Dodaj do ulubionych

Pączki w tłusty czwartek

04.02.13, 15:28
Może podzielicie się wiedzą, gdzie w czw kupicie dobre pączki:)
Obserwuj wątek
    • m3j Re: Pączki w tłusty czwartek 04.02.13, 16:04
      Raczej nie.
    • drabbu Re: Pączki w tłusty czwartek 04.02.13, 19:45
      ja "Pod Kasztanem". Dwa lata temu spodziewając się gości, urządziłem sobie porównanie:
      kupowałem po 3 pączki w każdej cukierni u nas i "Kasztan" wygrał :)
      • nasze.lomianki Re: Pączki w tłusty czwartek 04.02.13, 20:23
        [i]Ja kupię u Rudej, oczywiście Pod Kasztanem.
        Kobieta która rzadnej pracy się nie boi. No i pączki robi chyba najlepiej w Łomiankach.
        Przynajmniej marmelady nie żałuje.

• boryska Re: Pączki w tłusty czwartek 04.02.13, 20:25
          To w tym roku pójdę pod kasztan. Dzięki za podzielenie się smakiem.
          • lomek2 Re: Pączki w tłusty czwartek 04.02.13, 20:59
            Pamiętacie telewizyjną okołobankową kryptoreklamę Bliklego "pączki są z nadzieniem różanym, albo beznadziejne"?
            Osobiście uważam, że Bliklemu nawet nadzienie nie pomaga, bo większość wyrobów tam jest beznadziejna albo po prostu przeciętna. Przynajmniej w porównaniu z naszym Tiramisu na przykład. Typowy przykład gdy snobizm wygrywa z rzeczywistą jakością.
            • drabbu Re: Pączki w tłusty czwartek 04.02.13, 21:40
              Blikle jest już chyba tylko dla obcojęzycznych turystów. A w tym roku doszły nam jeszcze cukiernie w Auchanie, które na pewno nie przegapią tłustoczwartkowej okazji, więc rzeczywiście wybór aż za duży :)
              • boryska Re: Pączki w tłusty czwartek 05.02.13, 08:46
                No i Elsner przy ICDSie, tam polecam rogale z jabłkiem.
                • kmsanczia Re: Pączki w tłusty czwartek 05.02.13, 10:40
                  Firmowo pączki zawsze Elsner, ale ten przy Agorze. Dosyć podobne w smaku do Bliklego, także jak ktoś nie lubi... ;) W Auchan to bym chyba nie ryzykowała, same spulchniacze.
                  • drabbu Re: Pączki w tłusty czwartek 05.02.13, 10:58
                    kmsanczia napisała: > Firmowo pączki zawsze Elsner,

Prawdziwą firmą w pączkach była niegdyś moja śp. babcia. Dziś takich firm już nie ma :)
                    • kmsanczia Re: Pączki w tłusty czwartek 05.02.13, 11:09
                      Drabbu jasne, potwierdzam babcię. :)
                      Chodziło mi o to, że do firmy dla pracowników pączki od Elsnera.

A może ktoś ma dobry i łatwy przepis?
                      • drabbu Re: Pączki w tłusty czwartek 05.02.13, 11:41
                        kmsanczia napisała:> do firmy dla pracowników pączki od Elsnera.

Km, czy to znaczy może, że są jeszcze firmy, które stawiają pracownikom pączki?
                        W takim razie chyba zmienię firmę, bo mój pracodawca, choć niby poważny, nic o tym nie wie.
                        Chcesz zjeść pączka, to se kup :)
                        • kmsanczia Re: Pączki w tłusty czwartek 05.02.13, 11:48
                          Znam wiele takich firm. Ale jednak tłusty czwartek to nie powinno być główne kryterium przemawiające za wyborem pracy. ;)
                          • esscort Re: Pączki w tłusty czwartek 05.02.13, 15:16
                            ale są przecież inne dni. Np. Międzynarodowy Dzień Pizzy, Dzień Przytulania, Dzień czekolady, Pikantnych potraw, Łapania za Pupę, Światowy dzień pocałunku, Dzień Pozdrawiania Blondynek, Drzemki w pracy, Dzień Teściowej, Kaszanki, Dzień bez Prezerwatyw, Dzień wzajemnej adoracji itp. Jak firma obchodzi te wszystkie święta, to w zasadzie codziennie coś fajnego może się w pracy dziać. A 17 października jest Międzynarodowy Dzień Walki z Ubóstwem i wtedy szef daje podwyżki :)
                            • kmsanczia Re: Pączki w tłusty czwartek 05.02.13, 15:33
                              esscort napisał:
                              > ale są przecież inne dni. Np. ...
                              > Jak firma obchodzi te wszystkie
                              > święta, to w zasadzie codziennie coś fajnego może się w pracy dziać.

