wardecka78 24.10.11, 20:41 jw. kto był na scysji? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
drabbu Re: obligacje zaciągnięte? 24.10.11, 21:44 Tak, zaciągnięte, w kwocie 6 milionów 900 tysięcy. Ale to było do przewidzenia, że prędzej czy później w Radzie pojawi się większość głosów za. "Najciekawsze" nastąpiło dopiero po głosowaniu, w punkcie "interpelacje i wolne wnioski", gdy radni zgłaszają rozmaite pytania czy postulaty. Pan burmistrz Dąbrowski nie odpowiedział konkretnie na żadne kierowane do niego pytanie. W najlepszym przypadku jego odpowiedź brzmiała: "niech odpowie pani skarbnik, pan wiceburmistrz" czyli "to nie ja, to kolega", albo też obiecywał udzielić odpowiedzi na piśmie w jakimś późniejszym terminie. Niektórzy radni wytykali, że nie mają odpowiedzi od sierpnia. Na sali znajdowało się wielu mieszkańców, którzy chętnie usłyszeliby coś szczegółowego od razu - a nie doczekali się niczego. Rozumiem, że czasem trudno jest dać odpowiedź od ręki na pewne pytania - ale żeby tak trudno było dosłownie na każde? Jak sadzę, radni (a zadających pytania było wielu) nie zdają ich dlatego, że w noc przed sesją dotknęły ich koszmary, albo że im się one przyśniły, ale zadają je w imieniu mieszkańców i dla rozwiązania problemów. Pan burmistrz sprawiał wrażenie naprawdę słabo zorientowanego. Nie zakłopotanego trudnym pytaniem, po prostu niezorientowanego. Była to zresztą kolejna taka sesja w jego wykonaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
neptun666 Re: obligacje zaciągnięte? 24.10.11, 22:46 drabbu napisał: Pan burmistrz sprawiał wrażenie naprawdę słabo zorientowa > nego. Nie zakłopotanego trudnym pytaniem, po prostu niezorientowanego. Ja odniosłem wrażenie że burmistrz Dąbrowski na sesjach w Łomiankach siedzi jak na żydowskim kazaniu i zachowuje się tak jakby był na naszej sesji z wizytą, będąc burmistrzem np. Ożarowa Mazowieckiego:) może należy go pytać o to co się tam dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
drabbu Re: obligacje zaciągnięte? 24.10.11, 22:51 neptun666 napisał:> jakby był na naszej sesji z wizytą, b > ędąc burmistrzem > np. Ożarowa Mazowieckiego:) może należy go pytać o to co się tam dzieje. Ale Ożarów Mazowiecki to jeszcze większe miasto. Pytać można :)) Odpowiedz Link Zgłoś
dzn30 Re: obligacje zaciągnięte? 24.10.11, 22:55 czyli nic nowego z jego "odpowiedziami" szkoda tylko, że radni przedłużyli władze luzerom Odpowiedz Link Zgłoś
subiekt69 Re: obligacje zaciągnięte? 24.10.11, 22:57 drabbu napisał: > Pan burmistrz Dąbrowski nie odpowiedział konkretnie na żadne kierowane do n > iego pytanie. W najlepszym przypadku jego odpowiedź brzmiała: "niech odpow > ie pani skarbnik, pan wiceburmistrz" czyli "to nie ja, to kolega", albo też ob > iecywał udzielić odpowiedzi na piśmie w jakimś późniejszym terminie. Jak było, czasami śmiesznie a czasami strasznie, czasami po bałaganiarsku. Burmistrz w sobie właściwy sposób zwracał się do radnych czytając z kartki, skarbnica złamała tzw. dyscyplinę finansową sięgnęła, a raczej chwyciła jak tonący deski, po depozyt finansowy będący własnością firmy Ronson i zaczęła obracać nie swoją kasą, łysy gościu o fizjonomii rzeźnika zatrudnił w ICDS facia, którego menadżerem jest jego własna córka, kilkoro radnych pewnie pod naporem jedynie słusznych argumentów pękło, jeszcze kilkoro nie przyszło na sesję, zwolniono niepełnosprawnego emeryta pracującego na pół etatu i na jego miejsce przyjęto na 1,5 etatu dwie osoby z pełną opłatą na ZUS, podłączenie wody w szkole w Sadowej jest w dalszym ciągu pisane na wodzie, dwoje radnych na znak protestu nie brało udziału w głosowaniach uchwał dotyczących finansów gminy, pani mecenas stwierdziła, że na komisjach nie trzeba podpisywać żadnych list. Burmistrz nie przygotował na sesję dokumentów , które powinien przygotować zgodnie z decyzją Rady z poprzedniej sesji. A jeszcze jedno. Na sali widać było błyski fleszów i szum trzech niezależnie od siebie pracujących ekip filmowców z profesjonalnym sprzętem audio-video.. Odpowiedz Link Zgłoś
neptun666 Re: obligacje zaciągnięte? 24.10.11, 23:17 Prawie jak w cyrku:) było by śmiesznie gdyby nie było prawdziwe. Radny Porowski złożył interpelację w sprawie nagrywania przez dwie obce kamery ( Panowie odpowiadają że nagrywają do prywatnych celów) tylko jakimś dziwnym trafem zmanipulowany filmik z ostatniej sesji trafił do internetu, na chwilę bo za dwa dni jak rozpętała się awantura został usunięty. Jeszcze wicek Rusiecki coś tam plutł na temat buspasa od skrzyżowania Kolejowa/Brukowa w kierunku Warszawy i coś o pojeżdzie szynowym ( kiedy nie wiadomo). Przewodniczący Rady spytał co burmistrz zamierza zrobić w sprawie ułatwienia dojazdu do W-Wy na czas przebudowy w/w skrzyżowania a burmistrz Dąbrowski coś bredził o lotnisku w Modlinie masakra. Niech w końcu facet usiądzie w spokoju i obejrzy film z sesji ( w pełnym wydaniu ) i niech się poda do dymisji z honorem jeśli jeszcze go MA. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: obligacje zaciągnięte? 24.10.11, 23:35 Ja lubię naszego burmistrza. Zawsze - gdy oglądam nagranie z sesji - wydaje mi się, że w pewnej chwili wejdzie na salę jakiś facet z torba z narzędziami, odkręci burmistrzowi jakąś osłonkę na plecach, coś tam w nim pomajstruje śrubokrętem i wtedy burmistrz zacznie np. śpiewać rosyjskie romanse albo recytować Hamleta w języku z epoki wiktoriańskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
drabbu Re: obligacje zaciągnięte? 24.10.11, 23:50 esscort napisał:> recytować Hamlet > a w języku z epoki wiktoriańskiej. "Być albo nie być" czy "Reszta jest milczeniem"? Odpowiedz Link Zgłoś
neptun6666 Re: obligacje zaciągnięte? 25.10.11, 07:07 neptun666 napisał: > Prawie jak w cyrku:) było by śmiesznie gdyby nie było prawdziwe. > Radny Porowski złożył interpelację w sprawie nagrywania przez dwie obce kamery > ( Panowie > odpowiadają że nagrywają do prywatnych celów) tylko jakimś dziwnym trafem zmani > pulowany filmik z ostatniej sesji trafił do internetu, na chwilę bo za dwa dni > jak rozpętała się awantura został usunięty. > Jeszcze wicek Rusiecki coś tam plutł na temat buspasa od skrzyżowania Kolejowa/ > Brukowa w kierunku Warszawy i coś o pojeżdzie szynowym ( kiedy nie wiadomo). P > rzewodniczący Rady spytał co burmistrz zamierza zrobić w sprawie ułatwienia doj > azdu do W-Wy na czas przebudowy w/w skrzyżowania a burmistrz Dąbrowski coś bred > ził o lotnisku w Modlinie masakra. > Niech w końcu facet usiądzie w spokoju i obejrzy film z sesji ( w pełnym wyda > niu ) > i niech się poda do dymisji z honorem jeśli jeszcze go MA. Oryginał. Zdaje się że obaj notorycznie nie cierpimy Burmistrzów. Ja W./P. ty T.D. Problem jest tylko jeden trzeba wiedzieć, kiedy odpuścić głupawy komentarz. Burmistrz po pierwsze nie musi być mówcą. Po drugie ma od tego doradców. No i w drugim punkcie mogę się z tobą zgodzić- Doradcy wyszli nadzy i bezbronni. Odpowiedz Link Zgłoś
drabbu Re: obligacje zaciągnięte? 25.10.11, 12:52 neptun6666 napisał:> > Burmistrz po pierwsze nie musi być mówcą. Ale wcale nie o to chodzi, by mówił długo i kunsztownie, by Demostenesa lub samego Cycerona w retoryce przewyższał. Niech jednak coś powie zgromadzonym na sesji. Odpowiedz Link Zgłoś
sindaco2006 Jako żywo... 24.10.11, 23:25 ...tak było :) Subiekcie69 - niezły jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: obligacje zaciągnięte? 24.10.11, 23:25 subiekt69 napisał: Na sali widać było błyski fleszów i szum trzech niezależnie > od siebie pracujących ekip filmowców z profesjonalnym sprzętem audio-video.. No to chyba normalne - 2 kamery, żeby nie było manipulacji, a nagranie z trzeciej leci do tajnego depozytu za granicę, żeby przetrwało dla następnych pokoleń Ciekawe, w jakim duchu będzie komunikat Białego Domu w tej sprawie. No i pewnie jutro giełdy światowe w górę. Odpowiedz Link Zgłoś
sindaco2006 Re: obligacje zaciągnięte? 24.10.11, 23:34 Złoty już się umocnił w stosunku do dolara! Ropa w górę + 4,55%! W Bloombergu ukazał się artykuł o możliwym podwyższeniu ratingu Polski przez agencję S&P!!! To, co zawsze mówił Pan Rusiecki o przełożeniu naszej łomiankowskiej gospodarki na światowe i na odwrót... Odpowiedz Link Zgłoś
drabbu Re: obligacje zaciągnięte? 24.10.11, 23:47 Według pani skarbnik: oprócz tego, że zadłużenie samorządu nie może przekroczyć 60% dochodów, to jeszcze spłaty długów w danym roku nie mogą wynieść więcej niż 15 procent. (Po prostu zabezpieczenie, żeby gminy nie mogły mieć nadmiernych długów.) Po dzisiejszych obligacjach i rozpoczęciu spłacania ich w przyszłym roku, ten drugi wskaźnik wyniesie ponad 13 procent. Czyli prawie że dotykamy górnej granicy. Wniosek mój: w przyszłym roku nie ma możliwości zaciągnięcia jakichkolwiek innych zobowiązań. Nawet wtedy, gdyby np. udało się wygrać jakiś konkurs na pieniądze unijne, wymagający własnego wkładu gminy, nie będzie jak "dopożyczyć" pieniędzy. Lub gdyby w Łomiankach wystąpiło cokolwiek nagłego, wymagającego nieprzewidzianych nakładów - leżymy. Albo gdyby znowu podniosła się tak niespodziewanie liczba przedszkolaków :) Nie wiem, czy giełdy pójdą jutro w górę :) - też. A nagrania zapakowałbym do jakiejś trwałej "kapsuły czasu" do otworzenia w dalekiej przyszłości. Już wyobrażam sobie te komentarze wtedy na forum :) Odpowiedz Link Zgłoś
lomek2 Re: obligacje zaciągnięte? 25.10.11, 02:06 Nie znacie się, to po prostu było nagranie w 3D ! A ten facet ze śrubokrętami... żebyś się ess nie zdziwił. To jest model kościelny i co najwyżej usłyszałbyś jakiś psalm z przeskokami i przerwami (psalmus interruptus) albo litanię do czegoś tam. A może po prostu wyjąłby ostatni kabelek :) Odpowiedz Link Zgłoś
neptun6666 Re: obligacje zaciągnięte? 25.10.11, 07:09 lomek2 napisał: > Nie znacie się, to po prostu było nagranie w 3D ! > > A ten facet ze śrubokrętami... żebyś się ess nie zdziwił. To jest model kościel > ny i co najwyżej usłyszałbyś jakiś psalm z przeskokami i przerwami (psalmus > interruptus) albo litanię do czegoś tam. > A może po prostu wyjąłby ostatni kabelek :) > Chciałeś może napisać , że nagranie było do d.......3 Odpowiedz Link Zgłoś
gray_ghost Re: obligacje zaciągnięte? 25.10.11, 09:59 Szarak do Lomka, Szarak do Lomka. Należy uważać na brązowy kabelek, powtarzam, brązowy kabelek. Nieopatrzne przecięcie spowoduje gastryczną katastrofę modelu "Kaznodzieja666". Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: obligacje zaciągnięte? 25.10.11, 13:44 No i miałem rację. Świat odetchnął z ulgą, giełdy się zazieleniły, wrócił leki optymizm, kobiety się częściej uśmiechają, dzieci przestały sikać w łóżka, wielu alkoholików powstrzymało się dziś od picia, Kim Dzong II postanowił, że będzie wykorzystywał tylko jedną dziewczynkę dziennie, a Zbigniew Ziobro schował do walizki na pawlaczu nakłutą szpilkami laleczkę przypominającą pewnego prezesa. Niech zyją Łomianki ! Odpowiedz Link Zgłoś
drabbu Re: obligacje zaciągnięte? 25.10.11, 14:00 esscort napisał:> Kim Dzong II postanowił, że będz > ie wykorzystywał tylko jedną dziewczynkę dziennie, Ale Umiłowany Przywódca ma już siedemdziesiątkę na karku. Więc niewykluczone, że postanowienie to przyszło mu że tak powiem w sposób naturalny, a wpływ Łomianek był ograniczony raczej. Zresztą, to kawał drogi od nas do niego. Odpowiedz Link Zgłoś
redakcja.lomianki.info Re: obligacje zaciągnięte // video 25.10.11, 03:00 Abyście nie musieli domniemywać, fantazjować zbyt na temat przebiegu sesji zapraszam do degustacji :) www.lomianki.info/document.php?did=2358 UWAGA!!! Nagranie jest na 100% co oczywiście nie wyklucza mega manipulacji z mojej strony. Szczególnie bądźcie ostrożni na przekaz podprogowy, który powoduje nieodwracalne skutki w psychice, skutkując w efekcie, po około 24 godzinach, wypaczonym spojrzeniem na burmistrzów i radnych oraz czkawką :) pozdr mm. ps. dwie pozostałe kamery (profesjonalny sprzęt) były kolegów (sympatycznych zresztą) "zaangażowanych" przez Urząd. Więc pewnie zaraz będzie możliwość zobaczenia wersji alternatywnej :) o której zresztą radni wspominali niejednokrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
tamtamtuptup Re: obligacje zaciągnięte // video 25.10.11, 09:03 redakcja.lomianki.info napisał: > ps. dwie pozostałe kamery (profesjonalny sprzęt) były kolegów (sympatycznych zr > esztą) "zaangażowanych" przez Urząd. > Ciekawe czy robotę odwalali w gratisie czy też kapnie dla nich coś z uchwalonych obligacji. Odpowiedz Link Zgłoś
zchopina Re: obligacje zaciągnięte // video 25.10.11, 15:22 tamtamtuptup napisał: > redakcja.lomianki.info napisał: > > ps. dwie pozostałe kamery (profesjonalny sprzęt) były kolegów (sympatyczn > ych zr > > esztą) "zaangażowanych" przez Urząd. > > > Ciekawe czy robotę odwalali w gratisie czy też kapnie dla nich coś z uc > hwalonych obligacji. > > już widzę te gratisy. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_sztrosmajer1 Re: obligacje zaciągnięte? 25.10.11, 13:13 ObliGACIE, ściągnięte. Postraszyli, naobiecywali i po raz kolejny wypieli d... w kierunku mieszkańców. To żenujące, tylko czworo radnych przeciw. Cieniutki ten głosik rozsądku w radzie. Niemniej jednak gratuluję odwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
wardecka78 Re: obligacje zaciągnięte? 25.10.11, 13:37 kto był przeciw? dr_sztrosmajer1 napisał: > ObliGACIE, ściągnięte. Postraszyli, naobiecywali i po raz kolejny wypieli d... > w kierunku mieszkańców. To żenujące, tylko czworo radnych przeciw. Cieniutki te > n głosik rozsądku w radzie. Niemniej jednak gratuluję odwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
2hestia Re: obligacje zaciągnięte? 25.10.11, 14:27 > kto był przeciw? Kto się wstrzymał, kto nie przyszedł na sesję a kto wogóle nie brał udziału w głowowaniu. Czy to teraz jest ważne? Odpowiedz Link Zgłoś
wardecka78 Re: obligacje zaciągnięte? 25.10.11, 14:47 oczywiście, że tak Ci co byli przeciw - chwała im za to! Ci co nie dotarli - można domniemywać. że chcieli umyc łapy od tego Ci co się wstrzymali to zagłosowali za... Jestem ciekawa kto dał ciała Odpowiedz Link Zgłoś
gray_ghost Re: obligacje zaciągnięte? 25.10.11, 16:27 Za: Mazan, Kaczyński, Porowski, Zalewska, Laskowska, Krystecki, Nastula, Podolska, Wawer, Berger Przeciw: Wolanin, Etienne, Maksim-Wójcicka, Kućkowska Wstrzymali się: Grądzki, Staniak Na znak protestu nie głosowali: Sidorzak, Zielski Nieobecni: Nawotka, Rusinek, Iwaszko Odpowiedz Link Zgłoś
stefanprawo Wy co byliście ZA obligacjami....do was mówię.. 25.10.11, 19:29 Radni,któzy byliście za zadłużeniem gminy to na Was głosujących spoczywa odpowiedzialność za kolejne zadłużenie gminy przez emisję obligacji !!! To Wy będziecie odpowiedzialni za to zadłużenie gminy i tyle...pozostawiam to Waszym sumieniom... niestety obligacje czyli zadłużanie gminy po raz wtóry to droga do nikąd....bo tę kasę trzeba będzie z odsetkami zwrócić!!! i wy, którzy głosowaliście za to ponosicie za zwrot tej kasy odpowiedzialność moralną na równi z Burmistrzem... WSPOMNICIE MOJE SŁOWA GDY BĘDZIE GMINA MUSIAŁA WYKUPIĆ OBLIGACJE WSPOMNICIE A MY WYBORCY ZAPAMIĘTAMY KTO GŁOSOWAŁ ZA A KTO PRZECIW ZADŁUŻANIU GMINY!! pamiętajcie zadłużanie gminy w dobie kryzysu to ZŁA METODA z punktu widzenia ekonomii!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mezar73 Re: Wy co byliście ZA obligacjami....do was mówię 25.10.11, 21:14 Stefan, daj spokój ! Od razu będziesz pamiętał. He, he ! Już to widzę ! A pamiętasz kto za kadencji p.Pszczółkowskiego (PO) głosował za obligacjami ? No widzisz ? Nie pamiętasz. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
gray_ghost Re: Wy co byliście ZA obligacjami....do was mówię 26.10.11, 08:47 Pszczółkowski wydał pieniądze z obligacji na inwestycje, a obecni na załatanie dziury w budżecie. Warto dodać, że dziura powstała na skutek nonszalancji i nieudacznictwa włodarzy. Przez 9 miesięcy wydali pieniądze, które powinny wystarczyć na rok i zabrakło im nawet na ustawowe obowiązki gminy. Brawka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
stefanprawo Re: Wy co byliście ZA obligacjami....do was mówię 26.10.11, 10:27 Ciągle macie jakąś obsesję na punkcie Pszczółkowskiego...co było to było ja powtarzam nie byłem i nie jestem fanem Pszczółkowskiego a mówię o P.Dąbrowskim i teraźniejszych obligacjach... ZADŁUŻANIE gminy na pokrycie bieżącej działalności gminy to KATASTROFA i działanie w złym kierunku szczególnie w dobie kryzysu...zanim zacznie się zadłużać trzeba zrestrukturyzować urząd i ciąć wydatki to czysta i prosta zasada ekonomii... Obligacje w celu finansowania bieżących wydatków i inwestycji w dobie kryzysu to POMYŁKA,która się czkawką odbije,ale na nieszczęście mieszkańcom, bo niestety nie ma odpowiedzialności karnej urzędników i radnych za nietrafione decyzje ekonomiczne... Prezes spółki prawa handlowego zawsze odpowiada karnie za działania na szkodę spółki czy też decyzje podejmowane na szkodę spółki i tak też winno być z urzędnikami i radnymi...po to żeby było UCZCIWIE... w takim wypadku jeżeli emisja obligacji skończyłaby się klęską urzędu wiadomo by było kto za to ponosi odpowiedzialność...bo jak na razie w razie katastrofy z obligacjami odpowiedzialność za nieudane decyzje poniosą wszyscy podatnicy... oj prawo powinno traktować tak samo przedsiębiorcę jak i urzędnika samorządowego czy państwowego i tu nie powinno być żadnych różnic...OSTRZEGAŁEM WAS RADNI,URZĘDNICY przed zadłużaniem gminy w dobie kryzysu i powiem tak WSPOMNICIE MOJE SŁOWA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wardecka78 Dostali co chcieli i... 27.10.11, 00:16 wywalili ludzi na bruk! Ciekawe dlaczego nie zrobili tego przed głosowaniem za obligacjami? Czyby bali się, że urżną to do końca? Odpowiedz Link Zgłoś
dr_sztrosmajer1 Re: Dostali co chcieli i... 27.10.11, 16:48 Przed głosowaniem, to straszyli pracowników, żeby próbowali wpłynąć na radnych. Pewnie się wytłumaczą, że nie zauważyli, że dostali obligacje i to dlatego. Gdyby rada uchwaliła to od razu, a nie za trzecim podejściem, zwolnień by pewnie nie było. Znowu wina radnych. Odpowiedz Link Zgłoś
lomianki2011 Re: Dostali co chcieli i... 27.10.11, 19:19 Popieramy te zwolnienia, wreszcie burmistrz, który podejmuje decyzje. Odpowiedz Link Zgłoś
2hestia Re: Dostali co chcieli i... 27.10.11, 20:04 Ty popierasz. Pisz w liczbie pojedynczej. Mnie natomiast cieszyłoby gdyby Ciebie zwolniono. A jeżeli pracujesz na własny rachunek to żebyś nagle utracił możliwości zarabiania na życie. Moja rada. Nie czyń/życz nikomu tego, co Tobie nie miłe. Odpowiedz Link Zgłoś
kowalik22 Re: Dostali co chcieli i... 27.10.11, 20:29 Hestio, a czy tam, gdzie pracujesz są sprzątaczki na etacie? Nie ma. Jest firma zewnętrzna. A dlaczego? Bo koszt sprzątania wychodzi taniej, niż utrzymanie pracowników na etacie. Taki dziwny kraj. Więc o ile te zwolnienia mają na celu oszczędności, to ja takie działania popieram. Oczywiście, tak po ludzku współczuję tym Paniom. Odpowiedz Link Zgłoś
neptun6666 Re: Dostali co chcieli i... 27.10.11, 20:32 2hestia napisała: > Ty popierasz. Pisz w liczbie pojedynczej. Mnie natomiast cieszyłoby gdyby Ciebi > e zwolniono. A jeżeli pracujesz na własny rachunek to żebyś nagle utracił możli > wości zarabiania na życie. Moja rada. Nie czyń/życz nikomu tego, co Tobie nie m > iłe. No, fortuna kołem się toczy. Raz na wozie ,raz pod wozem. Gdyby zrobiono to wcześniej nie byłoby żal. Teraz to po ,,ptakach,,. Swoją drogą , gdyby nie wynoszono wszystkiego z UM na forum może by tego nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
obserwatorka1947 Re:do lomianki 2011 27.10.11, 20:36 Lomianki 2011 napisał/a "Popieramy te zwolnienia" Popieramy ,to kto ? Ja nie popieram. "wreszcie burmistrz, który podejmuje decyzje." Szkoda , że potrafi podjąć tylko takie decyzje. W następnej kadencji jak będzie inny skład burmistrzowski to łomianki 2011 powinna zostać pierwsza zwolniona- za dwulicowość. Odpowiedz Link Zgłoś