Dodaj do ulubionych

O Dziekanowie Bajkowym

20.12.11, 20:25
Dwa lata temu wpadła mi w ręce gazetka wydawana w Dziekanowie Bajkowym. Nie pamiętam autora artykułu, ale pisał on o konieczności przekazywania części działek i dróg prywatnych pod budowę infrastruktury - wod-kan i dróg asfaltowych.
Teraz, jak przeczytałem, Sołtys _bajkowego pisze, że akcja nadal się rozwija.
A dlaczego na innych osiedlach, np. na Dąbrowie nic się nie dzieje w tej sprawie ?
A może się jednak dzieje ?
Obserwuj wątek
    • esscort Re: O Dziekanowie Bajkowym 20.12.11, 20:51
      W Dąbrowie była jakieś 2 lata temu akcja informacyjna na temat przekazywania działek drogowych. Nie wiem, jaki był efekt. Ja przekazałem dla świętego spokoju, ale naprawdę nie wierzę w możliwość zbudowania tutaj infastruktury wod.-kan na szerszą skalę i szczerze mówiąc przestało mi na tym zależeć. Już się przyzwyczaiłem i nawet lubię pogawędki z szambiarzem, gdy stoimy sobie nad szambem.
    • anti-machiavel Re: O Dziekanowie Bajkowym 21.12.11, 17:55
      brycezion napisał:

> Dwa lata temu wpadła mi w ręce gazetka wydawana w Dziekanowie Bajkowym. Nie pam
      > iętam autora artykułu, ale pisał on o konieczności przekazywania części działek
      > i dróg prywatnych pod budowę infrastruktury - wod-kan i dróg asfaltowych.
      > Teraz, jak przeczytałem, Sołtys _bajkowego pisze, że akcja nadal się rozwija.
      > A dlaczego na innych osiedlach, np. na Dąbrowie nic się nie dzieje w tej sprawi
      > e ?
      > A może się jednak dzieje ?

Ja bym spytał raczej:
      -w którym kierunku się rozwija.?
      -z tego co mi wiadomo ,chętnych do przekazywania terenu pod poszerzanie dróg na bajkowym nie odnaleziono.
      Dlatego raczej prawdą , nie zaś pobożnymi życzeniami /bajkowy/ jest to że na
      Dąbrowie nikt nie odda centymetra pod drogi.
      • brycezion Re: O Dziekanowie Bajkowym 21.12.11, 18:25
        No to zostaną z szambami. UM nie ma pieniędzy na wykup dróg. Pozostanie tylko wyłączyć aglomerację Dąbrowy z Łomianek, aby nie płacić kar po 2015 roku i święty spokój.
        • esscort Re: O Dziekanowie Bajkowym 21.12.11, 18:46
          Jak napisałem: nie wiem, jak proces przekazywania działek na Dąbrowie przebiegał. Myślę, że nie jest tak fatalnie (poza kilkoma ulicami, gdzie jest to w praktyce niemożliwe, jak np. na ul. Równej, gdzie formalnie jest bodajże kilkudziesięciu właścicieli działek drogowych). Poza tym ludzie muszą widzieć, że ta budowa wod.-kan jest faktycznie realna
          Ale hipotetycznie - czy gdyby wszyscy na Dąbrowie oddali działki drogowe, to ktoś by te kanalizację zbudował do 2015? Jest w ogóle taka szansa? Wątpię, bo skąd nagle wzięłyby się pieniądze? Te 20 mln rocznie na wod.-kan zapowiadany przez burmistrza w kampanii to tylko pusta obietnica
          • neptun6666 Re: O Dziekanowie Bajkowym 21.12.11, 19:00
            esscort napisał:

> Jak napisałem: nie wiem, jak proces przekazywania działek na Dąbrowie przebieg
            > ał. Myślę, że nie jest tak fatalnie (poza kilkoma ulicami, gdzie jest to w prak
            > tyce niemożliwe, jak np. na ul. Równej, gdzie formalnie jest bodajże kilkudzies
            > ięciu właścicieli działek drogowych). Poza tym ludzie muszą widzieć, że ta budo
            > wa wod.-kan jest faktycznie realna
            > Ale hipotetycznie - czy gdyby wszyscy na Dąbrowie oddali działki drogowe, to kt
            > oś by te kanalizację zbudował do 2015? Jest w ogóle taka szansa? Wątpię, bo ską
            > d nagle wzięłyby się pieniądze? Te 20 mln rocznie na wod.-kan zapowiadany przez
            > burmistrza w kampanii to tylko pusta obietnica

Oczywiście że zaczyna być bez pokrycia. Usilnie nad tym pracują Koło PO
            i koło ŁNŁ. Tu dotacja /do wod-kanu/ tam dotacja /do biletów/,
            tam znowu coś i tak się wyciąga pieniądze wiążąc burmistrzowi ręce./brakiem środków/
            Zresztą ogarnęła cię escorciuniuniu amnezja? skoro tak leciusieńko kopiesz pod stołem
            pisząc co miało być. Napisz co było i kto utracił szansę na dofinansowanie.
            • esscort Re: O Dziekanowie Bajkowym 21.12.11, 19:15
              Rozmawiamy pośrednio o szambach, ale czy naprawdę nie możesz wytrzymać, żeby każdego wątku nie sprowadzić do swojego ulubionego poziomu szamba?
              Wielokrotnie była tu mowa o niezłożonym wniosku (ja też pisałem, więc pamiętam), ale to już wszyscy wiemy. Rozmawiamy o szansach na przyszłość. Jeśli chcesz cały czas o wniosku rozmawiac, to przecież możesz założyć wątek na ten temat
              • brycezion Re: O Dziekanowie Bajkowym 21.12.11, 20:08
                Wątpię by rozmowa o "szansach na przyszłość" zaczynała się od dowcipu : "to tede zrezygnował?"...Sami prosicie się by przypominać o zmarnowanej szansie przez niezłożenie wniosku o dotacje UE, gdy zaczynacie próbować robić atmosferkę do odwołania burmistrza za nieudolne zarządzanie.
                • esscort Re: O Dziekanowie Bajkowym 21.12.11, 20:24
                  Ale kto -ście???
                  Jak są głupie pytania, to ą głupie odpowiedzi, nawet "to tede zrezygnował"
                  Jasne, że można przypominać w kółko to, co wszyscy wiedzą i na pewno pamiętają. Tylko co to daje? Jakieś wybory są? Przybędzie od tego kanalizacji, czy to tylko bicie piany i podniecanie się dowalaniem Pszczółkowskiemu? Podniecanie się jest dobre gdzie indziej
                  Burmistrza to raczej nie da się odwołać. A jeśli prawo przewiduje na to jakąś procedurę i ktoś chce ją wykorzystać, to chyba ma prawo. Niech próbuje. Jeśli burmistrz ma argumenty, to sie na pewno obroni. A jeśli nie ma i nie potrafi się obronić, to trudno.
                  • brycezion Re: O Dziekanowie Bajkowym 21.12.11, 20:47
                    No właśnie. Lepiej dla nas wszystkich byłoby nie popisywać się "encykliką" czy "Berezą Radziejowicką", a pomyśleć, które wydatki w budżecie są niekonieczne i skąd jeszcze da się ściągnąć jakieś pieniądze.
                    Urabianie opinii publicznej i czarny PR do niczego konstruktywnego nie prowadzi. Może jedynie do samozadowolenia z ciekawych kalamburów.
                    • tuzimka Re: O Dziekanowie Bajkowym 21.12.11, 21:27
                      brycezion napisał: > No właśnie. Lepiej dla nas wszystkich byłoby nie popisywać się "encykliką" czy

No właśnie, "święta racja", tylko trzeba wziąć pod uwagę, że to nie "my" rozpoczęliśmy popisywanie się encyklikami. O budżecie, pieniądzach i wydawaniu ich było tu już wiele napisane. Z żadnym skutkiem. Widząc to, opinia publiczna urabia się sama.
                      • brycezion Re: O Dziekanowie Bajkowym 21.12.11, 21:39
                        Jak na razie nie dostrzegłem żadnej logicznej i przekonywującej opinii o nieuzasadnionym wydawaniu pieniędzy w porównaniu do "osiągnięć" poprzedniego burmistrza.
                        Może więc porównamy ?
                        • tuzimka Re: O Dziekanowie Bajkowym 21.12.11, 21:57
                          Skoro "nie dostrzegłeś" to znaczyć może tylko tyle, że forum czytasz na wyrywki i pobieżnie, albo zwracasz uwagę wyłącznie na wątki, które Ci pasują. Przypominam, że mówić mieliśmy o obecnej kadencjji i jej osiągnięciach. Burmistrz, który rządzi od roku również próbował niedawno obciążać burmistrza, który od roku nie rządzi. Tyś sam już dokładnie "rozliczył" Pszczółkowskiego i Sokołowskiego. Proszę o powrót do tematu, albo daj sobie spokój z porównaniami i proponuj coś na dziś. Osiągnięcia dzisiejszych włodarzy opinia publiczna zna i urabia się nie tylko z forum, wystarczy poczytać propagandowe "wywiady" w Łomiankowskiej.
                        • brycezion Re: Esscort 21.12.11, 21:58
                          Dowcip, humor jest czasem bardziej skuteczny niż długie artykuły. Weź to pod uwagę, proszę, i zastanów się jakie może wywołać skojarzenia.
                          • esscort Re: Esscort 21.12.11, 22:00
                            OK. Wezmę
                          • tuzimka Re: Esscort 21.12.11, 22:01
                            Esscort, unikaj skojarzeń :)
                          • brycezion Re: Tuzimka 21.12.11, 22:15
                            Pszczółkowskiego "nie rozliczałem". Po pierwsze nikt do mnie nie zwrócił się o analizę Jego kadencji, a po drugie nie wiem czy podjąłbym się tego jeszcze raz.
                            Okazuje się, że nikt nie korzystał z "wniosków i zaleceń" w stosunku do analizy błędów Belki czy Sokołowskiego. Widać poczucie władzy odbiera zdolność przewidywania przyszłości. Ważniejsze jest "tu i teraz".
                            Coś zaproponować obecnie ? A któż mnie wysłucha !!!!
                    • esscort Re: O Dziekanowie Bajkowym 21.12.11, 21:29
                      brycezion napisał:

> No właśnie. Lepiej dla nas wszystkich byłoby nie popisywać się "encykliką" ...

Przepraszam, ale to chyba nie do mnie uwaga, bo akurat moje popisywanie sie encykliką czy czym kolwiek innym nie ma ŻĄDNEGO wpływu na rzeczywistość i sytuację Łomianek. Gorzej jak się popisują osoby urzędowe.
                      Czarnego PR nie prowadzę. A że czasem sobie pozartuję na forum, to chyba nic złego. Są sytuacje, gdy humor czy lekka forma jest potrzebna i nikomu nie szkodzi.
                  • neptun6666 Re: O swoich przemyśleniach dot:ess. 21.12.11, 20:52
                    esscort napisał:

> Ale kto -ście???
                    > Jak są głupie pytania, to ą głupie odpowiedzi, nawet "to tede zrezygnował"
                    > Jasne, że można przypominać w kółko to, co wszyscy wiedzą i na pewno pamiętają.
                    > Tylko co to daje? Jakieś wybory są? Przybędzie od tego kanalizacji, czy to tyl
                    > ko bicie piany i podniecanie się dowalaniem Pszczółkowskiemu? Podniecanie się j
                    > est dobre gdzie indziej
                    > Burmistrza to raczej nie da się odwołać. A jeśli prawo przewiduje na to jakąś p
                    > rocedurę i ktoś chce ją wykorzystać, to chyba ma prawo. Niech próbuje. Jeśli bu
                    > rmistrz ma argumenty, to sie na pewno obroni. A jeśli nie ma i nie potrafi się
                    > obronić, to trudno.

Tak escorciuniuniu. Jeżeli ma argumenty. Po pierwsze, nie sprowadzam rozmowy z tobą do poziomu uwielbianego ostatnio przez << mniejszą większość>>.
                    Rzeczywiście bryc otworzył mi oczy. Robicie podkład wirtualny/forum/ czasem
                    w realu/Sadowa/ by pokrzyczeć i stworzyć wrażenie bajkowej przeszłości i siermiężnej terażniejszości. Dziwisz się pewnie /wmawiając mi ,,wyznawstwo,,/ , że stoję po stronie Burmistrza. Stoję i owszem ale im bardziej naciskasz/w bardzo subtelny sposób/ , tym bardziej polaryzujesz moje przekonania.
                    I nie wmawiaj mi że sprowadzam wszystko do szamba. Już zapomniałeś o wspaniałym wyskoku seniorki Wójcickiej. Nawet w swoim obiektywizmie się nie zająknąłeś o tym. Mimo że właśnie to leciało na odległość szambem i typową POdpuchą. Zaczynasz być subiektywnie obiektywny/o ile istnieje takie pojęcie/ niczym
                    periodyk zwany lomianki .info.
                    Wiesz co , postaraj się zachować fragment swojego imag-u osoby bezstronnej.
                    I nie zarzucaj mi czegoś o czym w ogóle nie myślałem.
                    • esscort Re: O swoich przemyśleniach dot:ess. 21.12.11, 21:24
                      Ro0berto - po pierwsze ni pisz do mnie w liczbie mnogiej, bo ja mam tylko jedna postać.
                      Po drugie w wielu sprawach się "nie zająkuję". I pierwsze słyszę, że jest jakiś obowiązek zająkiwania się w każdym temacie
                      Po trzecie nie mam pojecia, o jakim "podkładzie" w Sadowej mówisz
                      Po czwarte chyba nie sądzisz, że moje, twoje i innych 15 osób może jakikolwiek podkład pod cokolwiek robić.
                      Po piąte - pod co podkład
                      Po szóste - co znaczy, ze polaryzuje twoje przekonania, bo nie zrozumiałem?
                      Po siódme - gdzie ja kiedykolwiek napisałem o jakiejś bajkowej przeszłości? Proszę o choćby jednen cytat. jesli go nie dasz, to znaczy, że naciagasz rzeczywistość do jakichś swoich wyimaginowanych teorii.
                      Po ósme - uff
                      • roberto196333 Re: O swoich przemyśleniach dot:ess. 22.12.11, 07:13
                        Ależ ess, nie wiem o co ci chodzi?????????????????
                        Ja zawsze piszę do ciebie używając liczby pojedynczej.
                        Po dziewiąte uuffffffffff.
                        Po dziesiąte dlaczego to niby ja naciągam rzeczywistość , po co miałbym manipulować skoro mam przed sobą mistrza.
                        • esscort Re: O swoich przemyśleniach dot:ess. 22.12.11, 09:05
                          No jednak czaem piszesz w mnogiej.
                          No to sobie pogadałem
            • dorota.alex Re: O Dziekanowie Bajkowym 22.12.11, 09:30
              neptun6666 napisał:
              Tu dotacja /do wod-kanu/ tam dotacja /do biletów/, tam znowu coś i tak się wyciąga pieniądze wiążąc burmistrzowi ręce./brakiem środków/

Czy te dotacje i inne "znowu coś" to wymysł koła PO w tej kadencji? W poprzednich latach nie było żadnych dotacji i nieprzewidzianych wydatków? Dotacje zostały uchwalone na złość burmistrzowi? Od razu zastrzegam, że nie pytam złośliwie - na początku poprzedniej kadencji Pszczółkowskiego byłam świeżym mieszkańcem Łomianek i nie wiem jak te sprawy były rozwiązywane wtedy.
              • behemot.1 Re: O Dziekanowie Bajkowym 22.12.11, 10:02
                No widzisz, wszystkiemu winne PO i wilcze oczy Tuska.

A tak poważnie - burmistrz otoczył się pieniaczami i nie umie rozmawiać nawet ze swoim środowiskiem. Potrafił przeciwko sobie zgromadzić ludzi, których naprawdę niewiele łączy. To o czymś świadczy. Poza tym, nie tłumaczy swoich planów, nie mówi o nich wcześniej, i generalnie uważa, że Rada to maszynka do głosowania, która z zasady jest przeciw.W takiej sytuacji konstruktywna współpraca jest niemożliwa. Z jednej strony domaga się funduszy od Rady, z drugiej prowadzi nierozsądną politykę kadrową i zatrudnia najlepiej opłacanego dyrektora DK. Niech się wreszcie zdecyduje, oszczędności czy rozdawnictwo.
              • drabbu Re: O Dziekanowie Bajkowym 22.12.11, 10:12
                dorota.alex napisała: > Czy te dotacje i inne "znowu coś" to wymysł koła PO w tej kadencji? W poprzedni
                > ch latach nie było żadnych dotacji i nieprzewidzianych wydatków? Dotacje został
                > y uchwalone na złość burmistrzowi? Od razu zastrzegam, że nie pytam złośliwie -
                > na początku poprzedniej kadencji Pszczółkowskiego byłam świeżym mieszkańcem Ło
                > mianek i nie wiem jak te sprawy były rozwiązywane wtedy.

Nie, to znaczy ani nie wymysł, ani nie złośliwość. Dopłaty do biletów KMŁ i dopłaty ze strony gminy do cen wody i ścieków obowiązywały właściwie od początku, a więc wtedy, gdy jeszcze w ogóle nie było Platformy Obywatelskiej jako partii. Obowiązywały także w kadencji burmistrza Sokołowskiego. Przez długi czas byli nimi objęci również posiadacze szamb. Rada gminy ma prawo określić takie dopłaty. Jeśli chodzi o dopłaty do biletów - są stosowane przy każdej komunikacji miejskiej w każdym mieście, jeśli chodzi o dopłaty do wod.-kanu - są stosowane w wielu miastach, choć nie wszystkich i w różnych wysokościach.
              • roberto196333 Re: O Dziekanowie Bajkowym 22.12.11, 16:11
                dorota.alex napisała:

> neptun6666 napisał:
                > Tu dotacja /do wod-kanu/ tam dotacja /do biletów/, tam znowu coś i tak
                > się wyciąga pieniądze wiążąc burmistrzowi ręce./brakiem środków/
                >
                > Czy te dotacje i inne "znowu coś" to wymysł koła PO w tej kadencji? W poprzedni
                > ch latach nie było żadnych dotacji i nieprzewidzianych wydatków? Dotacje został
                > y uchwalone na złość burmistrzowi? Od razu zastrzegam, że nie pytam złośliwie -
                > na początku poprzedniej kadencji Pszczółkowskiego byłam świeżym mieszkańcem Ło
                > mianek i nie wiem jak te sprawy były rozwiązywane wtedy.
                >>>>>>>>>>>>>>>>>>Doroto dotacje do wod-kanu zostały podniesione. Ty płacisz stówkę za beczkę u szambelana, koledzy po refundacji płacą grosze za odbiór ścieków.
                KMŁ podniesiono dotację do biletów. Jeżeli ukaże się budżet porównasz sobie liczby z lat poprzednich i teraźniejsze.
                • esscort dotacje do wod.-kan 22.12.11, 16:29
                  To z ilu do ilu ile w końcu podniesiono dotacje do wod.-kan?
                • drabbu Re: O Dziekanowie Bajkowym 22.12.11, 16:52
                  > KMŁ podniesiono dotację do biletów.

Ceny biletów również. Z wyprzedzeniem od razu na trzy lata - każdego roku po trochu
                  w stosunku do poprzedniego.
                  • roberto196333 Re: O Dziekanowie Bajkowym 22.12.11, 17:38
                    drabbu napisał:

> > KMŁ podniesiono dotację do biletów.
                    >
                    > Ceny biletów również. Z wyprzedzeniem od razu na trzy lata - każdego roku po tr
                    > ochu
                    > w stosunku do poprzedniego.

Dotacji w takim kształcie być nie powinno wcale. Dotacje powinny otrzymywać rodziny ,mieszkańcy których na to nie stać ,lub nie mają. Na razie ,zdaje się otrzymują wszyscy jak leci, nawet ci których na to stać. Prawda ess?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka