Dodaj do ulubionych

Rowerzysci

28.08.11, 21:56
Zrobilem sobie (po 19:00) dzis rundke po okolicy. Zadnen z rowerow, ktore mijalem nie mial swatla ani z przodu ani z tylu. Patrzac jak bezmyslnie (lamiac przepisy) jezdza kierowcy po Lomiankach apelowalbym do rowerzystow o zamontowanie swiatelek. A poza tym...pozdrowienia dla wszystkich biegajacych, pan z kijkami;-) no i oczywiscie rowerzystow:-)
Obserwuj wątek
    • veldon Re: Rowerzysci 28.08.11, 22:19
      A co im pomogą światełka, jak te "święte krowy", nie nauczą się przepisów, nie zaczną zsiadać z roweru tam, gdzie kończy się ścieżka rowerowa, nie skończą z wyprzedzaniem prawa stroną skręcających w prawo samochodów, nie zaczną korzystać ze ścieżek rowerowych, zamiast jezdni, tam, gdzie mają taką alternatywę i, w końcu nie zaczną respektować prawa pieszych do poruszania się po chodnikach?

Pozdrawiam rowerzystów, ale apeluję: nauczcie się przepisów!

Mnie chronią prawie dwie tony żelastwa, a wam się wydaje, że jesteście tak doskonale widoczni, że wszystkie drogi są wasze, że, w końcu, chronią was przepisy, których, notabene nie znacie!

W konfrontacji z moim zderzakiem polegniecie, tyle, że ja będę miał wyrzuty do końca życia, a wy ...

Zresztą, to samo, zalecam kierującym tymi skuterami i ich rodzicom: to nie są zabawki, a w ruchu nie ma savoir vivre'u, tylko przepisy.

Szklana kula mi zdechła i nie jestem nieomylny.

Nie podjeżdżajcie mi pod maskę, tylko dlatego, że się mieścicie gdzieś przy krawężniku, gdzie się was nie spodziewam.

Rowery - tak, ale tylko dla tych, co znają i stosują przepisy, a ten brak świateł, jest kolejnym dowodem, że mało który rowerzysta je zna.

Pozdrawiam
      • drabbu Re: Rowerzysci 28.08.11, 22:40
        Piękne dzięki za troskę ze strony panów kierowców.
        Wzajemnie pozdrawiam - rowerzysta
        ze światełkiem :)
        • dr_sztrosmajer1 Re: Rowerzysci 28.08.11, 23:10
          Ja też jeżdżę na rowerze, ale większość czasu spędzam za sterami dwutonowej bryły. Prawdziwym problemem nie są światełka, czy inne pierdółki. Myślę, że od czasu,kiedy rowerzyści zaczęli być "masowym zjawiskiem" na drogach, chodnikach i przybywających z czasem, ścieżkach rowerowych, zaczęli też przesadzać. Na początku nie przyzwyczajeni kierowcy samochodów i piesi, byli prawdziwą "zmorą"rowerzystów. Teraz powoli, oni sami stają się "zmorą" innych uczestników ruchu. Nie chcę generalizowac, ale duża część bikersów czuje się w ruchu drogowym, jak święte krowy. Takie typowe popadanie ze skrajności w skrajność. Podsumowując zaapeluję: włączmy myślenie, na piechotę, na rowerze i w samochodach - skończą się problemy i niestety, niejednokrotnie ulatujące życie.
        • libr90 Re: Rowerzysci 28.08.11, 23:11
          Veldom jadać drogą z której skręcasz w prawo musisz ustąpić rowerzyście który jedzie tą samą drogą z Twojej prawej strony na wprost. Tak czy siak musisz ustąpić :) Od maja rowerzyści mogą wyprzedzać pojazdy z prawej strony. Polecam małą lekturę nowych przepisów.
          polskanarowery.sport.pl/msrowery/1,105126,9437928,Nowe_przepisy_rowerowe___przewodnik_dla_poczatkujacych.html
          • veldon Re: Rowerzysci 29.08.11, 06:49
            (veldon ;)) Dzięki ...

Muszę ustąpić, (kretyński przepis), ale też mogę, po prostu, zostać dogonionym przez szybko jadącego rowerzystę, a więc zalecam im większą ostrożność i ograniczone zaufanie w stosunku do kierowców.

Jak skręcam przy "zielonej strzałce", to już na tyle jestem zaabsorbowany włączaniem się do ruchu, że mogę nie popatrzeć w prawe lusterko, bo i po co?

Natomiast, ostatnio, gdy skręcałem w lewo, z mojej prawej strony, przed maskę, wjechał mi rowerzysta również skręcający w lewo.

Musiałem ostro hamować przez jego beztroskę, a, dodatkowo, zamiast spokojnie opuścić skrzyżowanie, zostałem na nim.
            No i zrobiło się, przez takiego rowerzystę, groźnie :(

Zastanawiam się, ile taki rowerzysta, oprócz tego, że "ma prawa", wie o innych przepisach ruchu drogowego?
            • stefanprawo Re: Rowerzysci 29.08.11, 18:10
              Rzeczywiście po Łomiankach jeździ dużo rowerzystów bez światełek i w ciemnościach w zasadzie działają jak samobójcy!! Ludzie światełka w decathlonie kosztują 20zł a mogą Wam i waszym dzieciom uratować życie!!! ehhh ale Polak mądry jest dopiero po szkodzie...
              • neptun6666 Re: Rowerzysci 29.08.11, 20:22
                A ja jeżdżę po Łomiankach ostrożnie , jak po deptaku. Dlatego drabbu możesz spokojnie jeździć Łomianki to nie tor wyścigowy , wystarczy jechać 50km/h lub nieco wolniej . Trochę tolerancji i uśmiechu i będzie bezpieczniej.
                • drabbu Re: Rowerzysci 29.08.11, 20:37
                  neptun6666 napisał: > A ja jeżdżę po Łomiankach ostrożnie , jak po deptaku.

Rozumiem, że jeżeli polegnę pod czyimś zderzakiem, to na pewno nie będzie to twój zderzak? :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka