obserwator1944 13.04.12, 22:56 Ważne! "Uporządkowanie gospodarki wodno-ściekowej na terenie Gminy Łomianki" www.lomianki.pl/lomianki2/index.php?dc=1188 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brycezion Re: Uporządkowanie gospodarki wodno-ściekowej na 14.04.12, 14:09 Celem prezentacji było przedstawienie Projektu w świetle wytycznych konkursu oraz wstępnych wyników Studium Wykonalności. Wytyczne konkursu w zasadzie nie zmieniły się od czasu prezentacji przez Pro-Eko w ICDS w grudniu 2009. 1. Istotna zmiana polega na ograniczeniu aglomeracji do Łomianek Górnych, częściowo Dolnych, zlewni Powstańców W-wy i Dąbrowy (zakres podobny do wariantu "0" GIG-u) Sieć kanalizacyjna - 52,9 km , koszty z oczyszczalnią ścieków - 70,28 mln, łączne koszty wod-kan. - 83,2 mln (w tym 4,5 mln netto w latach 2010-2011). 2. Nakłady w latach, ok. : 2012 - 12 mln, 2013 - 32 mln, 2014 - 25 mln, 2015 - 2 mln. Zupełnie słusznie Rada zwiększyła nakłady na lata 2013, 2014. Tym niemniej bardzo ważnym jest rozpoczęcie robót jak najszybciej w tym roku licząc się z tym, że do XII.2012 tj. podpisania umowy na dofinansowanie, ZWiK, ratując się kredytami i opóźnionymi płatnościami, wytrzyma z "płynnością finansową". 3. Aktualnie Spółka zgromadziła 33 pkt, czyli poniżej granicy 60% pozwalającej brać udział w konkursie, max.=61 pkt. Kiedyś obliczałem, że jest szansa uzyskać max. 47 pkt. i podczas ostatniego konkursu dawało to jedno z pierwszych miejsc. Obecnie prezentacja podaje możliwość uzyskania 52,3 pkt., ale uzależnia to od : - uzyskania brakujących pozwoleń na budowę - uregulowania własności gruntów - uzgodnienia zakresu "Dewelopera" - opracowania SIWZ dla wszystkich kontraktów Nie wiem jaki jest stan zaawansowania wyż.wym. warunków. Pozostało 2 m-ce na złożenie wniosku. Sam ciekaw jestem wyniku. Życzę powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
321art Re: Uporządkowanie gospodarki wodno-ściekowej na 14.04.12, 17:52 Ciekawe info, również przyłączam się do życzeń powodzenia w powyższym działaniu. Wnioskuję Brycezjonie że władze Łomianek w jakimś stopniu czerpią z twoich pomysłów . Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re: Uporządkowanie gospodarki wodno-ściekowej na 14.04.12, 18:05 321art - z mojej wiedzy władze Łomianek nie korzystają, nie licząc tego, co wypisywałem na forum w temacie wod-kan.. Ale nie obrażam się. Odpowiedz Link Zgłoś
j.urek Re: Uporządkowanie gospodarki wodno-ściekowej na 15.04.12, 10:35 321art napisał: Wnioskuję Brycezjonie że władze Łomianek w jakimś stopniu czerpią z twoich po > mysłów . Oczywiście. W urzędzie jest referat studiujący białe księgi w celu jak najlepszego wykorzystania pomysłów bryceziona Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re: Uporządkowanie gospodarki wodno-ściekowej na 15.04.12, 12:14 Mutant dziennikarzyny od czarnego PR Kowalik22/Fragsa odezwał się. Wnioski z Białych Ksiąg będą jeszcze przydatne. Np. co zrobił dział geodezji z ustaleniem własności gruntów tzw. NN ? Odpowiedz Link Zgłoś
j.urek Re: Uporządkowanie gospodarki wodno-ściekowej na 15.04.12, 14:18 No to przecież mówię, że powołano referat, który ma zajmować się badaniem bezbarwnych ksiąg pod tym kątem. Swoja drogą brycku musisz być niezłym bajerantem, skoro udało ci się dwóch burmistrzów naciągnąć na takie "opracowania". Szacun. Ile kasy za to w sumie wziąłeś? Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re: Uporządkowanie gospodarki wodno-ściekowej na 15.04.12, 14:44 Już parę razy odpowiadałem. Poszukaj na forum, masz krótką pamięć. Odpowiedz Link Zgłoś
j.urek Re: Uporządkowanie gospodarki wodno-ściekowej na 15.04.12, 16:16 krótką. coś mi świta, że na male autko w sumie się nazbierało ;) No ale wybitne księgi muszą kosztować. Nie ma co żałować pieniędzy. Może następny burmistrz też zamówi, bo Dąbrowski jakoś się nie skusił i teraz ma za swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
dziekan54 Re: Uporządkowanie gospodarki wodno-ściekowej na 17.04.12, 22:55 Tak ważny temat jak budowa sieci wod-kan a ucieka, bo grupka kilku radnych chce zakorkować Łomianki w piątek. Odpowiedz Link Zgłoś
neptun666 Re: Uporządkowanie gospodarki wodno-ściekowej na 17.04.12, 23:10 dziekan54 napisał: > Tak ważny temat jak budowa sieci wod-kan a ucieka, bo grupka kilku radnych chce > zakorkować Łomianki w piątek. dziekan54 w piątek nie ma sesji! Sesja nigdy nie odbywa się na ulicy! myślałem że o tym wiesz. Radni też są mieszkańcami Łomianek i mają prawo uczestniczyć w czym chcą i tego nie możecie im zabronić. Więc sobie daruj te wycieczki. Odpowiedz Link Zgłoś
dziekan54 Re: Uporządkowanie gospodarki wodno-ściekowej na 17.04.12, 23:12 neptun666 napisał: >> Radni też są mieszkańcami Łomianek i mają prawo uczestniczyć w czym chcą > i tego nie możecie im zabronić. Więc sobie daruj te wycieczki. O właśnie o tym piszę, kto za tym stoi i kto tam będzie. Nie sądzę aby mieszkańcy byli tak naiwni i dali się manipulować radnym i daliby się wciągnąć w strategię skonfliktowania mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
kw40 Re: Uporządkowanie gospodarki wodno-ściekowej na 17.04.12, 23:08 Halo, włodarze gminy! W moim pojęciu warto nawiązać kontakt z Brycezionem. Dużo doświadczenia i cennych spostrzeżeń. Jak wraz przyda się do burzy mózgów w niektórych tematach. Odpowiedz Link Zgłoś
piotruspan36 Re: Uporządkowanie gospodarki wodno-ściekowej na 17.04.12, 23:13 Koniecznie przecież On cały czas sugeruje ze należy nawiązać z Nim kontakt. Nie chwalił by tak władzuni, kasa sie przyda a ksiego zapasowe leżą w piwnicy i chętnie za pare groszy odda. Jeszcze nigdy nic za darmo nie robił a wiekowy juz chłopisko a pic sie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
kw40 Re: Uporządkowanie gospodarki wodno-ściekowej na 17.04.12, 23:45 Nie znam Cię. Nie kojarzysz się z żadną merytoryczna dyskusją. Fruwających Piotrusiów Panów pełno jest od komuny zabitej dechami począwszy do czasów obecnych. Bez obrazy, ale najpierw powiedz coś sensownego zanim zaczniesz krytykować ludzi, którzy prezentują coś znacznie więcej niż bajkowe postacie amerykańskich filmów. Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re: Racjo 987 + Kasia.buczkie + Drabbu 06.05.12, 22:41 Poczytajcie jak ma być finansowane wod-kan., a dopiero potem piszcie. Odpowiedz Link Zgłoś
drabbu Re: Brycezion 06.05.12, 22:57 brycezion napisał: > Poczytajcie jak ma być finansowane wod-kan., a dopiero potem piszcie. Jeśli chodzi o prezentację zamieszczoną na stronie urzędu, to już ją uważnie przeczytałem. Chciałbym jedno powiedzieć jak najbardziej serio: wszystkim pracownikom urzędu i ZWiKu, zaangażowanym w opracowanie i złożenie wniosku z całym przekonaniem życzę powodzenia i pomyślnych efektów. Naprawdę. Natomiast moim zdaniem, tak zwana prezentacja to w istocie zbiór dobrze opracowanych, kolorowych obrazków i wykresów. Wynika z niej tyle, że Łomiankom potrzebny jest wod.-kan., a na wod.-kan. - duża kasa. O tym właśnie mówimy na forum od dziesięciu lat. No i pan burmistrz niczego jeszcze nie złożył. Pogadamy, jak złoży. Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re:Drabbu 06.05.12, 23:20 Oj Drabbu, Drabbu. Najpierw w wątku "Kto wsadza kij w mrowisko" piszesz : "...ten 20 mln rachunek nijak się nie zgadza...", potem piszesz, że uważnie przeczytałeś prezentację umieszczoną na stronie urzędu. Wg. Ciebie to zbiór kolorowych obrazków i wykresów. Niestety nie wyszedłeś poza stronę graficzną i nie doczytałeś skąd się mają wziąć te 20 mln. I najprościej ocenić "duża kasa", bo znudziło Cię czytania do końca. Rozumiem, z rachunkami nie jest Ci po drodze. A że mówimy na forum od 10 lat, to tylko obciąża poprzedników. Inne gminy potrafiły sprężyć się i zrealizować inwestycję. Odpowiedz Link Zgłoś
drabbu Re: Brycezion 06.05.12, 23:31 A to uprzejmie proszę wrócić jeszcze raz do tamtego wątku i również uważnie przeczytać, co powypisywał Racjo, bo do tego właśnie się odnosiłem, a nie do prezentacji. Nie mówiąc już o tym, że jeżeli ktoś da mi pewną kwotę na inwestycje (jeśli da, oczywiście), a resztę pożyczę w banku - to mimo wszystko z całkiem czystym sumieniem chyba nie można powiedzieć, że to ja inwestuję, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re: Drabbu 06.05.12, 23:55 A więc wiesz w końcu skąd się wzięły te 20 mln ? Kredyt -Drabbu- z czystym sumieniem można zainwestować, z tym, że kiedyś trzeba go spłacić. Odpowiedz Link Zgłoś