Idziemy pracować do Esscorta!
                              • esscort Re: Pączki w tłusty czwartek 05.02.13, 16:18
                                Nie napisałem o wszystkich świętach. Są też mniej przyjemne - np. Światowy miesiąc zostawania po godzinach itp. ;)

• lomek2 Re: Pączki w tłusty czwartek 05.02.13, 23:41
                                  ...w celu zrobienia dobrze szefowi ;)
    • booozooo Tylko Pod Kasztanem 05.02.13, 11:16
      boryska napisała:
      > Może podzielicie się wiedzą, gdzie w czw kupicie dobre pączki:)

Zdecydowanie tylko pod kasztanem.
      Cukiernia z tradycjami, a nie jakieś wypełniacze z Tiramisu czy Auchana.
      No i zawsze miło, zawsze przyjemnie :)

lomianki.info/document.php?did=2837
      • boryska Re: Tylko Pod Kasztanem 05.02.13, 11:29
        Moja babcia piekła wszystko "na oko" i teraz wszyscy wspominamy smaki, bo przepisów brak. Piekła pączki od razu z dżemem w środki i jakoś jej nic nie wyciekało do oleju:) Ten dżem ma wtedy zupełnie inny smak.
        • kmsanczia Re: Tylko Pod Kasztanem 05.02.13, 11:38
          Nawet nie wiedziałam, że jest jakiś inny sposób smażenia, bez dżemu w środku. =O
          Chociaz na logikę pewnie te obecne wynalazki z bitą śmietaną czy adwokatem nadziewa się po.
        • booozooo Re: Tylko Pod Kasztanem 05.02.13, 12:00
          boryska napisała:
          > Moja babcia piekła wszystko "na oko" i teraz wszyscy wspominamy smaki, bo przep
          > isów brak.

Właśnie te wypieki na oko są najlepsze. Receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie :)

"Wszystko zaczęło się od mojego dziadka – Mieczysława, który w latach 60. w małej wówczas miejscowości Łomianki otworzył cukierenkę przy ulicy Warszawskiej. Później w tym samym lokalu cukiernię prowadził pan Ptaszek, a obecnie mieści się tam apteka. Mój tata – Sylwester uczył się tam fachu cukierniczego od swojego ojca, i tam też poznał moją mamę, zakochali się…, i po kilku latach ruszyli z własną działalnością. Na posesji, gdzie wybudowali dom i zakład, przy ulicy rósł stary kasztan, potężne i piękne drzewo, i od niego w późniejszym okresie zrodziła się obecna nazwa „Pod Kasztanem”."
          • drabbu Re: Tylko Pod Kasztanem 05.02.13, 12:41
            Powinni by nadziewać pączki takim oto kremem:
            www.aledobre.pl/221,Krem_kasztanowy_z_wanilia.html
            To byłby hit :)
      • anonymous6 Re: Tylko Pod Kasztanem 05.02.13, 13:17
        Zawsze miło i przyjemnie....a to dobre:-) Ja zwykle trafiam na panią, która wygląda na średnio zadowoloną. Dlatego zaczynam omijać tę curkiernię.
      • esscort Re: Tylko Pod Kasztanem 05.02.13, 14:10
        booozooo napisała:

> Cukiernia z tradycjami, a nie jakieś wypełniacze z Tiramisu czy Auchana.

Nie ma to jak zdrowe, wyważone podejście do konkurencji - bez wypełniaczy :)))
    • i_bella Re: Pączki w tłusty czwartek 05.02.13, 12:43
      boryska napisała:

> Może podzielicie się wiedzą, gdzie w czw kupicie dobre pączki:)

No masz! To jest bardzo dobre pytanie! Nie sadzę, żebym gdzieś latwo znalazła ;-)
    • anonymous6 Re: Pączki w tłusty czwartek 05.02.13, 13:16
      Raczej nie w Łomiankach.
      • 2hestia Re: Pączki w tłusty czwartek 05.02.13, 15:18
        <Raczej nie w Łomiankach.
        Bo w Łomiankach to już nic dobrego nie może nas spotkać. "Cudze chwalicie swego nie znacie". Takie to już łomiankowsko/lokalne społeczeństwo.
        • esscort Re: Pączki w tłusty czwartek 05.02.13, 16:15
          Ja znam takich, którzy z Warszawy do Łomianek po ciasta i ciastka przyjeżdżają.
        • anonymous6 Re: Pączki w tłusty czwartek 05.02.13, 22:53
          Makowiec kupiony na Wielkanoc w Tiramisu - wstrętny.
          Pączki w tłusty czwartek rok temu kupione w "Sweet coś tam" naprzeciwko kościała-stare!!!
          Ciasto u Elsnera na Sylwestra - wstrętne.
          itp itd.

• lomek2 Re: Pączki w tłusty czwartek 05.02.13, 23:47
            Bo ciasta sezonowe robi się masowo i stosuje różne zabiegi, żeby wypuścić potężna ilość jednego dnia. Mało co jest wtedy dobre, świeże i nie oszukane.
            Prosta sprawa - pączków nie kupuje się w Wielki Tydzień WCALE. Tylko kiedy indziej. I wtedy są dobre :)
    • miu4 Re: Pączki w tłusty czwartek 06.02.13, 22:12
      Ja mam przepyszne! Teściowa nam upiekła :) Palce lizać!
      Ale potwierdzam, w zeszłym roku kupowałam jakieś pączki z wynalazkami "Pod kasztanem" i faktycznie były pyszne.
    • nika_robinson Sweet home na pewno nie Tiramisu 07.02.13, 10:31
      Mialam ostatnio wizyte 2 nobliwych pan z Londynu pamietajacych smaki przedwojennych najlepszych cukierni np. U Lersa czy Ziemianskiej. W Jako jedynej cukierni podobalo im sie w Sweet Home za wystroj charakter i phszne ciastka. Elsnera zdyskwalifikowala niemila obsluga a Tiramisu ciasnota i przecietna szarlotka czy sernik. Zjadly po 2 paczki z naszych cukierni i ranking przedwojennych Pan przedstawial sie nastepujaco:

1. Sweet home
      2. Pod Kasztanem
      3. Elsner
      4. Nowakowski
      5. Tiramisu

• boryska Re: Sweet home na pewno nie Tiramisu 07.02.13, 15:16
        Kupiłam Pod Kasztanem i powiem, że średnie. Myślę, że na pączki najlepszy jest dzień powszedni.
      • miu4 Re: Sweet home na pewno nie Tiramisu 07.02.13, 19:40
        Sweet home faktycznie wystrój ma ładny, ale mnie odpychają odpychające panie sprzedające. Zupełnie nie pasują do wystroju cukierni ani strojem, ani kulturą, ani chociażby uśmiechem. A i ciasta średnie. Pączków nie kupowałam.

Ps. te nobliwe panie to apetyt mają zaiste olbrzymi, zjadły po dwa pączki z każdej testowanej cukierni i do tego ciastka, szarlotkę, sernik?
        • esscort Re: Sweet home na pewno nie Tiramisu 07.02.13, 19:45
          Może nobliwe panie długo tu przebywały ;)
          • anonymous6 Re: Sweet home na pewno nie Tiramisu 08.02.13, 19:07
            W Londynie paczki drogie to muszą najesc sie w Polsce;-)
    • facet987 Re: Pączki w tłusty czwartek 09.02.13, 18:30
      www.tinyurl.pl?MZ0QDPNN
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka