.05.11, 20:54
          esscort napisał:

> No i dlatego każdy kupuje gdzie chce - jeden zleżałe na bazarku, inny świeżutki
          > e w biedronce.
          Dokładnie. Dla stefana biedronka to szczyt czystości, porządku i jakości -więc łomiankowska będzie jak znalazł.
          • roberto19633 Re: oszustwa na bazarku ku przestrodze 09.05.11, 21:33
            krzysiom1 napisał:

> esscort napisał:
            >
            > > No i dlatego każdy kupuje gdzie chce - jeden zleżałe na bazarku, inny świ
            > eżutki
            > > e w biedronce.
            > Dokładnie. Dla stefana biedronka to szczyt czystości, porządku i jakości -więc
            > łomiankowska będzie jak znalazł.
            Nie ,no krzysiomie, wszak stefek nie chwalił biedronki za jakość. On jedynie nie jest przekonany do zasad higieny na bazarku.
            Swoją drogą to powinno się wyegzekwować postawienie paru TOI TOI, oraz kilku ujęć bieżącej wody do mycia rąk. Dla higieny i dla sprzedających . Wszak sprzedawca też człowiek , niech się po ludzku załatwi i grzecznie umyje łapki.
            • 321art Re: oszustwa na bazarku ku przestrodze 09.05.11, 22:35
              No to jeszcze postawić Stefanka na czatach, by sprawdzał czy aby na pewno łapki zostały starannie umyte. Tak naprawdę nigdy nie ma pewności czy sprzedawcy dbają o czystość i to nie tylko na bazarku . Warzywka nawet zebrane z pola nie są sterylnie czyste, a od zbioru do odbiorcy droga daleka, tak wiec myć je trzeba, a TOITOIKI pewnie by się przydały i to nie tylko dla sprzedawców, w końcu każdego może przypilić no i Stefan nie będzie musiał oglądać gościa w krzakach z ptakiem w garści.
              • krzysiom1 Re: oszustwa na bazarku ku przestrodze 10.05.11, 21:26
                321art napisał:

> No to jeszcze postawić Stefanka na czatach, by sprawdzał czy aby na pewno łapki
                > zostały starannie umyte.
                On chyba już czatuje i sprawdza- bo wie kto co robi- w kilblu u wietnamców:)
                Naprawdę nie wiem co tak bardzo przeszkadza stefkowi na naszym bazarku?
                Bazarek jak bazarek-widziałem gorsze.
                To czy ktoś tam kupuje czy nie, to jest jego wybór i stefkowi nic do tego.
                • stefanprawo do krzysiom1 11.05.11, 10:31
                  Jak nie wiesz co mi przeszkadza w syfiastym bazarku to jest mi ciebie po prostu szkoda...
                  Może wylicze tak będzie łatwiej:
                  1. Brak warunków sanitarnych i higienicznych
                  2. Bród
                  3. Ohydne baraki blaszane rodem z krajów III świata
                  4. prowizorka
                  5.prymitywne warunki dla kupujących i sprzedających
                  6. zła lokalizacja, brak dostatecznej ilości parkingów wzdłuż Fabrycznej i Wiślanej
                  subiektywnie: wysokie ceny
                  To w końcu centrum Łomianek i oczywiście są gorsze bazarki,ale nie oto tutaj chodzi. Ten pełen syfiastych bud bazarek jest jednym wielkim wstydem dla Łomianek...rodem z PRL-u i niestety dopóki nie zmieni się mentalność ludzi pokroju krzysiom1 ; i_bella itp dopóty będziemy mieć wieczne prowizorki i budy rodem z PRL-u. Nie trzeba dużo pieniędzy trzeba umieć dbać o swoją własność, ale niestety myślenie prowizoryczne rodem z PRL-u i typowo zaściankowe polskie..daje znać o sobie. Może następne pokolenia Polaków będą bardziej otwarte na świat i będą walczyły z prowizorkami, itp itd...
                  • esscort Re: do krzysiom1 11.05.11, 10:46
                    co ty Stefan z tym PRL-em? Bazarki były znaaaaacznie wcześniej. PRL je raczej likwidował
                  • white_vista Re: do krzysiom1 18.05.11, 13:57
                    stefanprawo napisał:

> Jak nie wiesz co mi przeszkadza w syfiastym bazarku to jest mi ciebie po prostu
                    > szkoda...
                    > Może wylicze tak będzie łatwiej:
                    > 1. Brak warunków sanitarnych i higienicznych
                    > 2. Bród

Hmmm Stefanie, skoro tak usilnie dbasz na forum o poprawna polszczyzne i ortografię to mniemam ,że wiesz że BRUD piszemy przez U nie Ó .... Wstyd...
                    • esscort Re: do krzysiom1 18.05.11, 14:03
                      Tak niestety zazwyczaj bywa z tymi, którzy się zapędzą w pouczaniu innych :(
                      Ale może Stefanowi chodziło o to, że po bazarku się brodzi w wodzie? :)
                      • i_bella Re: do krzysiom1 18.05.11, 14:32
                        esscort napisał:

> Tak niestety zazwyczaj bywa z tymi, którzy się zapędzą w pouczaniu innych :(
                        > Ale może Stefanowi chodziło o to, że po bazarku się brodzi w wodzie? :)

też o tym pomyślałam, ale nie byłam tak odważna jak Ty, Ess, założyłam (może błędnie?), że jak o brodzeniu na bazarku napiszę, to Stefan jak nic odpowie nam szybko, w czym my tam zapewne brodzimy...i nie będzie to pewnie woda ;)
                        • esscort Re: do krzysiom1 18.05.11, 14:38
                          No, raczej nie będzie
    • stefanprawo Re: oszustwa na bazarku ku przestrodze 11.05.11, 14:48
      sorry esscort masz rację, oczywiście bazary istniały duuużo wcześniej i PRL raczej z nimi walczył lub próbował je kontrolować,ale nie oto mi chodziło...Chodzi mi o mentalność ludzi,którzy przyzwalają na wieczną prowizorkę, na syf bo tak w PRL-u uczono - przyzwyczajano ludzi do prowizorki jako stanu wszechobecnego i wieloletniego i tak się P{olacy przyzwyczaili,że jak się tymczasowo stawia metalową ohydną budę niby na chwilę to ona istnieje przez dziesiątki lat...
      Weźmy na przykład budownictwo PRL-owski z wielkiej płyty,której żywotność w zależności od dekady w,której była wykonywana wynosi: 30-40 lat i nikt nie myśli o tym,że w zasadzie takie bloki z wielkiej płyty to też jeden wielki chłam i prowizorka....tak samo jest z bazarkiem jest to PROWIZORKA,która trwa...i jak widać nawet są takie osoby na tym forum,którym syf i prowizoryczny stan bazaru nie przeszkadza...
      • stefanprawo Re: oszustwa na bazarku ku przestrodze 11.05.11, 14:50
        albo podam jeszcze jeden przykład. Po tym jak rozebrano po wojnie resztki wypalonych kamienic na ul.MArszałkowskiej, postawiono ohydne ( lecz lepsze od bud na bazarku) pawilony,które miały być prowizoryczne i ten prowizoryczny stan utrzymał się przez ponad 40 lat gdy wreszcie je rozebrano i na ich miejscu wyrosły następne już lepsze....
      • krzysiom1 Re: oszustwa na bazarku ku przestrodze 11.05.11, 17:45
        Polecam Ci stefanie małą wycieczkę po Wawie-może zmienisz zdanie..
        Pozwiedzaj sztandarowe komunistyczne osiedla z wielkiej płyty np: na Ursynowie a następnie przejedź się na nowiuteńkie kapitalistyczne "nowoczesne" osiedla np na Białołece.
        Co stwierdzisz? Że Ursynów to urbanistyczne cacko, gdzie przewidzaino miejsce na zieleń, drogi, parkingi, usługi i przestrzeń publiczną. Bloki też się bronią i zle nie wygladają.
        Tymczasem "nowoczesna" Białołeka to zbiór grodzonych gett, bez miejsca na cokolwiek a niby nowe budynki wygladają obleśnie po 5 latach bo deweloper oszczędzał na materiale jak mógł...
        Podobnie wypada porównie "starego komunistycznego" Tarchomina z "nowoczesnym".
        Naprawdę przeginasz z oceną bazarku. Przecież to bazarek a nie supermarket. Oczywiście fajnie by było, żeby były chodniki, miejsca parkingowe ale takie same budki "w szeregu" to już by nie był bazarek. 100x wolałem stary bazarek na Polnej niż obecny zbudowany w tym miejscu supermarket, który ktoś nazywa bazarkiem .
    • stefanprawo Re: oszustwa na bazarku ku przestrodze 12.05.11, 10:32
      e
    • was2000 Re: oszustwa na bazarku ku przestrodze 19.05.11, 09:48
      Widziałem trochę bazarków za granicą , maja parkingi ,pawilony ładnie zrobione w czystości z alejami, toalety publiczne , i czystość .
      Z bałaganem w łomiankach powinien zając się um i wytyczyć teren , przenieść tam bazarek do miejsca co spełnia podstawowe wymogi , lub gdy ludzie przestaną kupować bazarek zniknie śmiercią naturalna i wówczas MOŻE za jakieś 25lat łomianki będą miały jakieś centrum miasta , bo dziś to po prostu wstyd !!
      Jechałem kiedyś przez wąchock z którego cała polska się śmieje kawałami :), wąchock ma rynek !, więc skoro z wąchocka się śmieją to co powinni mówić o łomiankach ?
      • esscort Re: oszustwa na bazarku ku przestrodze 19.05.11, 10:09
        No, różnie z tymi bazarkami za granicą bywa. Ale oczywiście to nie zmienia faktu, że własściel bazarku powinien o bazarek zadbać.
        Czy UM może bazarek gdzieś przenieść? Na razie to bazarek nie jest własnością urzędu miasta, więc sprawa nie jest taka prosta. Zresztą gdzie ten bazarek miałby zostać przeniesiony (tak, żeby były parkingi i lepsza infrastruktura?), po co miałby się go przenosić? Co to miałoby dać?Co niby na miejscu bazarku miałoby powstać? Za bazarkiem jest wielki skład materiałów budowlanych i parking dla tirów - też prywatne i niby w środku miasta. Po prostu łomianki są miastem tylko formalnie. Faktycznie są przerośniętą wsią wzdłuż drogi. I jak to na wsi - nie ma żadnego centrum. Nikt tu tego nie zmieni. Wszelkie próby ucywilizowania łomianek, zrobienia jakiegoś planu na przyszłość spotykają się i będą spotykać z oporem miejscowych "patriotów", którzy widzą świat taki, jaki widać przez okno ich domu.
        • stefanprawo esscort i was mają rację 19.05.11, 10:25
          MAcie rację zarówno esscort i waas, ale ja uważam,że trzeba próbować zmienić mentalność Polaków zaczynając oddolnie właśnie może jakoś za kilkanaście lat damy radę... i powoli zlikwidujemy ZAŚCIANKOWE MYŚLENIE DUŻEJ CZĘŚCI POLAKÓW - i wtedy i bazarek się ucywilizuje bądź zniknie...
        • roberto19633 Re: oszustwa na bazarku ku przestrodze 19.05.11, 15:16
          esscort napisał:

> No, różnie z tymi bazarkami za granicą bywa. Ale oczywiście to nie zmienia fakt
          > u, że własściel bazarku powinien o bazarek zadbać.
          > Czy UM może bazarek gdzieś przenieść? Na razie to bazarek nie jest własnością u
          > rzędu miasta, więc sprawa nie jest taka prosta. Zresztą gdzie ten bazarek miałb
          > y zostać przeniesiony (tak, żeby były parkingi i lepsza infrastruktura?), po co
          > miałby się go przenosić? Co to miałoby dać?Co niby na miejscu bazarku miałoby
          > powstać? Za bazarkiem jest wielki skład materiałów budowlanych i parking dla t
          > irów - też prywatne i niby w środku miasta. Po prostu łomianki są miastem tylko
          > formalnie. Faktycznie są przerośniętą wsią wzdłuż drogi. I jak to na wsi - nie
          > ma żadnego centrum. Nikt tu tego nie zmieni. Wszelkie próby ucywilizowania łom
          > ianek, zrobienia jakiegoś planu na przyszłość spotykają się i będą spotykać z o
          > porem miejscowych "patriotów", którzy widzą świat taki, jaki widać przez okno i
          > ch domu.

Trochę Ess ,źle to ująłeś. Podoba mi się świat i pejzaż który widzę przez okno.
          I owszem jestem przeciwny jakimkolwiek rynkom i Ratuszom. Po co to komu,
          może tylko po to by się czuć dowartościowanym obywatelem światowego mocarstwa
          jakim niewątpliwie stanie się Polska w uściskach USA.
          Faktem natomiast jest to że powinno się zainwestować w infrastrukturę.
          Jak nie Ess, to zainwestuj parę PLN , zrobimy bazarek z prawdziwego zdarzenia.
          Co Ty na to?
          • drabbu Re: oszustwa na bazarku ku przestrodze 19.05.11, 15:37
            roberto19633 napisał: >> Trochę Ess ,źle to ująłeś. Podoba mi się świat i pejzaż który widz
            > ę przez okno.

Roberto, czy widzisz przez okno bazarek? To dobrze, jeśli masz lepszy pejzaż. Ale wiele
            osób widzi właśnie bazarek. Na pewno wolałyby widzieć ładnie zagospodarowany plac miejski
            z podstawowymi miejskim usługami.

>Po co to komu, może tylko po to by się czuć dowartościowanym obywatelem światowego
            > mocarstwa jakim niewątpliwie stanie się Polska w uściskach USA.

Po to, żeby poczuć się bardziej dowartościowanym obywatelem Łomianek. To wystarczy.
            USA nie mają tu nic do rzeczy.

> Jak nie Ess, to zainwestuj parę PLN , zrobimy bazarek z prawdziwego
            > zdarzenia.

A gdzie byś go zrobił? Niby jak? Inwestować w tym czy innym miejscu powinien właściciel terenu, a nie Ess.
            • roberto19633 Re: oszustwa na bazarku ku przestrodze 19.05.11, 16:12
              Drabbu ,skoro jak sugeruje większość wpisów ,Właściciel terenu nie wywiązuje się ze swych zadań. Zaproponowałem nową inwestycję. Wszak nie jest powiedziane że musi to zrobić obecny Właściciel terenu.
              Moja propozozycja jest całkiem realna . Teren jest, potrzebny jest również inwestor. Czyżby twoja wyobraźnia nie obejmowała takiej inwestycji jak bazarek
              na obrzeżach Łomianek . Skoro chcesz mieć rynek z pięknym ,,kaktusem na środku,,
              zacznij również lobbować za taką inwestycją. Tereny są - choćby Dziekanów .
              Myślę że wielkościowo zmieściłoby się tam wiele bazarków razem z Chińskim centrum handlowym. Dawno nie byłeś , wsiądź na rower i zobacz ile jest miejsca pod podobne inwestycje.

P.S. W Dziekanowie już dawno nie ma ,,Pasa Ekologicznego ,, teren ten czeka na inwestycje. Ponad 200ha ,wysokopołożonych terenów, gdzie rolnictwo

zamarło 10 lat temu . A koledzy W.P. z Architektury każdemu inwestorowi
              obrzydzali teren mówiąc o Eko korytarzu , który od czasów Sokoła jest tylko legendą.
              Chcecie bazarek z miejscami parkingowymi - proszę bardzo, czekamy na inwestorów.
              • drabbu Re: oszustwa na bazarku ku przestrodze 19.05.11, 17:18
                Roberto, zdaje się, że gdybym powiedział, że nie zawsze dogadzają mi warunki
                podróżowania, dostałbym od Ciebie radę, żebym kupił sobie pociąg, tory i dworzec oraz zatrudnił maszynistę. Gdybm narzekał na poziom opieki zdrowotnej, zapewne namawiałbyś mnie zapewne do zainwestowania we własny szpital, pod który jest wolny teren na jakichś obrzeżach. Owszem, moja wyobraźnia obejmuje takie ewentualności, ale przecież nie o to chodzi, by obywatel miał sobie sam we własnym zakresie ze wszystkim poradzić przez takie
                czy inne inwestycje. Z góry uprzedzam, że w uruchamianie nowych miejsc parkingowych też nie dam się wciągnąć.
                • roberto19633 Re: oszustwa na bazarku ku przestrodze 19.05.11, 17:39
                  Wszak Ciebie w nic nie wciągam. Jeżeli się inwestuje to po to by później wyjąć.
                  Przecież bazarek jest własnością Spółdzielni, nie Gminy.
                  Skoro paru osobom nie pasują warunki funkcjonowania w/w placówki, można to odmienić.
                  Inwestorzy /jest nadzieja/ odzyskają nakłady plus zysk , mieszkańcy i kupcy uzyskają lepsze warunki funkcjonowania. Spółdzielnia zaś będzie mogła teren opchnąć Ronsonowi .
                  Skoro nie widzisz jakiejkolwiek szansy na zmianę ,możesz pozostać na pozycji narzekającego.
                  Cóż , ale same aksamitki wiele nie zmienią w naszym życiu.
          • esscort Re: oszustwa na bazarku ku przestrodze 19.05.11, 17:40
            Roberto, a jak myślisz, po co lokowano miasta i dlaczego takie miasta spelniają swoją funckję?

Nie widzę ŻADNEGO powodu bym miał inwestować w bazarek. Nech inwestuja w to ludzie, ktorzy chcą zyc z bazarku. Ja mogę przyjść coś kupić
            • roberto19633 Re: oszustwa na bazarku ku przestrodze 19.05.11, 18:25
              Qrczę, uderzyć w stół a nożyce się ............ . Miasto Łomianki było kiedyś małe,
              nie myślano że zostanie,, europejską ,, aglomeracją. A tu masz rok ,dwa trzy i 21 000
              mieszkańców. Za mały ratusz , za mały skwer przed ratuszem , za wąskie ulice.
              Wniosek jeden miasto niech migruje na obrzeża. Wszak nikt nie mówił że będzie lekko.
              Skoro na coś narzekamy , zawsze mamy szansę to zmienić , w bliższej lub dalszej przyszłości. Rozwoju Łomianek się nie zatrzyma, można go tylko ograniczać małostkowym myśleniem i wizjami z zeszłej epoki.

Hasło na ten rok -,, kibelki i kontener socjalny na bazarku,,.
              A co na to nato? nato na to nic. A co na to SANEPID?
              • esscort Re: oszustwa na bazarku ku przestrodze 19.05.11, 22:04
                roberto19633 napisał: Hasło na ten rok -,, kibelki i kontener socjalny na bazarku,,.

No faktycznie ambitnie. To jest wizja z przyszłości.
                • roberto19633 Re: oszustwa na bazarku ku przestrodze 20.05.11, 20:27
                  esscort napisał:

> roberto19633 napisał: Hasło na ten rok -,, kibelki i kontener socjalny na bazar
                  > ku,,.
                  >
                  > No faktycznie ambitnie. To jest wizja z przyszłości.

Nie , to jest bardziej realne i potrzebniejsze niż szarża ,, 5 brygady,, . Równie dobrze można by było taki wycinek z wojny krymskiej zrobić na naszych błoniach ,byłoby to kolorowo i do 3D.
                  • stefanprawo Re: oszustwa na bazarku ku przestrodze 21.05.11, 10:36
                    Bazarek jest obrzydliwy i tyle... znajduje się w centralnej części Łomianek i do tego ma katastrofalne warunki higieniczne. Dziwię się,że sanepid i inspekcja pracy nie przyczepiły się do warunków panujących na bazarku w budach i w budzie z jedzeniem pseudo chińsko-wietnamskim...
                    • krzysiom1 Re: oszustwa na bazarku ku przestrodze 21.05.11, 10:56
                      Daj se stefciu na wstrzymanie...
                      Straszliwie nudny jesteś.
                      Ile razy musisz napisac to samo, żeby być usatysfakcjonowany?
                    • stefanprawo buda z jedzeniem wietnamskim bez kasy fiskalnej? 21.05.11, 12:26
                      dziwić może też fakt braku kasy fiskalnej we wspomnianym przeze mnie barze ( budzie) z żarciem pseudo chińsko-wietnamskim...ciekawe czy pracujący tam obywatele zdaje się wietnamu mają ważne książeczki sanepidu poświadczające ich zdrowi ea wymagane prawem...ciekawe gdyż w każdej budzie, jadłodajni,czy ogólnie w gastronomii występują kasy fiskalne a tutaj w budzie na bazarku z żarciem cudem nie ma takiej kasy...w ogóle nie wydają tam rachunków...ciekawe jak to z punktu widzenia skarbowego funkcjonuje?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka