Dodaj do ulubionych

za duzo kitu

12.03.12, 12:25
Doniedawna referendum w sprawie odwołania burmistrza wydawało mi się pozbawione sensu. Czytając na forum wypowiedzi mające na celu zastraszenie mieszkańców, dla których burmistrz jest pracodawcą (listy trafią na biurko burmistrza), posty wplątujący religię a pośrednio i Boga w obronę nie zbyt udanego burmistrza, muszę zmienić zdanie. Ktos nam tu za mocno wciska kit. Edmunda Burke, onegdaj napisał, że "aby zło zatriumfowało, wystarczy, by dobry człowiek niczego nie robił". Namawiam wszystkich do skorzystania ze swojego prawa głosu.
Obserwuj wątek
    • kowalik22 TAK dla regerendum 12.03.12, 12:42
      Ja także dość długo sądziłam, że jakoś da sie to jeszcze wszystko ułożyć, poskładac, wypracować. Pomimo takiego a nie innego układu w radzie i na linii urząd-rada.
      Moim zdaniem referendum jest potrzebne. I odwołanie burmistrza też. Pan burmistrz zapewne dobrym człowiekiem jest (dlatego być może kler staje po jego stronie), ale nie ma żadnych predyspozycji na ten urząd. A burmistrz to nie osoba, lecz urząd, stanowisko. I sposób jego sprawowania, nie to, kto go sprawuje, będzie podlegać ocenie w referendum.
      • kowalik22 Re: TAK dla referendum 12.03.12, 12:43
        referendum miało być w tytule, przepraszam za literówkę.
        • brycezion Re: Referendum to strata 2012 roku. 12.03.12, 12:58
          Referendum, to strata 2012 roku. Najpierw referendum, potem wybory nowych władz.
          Co to znaczy, że nie może się Rada dogadać z burmistrzem ? Nie może zażądać zmiany wydatków ? Bo o to głównie chodzi.
          A nowe władze, radni, burmistrzowie ? Pisano na forum, że należy odmłodzić kadry, wybrać nowych ludzi. Gdzie oni są ?
          Grądzki, Sokołowski - podsumował ich Esscort, Pszczółkowski - co zrobi z dotychczasowym, nie do przyjęcia, "otoczeniem".

Macie czas na marnowanie czasu, proszę bardzo. Przypomnę Wam za 4 lata, tak jak przypomniałem Wam Jachrankę.
          • kowalik22 Re: Referendum to strata 2012 roku. 12.03.12, 13:06
            > Referendum, to strata 2012 roku. Najpierw referendum, potem wybory nowych

Owszem, ale nalezy rozważyć, czy brak referendum nie oznacza straty 2012, 2013, i 2014 roku. Też mam te wątpliwości, każdy je pewnie ma i powinien je rozwazyć i podjąć decyzję.

> A nowe władze, radni, burmistrzowie ? Pisano na forum, że należy odmłodzić kadr
            > y, wybrać nowych ludzi. Gdzie oni są ?

Może i pisano (kto pisał?). No to i jest jeden młody. Nie nadający się. Widac kryterium młodości błędne było ;)
            • refor Re: Referendum to strata 2012 roku. 12.03.12, 14:00
              Lepiej stracić jeden rok niż pięć a do tego zyc w niesmaku, że sie nie zaprotestowało. Nawet jak nie wyjdzie, inicjatorzy będą mieli czyste sumienie ze zrobili co do nich należało. Tylko ze jakoś nie bardzo widac te działania, mam nadzieje, ze zabierają sie za to na poważnie i wkrótce zobaczymy jakąs intensywną kampanię. Jak narazie to na forum władza zaklada ciągle wątki przeciwko inicjatorom.
              • kmsanczia Re: Referendum to strata 2012 roku. 12.03.12, 14:13
                Jakieś mam dziwne wrażenie, że TD jest od początku tylko kozłem ofiarnym w tych rozgrywkach. A referendum jest raczej przeciwko rządom otoczenia burmistrza, a nie przeciw samemu burmistrzowi. Ale jest dorosły, wiedział w co się pakuje. Przez rok można się trochę nauczyć bycia burmistrzem, tylko chyba woli nie widać. Nawet teraz wiedząc jakie są nastroje społeczne nie widać zmiany podejścia, tylko zastraszanie i szczucie.
                • kowalik22 Re: Referendum to strata 2012 roku. 12.03.12, 18:01
                  > Nawet teraz wiedząc jakie są nastroje społeczne nie widać zmiany podejścia, t
                  > ylko zastraszanie i szczucie.

Właśnie takie obecne zachowanie otoczenia burmistrza (zastraszanie i szczucie) przekonuje mnie, że szans na poprawę nie ma i nie należy ich już się spodziewać. Że obecne otoczenie burmistrza zachłyśnięte władzą ma gdzieś społeczeństwo (choćby to była tylko jakaś część), wraz z jego oczekiwaniami i nastrojami.

• neptun6666 Re: Referendum to strata 2012 roku. 12.03.12, 18:49
                  kmsanczia napisała:

> Jakieś mam dziwne wrażenie, że TD jest od początku tylko kozłem ofiarnym w tych
                  > rozgrywkach. A referendum jest raczej przeciwko rządom otoczenia burmistrza, a
                  > nie przeciw samemu burmistrzowi. Ale jest dorosły, wiedział w co się pakuje. P
                  > rzez rok można się trochę nauczyć bycia burmistrzem, tylko chyba woli nie widać
                  > . Nawet teraz wiedząc jakie są nastroje społeczne nie widać zmiany podejścia, t
                  > ylko zastraszanie i szczucie.

Dziwne ,żadnego zastraszania nie dostrzegam, może mieszkam zbyt daleko o centrum,
                  może mam słaby wzrok? lub słuch?
                  Jeszcze raz :
                  dajmy na to wyjdzie referendum , kto będzie następny ? Wiesiek?
                  A może rozpocznie się bezprecedensowa walka w szeregach PO?
                  Ciekawi mnie ta wizja anarchii , z czystej ciekawości pójdę na referendum, jak się bawić to się bawić. Szkoda tylko że my będziemy sponsorami tej imprezki.

Chińskie przekleństwo:
                  >>Obyś żył w ciekawych czasach.<<
      • przyjaciel_siara Re: TAK dla regerendum 12.03.12, 12:51
        kowalik22 napisała:

Ja także dość długo sądziłam, że jakoś da sie to jeszcze wszystko ułożyć, poskładac, wypracować. Pomimo takiego a nie innego układu w radzie i na linii urząd-rada.
        Moim zdaniem referendum jest potrzebne. I odwołanie burmistrza też. Pan burmistrz zapewne dobrym człowiekiem jest (dlatego być może kler staje po jego stronie), ale nie ma żadnych predyspozycji na ten urząd. A burmistrz to nie osoba, lecz urząd, stanowisko. I sposób jego sprawowania, nie to, kto go sprawuje, będzie podlegać ocenie w referendum.

Kocham kowalik22.

Twój Przyjaciel Siara
        • kasia.buczkie Re: TAK dla regerendum 12.03.12, 12:56
          Nie wiem jakim człowiekiem jest burmistrz. Pamiętam że w czasie kampani wyborczej opowiadał o sobie rzeczy nieoprawdziwe (dwustu podwładnych, modernizacja zakładu), postawił na PR. Teraz też widzę więcej PR-u niż rzetelnych działań.
        • neptun6666 Re: TAK dla regerendum 12.03.12, 13:08
          przyjaciel_siara napisał:

> kowalik22 napisała:
          >
          > Ja także dość długo sądziłam, że jakoś da sie to jeszcze wszystko ułożyć, po
          > składac, wypracować. Pomimo takiego a nie innego układu w radzie i na linii urz
          > ąd-rada.
          > Moim zdaniem referendum jest potrzebne. I odwołanie burmistrza też
          > ]. Pan burmistrz zapewne dobrym człowiekiem jest (dlatego być może kler staje p
          > o jego stronie), ale nie ma żadnych predyspozycji na ten urząd. A burmis
          > trz to nie osoba, lecz urząd, stanowisko. I sposób jego sprawowania, ni
          > e to, kto go sprawuje, będzie podlegać ocenie w referendum.

>
          > Kocham kowalik22.
          >
          > Twój Przyjaciel Siara
          No dobrze ,kochasz kowalik. Normalna rzecz -wiosna , hormony buzują.
          A jakie plany na przyszłość ,jakaś ,,lepsza alternatywa dla TD? Jak się kocha trzeba pomyśleć o przyszłości?
          Tylko nie mów mi że będzie ,,przyczajony tygrys, ukryty smok, Wiesiek<< .
          Bo to już było i nie funkcjonowało>
          Chyba że znów będzie sztuka dla sztuki i za dwa lata następne referendum by z kolei pozbyć się WP.
          • jwc3 Re: TAK dla regerendum 12.03.12, 14:06
            Szanowni Państwo !
            Brycek jak zwykle ma rację. Referendum to dodatkowe koszty. To również dalsze dzielenie łomiankowskiej społeczności. Do tego nie może dopuścic obecna władza, której na sercu leży dobro wyborców i mieszkańców.
            W tej sytuacji proponuję sprawdzone wielokrotnie rozwiązania z innych polskich gmin.
            Burmistrz składa dymisję. Wojewoda powołuje komisarza. Komisarz przeprowadza wybory. Wyborcy stawiają na właściwego kandydata. Dużo szybciej i taniej.
            POzdrowienia.
            • esscort Re: TAK dla regerendum 12.03.12, 14:13
              E tam, mało realistyczne.
              W Polsce to raczej nikt się sam do dymisji nie podaje.
              • przyjaciel_siara Re: TAK dla regerendum 12.03.12, 15:08
                esscort napisał:

E tam, mało realistyczne.
                W Polsce to raczej nikt się sam do dymisji nie podaje.

Jesteś słabej wiary. Ja wierzę, że burmistrz Tomasz Dąbrowski, gdy tylko Komisarz ogłosi referendum, sam zrezygnuje z urzędu - właśnie ze względu na koszty referendum.

A przypadki takie w Polsce były... No, np. tutaj [LINK1].

Twój Przyjaciel Siara
                • esscort Re: TAK dla regerendum 12.03.12, 15:17

A przypadki takie w Polsce były...

No fakt, ale nie porównuj. Z tego, co piszą, wynika, że facet nie miał już na pensje, na światło itp. Po prostu dał dyla, bo po pierwsze nie chciał pracować społecznie, a po drugie ludzie by zlinczowali. Nie podał się do dymisji w trosce o dobro miasta.
                  • przyjaciel_siara Re: TAK dla regerendum 12.03.12, 15:46
                    esscort napisał:

No fakt, ale nie porównuj. Z tego, co piszą, wynika, że facet nie miał już na pensje, na światło itp. Po prostu dał dyla, bo po pierwsze nie chciał pracować społecznie, a po drugie ludzie by zlinczowali. Nie podał się do dymisji w trosce o dobro miasta.

To prawda, lecz nasz ma dużo większy problem. Brak w nim już motywacji i wiary. Ponoć powiedział on swojemu wice, że... cyt. "teraz wiem, że to ty powinieneś być burmistrzem".

Twój Przyjaciel Siara
                    • neptun6666 Re: TAK dla regerendum 12.03.12, 16:34

> esscort napisał:
                      >
                      > No fakt, ale nie porównuj. Z tego, co piszą, wynika, że facet nie miał już n
                      > a pensje, na światło itp. Po prostu dał dyla, bo po pierwsze nie chciał pracowa
                      > ć społecznie, a po drugie ludzie by zlinczowali. Nie podał się do dymisji w tr
                      > osce o dobro miasta.

>
                      > To prawda, lecz nasz ma dużo większy problem. Brak w nim już motywacji i wiary.
                      > Ponoć powiedział on swojemu wice, że... cyt. "teraz wiem, że to ty powinieneś
                      > być burmistrzem".
                      >
                      > Twój Przyjaciel Siara

Zatkało mnie i nie wiem co mam odpowiedzieć. Siara , coś przypalałeś dzisiejszego popołudnia?
                      • brycezion Re: Jwc3 12.03.12, 16:53
                        ...wyborcy stawiają na właściwego kandydata... ???
                        który powołuje Jwc3 do Rady Nadzorczej ZWiK.
                        Brawo!!!
                        • anti-machiavel Re: Jwc3 12.03.12, 17:13
                          brycezion napisał:

> ...wyborcy stawiają na właściwego kandydata... ???
                          > który powołuje Jwc3 do Rady Nadzorczej ZWiK.
                          > Brawo!!!
                          a to jwc3 nadaje się do rady nadzorczej?
                        • jwc3 Re: Jwc3 12.03.12, 17:20
                          Brycku,
                          spiesz się. Jeszcze jedno miejsce w Radzie Nadzorczej ZWiK jest wolne. Wicek wsadził swojego człowieka jako czwartego (Bracha). Dziwię się, że nie pomyśleli o tobie. W marcu będzie nabór wniosków w ramach POIiŚ więc sukces murowany.
                          POzdrowienia.
                          • brycezion Re: Jwc3 12.03.12, 17:24
                            A Ty nie wracasz ?
                    • kowalik22 Re: TAK dla regerendum 12.03.12, 18:10
                      > Brak w nim już motywacji i wiary.
                      > Ponoć powiedział on swojemu wice, że... cyt. "teraz wiem, że to ty powinieneś
                      > być burmistrzem".

No, jasne. Świetny pomysł. Papi czego się nie tknie, to psuje. Zamiast łączyć - dzieli.
                      No chyba, że TD miał na myśli to, że Papi piwo warzy, a pić je musi za niego TD. ;)
                      • brycezion Re: Kmsanczia 12.03.12, 18:38
                        Nie wiem czemu tak narzekacie na v-burmistrza Rusieckiego. Trochę ludzi pozwalniał, ale do tej pory nie widzę żadnej totalnej wpadki. Może się mylę ?

• jwc3 Re: TAK dla regerendum 12.03.12, 17:15
                  W Jarocinie Burmistrz zrezygnował 13 grudnia, a już 26 lutego odbyła się druga tura wyborów: www.jarocin.pl/arch/12_03/zaswiadczenie.pdf
                  POzdrowienia.
                  • anti-machiavel Re: TAK dla regerendum 12.03.12, 17:27
                    jwc3 napisał:

> W Jarocinie Burmistrz zrezygnował 13 grudnia, a już 26 lutego odbyła się druga tura wyborów: www.jarocin.pl/arch/12_03/zaswiadczenie.pdf
                    > POzdrowienia.

Wiesz co ,weź się lepiej za jaką robotę bo jej brak wychodzi ci każdym otworem.
                    Stajesz się chłopie monotematyczny. Może coś poczytaj, idź do teatru coś ze sobą zrób. Umów się może z bryckiem na poranne nabożeństwo ,poszerzysz swój światopogląd, rozwiniesz się osobowo. Ciągle tylko POzdrowienia, bez ładu i składu,
                    taki jakiś wymemłany się zrobiłeś , kulturowo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka